UTRUSTNING


Skålar, koppar i glas

 

Porslin. Skål i glas. Vissa företag är experter på marknadsföring. Skål i porslin med målad
pudel på insidan av skålen.
PHOTO: AH

 

MATERIAL Plast, plåt, keramik, glas o s v

Att använda plast i matkoppar (eller vattenkoppar, hundsängar etc) är inte så bra. Plast bildas det sprickor och revor i som blir fyllda med bakterier som inte helt går att sanera. Rostfria skålar att ge mat i är att föredra då de kan diskas till perfektion av renhet.

Ibland har skålar flera material, det som är det som hunden äter ur är det som jag tycker är intressant, vilket material som är utanpå är ju inte lika intressant då inte hunden äter på utsidan av skålen.

Om en hund börjar bita i plast så kan de få bitar i magen som inte alltid ens syns på röntgen, vilket innebär att hunden kan dö akut i våldsamma plågor utan att man kan göra så mycket.

 

Glas, keramik och porslinskoppar 2 keramik och en porslinskopp. Glaskoppar.

 

På tal om plast, dessa små påsförslutare av plast är väldigt farliga för hundar. Deras tunna och fyrkantiga form gör att de lätt fastnar i tarmen på en hund och sedan syns de inte alltid på röntgen, en veterinär kan inte sprätta upp en hel hund på måfå för att leta efter stoppet, hunden kan dö!

Plast av vissa färger innehåller mer gifter än andra färger, dessa gifter frigörs speciellt när hunden repar plasten i skålen eller när man värmer skålen, t ex genom att ha i varmt vatten eller ljummen eller varm mat. Detta gäller alltså även hundsängar och annat av plast.

Keramikskålar (liksom emaljskålar, glasskålar och liknande) kan ge sprickor i glasyren/ytan, detta gör att det bildas bakterier, keramik kan också gå sönder och bitarna är skarpa och kan därmed skada hunden/hundarna. Är man dock försiktig med keramikskålarna är de bra för de hjälper till att hålla vattnet svalt lite längre varma sommardagar, speciellt om det är en kant in i överänden av skålen, än vad plast och plåt skålar gör. Fast det gör vattenflaskor också. Keramikskålarna är trots eventuell sprickbildning att föredra framför plast, då de sprickorna ändå är mer lätta att göra rent framför plastens eventuella sprickor som kan vara mer eller mindre osynliga för ögat och ändå finnas där. I keramik eller liknande ser man ju när det är en flisa ur eller en spricka och kan då fort kassera den.

Keramikskålar (eller liknande) har också lite tyngd, och är därmed lite svårare att flytta runt och att välta.

 

Glaskoppar. Keramik. Dubbelskål.

 

 

Hetsätning

Det finns särskilda matkoppar med hinder i, för hetsätande hundar. Ett sådant hinder som gör att hunden får äta långsammare är också t ex att lägga i en till några små bollar i matkoppen eller ladda aktiveringssaker med maten så hunden får jobba för att få fram maten.

Man kan också ge dessa hundar mat i en långpanna, om man ger torrt torrfoder, så hunden får jaga runt efter torrfoderskulorna på en större plan yta.

En gammeldags sockerkaksform har en naturlig upphöjning och refflor i botten, dessa tillsammans fungerar också bra för att minska äthastigheten hos hunden. Man kan också komplettera dem med någon liten boll.

Hetsdrickning, se vattenflaskor.

 

Porslinskopp. Glasskålar. Keramik. 3 keramikskålar.
PHOTO: AH

 

 

Valpmatning

Vid matning av valpar, då speciellt hela valpkullar kan man använda en skål per valp eller en skål där alla får plats samtidigt. Det finns speciella matbarer som är runda med en upphöjning i mitten, för att undvika att valparna står i matskålen, upphöjningen gör också att varje valp kan konsentera sig på att äta utan att bry sig så mycket om de andra, när de inte ser varandra så bra när de har näsan i maten.

Personligen skulle jag önska mittkonen högre och bredare, och matdelen smalare för att få önskad effekt fullt ut. Mina valpar är ovanligt kreativa.

Man kan också ha en lång - smal skål till valpar, då kan man med fördel placera den efter en vägg så hundarna står sida vid sida, inte mitt emot varandra. Till det fungerar bl a hönstråg. Problemet med dem är att de är för lätta. De behöver naglas fast så de inte kan vältas, då fungerar de bra.

De finns i metall och plast. Metall är naturligtvis att föredra, se material.

 

Porslinskoppar Porslinskoppar Gris med invikta kanter

 

 

Skål med kant

En skål med kant in i toppen är bra för två saker, dels som skvättskydd när man t ex har vatten i en bil, båt eller liknande till hundar, om man inte använder vattenflaskor. Det är också bra när man har valpar som är duktiga på att skvätta ut kulor över golvet.

Man kan servera hundar mat ur en gris också. Med detta lilla hål upptill och invikta kanter är detta toppen om hundar får för sig att gräva ut kulorna över golvet.

Det finns skålar som man kan hänga upp på ett galler, så skålen kommer lite högre upp. En del väldigt små ändå upp till väldigt stora skålar. Mina minsta upphängbara rymmer mindre än 1 dm, de största över 1 liter.

Det är också bra att ha i bilbur eller på utställning.

De med ett fästa i gallret får man skruva extremt hårt för att den inte ska vicka. Har man klena händer får man ta till verktyg för att få till det nog hårt.

De med två fäster i form av "pinnar", som t ex kopparna på bilden ovan, men också första koppen på första raden här under och kopp 2 i rad 2, så kan vissa koppar hoppa av lätt i fästet. Man kan då behöva klämma ihop dessa "pinnar" lite, så koppen sitter fast. Man får dock vara försiktig då jag några gånger fått svetsningen att släppa, innan jag lärde mig hur jag skulle göra för att det inte skulle hända.

Vissa av dessa kan man också skruva fast på en vägg, t ex i hundgård, eller vägg ute eller inne. T ex skål 3 i rad ett här under går utmärkt att skruva upp mot en vägg.

 

Porslinskoppar

Porslinskoppar

 

 

Upphöjda och vinklade matskålar

Höjda och ibland vinklade mat- och vattenkoppar har speciella funktioner.

Hundar som har skador i nacken, ibland i framben och framtassar, hundar som börjar bli gamla o s v behöver ibland upphöjda mat och vattenskålar för att inte få ont när de äter.

Om det gör ont när de äter kan de förlora aptiten och gå ner i vikt.

Om en hund redan är sliten i kroppen av skada, sjukdom eller ålder så behöver de sin mat och sitt vatten för att orka med och bli bättre eller i alla fall må så bra som det bara är möjligt.

Om skålar har skarpa vinklar i botten så kan det bli svårare för hundar med kortare näsa eller hundar som börjar tappa många tänder att få tag i maten som är ända inne i hörnen. Speciellt om skålen halkar omkring. Sådana skålar är det bra ifall man kan ha lätt vinklade då blir det lättare för hunden.

När hunden blir äldre eller stel av annan orsak, så kan den behöva hjälp att få mat och vatten serverat lite högre upp, så hunden slipper böja så mycket på huvudet. Vid vissa sjukdomstillstånd kan det vara oerhört smärtsamt för hunden att ta ner huvudet mot golvet. T ex problem i nacken, benpålagringar eller annat som kanske t o m skapar smärta.

Vissa hundar kan också behöva hjälp av att få skålen lutande mot sig (se bild högt upp på denna sida) eller skål med rundad botten, så de får tag i all mat utan att den är ihopträngd i kanterna i botten och inte kan få upp det sista.

Det finns en uppsjö av olika sorters matbarer på ben för mer eller mindre upphöjning åt hunden.

 

Porslinskoppar

Porslinskopp

Keramikkopp

 

 

Koppens höjd på kanterna

Höjden på kanten, d v s djupet i skålen, har till största delen att göra med hur stor hunden/valpen är. Ju mindre valp, ju lägre kant.

Det finns också skålar på "länga-håriga-öron" skålar. Dessa skålar är smala och djupa för att ge långa-håriga öron chansen att hamna utanför skålen istället för i mat eller vatten när hunden äter och dricker.

Dessa "öron"skålar fungerar ibland också för valpar som ännu inte lärt sig att inte skvätta ut kulor på golvet. Förutsättningen är naturligtvis att kanten inte är högre än att valpen kan äta utan att stå på kanten. Vi ska ju inte lära valpar att klättra på matkoppar.

 

Sedan har vi de hundar som ständigt läcker ut mungiporna när de dricker. Vissa hundar ser ut som en fontän med två strålar, en åt höger och en åt vänster, när de dricker. Det finns skålar för det med. Den skålen är dessutom stor, stadig och nära på omöjlig att välta. Den är därför bra i bil eller båt också.

 

Keramikskålar Porslinskoppar

 

 

Halkar hundens skål runt?

Halkar hundens skål runt över golvet när den äter och dricker? Vill ni att den ska stå still? Enkelt åtgärdat.

Stoppa det effektivt med någon eller några möbeltassar under skålen. Filt fungerar ganska bra, men de i gummi fungerar ännu bättre, då står skålen helt still på golvet.

Tassarna fungerar bra på både porslin-, glas- keramik-, plåt- och plast-skålar.

Man kan också ställa skålar på halkmatta. Finns att köpa i rullar och bara att klippa till i lagoma storlekar och former.

 

Glas, porslin och keramikkoppar. Möbeltassar.

 

 

Tajmers

Skålar med tajmers är mer för katter, men jag vet hundägare som använder dessa för sina hundar. Själv förstår jag inte vitsen, men så lämnar jag inte hundar, utan är med dem hela tiden.

Denna variant kan man också ha burkmat i, är det meningen, då det är plats för en kylklamp i botten, under skålarna.

 

      3 keramikskålar.
PHOTO: AH

 

 

Små koppar

Små koppar är bra för speciellt två saker.

Det ena är för utdelning av mediciner. T ex kan man blanda pulver med olja och dra upp i en spruta och ge i munnen till hundar. Då är det bra om skålen är djup med ett extra djup i mitten, som på vissa äggkoppar eller snappsglas t ex.

Det andra för att ge hundar små portioner. En hund som har dålig aptit kan man ibland få igång att äta genom att ge dem små portioner i en liten skål många gånger om dagen. Det ger hunden en illution av att den ska svälta ihjäl, så den kan bli mer motiverad att äta upp. Man ska vänta minst 15 minuter upp till 4 timmar (beroende på ålder och hälsa) dagtid mellan målen.

 

Porslinsskålar.

Dessa koppar är bra vid t ex matning av
smådvärghundsvalpar, blandning av mediciner o d.

 

 

Mina egna skålar

Jag har allra mest plåtskålar till maten åt mina hundar. Till vatten använder jag vattenflaskor.

Alla skålar på denna sida är exempel på NÅGRA av de jag själv äger.

Jag är förtjust i vackra små skålar som jag har hundmat i till mina små vänner i familjen. Jag skaffar nya på djuraffärer, på loppisar och var som helst, bara jag tycker om dem och att de är av bra modell och dugliga till mina hundar. De är oftast i keramik, ibland i glas, men andra varianter förekommer. Däremot undviker jag plats. Jag vill ha en av var sort.

Ibland måste man köpa en förpackning med flera som är likadana. Då har jag dubletterna och lämnar ut till de som kommer och köper valpar och (som vanligt är) glömt att ta med en vattenskål.

 

Porslinskoppar Porslinskoppar

 

 

Resekit

En eller två skålar och en behållare som man kan ha mat i brukar sitta ihop som en enhet. De kan man ha med på utställningar, camping eller liknande. De kallas ofta för resekit.

Oftast tillverkas de av foderföretag. De är väl bra.

Det jag kan tycka är att vissa av dessa resekit är nog så krångliga att få isär och ihop. Ibland skulle man vara en fullfjädrad ingengör för att få upp och sedan igen dem.

Den röda är väldigt krånglig att få ihop. Vatten och matskål passar enbart på ett enda sätt, sedan får man ta i allt man orkar för att få på och av handtaget. Burkens lock är ett elende att få igen efter varje diskning.

Gummiringen kring locket är mycket svårdiskad. Dessutom måste allt handdiskas, den tål inte maskindisk.

Det röda resekittet är något klumpig i mitt tycke, men då skulle den fungera bra även till en S:t Bernhardshund, och det är ju bra, för de som har stora hundar.

Däremot finns det inte många små dvärgshundsvalpar som når ner att äta i den! Den är helt enkelt för stor.

Kanske vore läge att ha en liten och en stor storlek? Alltså när handtaget och passformen och locket är åtgärdat.

Själva mat och vattenskålen är väldigt mjuka. När man fäller ihop den så är det alltid en glipa någonstans också. Oftast på båda sidor där inte handtaget klämmer ihop burkarna.

Vissa är naturligtvis bättre än andra. Nutros tycker jag är den bästa av de jag provat.

Lätt att få ihop, lätt att ta isär. Lätt att diska. Lagom stora skålar i mitt tycke, skålen är tillräckligt stor för en portion till mina stora hundar. Samtidigt lågt nog så mina små dvärghundsvalpar när lätt ner och kan äta ur dessa skålar.

 

Keramik och porslinsskålar. Keramikskålar.

 

Möjlighet till att ta med dubbelt så mycket mat i matbehållaren mot den röda modellen. Ihopfälld tar den mindre plats än den röda. Skålarna är stabilare än till den röda.

Däremot är foderbehållaren lite mjukare i plasten, men den är använd i massor av år och det har ännu inte gett några besvär.

Locket till foderbehållaren är ett enkelt skruvlock. Då det skruvlocket har två rejäla handtag så är det hur enkelt som helst att skruva både av och på locket.

Den är hur enkel som helst att diska, går också att diska i diskmaskin.

Stort handtaget som håller ihop hela kittet är urenkel att ta av och sätta på, och bära i. Ändå är det hur säkert som helst.

Totalt sett är hela konstruktionen till Nutros resekit är mer stabil och rejäl än den röda.

 

Porslinskoppar Porslinskoppar

 

 

Små skålar

Jag tycker dessa små skålar är så gulliga. Men de har också fördelar förutom att vara trevliga att titta på.

Vissa är runda i skålen för valpar och hundar som har svårt att få upp mat i kanterna.

De är rejält glacerade så de går att hålla mycket rena.

De har lagom storlek så man ser om små hundar äter upp, hur mycket de får i sig.

Vissa har låg kant och är bredare, där många små dvärghundsvalpar kan stå runt väl utspridda och äta samtidigt.

 

Inåtlutande kanter. Inåtlutande kanter. Porslinskoppar.
Photo: AH

 

Vissa är långa och smala så valpar kan stå på rad och äta.

Vissa är större, vissa är mindre, så det är lätt att ha rätt storlek till varje hund.

När jag testar vad en hund gillar sätter jag in kanske 10-20 gram i vardera skål och kan skriva upp vilken färg vilket foder ligger i, så ser jag vad varje hund föredrar.

De är bra om man ska ge t ex avmaskningsmedel i mat till hundar.

 

Keramikskålar. Porslinskålar.

 

 

Märkesskålar

Märkesskålar finns det på denna sida. Alla dessa märkesskålar som finns här nedan, finns även här ovan. Är märkesskålarna bättre än de andra här ovan, som står bredvid?

Till vänster nedan en alldagligen Made in England stämpel.

Nedan är det på höger sida en skål som har ett hundansikte och DOG skrivet på framsidan, som jag inte är helt på det klara med märkningen undertill. Stansat i godset: Quality English Ceramic Mason Cash Church Gresley, England DE11 8EQ, eller något sådant. Nedre raden står det DE sedan kan det vara två ettor, eller två små L, eller två I. Jag är inte säker. Sedan 8EQ är också en lätt chansning. Jag tror dock Q´et på slutet är det korrekta.

 

Made in England. Quality English Ceramic Mason Cash Church Gresley, England DE11 8EQ.
Photo: AH

 

Nedan till vänster rakt på sak och enkelt och lättläsligt stansat i godset: Mason Cash Made in England.

Den andra till höger är en så kallad cockerskål. Meningen är att öronen ska hamna utanför vattnet och maten i skålen. Man kan läsa DOG på framsidan men det är däremot lite si och så att kunna läsa stansningen i botten, jag gissar: Quality Vitrified Ceramic Mason Cash Church Gresley, England. Här är problemet det jag tyder som Vitrified.

 

Mason Cash Made in England. Quality Vitrified Ceramic Mason Cash Church Gresley, England.
Photo: AH

 

Skålen nedan är liten. Den är stansad i botten med något som jag tyder som: Mason Cash & CO England DE11 SEQ. Detta & är jag frågande till, undrar om det är ett L? Det är nämligen så det ser ut, som ett L. Men jag gissar att det ska vara ett &-tecken. Sedan har vi detta DE11 igen, lika som ovan (2 bildpartier upp). Kan det vara två ettor, eller två små L, eller två I. Jag är inte säker.

 

Mason Cash & CO England DE11 SEQ.
Photo: AH

 

Koppar/skålar i metall
Koppar/skålar i plast
Koppar/skålar i glas och porslin

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström