FÖRDELAD OCH NACKDELAR MED HUND

 

ARGUMENT FÖR HUND

Gosa med hunden! Samma system triggas igång i en mamma som ammar sitt barn, som i en hund som blir klappad och lika som en person som klappar sin hund. Blodtrycket sänks, kortisol minskar, oxytocin frigörs. Detta innebär att de blir lugnare och mår bättre och lever hälsosammare.

Klappande och smekande av hundar stimulerar utsöndring av oxytocin som gör oss lugnare och därmed sänks våra blodtryck. Samma sak händer hos hunden.

Gamla undersökningar visar att om man klappar en hund sänker man blodtrycket (undrar om det är därför jag har för lågt blodtryck, haha).

Gamla undersökningar visar att de som har hund rör mer på sig, alltså lever ett hälsosammare liv eftersom de är ute och går mera.

Folk som rör sig regelbundet, t ex en promenad i rask takt på 30 minuter, under en period av 10 år av sitt liv, har lägst risk att dö i tjocktarms cancer. Alltså räcker ett normallångt hundliv för att göra er hälsosammare under hela livet! (Undersökning 2010 av Washington University School of Medicine).

Vi slänger en tredjedel av vår mat vi köper (2010), denna mat bidrar till 7 % av svenskarnas miljöpåverkan i världen. Med hund försvinner stora delar av dessa "sopor". (Forskning av Lunds Tekniska Högskola tillsammans med lantbruksuniversitetet i Uppsala).

Lycka för en människa är att vara behövd. När man har hund är man behövd. Hunden kan inte ta hand om sig själv utan behöver sin människa hela tiden och livet ur. De växer inte ur huset som barn gör utan de behöver dig till sista andetaget. Bl a på det viset gör hunden människan lycklig.

Människor som har hund blir äldre än de som inte har hund. Hundägare lever alltså längre.

Gamla människor som har hund äter mindre mediciner.

Hundägare får färre hjärtattacker.

Hundägare råkar ut för färre olyckor.

Hundägare sover bättre med en hund än med en partner.

Stressnivån minskar när människan är tillsammans med djur och natur.

Penin frigörs och då sänks blodtrycket och hjärtfrekvensen går ner när man stryker på en hund.

Det finns nu en ny undersökning (slutförd 2010) som visar att bästa tröst för ett barn är en hund. Hund sänkte alla stresshormoner fort i kroppen på ett barn som var stressad och upprörd.

I Clinical & Experimental Allergy tidningen (2011) finns en artiken som studerat 566 barn som bott med antingen en hund eller en katt under sitt första år. 18 år senare hade kattbarnen 48 % lägre risk att utveckla allergi, hundbarnen hade ännu mer, 50 % mindre risk.

Barn som växer upp med hundar är alltså mer sällan allergiska än barn som växer upp utan hund.

Hundägare har mindre depression.

Hundägare har mindre benskörhet.

Hundägare har alltså förhöjd chans till:
 • Lugn och harmoni
 • allmän hälsa
 • lägre blodtryck
 • ingen tjocktarmscancer
 • långt liv
 • medicinfritt liv
 • att slippa benskörhet
 • att slippa hjärtattacker
 • inga olyckor
 • bättre sömn
 • stressfritt liv
 • sänker hjärtfrekvensen
 • mentalt stabila barn
 • allergifritt liv
 • depressionfritt liv
 • Lycka!

 

 

Praktiska användningsområden

Det finns en uppsjö av tjänstehundar, alltså hundar som utför arbeten.

Bara i vår familj finns det just nu fyra exempel, vi har två servicehundar, en pensionerad och en aktiv nybörjare. Den pensionerade servishunden är dessutom en naturbegåvning, hon är cancervarnare. Vi har också en rått- och mus jagare, så inte behöver vi katt! Vi har också haft flera epilepsi varnare i vår familj tidigare.

 

Andra exempel på nyttiga och bra hundar är:

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad en hund kan användas till.

 

 

ARGUMENT MOT HUND

Det finns nackdelar också:

Många av oss är beredda att acceptera nackdelarna!

Visste ni för övrigt att väldens farligaste djur är myggan? Myggan skördar ca 1 miljoner människoliv per år, p g a malaria, enligt WHO (2011).

 

Mer om ansvar.

Mer om att ha hundar under ansvar.

Mer om vad en hund är.

 

Uppdaterad 2019-09-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström