UTRUSTNING


Skålar, koppar

 

MATERIAL Plast, plåt, keramik, glas o s v

Att använda plast i matkoppar (eller vattenkoppar, hundsängar etc) är inte så bra. Plast bildas det sprickor och revor i som blir fyllda med bakterier som inte helt går att sanera. Rostfria skålar att ge mat i är att föredra då de kan diskas till perfektion av renhet.

 

 

Om en hund börjar bita i plast så kan de få bitar i magen som inte alltid ens syns på röntgen, vilket innebär att hunden kan dö akut i våldsamma plågor utan att man kan göra så mycket.

 

På tal om plast, dessa små påsförslutare av plast är väldigt farliga för hundar. Deras tunna och fyrkantiga form gör att de lätt fastnar i tarmen på en hund och sedan syns de inte alltid på röntgen, en veterinär kan inte sprätta upp en hel hund på måfå för att leta efter stoppet, hunden kan dö!

 

 

Plast av vissa färger innehåller mer gifter än andra färger, dessa gifter frigörs speciellt när hunden repar plasten i skålen eller när man värmer skålen, t ex genom att ha i varmt vatten eller ljummen eller varm mat. Detta gäller alltså även hundsängar och annat av plast.

Keramikskålar (liksom emaljskålar, glasskålar och liknande) kan ge sprickor i glasyren, detta gör att det bildas bakterier, keramik kan också gå sönder och bitarna är skarpa och kan därmed skada hunden/hundarna. Är man dock försiktig med keramikskålarna är de bra för de hjälper till att hålla vattnet svalt lite längre varma sommardagar, speciellt om det är en kant in i överänden av skålen, än vad plast och plåt skålar gör. Fast det gör vattenflaskor också. Keramikskålarna är trots eventuell sprickbildning att föredra framför plast, då de sprickorna ändå är mer lätta att göra rent framför plastens eventuella sprickor som kan vara mer eller mindre osynliga för ögat och ändå finnas där. I keramik eller liknande ser man ju när det är en flisa ur eller en spricka och kan då fort kassera den.

 

 

Keramikskålar (eller liknande) har också lite tyngd, och är därmed lite svårare att flytta runt och att välta.

 

180418

 

Hetsätning

Det finns särskilda matkoppar med hinder i, för hetsätande hundar. Ett sådant hinder som gör att hunden får äta långsammare är också t ex att lägga i en till tre små bollar i matkoppen eller ladda aktiveringssaker med maten så hunden får jobba för att få fram maten.

Man kan också ge dessa hundar mat i en långpanna, om man ger torrt torrfoder, så hunden får jaga runt efter torrfoderskulorna på en större yta.

 

Liten.

Stor.

Det finns skålar med hinder i, för att förhindra att hunden äter för fort.

 

 

Valpmatning

Vid matning av valpar, då speciellt hela valpkullar kan man använda en skål per valp eller en skål där alla får plats samtidigt. Det finns speciella matbarer som är runda med en upphöjning i mitten, för att undvika att valparna står i matskålen, upphöjningen gör också att varje valp kan konsentera sig på att äta utan att bry sig så mycket om de andra, när de inte ser varandra så bra när de har näsan i maten.

Personligen skulle jag önska mittkonen högre och bredare, och matdelen smalare för att få önskad effekt fullt ut. Mina valpar är ovanligt kreativa.

 

 

Man kan också ha en lång - smal skål till valpar, då kan man med fördel placera den efter en vägg så hundarna står sida vid sida, inte mitt emot varandra. Till det fungerar bl a hönstråg. Problemet med dem är att de är för lätta. De behöver naglas fast så de inte kan vältas, då fungerar de bra.

De finns i metall och plast. Metall är naturligtvis att föredra, se material.

 

 

 

Inåtkant

En skål med kant in i toppen är bra för två saker, dels som skvättskydd när man t ex har vatten i en bil, båt eller liknande till hundar, om man inte använder vattenflaskor. Det är också bra när man har valpar som är duktiga på att skvätta ut kulor över golvet.

 

Plastkant med metallbotten. Plast. Keramik. Metall.

 

Man kan servera hundar mat ur en gris också. Med detta lilla hål upptill och invikta kanter är detta toppen om hundar får för sig att gräva ut kulorna över golvet.

 

 

Det finns skålar som man kan hänga upp på ett galler, så skålen kommer lite högre upp. En del väldigt små ändå upp till väldigt stora skålar. Mina minsta upphängbara rymmer mindre än 1 dm, de största över 1 liter.

Det är också bra att ha i bilbur eller på utställning.

De med ett fästa i gallret får man skruva extremt hårt för att den inte ska vicka. Har man klena händer får man ta till verktyg för att få till det nog hårt.

 

 

180417 De med två fäster i form av "pinnar", som t ex kopparna på bilden ovan, men också första koppen på första raden här under och kopp 2 i rad 2, så kan vissa koppar hoppa av lätt i fästet. Man kan då behöva klämma ihop dessa "pinnar" lite, så koppen sitter fast. Man får dock vara försiktig då jag några gånger fått svetsningen att släppa, innan jag lärde mig hur jag skulle göra för att det inte skulle hända.

Vissa av dessa kan man också skruva fast på en vägg, t ex i hundgård, eller vägg ute eller inne. T ex skål 3 i rad ett här under går utmärkt att skruva upp mot en vägg.

 

 

 

Det finns en uppsjö av olika sorters matbarer på ben för mer eller mindre upphöjning åt hunden.

 

Det finns också hemmagjorda matbarer.

Matbarer.

 

 

Koppens höjd på kanterna

Höjden på kanten, d v s djupet i skålen, har till största delen att göra med hur stor hunden/valpen är. Ju mindre valp, ju lägre kant.

Det finns också skålar på "länga-håriga-öron" skålar. Dessa skålar är smala och djupa för att ge långa-håriga öron chansen att hamna utanför skålen istället för i mat eller vatten när hunden äter och dricker.

 

 

Dessa "öron"skålar fungerar ibland också för valpar som ännu inte lärt sig att inte skvätta ut kulor på golvet. Förutsättningen är naturligtvis att kanten inte är högre än att valpen kan äta utan att stå på kanten. Vi ska ju inte lära valpar att klättra på matkoppar.

 

Sedan har vi de hundar som ständigt läcker ut mungiporna när de dricker. Vissa hundar ser ut som en fontän med två strålar, en åt höger och en åt vänster, när de dricker. Det finns skålar för det med. Den skålen är dessutom stor, stadig och nära på omöjlig att välta. Den är därför bra i bil också.

 

180430
Vattenskål omöjlig att spilla ur.

 

 

Halkar hundens skål runt?

Halkar hundens skål runt över golvet när den äter och dricker? Vill ni att den ska stå still? Enkelt åtgärdat.

Stoppa det effektivt med någon eller några möbeltassar under skålen. Filt fungerar ganska bra, men de i gummi fungerar ännu bättre, då står skålen helt still på golvet.

Tassarna fungerar bra på både porslin-, glas- keramik-, plåt- och plast-skålar.

 

 

Man kan också ställa skålar på halkmatta. Finns att köpa i rullar och bara att klippa till i lagoma storlekar och former.

 

 

 

180430 Tajmers

Skålar med tajmers är mer för katter, men jag vet hundägare som använder dessa för sina hundar. Själv förstår jag inte vitsen, men så lämnar jag inte hundar, utan är med dem hela tiden.

Denna variant kan man också ha burkmat i, är det meningen, då det är plats för en kylklamp i botten, under skålarna.

 

 

 

Små koppar

Små koppar är bra för speciellt två saker.

Det ena är för utdelning av mediciner. T ex kan man blanda pulver med olja och dra upp i en spruta och ge i munnen till hundar. Då är det bra om skålen är djup med ett extra djup i mitten, som på vissa äggkoppar eller snappsglas t ex.

Det andra för att ge hundar små portioner. En hund som har dålig aptit kan man ibland få igång att äta genom att ge dem små portioner i en liten skål många gånger om dagen. Det ger hunden en illution av att den ska svälta ihjäl, så den kan bli mer motiverad att äta upp. Man ska vänta minst 15 minuter upp till 4 timmar (beroende på ålder och hälsa) dagtid mellan målen.

 

Dessa koppar är bra vid t ex matning av smådvärghundsvalpar, blandning av mediciner o d.

 

 

Mina egna skålar

Jag har allra mest plåtskålar till maten åt mina hundar. Till vatten använder jag vattenflaskor.

Alla skålar på denna sida är exempel på NÅGRA av de jag själv äger.

Jag är förtjust i vackra små skålar som jag har hundmat i till mina små vänner i familjen. Jag skaffar nya på djuraffärer, på loppisar och var som helst, bara jag tycker om dem och att de är av bra modell och dugliga till mina hundar. Jag vill ha en av var sort.

Ibland måste man köpa en förpackning med flera som är likadana. Då har jag dubletterna och lämnar ut till de som kommer och köper valpar och (som vanligt är) glömt att ta med en vattenskål.

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad 2018-04-30