Ansvar

 

En hund fel hanterad kan bli ett mordvapen. Ha kontroll på er hund, från den minsta till den största. Inga undantag.

 

Ansvaret för hund och de skador den eventuellt kan åstadkomma åligger ägaren.

 

Hundens lycka är människans ansvar.

 

200921 Hundar ger dig 100 %. Hur mycket ger du hunden?

 

Omhändertagandet av husdjur = en spegel av människan

Hur man tar hand om sina djur visar huruvida människan är empatisk.

Har man djur som är väl omhändertagna med kärlek och omsorg visar det på människor med hjärta för djur.

Känslokalla människor som bara bryr sig om sig själva bryr sig inte om det där lilla extra till hundarna.

Människor som gör sitt bästa för att göra andra glada gör i regel också det där lilla extra för djuren.

Djurens omhändertagande i en familj avslöjar hur människorna i huset är.

 

 

Grundläggande

Hinner man inte sköta de djur man har får man undvara tid och INTE skaffa fler djur.

Vill man ha mer tid över till annat än djuren så får man minska på djurantalet.

INGENTING är ok som ursäkt för att inte sköta de djur man har!!!

 

 

Skydda hunden mot lidande

Vi hundägare har absolut ansvar för våra hundar. Vi MÅSTE dessutom enligt lag SKYDDA våra hundar från lidande. Om vi tillåter någon eller något att skada våran hund om och om igen är vi djurplågare.

I svensk djurskyddslag har vi två nivåer. Först själva grunden som ALDRIG får göras avvikelser ifrån. Sedan har vi tillägg och förklaringar som man i vissa fall kan har mycket små avvikelser ifrån under en kort tid utan att det för den skull är katastrof. En av grundstenarna som legat kvar i djurskyddslag i många årtionden är den vettigaste, i mitt tycke. Ändå hör jag folk gör avvikelser från det hela tiden. Värst är när veterinärer gör grova övertramp, jag blir så arg, ledsen och förtvivlad. Än värre när djurinspektörer gör övertramp om och om igen...

Lagen säger: Skydda djur från lidande.

Att skydda sin hund från lidande har flera delar. Man måste som djurägare se till att behandla sin egen hund bra, vara snäll mot den, dessutom se till att ens hund inte blir illa behandlad från människor och otäcka och farliga händelser, alltså skydda den från fara "utifrån". Dessutom har hunden rätt att känna sig skyddad (= älskad och därmed värd beskydd).

Ett exemepel: Om en hund springer och gömmer sig vid fara så måste man som god hundägare hjälpa hunden ur den situationen. Hunden har svårt att ta sig ur det hela själv. När en hund ligger och trycker för att vara trygg så är inte hunden lycklig. En lycklig hund är inte rädd. Anledningen till att hunden tror den hittat en permanent lösning när den ligger och trycker är för att den "vunnit slaget", den har hittat en lösning att komma undan det farliga. Ju mer tid hunden tillbringar i gömmet, ju sämre mår hunden. I naturen fastnar inte hunden i dessa situationer, men vi människor ingriper, oftast för sent i skeendet, så att hunden kan fortsätta att "vinna" på detta viset. Det finns flera sätt att få hunden att sluta med detta. Ett sätt är att spärra av alla ställen som hunden gömmer sig i, så den inte får att chans att komma undan. Men det viktigaste är att träna hunden. Det som den är rädd för måste man lära hunden att det inte är farligt. Man måste alltså utsätta hunden för det obehagliga, under förutsättning för att det obehagliga inte är obehagligt på riktigt. Vid verklig fara måste man se till att SKYDDA SIN HUND FRÅN LIDANDE! INGEN hund någonsin ska utsättas för fara. Men om det då är något som hunden har lärt sig att uppfatta som farligt men som inte är farligt, så ska man överösa hunden med sådana upplevelser.

 

 

Att ha hund är ett ansvar

En hund dömmer dig inte för vad du gjort. En hund dömmer dig inte för vad den tror du gör. En hund dömmer dig inte för vad den tror du kommer att göra i framtiden. En hund har en förmåga att bara vara i stunden, här och nu. De svarar bara mot de signaler du sänder ut.

De väntar tålmodigt på att det ska komma en smula tid för dem och är ytterst tacksam för varje sekund du väljer att dela med dem.

Kärleken mellan en hund och dess herre liknar därmed för ansvarstagande människor att vara föräldrar. En ovillkorlig kärlek, ett förhållande som är obrytbart.

Detta "föräldrarskap" tar vissa hundägare lätt på. M a o vissa människor har hundar som vandringspokaler och har inte förmågan att se dem som kännande varelser som de överger och sviker.

Hundar som blir övergivna blir ibland att misstro människor. Hundar som repiterat blir övergivna blir väldigt ofta att misstro människor.

Vårt ansvar är att se till att hundarna vi skaffat oss har ett bra, friskt och glatt liv.

Hunden ger dig hela sitt liv, vad ger du din hund?

 

 

Ägarens ansvar

Det är ALDRIG acceptabelt med vanvård av djur.

Däremot så är det så att människor är inte robotar. Vi har sämre och bättre dagar. Jäktigare och mindre jäktiga dagar. Dagar när man är på tipp-topp, dagar när man t ex är svårt förkyld, eller kanske t o m har brytit ett ben.

Grundskötseln får man dock ALDRIG göra avkall på, oavsett var som pågår i övrigt.

Till grundskötseln av alla djur är bra mat, bra hälsa, skydd, ren och anpassad miljö att leva i, ett vänligt bemötande, att bli sedd och tagen i varje dag (om djurslaget mår bra av att bli hanterad=tagen i). Det har ALLA djur rätt att ALLTID förvänta sig.

Det finns INGA URSÄKTER för att vanvårda djur, aldrig någonsin.

Det är alltid ägarens ansvar att sköta sina djur.

 

 

Bekymmerlöst hundliv

Hunden är gjord för att leva ett bekymmerlöst hundliv tillsammans med människor.

Hunden har inte bett om att få komma dit den är, den kan inte ta sig ut på egen hand, den är FAST!

Jag ser gång på gång, år efter år, hundar som till synes behandlas med största kärlek av okunniga hundägare, hundar som har livslånga nevroser som de ska leva med dag efter dag utan någon väg ut.

Det är vanligt att sådana hundägare säger att de har den perfekta hunden, förutom... Sedan kommer det ena efter det andra. Detta är inte ok!

Man kan säga att många hundar sitter i en förgylld bur.

För de flesta betraktare som inte kan hund tycker de ägaren gör allt för sin hund och att hunden är otacksam. Medan istället gör ägaren allt DEN VILL GÖRA FÖR SIG SJÄLV och skiter i hunden och dess rop på hjälp, oavsätt hur det yttrar sig.

Brydde de sig om hunden så skulle de fort om åtgärda problemet, d v s sluta behandla hunden som en sak som är till för ägaren, utan betrakta hunden som en hund som har eget värde och att hunden är värd att leva ett bekymmerlöst liv som hund.

HUNDENS GLÄDJE ÄR HUNDÄGARENS ANSVAR!

 

 

Absolut ansvar

Vi hundägare har absolut ansvar för våra hundar. Vi behöver bl a sköta dem på allra bästa sätt. Man kan INTE tro på allt man läser. Är man osäker, kolla fler källor. Så många som behövs för att göra er övertygad. Med internet (för er som får det att fungera bra) är det en skitsak att dubbelkolla allt. Är man minsta osäker på att något är farligt, råder jag, ANVÄND DET INTE! Det finns ingen anledning att ta risker i onödan med våra älsklingar.

 

 

Kunna hålla i sin hund

Det är viktigt att man har kontroll på sin hund.

Från den minsta till den största hunden MÅSTE man kontrollera sin hund.

Har man sedan en stor hund är det ännu viktigare, då de kan göra mer skada.

En hund får inte skrämma andra, varken människor eller andra hundar. Det är ägarens ansvar att se till det.

En hund ska inte störa andra människor eller hundar. Det är ägarens ansvar att se till det.

En hund får inte besvära andra.

T ex en hund på 50-60 kg som lägger en tass på ryggen på en 2 kg´s hund kan döda den lilla hunden. Allt enbart för att ägaren har en hund som de inte kan kontrollera. Då spelar det ingen roll hur snäll hunden är. Den kan döda!

Likaså om man väljer att räcka över kopplet till någon annan, är det viktigt att ägaren ser till att den man lägger över hunden på kan hålla hunden.

En ägaren måste ha absolut kontroll på sin hund.

 

 

Binda hundar utanför affärer

Man ska INTE binda hundar utanför affärer. Som jag ser det borde det vara olagligt.

Hunden sitter bara fast i ett snöre med allt som kan hända med det, man har 0 koll på hunden och allt kan hända. Koppel kan lossna. De kan gå av. De kan bli avbitna. Halsband kan lossna, gå av, hundar kan krypa ur halsband. Hundar kan strypa sig. Hundar kan trassla sig i bandet och bryta benen.

Hundar blir regelbundet lössläppta eller enbart plågade, torterade, där de står uppbundna utan koll. De kan bli attackerade. O s v.

BIND INTE HUNDAR UTANFÖR AFFÄRER om ni är rädd om er hund.

Jag vet många hundar genom åren som blivit rädd för främlingar då det stått uppbundna. Ägaren har i regel till sist kommit på några med att plåga hunden när den är själv uppbundna utanför affärer.

Dessvärre vet jag också flera hundar som kommit lös på ett eller annat sätt när de stått uppbundna och sprungit bort och dött. Överkörda. Försvunna... En hund satt fast i sitt snöre i en vägg när ägaren kom ut ur affären och det fanns bara blodrester kvar av hunden.

Igår (161203) dog en hund som kom lös och sprang i panik ut i trafiken och blev överkörd. Den stackarn slapp i alla fall lång plåga, den fick känna en djup panik det sista den gjorde med dog i alla fall omedelbart vid krocken.

Man kan inte lämna ut hundar på nåd och onåd till allmänheten, man måste skydda sina hundar.

 

 

210109 Hundar som skräms, människor som blir hundrädda

Mina funderigar är att det är viktigt att man inte låter sin hund besvära människor. Att man ser till att de inte springer fram till människor som inte är intresserad av dem. Att man inte tillåter hundar att stå och skälla. Att man tar upp duktigt efter hunden. Att man har hundträffar i hundvänliga omgivningar. Att man ser till att hundar inte hårar ner i trapphus och andra offentliga platser.

Kort sagt, ser till att ha kontroll över sin hund och ta ansvar för sin hund.

Det finns alltid människor som irriterar sig för hundar, kanske för att de har träffat hundar tidigare som ägaren inte kontrollerat, och därmed ger alla hundar skulden i all tid framåt.

Det är tragiskt hur vissa människor styrs av sin fruktan.

Det är också sorgligt att vissa hundägare inte är mer mån om att deras hundar ska göra ett gott intryck på allmänheten så att vissa människor slipper att blir skrämda.

 

 

Hos oss

Jag har genom åren "botat" åtskilliga problemhundar enbart genom att ge dem en bra vardag. Det är inte så svårt. Jag tolererar inte skit från någon hund, det finns inte en hund i mitt hus som bestämmer, ALLA mina hundar är EXTREMT lyckliga och glada och lever i regel ett långt och skojigt liv.

Medellivslängden är oerhört hög hos oss.

Vi har i regel minst 1 valp mer per kull, och då pratar jag om dvärghundar. Man kan bara titta på SKK´s officiella register.

Vi har oerhört hög statestik vad gäller sundhet hos hund. Man kan bara titta på SKK´s officiella register vad gäller t ex patella på Japanese chin och Chihuahua korthårig och Chihuahua långhårig. Över rassnittet i friska hundar, och ibland LÅNGT över rassnittet. Dessutom när fel finns är de små, i det närmaste obetydliga. Vad gäller patella pratar jag om ettor.

Vi har mycket sällan sjuka hundar.

Våra hundar är inte skotträdda.

De älskar i stort sätt allt, det inkluderar att gå till veterinären!

Hundarna är hanterbara för alla.

Sådana resultat är inte möjliga att uppnå om man inte gör allt för sina hundar.

Mina hundar ger mig hela sitt liv, jag ger mina hundar hela mitt liv. Jag gör VAD SOM HELST för mina hundar, där det behövs. Ingen hund hos oss ska gå rädd, olycklig, nervös eller sjuk.

 

 

Ha och äga

Det är ett omfattande ansvar att dra på sig och ta hand om djur.

Det är en stor ynnest att få dela sitt liv med ett djur och följa det genom livet på gott och ont. Se för- och nackdelar med hund.

Om ni bara visste hur många gånger genom årens lopp som jag ångrat att jag gjort mig av med ett djur, legat sömnlös för vart jag lämnat den, hur den mår, hur den klarat sig. Tack och lov är det ett ytterst begränsat fåtal som ändat upp fel.

Ibland har situationen uppkommit för att jag dragit på mig en hund för mycket till att börja med, ett djur som jag kanske istället skulle ha lämnat åt sitt öde.

Många gånger tänker man med hjärtat istället för skallen när man skaffar in ett djur, man ska inte dra på sig mer djur än man har tid, ekonomi, utrymme och ork att ta hand om.

När man drar på sig en hund så ansvarar man för den, för resten av dess liv, att ha djur innebär ansvar. Att däremot lämna ett djur åt sitt öde för att ta allra bästa vård om det man redan har inger mig stolthet, jag kan sova med gått samvete då jag vet att jag inte tagit hand om ett djur som jag sedan inte kan ansvara för resten av dess liv.

Varje djur man dragit på sig, och sedan inte kunnat ha kvar för att man har skaffat sig en för mycket, är ett nederlag.

Varje djur man skaffat och kan ha kvar livet ut OCH gett det djuret ett bra liv, innehållsrikt med många nöjen och en bra skötsel som gett djuret hälsa och ett långt, glatt liv, det är något att vara glad åt och gör att man kan sova gott om nätterna.

Djur som får flytta till ett hem efter det andra som om de vore saker mår inte bra. Djuren lär sig att de inte kan lita på människor. De ändar upp som vandrigspokaler. Djuret får skulden för att vara opålitlig, med dåligt temperament. Istället är det vi människor som gjort djuret sådan genom att den inte fått en chans att se vilka pålitliga ägare vi kan vara när allt är som det ska.

När vi skaffar djur för att vi inte vill att andra ska ha dem, för att de är dåligt skötta, för att vi ser djur lida, skapar vi en möjlighet för dessa människor att missköta flera, den ena efter den andra år ut och år in. Det tar aldrig slut. Men om de blir sittade med de djur de redan har så får de ansvara för vad de skapat och kanske lär sig därav att sköta det de redan har istället, så slipper fler djur lida i onödan.

Hela den uppsjö med omplaceringar som vandrar från hem till hem är deprimerande att se.

Jag kan glatt och stolt säga att de hundar som åker härifrån, vare sig det är valpar eller vuxna, sällan ändar upp som vandrigspokaler. De stannar nästan alltid där de hamnat och har ett gott liv, tack vare bra, ansvarsfulla och duktiga djurägare.

Några få ändar upp i vad som framöver visar sig vara dåliga hem och ytterligare ett mindre antal ändar upp som vandrigspokaler, var och en av de djuren lider jag med, resten av deras liv, och längre...

Det är inte lätt att släppa ifrån sig djur. Det är helt klart en av nackdelarna med att vara hunduppfödare, dessa enstaka som endar upp i misär. Men man kan inte spara varje valp, då får man till sist för mycket själv som man inte hinner, kan, har plats eller råd att ta hand om på rätt sätt.

Däremot så är man otroligt glad över alla dessa valpar och vuxna hundar som kommer till hem där de får leva resten av deras liv i sus och dus, skänka mycket glädje till sina ägare och då få mycket glädje tillbaka. Denna typ av hem är det de absolut vanligaste för de djur som flyttar härifrån, vilken det är bara att vara djupt tacksam för och en lisa för själen för de få som inte fått det bra, trots att man gjort allt man kunde för att de skulle fått det bra.

 

 

Flockkänsla

Inom hundvärlden är det inte naturligt att flocken splittras och avviker en och en.

Om avvikelser sker beror det ofta på att det är en stor hundflock som har olika arbeten inom flocken, och ett gäng av flocken går och gör sitt arbete och kommer tillbaka, i grupp. Aldrig en och en.

Om en hund avviker från gruppen så är det inte säkert att den är välkommen tillbaka enligt naturen.

Att vara tillsammans 24 timmar per dygn är det normala för hundar. Det är så som hundar bör leva. De ska vara tillsammans med sin flock hela tiden, SPECIELLT om de inte lever i en hundflock i familjen.

Det är onaturligt för en hund att vara ifrån sin familj.

Flockledaren har ALLTID ansvar för sin flock.

Hur ska den/de kunna utöva sitt ansvar om de inte är tillsammans med sina hundar?

 

 

Närvaro - tid

Värdet av närvaro när man tar hand om hundar är A-Z.

Har man t ex 10 hundar och är tillsammans med dem ca 6-8 timmar om dagen 5 dagar i veckan och lite mer på helgerna, så hinner man kanske inte med att ha valpar o s v.

Har man samma 10 hundar och lever med dem, som jag, ca 20 timmar/dygn (+4 timmar till vid behov, d v s då jag inte kan få sova), alla dagar på året, så hinner jag med otroligt mycket mera med samma 10 hundar.

Ska man räkna ut tidstimmar per hund hamnar man på i snitt mindre än 1 timme/dag/hund att jämföra med 2 timmar/dag/hund.

Dessutom förlorar man väldigt mycket varje gång man är ifrån hunden, den utvecklar sidor bakom din rygg som du inte vet något om eller har koll på att styra upp.

Tidsfaktorn är dessutom viktigare än man tror när man har med hundar att göra, då de endast lever i stunden. Det är därför varje stund räknas med hund.

Att korrigera upp felbeteenden som hundar lagt sig till bakom din rygg är inte så lätt, speciellt inte då hunden snabbt lär sig att vara på ett sätt när människan är med och ett annat sätt när den är ensam, ifrån människan. Då hunden lever i nuet kan man inte korrigera i efterhand på en hund.

Att ha förmånen att vara tillsammans med sin/sina hundar dygnet runt är mycket mer värt än de timmar klockan visar.

I massor av länder är det förbjudet att ha hunduppfödning om man så endast har en hund och ibland många hundar även utan uppfödning, utan att man också tillser att hundarna har folk kring sig dygnet runt. De länderna har förstått vad en hund är.

I Sverige vågar man inte eller vill inte ta det steget.

Många som sitter i beslutskedjan (alltså arbetande människor) för sådana här regler jobbar och har hundar eller hunduppfödning. Det vore kanske lite jobbigt för dem själva, de fick anstränga sig lite mer för att ge sina hundar ett bra liv, om de införde en sådan regel. Det kan säkert vara en av orsakerna att denna bestämmelse inte tas upp i Sverige, trots att vi hela tiden tror att vi är så framstående i djurskydd.

 

 

Mer om arga hundar.

För- och nackdelar med hundar.

Mer om att ha hundar under ansvar.

Mer om vad en hund är.

 

Uppdaterad 2021-02-24

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström