Freestyle

 

Freestyle är dans med hund. Underbart roligt. Ett fantasiskt tillfälle att också lära in följsamhet tillsammans med sin hund.

Grunden ligger i att du får hundens kropp att samarbeta med din kropp, i en böljande gång, ett böljande flöde, alltså en dans.

Om du tar ett steg direkt mot hunden ska man få hunden att ta ett steg tillbaka. Man måste ställa in känsligheten för varje hund hur snabbt eller försiktigt man behöver gå emot hunden, hur rakt framifrån, d v s direkt, man ska vara med varje individ.

Genar man höger framför hunden viker hunden till vänster, och vise versa, vid din sida. Snurrar man snabbt efter att ha genat får man hunden snabbt framför sig igen.

Går man bakåt följer hunden dig framåt.

Går man på sidan av hunden mot hundens baklår slingrar hunden sig bakom dig och upp på nästa sida. Man "motar" hunden som om den vore en häst. Detta är ganska nödvändig inlärning till viss del av stora hundar.

Sätter man upp en hand "i ansiktet" på hunden betyder det stopp.

Allt detta bygger på hundens normala kroppsspråk, en inlärningsmetod som jag är stor vän av.

Detta är extra bra komunikation i vardagen också, man har mycket nytta av det.

En stor fördel med freestyle är att man inte behöver några tillbehör, man kan ta sig en svängom var som helst, när som helst.

 

Man kan ta allt till hjälp, rösten, godis, leksaker, vad som helst som är KUL! Kul är nyckelordet i denna lek - träning.

Så ser man efter hand vad varje hund tycker är extra kul så inför man moment utifrån detta. Det går att utveckla i all oändlighet, det är endast fantasin som sätter gränser.

Alla olikheter ska uppmuntras i dansen, att bli individuell. Skratta åt hunden när det gör något kul, klappa händerna, vad som helst som visar den uppskattningen. Kolla vad din hund uppskattar. Även att vi endast känner oss glada är signaler som en normal hund känner av, om den inte är avskuren av skräck eller mentalt avskuren från människor. Det gör inte ont att förstärka för extra nöje.

HA KUL MED DIN HUND!

 

Man avslutar, som vanligt, när hunden tycker det är som roligast, så kommer den vara mest tänd nästa gång.

Vid avslut så vänder man ryggen till och går ifrån hunden. Man kan också lägga in ett komando.

 

Vill man tävla i freestyle så ska man läsa på regelverket noga från början (innan man startar träningen) så man inte gör "fel" i starten vid inlärandet. Detta gäller alla typer av träning som ska leda till tävling. Fel inlärning i starten kan ibland vara ohyggligt svårt att träna bort. Detta gäller alla hundar som man vill tävla med, oavsett gren.

 

Uppdaterad 2019-06-01

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström