Pia´s Diana M A Svensson

 

 

SE UCH SE W-2015 Maximus Do Vale De Fermedo Bolas Brilhantes Da Quinta Do Pasto Abel
Atras Das Nuvens Da Quinta Do Pasto
Cuca Do Vale De Cavala Chibanga
Estrelinha
SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011
Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto
Malhado BOB unknown
unknown
Espirita do Vale do Sorraia 2 BOB PT CH Falcão da Estrelinha
PT CH Fibra da Estrelinha

 

 

Diana är född i den första kullen av rasen i Sverige.

Hennes namn Diana är taget från en mycket god vän till mig som har födelsedag samma dag som denna valp är född. Diana tror man kan ha latinskt ursprung och tror namnet kan betyda "gudinna". Diana är också i den antika mytologin jaktgudinnan, så vi hoppas hon kommer visa framfötterna i jaktsammanhang som hennes mamma. Initialerna M och A syftar på föräldrarna Maximus och Aurora. Första kullen för samlingsnamn Svensson som markerar den första svenska kullen av rasen.

Hon föddes först i kullen och har fått rött halsband så man snabbt och lätt kan se skillnad på vem som är vem på bilder och vid eventuella besök när de var små.

Den 6 augusti är det bestämt. Diana får stanna om ingen utställnings- och avelsintresserad dyker upp.

Läs mer om hela Svenssons-kullen där det också finns mer detaljer om Dianas första 6 månader och hennes syskon.

170622: Systrarna Pia´s Diana M A Svensson och Pia´s Filippa M A Svensson blir idag 4 år gamla. Det är obeskrivligt hur mycket dessa två Podengos betyder för mig. Jag vet inte hur jag ska klara mig den dagen de är borta... De är totalt olika, men båda är mig så kär och helt underbara hundar. Jag har under gågna vinter förlorat så mycket och dessa två är sista resterna av det. Det jag sörjer allra mest idag är att jag troligen aldrig får möjligheten att ha en kull på denna underbara ras igen, så jag kan behålla en tik till inför framtiden från egen eminent uppfödning... När de är borta blir det väl att leta efter en ny större ras, men hur jag ska hitta någon som mäter sig med dessa, vet jag inte. Det verkar vara ett omöjligt företag.

2018 har Diana övergått till att bli min servicehund. Vi startade träna under hösten och halkan 2017. Hon är naturligt allt jag vill ha och behöver. Hon hjälper mig att återfå balansen när jag vinglar. Hon ger mig ett underbart stöd när det är halt. Hon drar mig lätt upp för backar när jag så behöver. Dessutom har både Filippa och Diana hjälpt mig som dragdjur sedan de blev vuxna, som i stort sett alla mina stora hundar har gjort genom tiderna. Undantag Borzoierna (de 3 vi hade gillade inte att dra) och enstaka individer vid de perioder vi haft många stora, så har vi använt de som tyckt det var roligast att dra, de andra fick avstå att dra.

190101: Idag är systrarna 5 ½ år och vi är relativt nyflyttade.

Det första Filippa gjorde när hon kom in i poolrummet var att tro hon kunde gå på bubbelplasten som ligger på ytan av vattnet. Hon plurrade ner totalt! Jag sprang dit, men när jag kom fram hade hon tagit sig upp själv. Hon var blöt överallt, så det syntes att hon varit helt under vattnet. T o m hela öronen var blöta!

Så när Diana skulle få gå in så visste jag vad som kunde hända, så jag skyndade mig att gå in och iväg for Diana, medan jag tog av skorna. Innan jag hann fram var Diana med frambenen balanserandes på bubbelplasten. Som tur är hade jag inte hunnit ta av henne halsbandet, så jag kunde springa fram och få tag i det och kunde dra upp henne innan hon hade trillat i totalt. Hon fick i alla fall bara frambenen blöta.

Sedan skulle de små komma in, och trots att jag ställt för några kartonger så hundarna inte skulle kunna komma in i poolrummet så lyckades de peta den ena åt sidan, och Toyomi for i!

Då först upptäckte jag en dörröppning där det fanns dörr, så nu är problemet ett minne blott.

Nu lär vi en hund i taget hur man går i poolen och framför allt, hur man går ur, så alla blir poolvana.

Diana njuter så mycket över nya tomten. Hon springer från ytterdörren och runt stora huset med start på södersidan, bort till gamla ladugårdslängan och rundar den, sedan kring gamla tvättstugan och rundar växthuset, sedan kommer hon springande till ytterdörren med ett stort flin i ansiktet. Ibland tar hon t o m två varv! Ett varv är ca 250 meter.

Filippa ÄLSKAR övervåningen. Och speciellt då dubbelsängen. Där ligger hon i timmar i sträck, helt själv!

210405 Utan tvekan är Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso en otroligt duktig ras på att ta sig fram i trånga utrymmen, så som det påstås. Våran älskade Pia´s Diana M A Svensson är ett bevis för det. Hon tar sig fram i de mest trånga utrymmen, även om det böjer sig. Hon kan också gå in i jättesmå hålor och vända och ta sig ut igen.

210622 Idag för 8 år sedan hände något mycket speciellt rum i min värld. Den konstigaste förlossning som jag någonsin varit med om! Denna förlossning ledde bl a till att jag numera lever med min underbara Pia´s Diana M A Svensson. Mer om förlossningen.

 

Om henne

Hon är otroligt följsam och lättlärd. En i det närmaste avguda dyrkan. Hon är väldigt glad i kastlekar. Spårnoga och duktig att spåra, men inte den snabbaste i spåret, men ändå inte långsam. Lekfull och glad. Älskar att åka bil. Går fint i band. Hon är ivrig att vara till lags.

Hon är matglad.

Diana är balanserad och lagom. Vänlig, glad och lagom framåt. Hon är lättmutad. Älskar promenader och åka bil, att allmänt bara få vara med överallt. Hon har en frisk och sund aptit. Hon gillar besökare och att få mycket uppmärksamhet. Hon vill gärna vara tillags och är fantasiskt samarbetsvillig.

Hon har inte varit sjuk en enda dag i sitt liv.

Vid ett års ålder är hon fortfarande lika kontaktsökande, vill hela tiden ha ögonkontakt. Sammarbetsvillig, följsam. Hon kan fortfarande larma om hon går ut själv på kvällarna utan någon annan hund med sig ut och hör något som prasslar i buskarna.

Hon är en riktig gosig flicka som är helt ljuvlig.

Under sommaren 2014 avtog till sist hennes larmande på kvällen helt.

I augusti 2014 löper hon för första gången.

Fönstret till att introducera henne till lydnad börjar stängas nu vid 15 månaders ålder. Fortfarande skulle hon vara lätt att lära, så som rasen är. Men hennes enorma önskan att få vara till lags börjar avta, hon är mer säker i sig själv numera, och att vara hund fullt ut.

Hon är extremt förtjust i barn.  Även bråkiga och extremt livliga barn är underbart, enligt henne. Men ju mindre, ju underbarare. Får hon följa ett barn hack i häl hela dagarna lång är hennes lycka gjord.

Hon är duktig att äta. Hon kan kela i timmar. Älskar kramar och kel.

När hon är 19 månader är hon som tidigare, en underbar hund. Man kan bara älska henne.

Hon fick bekanta sig med höns och första tre dagarna fick hon påminnas om att det var tamdjur som gick i hönsgården. Sedan fanns bara intresset intensivt där när hon gick vid staket. Sedan blev det samma sak med getter, tre dagar och sedan brydde hon sig inte, om hon inte fick gå jämte hagen.

Diana är utleasad för en kull valpar i södra Sverige.

Diana fick 2+5 valpar! Alla mycket vältecknade och fina.

Det är ett stort handikapp utan min älskade Diana i huset (skrivet 191212).

Rådjuren håller på ett ta över gården. Liksom möss o d. Vi får lökar uppgrävda. Vi får gräsmattan söndersparkad av klövar. Ringlande skador i gräsmattan av smågnagare.

Jag ramlar och snubblar utan min underbara Diana.

En mycket stor svart/vit katt har tagit över tomten och retar gallfeber på våra småhundar.

Diana är djupt saknad.

Samtidigt så är det en fröjd att få ge rasen större chans till en framtid i Sverige, trots att jag inte var i en situation så jag kunde ha valpar själv just då.

Och framför allt, att äntligen Diana fick chansen att få vara mamma!

Jag är djupt tacksam till Annika som gav rasen, mig och Diana chansen till att få bidra med allt detta.

Diana har valpar i södra Sverige. Kontakta Annika vid intresse: 0730 48 31 65. Det finns i skrivandes stund eventuellt en hanhund och ett par tikar kvar till salu.

En sådan glädje att få tillbaka min lilla älskling igen (skrivet 200106)! Hon har varit mycket saknad.

7 år. Fortfarande fullt frisk, glad och pigg. Mer älsklig än någonsin. En underbar hund som bara fortsätter att ge och blir bättre och bättre år för år.

Diana är en rolig hund. Nu har hon börjat studera mig och mina händer mycket noga och ingående varje gång jag petar naglarna! Undrar om hon tänker ta examen i att göra som människor?

 

Om hennes utseende

Perfekta proportioner. Balanserad och lagom. Feminin.

Huvudet är vackert. Vackert formade ögon som man kunde önska lite mörkare. Kanske en liten anings grov i kinden, om jag ska vara riktigt kritiskt. Det är en till två mm för mycket på var sida, i mitt tycke.

Hon har rest det sista örat helt till sist på förmiddagen den 25:e december 2013. Efter det var öronen uppe utan bakslag.

Redan vid 4 ½ månaders ålder var alla valptänder tappade och den vuxna uppsättningen på väg upp. Vid 5 månaders ålder finns inte en enda valptand kvar i munnen på henne!

Storleken är lagom, jag gissar henne att bli någon cm högre än mamman när hon växt färdigt. Vid 15 månaders ålder är hon aningens högre än mamman och aningens tyngre än mamman. Hon är marginellt större än systern Filippa också. Hon är däremot med marginal mindre än syster Ebba och faster Estrela Radiante.

Bra vinklar utan överdrifter. Hennes ben är raka. Bra front.

Normala, sunda vinklar runt om utan någon form av över eller underdrifter.

Bra svans i både tjocklek och längd för rasen, den är dessutom korrekt buren som en sabel utan överdriven ringling i slutet som vi inte vill ha på denna ras. Med andra ord, perfekt svans.

Rörelserna är som mammans, sunda och normala helt utan någon form av överdrifter.

Färgen har utvecklats under uppväxten.

Det var en ljusgul-brun fläck över en del av vänster öra när hon är 3 dagar gammal, så hon är alltså vit och gul. Bild på första gula tecknet på örat och hur det framträder finns på bild från 27 juni 2013.

Så kommer det vid ca 2 veckors ålder ytterligare en gul fläck på insidan av höger öra och en liten fläck i tinningen mellan öra och öga på höger sida. Bilder på de fläckarna är daterade 7 juli 2013.

Diana har vid 5 månaders ålder fått fullt av orangea fräknar, som en roan, längs ryggspegeln och på benen.

Som fullpälsar försvinner hennes fläckar på rygg och ben till största delen, men när hon fäller ur ordentligt eller blir blöt och schamponerad så lyser fläckarna fram.

Hennes päls är superb liksom pälskvaliteten.

Vid 1 års ålder är hon sin mors dotter, de är kopior i allt utom pigmentation. Hennes ena framtass är aningens utåtvriden, till skillnad mot mammans raka framben. Hon är för övrigt allt igenom sund och riktig.

Vid 15 månaders ålder samma som tidigare.

Vid 19 månader ålder är hon mer lik sin mamma än någonsin. Det är så det nästan skär i hjärtat när man tittar på henne.

Vid 20 månaders ålder är hon i utseendet en kopia av sin mamma, så lika så det är kusligt, det är bara färgen som är annorlunda.

 

Hon är utställd med Excellent.

 

FILM

Photo: Annika Hagström

 

ENGLISH

Bite Sissors bite
Breeder Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker, Sweden
Brother Pia´s Gunnar M A Svensson
Brother Pia´s Hans M A Svensson
Brother Pia´s Ingemar M A Svensson
Callname Selma - Semla
Chip 941000015445784
Color White & yellow
DOB Juny 22, 2013
High 60 cm (23 ½ inches) as 13 month old
Neckless Red as puppy
Photos More photos
Reg nr SE48499/2013
Sex Female
Show Excellent
Sister Pia´s Ebba M A Svensson
Sister Pia´s Filippa M A Svensson
Svenssons-litter Hole litter
Teeth 6 + 6
Weight 22,5 kg (< 50 lbs) 6 years old

 

               

SVENSKA

Bett Saxbett
Bilder Flera bilder
Bror Pia´s Gunnar M A Svensson
Bror Pia´s Hans M A Svensson
Bror Pia´s Ingemar M A Svensson
Chip 941000015445784
Färg Vit och gul
Född 22 juni 2013
Halsband Rött som valp
Kön Tik
Mankhöjd 60 cm vid 13 månaders ålder
Reg nr SE48499/2013
Svenssons-kullen Hela kullen
Syster Pia´s Ebba M A Svensson
Syster Pia´s Filippa M A Svensson
Tilltalsnamn Selma - Semla
Tänder 6 + 6
Uppfödare Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker
Utställning Excellent
Vikt 22,5 kg 6 år

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
22,68 kg 50 lbs
24,95 kg 55 lbs

 

Diana Weight / Vikt Age / ålder
220622 21,3 kg 9 years old / 9 år (perfekt)
200622 21,3 kg 7 years old / 7 år (perfekt)
190622 22,5 kg 6 years old / 6 år (perfekt)
170622 23,5 kg 4 years old / 4 år (perfekt)
150123 21,6 kg 19 m.
140905 21,1 kg 14 ½ m.
140821 21 kg 14 m.
140718 21,8 kg 12 m.
26/12-13 Ca 16 kg 6 m.
5/11-13 12,2 kg 4 ½ month old / 4 ½ månader gammal
14/9-13 7,150 gram 12 weeks old / 12 veckor gammal
7/9-13 6,350 gram 11 weeks old / 11 veckor gammal
31/8-13 5,775 gram 10 weeks old / 10 veckor gammal
24/8-13 5,2 kg 9 weeks old / 9 veckor gammal
17/8-13 4,125 gram 8 weeks old / 8 veckor gammal
10/8-13 4,050 gram 7 weeks old / 7 veckor gammal
3/8-13 3,275 gram 6 weeks old / 6 veckor gammal
27/7-13 2,950 gram 5 weeks old / 5 veckor gammal
20/7-13 2,3 kg 4 weeks old / 4 veckor gammal
13/7-13 1,875 gram 3 weeks old / 3 veckor gammal
6/7-13 1,3 kg 2 weeks old / 2 veckor gammal
29/6-13 826 gram 1 week old / 1 vecka gammal
28/6-13 710 gram 2 days old / 6 dagar gammal
27/6-13 691 gram 2 days old / 5 dagar gammal
26/6-13 619 gram 2 days old / 4 dagar gammal
25/6-13 553 gram 2 days old / 3 dagar gammal
24/6-13 483 gram 2 days old / 2 dagar gammal
23/6-13 451 gram 1 day old / 1 dag gammal
22/6-13 405 gram newborn / nyfödd

 

1 inch = 2,54 cm
2 inches = 5,08 cm
2,6 inches = 6,6 cm
2,7 inches = 6,9 cm
3 inches = 7,62 cm
3,5 inches = 8,9 cm
4 inches = 10,16 cm
5 inches = 12,7 cm
6 inches = 15,24 cm
7 inches = 17,78 cm
8 inches = 20,32 cm
9 inches = 22,86 cm
10 inches = 25,4 cm
10,1 inches = 25,6 cm
11 inches = 27,94 cm
12 inches = 30,48 cm
13 inches = 33,02 cm
13,3 inches = 33,8 cm
14 inches = 35,56 cm
15,6 inches = 39,6 cm
17,3 inches = 43,9 cm
21 inches = 53,3 cm
22 inches = 55,84 cm
23 inches = 58,38 cm
24 inches = 60,92 cm
32 inches = 81,3 cm
32 inches = 81,3 cm

 

 

Updated 2022-11-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström