Aktivering

 

En hund, liksom en människa, är byggd för BETYDLIGT mer dagliga rörelser än vad vi idag låter kroppen utföra. Det samma gäller psykisk aktivering.

 

 

Aktivering i familjen eller aktivering av familjen

Att låta hundar vara med i vardagen är egentligen inte krångligare än vad man gör det. Vissa gör det dock mer komplicerat. De vill "skona" hunden/hundarna från allt "stök". Det låter väl bra?

Sedan bör de i vardagen istället lägga in så mycket variation i aktivering som det bara går för att hunden ska bli stimmulerad dagligen.

Vissa låter hundarna var med i allt, och hundarna får aktivering av allt spännande som pågår.

Det är som om vissa människor stänger bort sina hundar så fort det är någon annorlunda på gång, och sedan kompencerar de hunden/hundarna med vardaglig träning och aktivering för att hunden inte ska bli uttråkad.

Hundar som hela tiden blir stimmulerade av människor tenderar att leva i större stress än hundar som är med i varje dags aktivitet.

Ju mer hunden får vara med, ju lugnare blir i regel hunden.

Anledningen är enkel, en hund som är bortstängd från sin älskade familj lever under stress. När den släpps ut stressas den dessutom! En hund som hela tiden blir stimmulerad med människans ledning lever under stress. Vare sig stressen är possitiv eller negativ spelar ingen roll, stress är lika farligt för hunden vilket som, när den är överdriven.

Hunden som hela tiden får vara med om allt spännande som sker känner sig delaktig och trygg. En hund som aktiveras på det viset gör det naturligt, inte via människors anvisningar. Och de känner sig definitivt inte efterlämnade eller tror de är bortglömde och inte får varken vara med eller följa med sin älskade familj. Som sagt, samma effekt är vid all aktivitet som pågår i och kring hemmet eller familjen.

Ju mer hunden är bortkörda från dagliga aktiviteter, ju sämre är det för hunden.

Ju mer de får vara med, ju tryggare och mer harmonisk blir de.

Det finns ju vissa undantag där man måste skydda hundar så de inte blir illa gjorda. T ex när jag svetsar får inte mina hundar vara med, det räcker ju att de tittar in i ljuset så kan deras ögon bli förstörda. För att inte tala om ifall de sticker dit nosen eller en tass...

Hundar som går i garage, i handelsträdgårdar, hos frisörer, åker med i traktorn, går i ladugårdar, är med på båtar eller på andra arbetsplatser där hundar får vara med, blir i regel väldigt lugna och trygga hundar som mår väldigt bra, ifall de får vara med och inte bara än instängda på ett kontor i något hörn.

Anledningen är enkel: De lever som en hund av tam ras bör få leva. Så som de har umgåtts med människor i 1000-tals år.

Koppel, staket och allt annat liknande är nymodiga uppfinningar som hunden inte har anpassat sig till.

Det ligger INTE i hundens natur att styras av koppel eller staket.

Hundar styrs helt och hållet mentalt av sitt förhållande till sin kära familj, d v s människan.

I undantagsfall i kennlar som har klen eller ingen prägling på sina hundar styrs de av sin hundflock. Sådana flockar på begränsad yta lever i regel i kaos och lever därför under en mycket stor stress. Det blir ett hack-kyckling system när det inte finns en riktig och stark ledare som styr upp.

 

Rutchkana. Vissa av mina
hundar gillar att åka rutchkana.

Photo: AH

 

 

Vardagsaktivering

En hund som ligger ensam 8 timmar om dagen får för lite aktivering, fysiskt och/eller psykiskt.

Att bara vara med i en familj, i en människas liv, ger aktivering.

Även då hunden till synes ser ut att sova är den aktiverad bara genom att finnas krig människan, den ägnar sin tid åt att iakta oss och lära känna oss.

Har hunden en bra hundägare som känner sin hund och lyssnar på sin hund, så hjälper även hunden till i vardagen med små tips och råd till oss människor.

Det vanligaste som alla människor brukar uppfatta, fast de ofta inte är medvetna om det, och trots att de kanske aldrig ens haft hund, är hundens larmande. Hör man en skarp signal i skallen på en hund så reagerar de flesta människor på varningen, en riktigt skarp signal från en hund lämnar få människor oberörda. Skäller en hund av lycka är det många som uppfattar det som något allmänt "otrevligt" eller ointressant, men en hundkunnig ska utan tvekan känna igen ljudet på glada skall.

Ta t ex min ena hund som har en reservhusse, varje gång reservhusse kommer på besök ser jag redan när han närmar sig vid parkeringen att den hunden signalerar extra extas i sitt uppträdande, medan de andra hundarna visar normal glädje. Alltså vet jag redan att det är reservhusse som är på gården, redan innan han stigit in på vår tomt om jag bara slår ett öga på "reservhusses" hund.

En normal sällskapshund får sin största aktivering bara genom att vara med människan. Denna hund ska naturligtvis också ha motion förutom vardaglig aktivering.

En brukshund (en hund som ska ha ett jobb, en arbetande hund) behöver mer för att drenera sin energi. Den behöver mer mental aktivering, och den behöver mer fysisk aktivering.

 

En hund som har en bra flockledare och alltid får vara mitt i centrum blir väldigt lugn. En hund som blir bortstängd från all händelse, t ex står ensam i ett hus eller lägenhet, eller står ensam i en hundgård långt bort från människor, blir i regel väldigt stökig när den äntligen är tillsammans med människor.

 

 

Sysselsättning i vardagen

Vad vi måste förstå är vad en hund är och hur deras liv är. Hundar sover större delen av sitt liv. En hund är skapt till att vara aktiv eller passivt aktiv (= övervakning) större delen av sitt liv.

Allt som vi kan ge våra hundar dagligen, som ger hunden lite mer att jobba för, är ett stort +. Det ger hunden innehåll och mening med livet.

Vad gör då alla hundar? Alla hundar sover, äter, kissar och bajsar och dricker. Detta är grundläggande för alla hundar utan undantag världen runt. Kan vi göra dessa rutiner lite mer tidskrävande, d v s att de får jobba för dessa, kommer deras liv få större innehåll och mening.

Ju aktivare ras, ju mer sysselsättning krävs.

Stora raser kräver mer sådan här sysselsättning än små raser, inte för att de stora är aktivare, utan för att de små, som oftast generellt är mer aktiva än stora raser, rör sig mycket inomhus och på små ytor, därför kan de sysselsätta sig själva en hel del till vardags och blir många gånger lekta med på små ytor, något som ytterst sällan förekommer med stora raser, då de skulle välta allt över ända i ett normalt rum. Stora har därför oftast inte samma möjlighet. Därför måste man väldigt ofta sätta in mer "konstgjord" sysselsättning till stora än små hundar.

Att låta hundar få jobba för mat och vattnet är en sak vi kan utöka sysselsättningstiden på. Vattenflaska är en god idé med massor av andra fördelar dessutom. Matning genom att hundar får leta. Matning i aktiveringssaker. Matning i skålar "med hinder" är några varianter på att låta hunden jobba för maten så matningen tar längre tid.

Vi kan också ge hunden möjlighet att vara passivt aktiva genom att låta den vara så mycket som möjligt mitt i centrum, geografiskt så väl som i händelse. D v s att den är med så gott som alltid mitt i där allt händer.

Hundar som sitter bortglömda i något hörn eller någon skogsdunge blir oftast stressade och skälliga, eller ibland passiviserade. I båda fallen får hunden ett uselt liv.

Ge er hund ett liv!

 

 

 

Praktiska aktiviteter

Det var en gång nyligen (vintern 2012) en valpköpare sa till mig att jag gör så många roliga grejer med mina valpar / hundar. Anledningen var att varje gång de kom på besök under valpens späda ålder så tog vi fram något nytt för den kullen, som vi lät valparna roa sig med. Man ska leka och ha kul med sina hundar även om man haft hundar i många år. Valpar och hundar kan inte det här, även om vi kan det. Ge era hundar en chans till ett bra liv.

Det är ju så kul att se hur var och en reagerar, då var och en är unik. Ena valpen beter sig inte som den andra och även kullarna kan skilja sig åt. Så ser man hur olika hundar reagerar på olika saker, framför allt första gången, det säger en del om hundens psyke också. Man ser vilka som är mer vildhjärnor och vilka som är mer eftertänksam.

Om fler kunde göra så med sina valpar så skulle så många fler valpar gå ut i livet och klara nya miljöer och situationer så mycket lättare när de redan tränat på nya saker och platser.

Olika "bus" som jag tränar med mina valpar.

Byta rum. Byta säng eller liknande.

Leksaker.

Korvspår.

Speglar.

Tunnlar.

Klicker.

 

Ta reda på vad din hund är född till att göra. Ta reda på din hunds bakgrund. Lär dig mer om detta! Detta är en viktig del, redan innan man skaffar en ny hund eller ny ras!

En bra sysselsättning för hundar är att alltid få vara med sina ägare! Är ägaren bara någorlunda aktiv är detta den bästa sysselsättningen för alla hundar och t o m tillräckligt för en hund med lågt till normala aktiveringsbehov (ej arbetande hund).

Promenaden är en aktivering, liksom att vara tillsammans med en människa och andra hundar är aktivering, sker den under kort tid och med begränsad tillgång till utrymme, t ex koppelrastning runt kvarteret, ger det ett minimum av aktivering, en längre promenad, på lite olika ställen och gärna där hunden får chans att släppas lös, kanske hälsa på olika människor, leka med olika hundar, känna många nya lukter varje gång, detta är en mer aktiv promenad. Man kan även lägga in små tränings moment under den vanliga promenaden. Ha skoj med din hund!

Man kan träna viltspår med vilken hund som helst i stort sätt i vilken ålder som helst, bara hunden kan gå. För en hund är det naturligt att få använda näsan.

Många nybörjare på området hund gör ibland roliga och kanske lite udda saker med sin hund, som man kanske med tiden slutar med. T ex provar mössor på hund. Sådana saker är också aktivering. Att man gör nya saker med sin hund och tillsammans med sin hund är aktivering. Hitta på skojiga saker tillsammans! Ha roligt ihop! Busa. Var inte ständigt rädd att göra "fel".

Lär dig vad din hund gillar. Vissa tycker det är galet roligt att hoppa. Vissa vill bära saker. Vissa vill bara använda näsan hela tiden. Utveckla och ta tillvara hundens egna egenskaper.

Agility, lydnad, freestyle o s v, detta är alltid skojiga träningar och aktiveringar om de utförs rätt. Fel inlärda kan de vara ett fördärv, som allting här i världen.

 

 

Leta mat

Leta mat är grundläggande för hundar. Man kan använda sig av aktiveringskulor och liknande, eller av vår natur.

Förr kastade man ofta ut foder till höns, man spridde det jämt över en större yta. Detta för att hönsen kunde gå och krafsa och äta en längre stund, och för att det slapp bli ett samlat ställe där vissa dominanta höns och tuppar fick mat och de andra blev utan. Det var på den tiden som man i regel hade 10 - 20 höns (+ tuppar) i en flock hemmavid som gick lösa eller i stor inhägnad på gården.

Nu när husbehovshöns knappt finns och nu när kunskapen om höns och deras beteende ofta inte är inlärt i barnaåren på oss mäniskor, så har ofta hönsskötseln tappat denna kunkap idag.

Detta är i vilket fall inte så tokigt till hundar heller. När det är lätt med ren nyfallen pudersnö t ex så kan man passa på att slänga ut lite kulor, mat eller godis, och låta hundarna leta i snön, för oss som har tillgång till ren snö. De har hemskt kul med det. Man ser snabbt vilken som är mest uthållig eller matglad, man ser vilka som ger upp först. Man ser vilka som hittar den där kulan som hamnade lite udda, kanske uppepå ett räcke eller liknande. Att leta uppåt, ovanför marken, är något som de flesta hundar har lite svårt för. Det är helt enkelt kul och lärorikt att bara titta när de letar och hundarna får en glad stund med många godisbitar och får använda sin helt oslagbara näsa.

 

Man kan också kasta några godisar under en kartong på golvet, så får de lite att jobba med en stund.

 

Öppna och tvätta tetrapack gillar mina (fil, grädde, mjölk och liknande), men man får inte vara rädd för att städa efteråt, i så fall bör man utesluta detta.

 

Ta lyra lär jag mina stora. Ofta med godisbitar.

 

 

 

Leksaker

Idag finns en uppsjö av leksaker för hund. Den ena skojigare än den andra. Prova på lite allt möjligt, busa och lek med er hund, de gillar det.

Det finns massvis av aktiveringskulor man laddar med t ex godis. Det finns numera spel till hundar som man laddar med godis.

Jag har en prydnadshund som skäller varje gång någon går förbi den.

Att bara sätta upp en spegel i hundhöjd är oftast en succé för valpar.

Lektunnlar är toppenskoj att leka kurragömma i för en valpkull.

En porslinshund eller tygtomte eller något sådant som man sätter ner på golvet kan hundar ha skoj med länge.

En väl aktiverad hund är en trygg och lugn hund, den ges också möjligheten till ett friskare liv än den oaktiverade hunden som bryts ner av för lite använda muskler, senor, leder, de bryts också ner av stress, som är en stor bidragande orsak till ohälsa (hos båda hundar och människor).

En hund av aktivare raser, behöver mer stimulans, variation och motion är rena sällskapshundar.

Se några varianter av aktiverings saker här.

 

 

Äpple-i-vatten

Lägg ner torrfoderskulor, en i taget, i en hink eller balja vatten (modell äpple-i-vatten leken för barn). Låt hunden komma på hur man fiskar.

Eftersom torrfoder först flyter så ligger det på ytan av vattnet, när man försöker ta det endast med hjälp av munnen så glider kulan / äpplet undan. Det kräver en viss teknik att lära sig den träffsäkerhet, teknik och snabbhet som behövs för att lyckas få tag på det goda.

 

 

Fånga

Att fånga godis eller leksaker i munnen är en konst som är enkel att lära hundar, övning ger färdighet. Det kräver ett minimum av arrangemang och arbete runt det hela så det är ett typisk sådant moment som är lätt att kasta in mellan annan som ska göras och kan ske upprepat dagligen. Man kan också använda detta som ett beröm moment, något hunden får som belöning efter att ha utfört något bra. Använder man mat så måste man komma ihåg att det inte alltid är lämpligt för alla hundar som man tränar för att t ex få ett bra ätbeteende. Likaså är hunden fet ska dessa ransoner tas av hundens dagliga matning.

De flesta valpar har svårt med detta, man för testa sig fram när de är mogna att klara det. Det är ju inte farligt att försöka.

 

 

Boll i trappa

Ett tag i vintras (skrivet 2015) hade hushållets stora hundar lite långtråkigt så jag införde en ny lek. Jag rullade en lätt boll över hallen uppe och så den for ner i trappan, och hundarna sprang efter. Numera tar de en lätt boll och gör samma procedur själv mellan varven. De 5 stora låter som de ramlar nerför trappan efter bollen, jag måste bara skratta åt deras upptåg. De går upp igen och upprepar ett par - tre gånger, sedan är det bra, då har de fått nog.

Inför man sådana lekar så måste man vara noga med att se till att hunden inte blir besatt av sin lek, allt som går till överdrift är av ondo och stressar hunden istället för ge dem en stunds underhållning och motion.

 

 

Toarullar, hushållsrullar

En vanlig uttjänt toarulle eller hushållsrulle kan man använda för aktivering av hundar. Stoppa i ett ihopknycklat papper i ena enden, godis i mitten, och ett papper i andra änden. Så får hunden lösa detta.

Han man som jag många hundar som är tama och vänliga mot varandra får man bara göra fler rullar mer fler godis inuti.

Passar utmärkt till valpar också. Sedan städar man...

 

 

Äggkartonger

En äggkartong kan man stoppa godis i kopparna och lägga små bollar eller andra leksaker över så får hundarna jobba för att få fram godbitarna under. Detta passar utmärkt till valpar också.

 

 

Rasegenskaper

Vissa raser är framavlade i särskilda syften och kan då ha olika saker de vill göra utifrån deras bakgrund. Försök därför alltid att ta reda på vad din ras ursprungligen framavlades för och ta dig en funderare om det är ett anlag du kan tillfredsställa hos hunden och i sådana fall hur.

 

 

Om våra hundar är problemfria, såväl fysiskt som psykiskt, så ska vi nog tro de har ett bra liv utifrån sina behov. Annars är något fel.

Om hundar är sjuk ofta är något fel.

Om hundar är "besvärliga" är något fel.

Fysisk sjukdom utreder man lämpligast tillsammans med en bra veterinär.

Psykisk sjukdom (eller störning om man så vill) har ofta sin grund i dåligt ledarskap eller för lite aktivering.

Ger man hunden tillräckligt med aktivering utifrån varje enskild hunds behov och ett bra ledarskap så brukar i stort sätt alla hundar bli bra med automatik med tiden. Ibland kan även fysisk sjukdomar försvinna som i ett trollslag när de psykiska besvären försvinner.

 

 

 

Lekbeteende

Aktivering kan vara att leka med sin hund. Ibland kan hunden ta initiativ till lek, ibland kan hunden leka på egen hand.

Lekbeteende har experterna en egen förklarig på vad det är. Lekbeteende kännetäcknas av:

 

 

210718 Bästa akriveringen

Aktiviter för hundar, vad mår hundar bäst av? Det beror på varje individ.

Jag själv har haft och har synnerligen sociala hundar, den absoluta aktiviteten för mina hundar har under alla tider varit socialicering med andra hundar, eller ibland också andra djur.

Många besökare och mycket lek framför allt med valpar, efter en sådan dag sover mina hundar som tyngst.

 

 

Jag anser att det är mer intelligenta hundar som ägnar sig åt kreativ lek. Enligt mig är kreativ lek ett djur som själva undersöker användningar av objekt, utan att någon visar dem hur det ska gå till.

Hundar lär av varandra. Om en hund ser vad en annan hund gör och sedan gör likadant, så är det inlärt. Vissa hundar är extremt duktig på att iakta och lära av varandra.

 

 

Man kan också använda samma aktivering på vuxna som på valpar.

Aktiveringstillbehör.

Mer om aktivering av valpar som fungerar utmärkt som aktivering av vuxna många gånger också.

 

 

Glöm framför allt inte att ha skoj med varandra!

 

Uppdaterad 2021-08-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström