SE JV-2014 SE V-2014 Championkandidat Pia´s Filippa M A Svensson

 

 

SE UCH SE W-2015 Maximus Do Vale De Fermedo Bolas Brilhantes Da Quinta Do Pasto Abel
Atras Das Nuvens Da Quinta Do Pasto
Cuca Do Vale De Cavala Chibanga
Estrelinha
SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011
Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto
Malhado BOB unknown
unknown
Espirita do Vale do Sorraia 2 BOB PT CH Falcão da Estrelinha
PT CH Fibra da Estrelinha

 

 

Filippa är född i den första kullen av rasen i Sverige.

Hennes namn Filippa är ett namn jag gillar som i mina öron klingar svenskt. Namnet kommer från den maskulina Filip som är namnet på gammelhusse till mamman. Namnet betyder "hästvän". Det hänsyftar till min tro att denna ras skulle vara utmärkt till jakt i samarbete med häst, förutom alla rasens andra fina egenskaper. Initialerna M och A syftar på föräldrarna Maximus och Aurora. Första kullen för samlingsnamn Svensson som markerar den första svenska kullen av rasen.

Hon föddes som nummer tre i kullen och har fått lila halsband så man snabbt och lätt kan se skillnad på vem som är vem på bilder och vid eventuella besök när hon var liten valp.

Hon stannar i kenneln. Hon är alltså inte till salu.

Läs mer om hela Svenssons-kullen där det också finns mer detaljer om Filippas första 6 månader.

170622: Systrarna Pia´s Diana M A Svensson och Pia´s Filippa M A Svensson blir idag 4 år gamla. Det är obeskrivligt hur mycket dessa två Podengos betyder för mig. Jag vet inte hur jag ska klara mig den dagen de är borta... De är totalt olika, men båda är mig så kär och helt underbara hundar. Jag har under gågna vinter förlorat så mycket och dessa två är sista resterna av det. Det jag sörjer allra mest idag är att jag troligen aldrig får möjligheten att ha en kull på denna underbara ras igen, så jag kan behålla en tik till inför framtiden från egen eminent uppfödning... När de är borta blir det väl att leta efter en ny större ras, men hur jag ska hitta någon som mäter sig med dessa, vet jag inte. Det verkar vara ett omöjligt företag.

190101: Idag är systrarna 5 ½ år och vi är relativt nyflyttade.

Det första Filippa gjorde när hon kom in i poolrummet var att tro hon kunde gå på bubbelplasten som ligger på ytan av vattnet. Hon plurrade ner totalt! Jag sprang dit, men när jag kom fram hade hon tagit sig upp själv. Hon var blöt överallt, så det syntes att hon varit helt under vattnet. T o m hela öronen var blöta!

Så när Diana skulle få gå in så visste jag vad som kunde hända, så jag skyndade mig att gå in och iväg for Diana, medan jag tog av skorna. Innan jag hann fram var Diana med frambenen balanserandes på bubbelplasten. Som tur är hade jag inte hunnit ta av henne halsbandet, så jag kunde springa fram och få tag i det och kunde dra upp henne innan hon hade trillat i totalt. Hon fick i alla fall bara frambenen blöta.

Sedan skulle de små komma in, och trots att jag ställt för några kartonger så hundarna inte skulle kunna komma in i poolrummet så lyckades de peta den ena åt sidan, och Toyomi for i!

Då först upptäckte jag en dörröppning där det fanns dörr, så nu är problemet ett minne blott.

Nu lär vi en hund i taget hur man går i poolen och framför allt, hur man går ur, så alla blir poolvana.

Diana njuter så mycket över nya tomten. Hon springer från ytterdörren och runt stora huset med start på södersidan, bort till gamla ladugårdslängan och rundar den, sedan kring gamla tvättstugan och rundar växthuset, sedan kommer hon springande till ytterdörren med ett stort flin i ansiktet. Ibland tar hon t o m två varv! Ett varv är ca 250 meter.

Filippa ÄLSKAR övervåningen. Och speciellt då dubbelsängen. Där ligger hon i timmar i sträck, helt själv!

 

Om henne

Filippa är en goding. Hon är väldigt normal i egentligen allt. Lekfull, glad, pigg, kelig och framåt. Hon är lättmutad och följsam. Gillar att våra promenader och att åka bil, hon är duktig att äta.

Hon har en speciell egenhet, hon ligger när hon äter! Det är inte en variant som är vanligt eller någonsin varit vanligt bland mina hundar genom åren av massor av olika raser och varianter. Hon äter sakta, tar god tid på sig.

Hon larmar ifall någon kommer, hon blir exalterad av glädje vid besökare.

Filippa är annars larmaren i flocken unga Podengos. Men hon är inte med andra osäkerhetstecken, utan vill bara "tala om" ifall någon är på ingående. När jag kommer är det lugnt, då tar jag över. Annars är det hennes moster Estrela som är storlarmaren här, fast även hon blir tyst så fort jag tar över med min blotta närvaro.

Fasen att larma är borta hos henne vid 8 månaders ålder.

Hon är duktig på att klättra över, hon vill gärna ha en särstälning där hon får göra sådant som syskonen inte får. Hon är väldigt envis med detta. Vid 1 års ålder har hon slutat sedan några månader tillbaka att klättra och övergått till eleganta hopp istället. Hon formligen flyter över staket och andra hinder.

Hon gillar extra mycket att springa.

Hon är en väldigt lugn hund.

Hon har inte varit sjuk en enda dag i sitt liv.

I augusti 2014 löper hon för första gången. Inför löpet blev hon näst intill loj. Hon har varit lugn tidigare, men till löpet blev hon seg. Hon blev t o m dålig att äta, jag fick kämpa för att bibehålla hennes hull för första gången i hennes liv.

Hon blir mer och mer lik sin mamma i sättet för var månad som går. Hon beter sig som sin mamma gör idag, inte som hennes mamma gjorde i hennes ålder. Jag är övertygad att hennes mamma har lärt henne hur hon ska vara.

Filippa är expert på att öppna grindar, dörrar o s v. Hon tar sig igenom det mesta, om hon får. Hon vet var hon inte får ta sig fram, och det respekterar hon.

I december 2014 så är det snart dags för henne att börja löpa igen och då äter hon dåligt igen. Tydligen något återkommande som jag får ha ögonen på. En gång är ingen gång, två gånger är en vana...

Vid 19 månaders ålder kan jag konstatera att hon liksom som mamma har fått "sällskapsblåsa". Hon kan hålla sig länge. T ex när jag haft extra lång sömn på natten så springer de andra ut och slänger sig ner och kissar omedelbart, hon kan ta ett eller två varv kring gården innan hon lite lungt sätter sig ner och kissar.

Hon är besvärlig med ätandet, jag får jobba med henne för att få i henne mat. Först var det ett tag nör hon var krig 10-12 veckors ålder som snabbt gick över. Sedan igen när hon blev könsmogen. Sedan igen vid 1 ½ års ålder. Jag hoppas detta är sista gången, och hon lärt sig äta bra nu till sist, hela tiden.

Hon älskar barn.

Hon ligger ofta uppe på småhundarnas burar i bilen när vi är ute och åker. Det ser ut som om hon ligger på en hatthylla bak i bilen, man kan tro hon är en konstgjord hund, hon är så vacker där hon ligger, hon gör stor sensation ibland när vi är ute och åker.

Hon fick bekanta sig med höns och första tre dagarna fick hon påminnas om att det var tamdjur som gick i hönsgården. Sedan fanns bara intresset intensivt där när hon gick vid staket. Sedan blev det samma sak med getter, tre dagar och sedan brydde hon sig inte, om hon inte fick gå jämte hagen.

 

 

Om hennes utseende

Perfekta proportioner. Feminint söt men ändå utsökt vackert.

Huvudet är otroligt fint och feminint skuret. Vackra, mörka ögon som man kan drunkna i, trots hennes ljusa pälsfärg. Ena örat är näst intill rest, ett öra är halvvägs rest vid 6 månaders ålder. Hennes ena öra var lite vridet ganska länge, men blev bra långt före 1 års ålder och har sedan varit helt upprättstående.

Bra storlek, kommer bli som rasstandarden beskriver med en marginal, om än inte så väldigt stor. Hon är i alla fall större än sin mamma, både i vikt och mankhöjd.

Bra vinklar utan överdrifter. Hennes ben är raka, hennes tassar är också i stort sätt raka, annars är det valigt på rasen att ha mer eller mindre utåtvridna tassas, då främst fram. Mycket bra front för ålder, kön och ras.

Ena framtassen har en liten lätt utåtvridning, som lätt går att dölja för en kreativ handler, en sådan handler som jag inte är.

Bra svans i både tjocklek och längd för rasen, den är dessutom korrekt buren som en sabel utan överdriven ringling i slutet som vi inte vill ha på denna ras. Den enda man kan anmärka på vad gäller hennes svans är ansättningen som kunde vara 2 - 3 milimeter högre ansatt, fast den är i det närmaste perfekt.

Rörelserna är som mamman, sunt och normala utan någon form av överdrifter. Normala, sunda vinklar runt om utan någon form av över- eller underdrifter.

Extremt bra päls och pälskvalitet.

 

Läs om hennes utställningar. Länk nedan under utställning.

 

ENGLISH
Bite Sissors bite
Breeder Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker, Sweden
Brother Pia´s Gunnar M A Svensson
Brother Pia´s Hans M A Svensson
Brother Pia´s Ingemar M A Svensson
Chip 941000015445781
Color Yellow & white
DOB Juny 22, 2013
High 58 cm (23 inches) as 13 month old
Neckless Lilac as puppy
Photos Photoalbum
Reg nr SE48501/2013
Sex Female
Show SE V-2014 SE JV-2014 2 certificate, 2 BOB, champpionkandidate
Sister Pia´s Diana M A Svensson
Sister Pia´s Ebba M A Svensson
Svenssons-litter Hole litter
Teeth 6 + 6
Weight 19 kg (< 40 lbs) 6 years old

 

                          
SVENSKA
Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Bror Pia´s Gunnar M A Svensson
Bror Pia´s Hans M A Svensson
Bror Pia´s Ingemar M A Svensson
Chip 941000015445781
Färg Gul och vit
Född 22 juni 2013
Halsband Lila som valp
Kön Tik
Mankhöjd Ca 58 cm som 13 månaders valp
Reg nr SE48501/2013
Svenssons-litter Hela kullen
Syster Pia´s Diana M A Svensson
Syster Pia´s Ebba M A Svensson
Tänder 6 + 6
Uppfödare Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker
Utställning SE V-2014 SE JV-2014 2 certifikat, 2 BIR, championkandidat
Vikt 19 kg 6 år

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
20,85 kg 46 lbs
21,3 kg 47 lbs
22,68 kg 50 lbs
24,95 kg 55 lbs

 

Filippa Weight / Vikt Age / ålder
190622 19 kg 6 years old / 6 år (normal)
170622 18,5 kg 4 years old / 4 år (normal)
140905 21,1 kg 14 ½ m. (ngt fet)
140821 18,6 kg 14 m. (normal)
140718 22,4 kg 12 m. (ngt fet)
26/12-13 Ca 16 kg 6 m.
5/11-13 11,4 kg 4 ½ month old / 4 ½ månader gammal
14/9-13 7,250 gram 12 weeks old / 12 veckor gammal
7/9-13 6,275 gram 11 weeks old / 11 veckor gammal
31/8-13 5,475 gram 10 weeks old / 10 veckor gammal
24/8-13 5 kg 9 weeks old / 9 veckor gammal
17/8-13 4,175 gram 8 weeks old / 8 veckor gammal
10/8-13 4,050 gram 7 weeks old / 7 veckor gammal
3/8-13 3,350 gram 6 weeks old / 6 veckor gammal
27/7-13 3,100 gram 5 weeks old / 5 veckor gammal
20/7-13 2,275 gram 4 weeks old / 4 veckor gammal
13/7-13 1,750 gram 3 weeks old / 3 veckor gammal
6/7-13 1,180 gram 2 weeks old / 2 veckor gammal
29/6-13 758 gram 1 week old / 1 vecka gammal
28/6-13 695 gram 2 days old / 6 dagar gammal
27/6-13 658 gram 2 days old / 5 dagar gammal
26/6-13 583 gram 2 days old / 4 dagar gammal
25/6-13 514 gram 2 days old / 3 dagar gammal
24/6-13 466 gram 2 days old / 2 dagar gammal
23/6-13 425 gram 1 day old / 1 dag gammal
22/6-13 409 gram newborn / nyfödd

 

1 inch = 2,54 cm
2 inches = 5,08 cm
2,6 inches = 6,6 cm
2,7 inches = 6,9 cm
3 inches = 7,62 cm
3,5 inches = 8,9 cm
4 inches = 10,16 cm
5 inches = 12,7 cm
6 inches = 15,24 cm
7 inches = 17,78 cm
8 inches = 20,32 cm
9 inches = 22,86 cm
10 inches = 25,4 cm
10,1 inches = 25,6 cm
11 inches = 27,94 cm
12 inches = 30,48 cm
13 inches = 33,02 cm
13,3 inches = 33,8 cm
14 inches = 35,56 cm
15,6 inches = 39,6 cm
17,3 inches = 43,9 cm
21 inches = 53,3 cm
22 inches = 55,84 cm
23 inches = 58,38 cm
24 inches = 60,92 cm
32 inches = 81,3 cm
32 inches = 81,3 cm

 

Updated 2019-06-24