Smycken för hundar

 

Dekorationer

Det har blivit vanligt att dekorera hundar på olika sätt, ibland t o m förmänskliga hundar. Vissa saker är kanske inte så lämpligt, vissa saker kan skada hundar, vissa saker kan enbart vara trevligt.

Blir man som hundägare extra glad av att titta på en hund som är extra dekorerad så trivs en normal, social hund med att bli beundrad, vilket glädjer hunden, då blir ägaren extra glad, det blir en god cirkel som är skojig. Det är sådant som är bara trevligt om man inte skadar hunden!

Man kan t ex skada hundar genom att:

 

Man kan dekorera hundar med t ex pärlor, paljetter, på koppel och halsband, smyckeshängen, fina namnmedaljer o s v. Detta skadar knappast en hund men ser trevligt ut att titta på.

Det som gör ägaren glad, gör att hunden känner sin ägares glädje och blir glada, de också.

 

 

 

 

Halsband för ID tub

Man kan göra fina pärlhalsband som man trär på gummiband och fäster ID tub i. På det viset är hunden märkt när den är lös. Skulle hunden däremot fastna i ett trädgren eller liknande så kommer den loss och halsbandet blir då inte farligt för hunden.

Speciellt när man skaffat en ny hund så är detta extra viktigt då det oftast när hunden är ny som risken är större att hunden avviker och dels så är det ännu inte så många i närområdet som känner igen hunden och vet var den hör hemma.

ID-märkning av hund.

 

 

Extra blingbling

Fina lås med fina pärlor gör det hela vackrare.

 

 

 

Smycka tillbehör

Så kan man göra "smycken" till hundtillbehör också.

I detta fall hade flärpen till dragkedjan gått sönder, det var problem att öppna och stänga plastfickan.

Denna plastficka använder jag när jag tar med stamtavlor och andra hundpapper till veterinärer och utställningar. Då blir de inte blöta ifall det regnar eller om jag tappar dem. Dessutom ligger papprena tätt så klisterlapparna sitter kvar som jag satt på som talar om vad varje hund ska få för skötsel när jag går till veterinären.

När jag satte dit ett pärlband att dra i, så kom jag på att jag ville kunna hänga upp den också. Så gjorde jag en lösning på det också, av pärlor.

 

 

Smyckena på denna sida är gjorda i huvudsak av plast, då jag inbillar mig att de flesta hundar tål plast. Dessutom är plast lätta att tvätta med lite tvål och vatten. Tål normala ute- och inne- temperaturer. Plast missfärgar inte heller hunden. Plast väger inte mycket heller och går att få i de flesta färger och former.

Metaller, speciellt billiga metaller, kan ge hundar allergi. De bitar som ser ut som metall eller trä på smyckena på denna sida är även de oftast av plast men ibland också av trä.

Låset jag oftast använder är metall, så kallad tafs för fiskelina, starka, tål tvättning, kallt, varmt, blött, de tål, kort sagt, det mesta, de släpper heller inte färg.

Tråden är ofta stark fiskelina för att minska risken att det går sönder då fiskelina är stark och tål värme, kyla, fukt och t o m blött. Den tål också tvätt. Den har också lång hållbarhet.

Jag ska senare utöka sortimentet med glas, det innbillar jag mig är mindre allergen också än vissa andra billiga material. Tål tvätt, missfärgar inte, tål normala temperaturskiftningar, hållbart, går att få i stor variation av form och i de flesta färger. Tyngre.

Längden för smyckens del med "pärlor" står skrivet under hängen, inom parantes står hakens längd.

Dessa fungerar utmärkt på hundar med lurvig päls, där smyckets längd får smycket att synas.

Så har vi hela halssmycken. Där är det oftast elastiska band så man ska kunna trä det över huvudet på hunden utan att det blir ett stort glapp bland "pärlorna" när halsbandet väl sitter på plats och halsbandet behöver inte hänga ner för mycket.

De passar bra på hundar med kort eller ingen päls så de syns och kommer till sin rätt.

Här är det lite mer noga med halsbandets storlek. När man mäter dessa tar man och lägger halsbandet dubbelvikt och anger längden på själva halsbandet, detta gångrar man med två, eventuellt hänge medräknas inte.

Ibland när man ska knyta vill knuten glida, man får den inte att sitta fast. Då är det inte så tokigt att använda råbandsknop, kallas även tjuvknop, herkulesknut eller platteknop.

 

 

När man trär halsband på gummisnoddar eller snören som kan splittas upp, kan det ibland bli lite trångt att föra igenom snodden eller tråden genom pärlorna. Då kan man använda hårspray för att få änden på snodden eller tråden lite styvare. Man kan också doppa trådänden i sockervatten.

 

Hoppas ni hittar insperation, detta är inte alls krångligt, det är kul!

 

Hängen

Halsband 21 - 382 cm

Halsband 17 - 20 cm

Halsband 14 - 16 cm

Halsband 5 - 13,5 cm

Blandade halsband

 

220323 210720
Blandade halsband Bärnstenshalsband

 

Kika gärna in på min dotters sida också, där finns bl a koppel/halsband av makramé.

 

Se upp så hundar inte biter sönder plastbitarna (pärlorna) och får i sig plastbitar, det kan förorsaka totalt stopp i tarmen med åtföljande fruktansvärda plågor för hunden och akut operation i värsta fall för att rädda hundens liv. Plastbitarna kan också sprätta upp tarmen...

Se upp med skavsår! Jag har ibland köpt färdiga armband och använt till hund, och en av dem skavde hunden och gjort hunden illa.

Dessa halsband behöver man inte ha på hunden dygnet runt, om hunden visar tendenser att vilja bita eller försöka få av det. Då får man enbart ha det på under övervakning.

 

 

Allergi

Se upp med allergi! Om någon hund lider av difusa allergisymtom, så ska allt tas bort som är onödigt för överlevad, för att sakta med säkert återföra en sak efter den andra så man ser var reaktionen kommer ifrån och därmed vet vad hunden är allergisk mot.

Jäkta inte i dessa moment, utan ta bort allt och låt det vara så tills alla symtom är borta och har varit det ett tag, innan ni inför möjliga allergener till hunden igen, en i taget, låt varje vara med i några veckor innan nästa införs o s v.

210720 När det gäller t ex knäppen till halsband, dem kan man lacka på insidan, men t ex nagellack. Då kommer inte låsen i direktkontakt med huden och kan därmed minimera allergi. Ett knep som jag själv använda på byxknappar. När nagelacket var bortskavt var det bara att pensla på med mera lack. Jag själv märkte att nagelacket var bortskaft när jag fick sår på magen...

Se mer under allergi.

 

Uppdaterad 2022-04-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström