ID

 

ID är en förkortning av identifikation. Det handlar alltså om att kunna identifiera hunden. I dag består den oftast av tre delar, i alla fall för våra renrasiga hundar. I annat fall av två varianter.

Först tar vi den ID som är lagstadgad. Alla hundar i Sverige (och EU med flera länder) ska vara chipmärkta idag + att ägaren ska ha anmält till jordbruksverket att just den hunden med just det chipnumret ägs eller innehas av ägaren. Hundägaren/innehavaren ansvarar för den registreringen men man brukar få hjälp av uppfödaren att anmäla en valp man köper. Ansvaret av ägareanmälan ligger dock på hundens ägare. Om t ex hunden är inlånad på längre tid, eller att man inte äger hunden så ska den som innehar hunden, alltså där hunden bor, vara registrerad i JBV´s register som "ägare". Anledningen till detta är att om hunden kommer bort ska den återföras till rätt ställe, d v s där den bor. Denna registrering anger alltså på inget vis ägareskap, man behöver alltså inte vara ägare till hunden för att man är registrerad på hunden som ägare i JBV´s register.

Som andra variant finns ytterligare ett register som är öppet för renrasiga hundar som är registrerade i Svenska kennelklubben (= SKK). Denna ägareanmälan är också kopplar till hundens uppgifter + hundens chipnummer tillsammans med ägarens uppgifter. Det är vanligt att uppfödaren hjälper till med denna ägareanmälan när man köper en valp från SKK uppfödare.

Som tredje variant finns det olika ID varianter som man skaffar själv och kan oftast fäster på hundens halsband med egna valfria uppgifter som vilken lekman som helst kan läsa av ifall hunden springer bort och den som upphittar hunden kan läsa. Vanliga uppgifter på dessa lappar eller medaljonger av olika varianter brukar vara hundens namn + ägarens/innehavarens telefonnummer. Ibland också ägarens / innehavarens namn och adress, ibland om hunden är allergisk eller har andra egenheter som kan vara av intresse för en eventuell upphittare.

Det finns också tatuering, men det är inte vanligt förekommande längre i Sverige, även om det var den vanligaste märkningen förr. Vissa jägare håller kvar vid tatueringen som komplement till chipmärkningen.

Däremot är den fortfarande vanlig i vissa andra länder, så om man importerar en hund är det inte ovanligt att den också har en tatuering, jämte lagstadgat chip, som fodras för import av hund. I vissa östländer är tatueringen i ljumsken. Se vidare om importregler hos jordbruksverket.

 

 

Namn och adress tub

En adresstub att fästa på halsbandet till hunden är en bra grej då de flesta hundar idag är chipmärkta och gemene man oftast inte har scanner liggandes så hundarna måste då oftast ta omvägen via polisen för att komma tillbaka till sina ägare.

Dessa tuber var vanliga före märkning blev obligatorisk. När man startade med märkning var det örontatuering som var det man gjorde. Denna tatuering kunde vem som helst läsa och därmed var det enklare. När märkningen kom så försvann därför ID tuber ganska fort.

Men damma av de gamla tuberna och sätt dem på halsband igen! Kan göra mycket nytta i nödens stund. Har hunden ett handikapp kan man skriva in det också, kanske t o m ladda tublen med medicin, i mån av plats.

 

Med skruvskåra ID-tub i guld ID-tub i silver

 

 

Tatuering/chip

Förr kunde hundar vara tatuerade istället för chipmärkta, det förekommer idag också, men idag måste hundar vara chipmärkta oavsett andra märkningar eller frånvaron av annan märkning.

Chipmärkt innebär ett litet datachip som sätts in under huden, oftast i nacken. Det ska sedan finnas där livet ut och är så för det mesta också.

 

 

 

Chipet

Det är litet som en blyertspennas udd, brukar man säga.

Det placeras normalt i Sverige och de flesta andra länder vid nacken, mellan skulderbladen, samma ställe som man vanligast vaccinerar hundar också.

I Finland är standard att placera chip i löshuden bakom vänster öra.

 

Chip i extrem förstoring

 

 

Chipet kan flytta sig

Det händer att chipet flyttar sig.

På mina älskade Italienska vinthundar t ex är det extremt lätt att följa chipets förflyttningar, då de är så extremt tunna i pälsen då de inte har underull och väldigt kort, slät överpäls i kombination med tunnt skinn och lite underhudsfett. Man märker då att det är första dagarna till veckorna som det flyttar sig, det är heller inte ovanligt att det fortsätter flytta sig långt senare i livet, men undantag finns naturligtvis.

För att nämna ett par exempel som är ovanliga;

En hund som jag ägde fick chipen i armbågsleden, haltade, så det var tvunget att opereras bort.

På en hund som jag ägt flyttade chipet sig första året från nacken till nederdelen av bogen. Sedan låg det där ett år, sedan flyttade det sig till fronten, där låg det i nästan 1 ½ år, sedan flyttade det till plattan under bröstet, som fäster ihop revbenen under lungorna. Där stannade det till sist. Denna variant har jag haft på flera hundar, en som jag har just nu, på den ligger chipet långt mer i fronten, mot bröstet, chipet placerade sig där vid 5 års ålder och har sedan til synes stannat där, i alla fall till idag 11 års ålder.

 

 

 

Chippningen kan misslyckas

Två gånger har jag fått hundar chippade som sedan inte haft chip vid nästa kontroll!

Ena gången var det en vuxen Japanese, han hade dålig tatuering i örat och skulle lånas ut till utlandet. Därför bestämde vi att chippa honom när han fick sitt pass, vaccin o s v, så han fick ha båda två, då tatueringen var så blek. Vid inkommandet till nya landet ett tag senare så fanns inte chippet där. Men då han var tatuerad och de lyckades se tatueringen och både chipmärkningen och örontatueringen fanns med i passet så fick han i alla fall så komma in i landet! Ibland ska man ha tur. Se SE UCH PT UCH Kitteka Yrväder Yppigpia. Inför hemresan fick han nytt chip insatt för säkerhets skull.

En annan gång chippade vi en Chihuahua valp i Sundsvall. När ettårs vaccination och patellatest utfördes i Delsbo gick det inte att hitta något chip! Vi fick chippa om henne. Se patellaintyget om chipändringen (ganska långt ner på tikens sida).

I sådana här fall kan det bero på två olika saker.

Antingen har chippet krypit ut eller blivit infört dåligt. Ibland har det hänt att märkare sticker genom skinnet och ut på andra sidan och trycker "in" chippet och chippet hamnar på bordet på andra sidan hunden. Ser man det är det bara att börja om och sätta i samma chip igen eller nytt chip. Om samma chip återanvänds eller ett nytt används tycks vara olika praxis hos olika veterinärer. Jag har sett båda varianterna. Ibland är hunden väldigt lurvig och fastnar i pälsen och man ser det inte. Vissa märkare håller för ingångshålet en stund efter märkning. Vissa märkare rufsar om i pälsen efter märkningen för att se om chippet sitter där.

Eller så kan chippet nollställas. Märkaren SKA kolla chippet före och efter införandet, men jag har sett de som enbart gör det ena, eller inget alls av dessa kontroller. Är datasiffrorna en gång försvunna så har jag fått höra att de kommer aldrig tillbaka.

Man KAN röntga en hund för att se om chippet sitter där eller inte, när scannern inte får chippet att svara. Eller om det helt enkelt är så att chippet är borta. Chippet kan också ha vandrat iväg i kroppen och sitta på ett helt annat ställe. Alltså behövs helkroppsscanning och om inget siffrar kommer upp behövs helkroppsröntgen för att se om chippet finns någonstans eller inte. Denna vetskap är i mitt tycke ointressant då den inte gör någon skillnad, hunden behöver ju nytt chip vilket som. Jag väljer att inte utsätta hunden för röntgenstrålar, som faktiskt kan vara skadligt för hunden, när det inte behövs för hundens hälsas skull.

 

Namnet Cookie / baksidan telefonnummer Namnet Humlan / baksidan telefonnummer

Reflex på ena sidan, plats för namn och telefonnummer på andra sidan

 

 

Snabb hemkomst

Jag har haft till vana i många år att sända med en ID tub när jag säljer eller placerar om en hund.

När en hund flyttar så vet i regel omgivningen att det finns en ny hund i kvarteren efter ett tag, men inte till att börja med.

Risken är alltid större att en hund sticker i början i sitt nya hem.

En hund som upphittas kanske man frågar runt om någon vet var hunden hör hemma, men när den är ny i området kanske inte folk känner till det ännu.

Då måste hunden till veterinär eller polis för att avläsas chippet på.

Om sedan ägaren har TUR att ha hunnit få hunden registrad i hundregistret så kan hunden få komma tillbaka där den hör hemma.

Att återställa en hund till rätt hem tar i regel enormt mycket längre tid om man enbart har chip.

P g a detta bör man hänga på hunden en ID tub direkt när man tar hem en ny hund!

Vem som helst kan öppna en sådan och läsa telefonnummret.

Det är därför jag alltid sänder med ID tub och lär alla hur man tätar den och gör så den inte skruvar upp sig och hunden tappar den.

Oftast sänder jag med halsband som man kan fästa den i också.

Jag uppmanar alla att sätta på ID tuben så fort som möjligt.

 

 

 

Placeringen av chip

Placeringen i Sverige är i manken. I Finland bakom vänster öra. Personligen anser jag att finnarna är före oss, då manken är mer rörlig, har stramare skin och utsätts för upprepade vaccineringar under livet med ben nära sig som rör sig massor av gånger dagligen.

Hundar chippade bakom örat har inte denna eventuella förflytting av chip som kan förekomma på hundar chipade i manken. Jag har själv haft ett gäng hundar som varit märkta i Finland, d v s bakom vänster öra, chipet ligger då kvar där. Mina finska kollegor har aldrig problem med flyttande chip på hundar märkta i Finland, men även de upplever förflyttningar av chip som är placerade i manken, vilket har renderat en och annan perkele.

Hundar märkta i manken har oftast en förflyttning av chipet under första dagarna eller veckorna. Det är sällsynt att det blir kvar där det sätts, men det är också ovanligt att det rör sig mycket, om än inte så himla ovanligt. Bara hos mig, som sagt, så har flera flyttat chipet lång bit och nästan alla en liten bit.

Den i mässingsfärg nedan är egentligen för katt, men går naturligtvis att använda till hund också. Den i vit plast såldes som speciell då hundar kunde bada med den.

 

 

Den bronsfärgade nedan har jag i guld också,
men den har förlorat sin underdel.

 

 

Hur ett chip till hundar fungerar

Chip på hundar. Chip finns i många olika varianter.

I vissa kretsar tycks man inte veta skillnaden mellan chip och chip.

På naturprogram ser man ofta om märkning, ibland med chip, så man kan spåra djur via satelit. Det är alltså en form av spårnings chip.

Hundarna har ett chip som innehåller en kod i form av ett nummer eller en kombination av nummer och bokstäver. För att avläsa den koden måste man ha en speciell chipläsare för hund, som få människor har. Den måste föras några centimeter (avståndet varierar beroende på chipläsare) från chippet för att kunna avläsa koden.

Chip och chipläsare finns i flera olika modeller och märken. De chip som vi i EU ska ha är det vanligaste i stora delar av världen. Varje chipsort kan kräva olika utrustning för att avläsa.

Jag själv har haft några hundar som haft "fel" chip så det har varit tvunget att sätta i hunden ett nytt chip godkänt för EU innan jag hade tillstånd att ta hit dem. En gång var en av de hundarna hos en veterinär som hade en chipläsare som avläste båda sorterna! Vi höll på i en halvtimme innan vi kunde avskärma det felaktiva chippet (det som inte är godkänt i EU) med en bit folie och till sist få avläsaren att avläsa EU chippet som låg väldigt nära. Pust... Ibland är saker onödigt spännande.

 

 

 

Placeringen av tatuering

I Sverige var det vanligast i vänster öra. Vissa främst jakthunds människor fortsätter att tatuera som komplement till chipet.

I vissa länder tatuerar man i ljumsken, för att nämna några länder med tatueringen placerad i ljumsken är Ryssland och Polen. Jag har själv ägt hundar från båda länderna som varit tatuerade i ljumsken.

Fär mycket länge sedan hände det att vissa tatuerare märkte hundar i ljumsken även i Sverige.

 

 

 

Nackdel med chip

Nackdelen är ju att chippet kräver en chipläsare för att få fram en sifferrad som i sin tur ska matchas mot ett register av ägare till hundar.

Detta register handhas av Jordbruksverket (jbv). Det är lag på att alla hundar ska vara ägareanmälda i detta register.

Som komplement till chip bör man ta fram de gamla adresstuber som man kan hänga på halsbandet, på det viset kan hunden återföras utan att gå vägen via polis, chipläsare, jbv-register, och sedan hem igen.

Läs mer om jbv-registret på deras hemsida.

 

 

 

Halsband att fästa ID tuber i

Har man hunden lös ofta på allmän plats eller när man har en ny hund i början bör man ha en ID tub på hunden hela tiden.

Av säkerhetssjäl är det mycket bra om man har ett halsband som hunden kan få av sig om den fastnar någonstans.

Katthalsband eller jakthundhalsband har en bit resårband som gör att hunden får av sig detta om den fastnar i något.

Det finns också katthalsband med säkerhetslås som går upp vid större påfrestning, de är enbart till för att ha så halsbandet ska gå upp ifall katten fastnar när den är lös. De går också att ha till små hundar.

Man kan också använda ett egenhändigt gjort halsband med gummiband och pärlor. Fäster man ID tub i denna så får hunden lätt av sig halsbandet, om den fastnar i någon kvist eller så.

Hunden kan inte bli hängades och strypt på detta sätt.

 

Katthalsband med säkerhetslås. Egen tillverkning med resårband.

 

 

Egna adresstuber eller namnbrickor

Dessa små hängen med en ID lapp i är en otroligt bra identifikation för din hund idag, ett sätt att mycket snabbare kunna få tillbaka sin hund om den kommer bort, så ut och leta snygga och roliga hängen och ett lämpligt halsband att fästa hänget i.

Det är inte alla som har en scanner för chip liggandes, så med dessa små enkla hjälpmedel kan vilken amatör som helst se var hunden hör hemma.

Halsband för katter som har en liten gummibit som gör den elastisk eller ett lås som går upp vid för mycket belastning är inte dumt för små hundar, gärna med reflex i också, så hunden syns tydligt. För större hundar finns det t ex reflexband, som jägare har, att fästa i, så om hunden är lös och fastnar så ska den kunna slita sig loss och inte bli hängande.

Vi som har många hundar kanske vill ha tag i bra tuber och brickor till ett bra pris, men som trots det är prydliga och funktionell. Sök då gärna på Biltema, de har även katthalsband, sådana halsband och även reflex halsband finns också hos Alac, där jag handlar i stort sätt alla mina band till hundarna.

 

Biltemas varianter

 

Tuben är vattentät, när man tätar den extra. Se nedan.

Däremot brickorna från Biltema är bekymmersam om den blir blöt, så den får man kanske lägga i en lapp i som man har inplastat så håller den ett tag och sedan får man kolla upp den regelbunder, kanske t o m ha gjort flera inplastade små brickor som man bara kan byta med när den man har i för tillfället till sist börjar släppa in vatten.

 

 

 

Tätning av ID-tub

Jag har endast sett en tub som har inbyggd tätning.

 

Tub med tätning.

 

Den tätningen kan med åren torka och bli gammal och därför kan den behövas bytas ut.

 

Jag har tätat Biltemas ID-tuber med en bit gladpack i gängorna och lagt 10 tuber i vatten över natten, den lilla åtgärden räckte för att hålla lapparna inuti torra på alla tuberna, alla 10 stycken.

Denna enkla tätning är också bra då gängerna ibland kan skruvas av med tiden när hunden springer och hoppar. Tätningen hjälper alltså också till med att förhindra att tuben skruvar upp sig.

Om man täta ID tuber med en mycket liten bit gladpack eller liknande plast så gör det hela skillnaden.

 

Tätning

1

2

3

 

Preparering av tuben

  1. Skruva upp tuben, tar ur pappret och fyll i telefonnummer (och mer, om man så vill) på lappen, lägg tillbaka pappret

  2. lägg över en bit gladpack över öppningen och över pappret och skruva ihop tuben

  3. dra bort den överflödiga plasten som sticker ut

Klar!

 

Namnet Zeb / baksidan telefonnummer Namnet Smilla / baksidan telefonnummer

 

 

Namnbricka

Man kan också ha en snygg namnbricka med namnet ingraverat på ena sidan och t ex telefonnummer på andra sidan.

 

Bricka med reklam för ett
hundmatsmärke på andra sidan.

Max bricka.

 

 

Underhåll

Håll koll regelbundet på att tuben är ordentligt åtskruvad.

Kolla ringen/fästet så den inte med tiden rostar och släpper.

Kom ihåg att byta telefonnummer vid behov!

 

 

Märkning av små valp för att se skillnaden på dem i valplådan hittar ni här.

 

Uppdaterad 2023-01-13

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström