Trimbord

 

Trimbord är för att höja hunden i bekväm arbetshöjd.

Om man t ex vårdar hunden hemma eller på djurklinik är ett trimbord till stor nytta för de flesta hundar, även många gånger de riktigt stora hundarna också.

Om man t ex granskar en hund, t ex hemma eller på hundutställningar och liknande, så är också ett trimbord till stor nytta.

Om hunden är svår att sköta så får människan bättre kontroll över hunden vid skötsel på bord. Den upphöjda placeringen gör att du kommer alderles intill hundar, sedan får man ta till rätt teknik så inte hund eller människa kommer till skada.

 

 

Trimbord

Det absolut vanligaste, speciellt när man har små hundar, är att ha ett för stort trimbord. Det är inte meningen att bordet ska vara en motionsyta för hundar, det är heller inte meningen att man ska ligga över hela bordet helt krokig för att behandla hundar.

Det finns knappt små trimbord att få tag i. De små bord man får tag i är ofta i storlek till minst Cocker spaniel eller större.

 

 

En av mina egna varianter av köpt trimbord ovan har en fläckt på väggen som medhjälpare till föning. Den har godisburkar och ofta andra större saker stående längst in så hundarna inte kan ha motionsrunda på bordet. Den har en så kallas "galge", d v s en upphägning för fastsättning på hunden. Sedan en extra kraftfull lampa så jag ser bra, ett måste när man börjar bli lite till åren men också bra om man ska se mycket små detaljer, t ex ta bort en sticka. Hylla ovan med hundattiraljer på.

Man kan också fästa ett koppel i väggen eller taket, om man inte har en galje.

Absolut bästa placering av ett trimbord är i mitten av ett rum, så man kan gå runt hela bordet ordentligt och därmed nå hunden från alla sidor utan att flytta hunden.

Trimbordet är inte meningen man ska ha verktyg och utrustning på. Hunden kan sparka ner utrustning, vad sägs om t ex en sax i foten, eller ännu värre, i en hund! Dessutom mår inte saxar, hauptners, klotänger och liknande bra av att åka i golvet, de kan riktas om och bli förstörda.

På trimbordets kant kan man däremot fästa saxar, borstar o d, om man bara fäster det hela på ett säkert sätt så ingen kommer till skada. Det går också att ha en eller flera burkar fastsatta på trimbordets kant. Har man trimbord mot en vägg går det att ha en hylla eller andra fästen på väggen till utrustningen.

Förkläde med fickor är en bra grej när man sköter hundar. Dels kan man ha mindre utrustning som t ex borstar, klotänger o s v i fickorna, dels som slipper man få så mycket hundhår på sig, eller om man badar en hund som minskar risken för att matte och husse blir blöt.

 

 

Det finns ingen som alls anledning att ha ett mycket större bord än vad hunden behöver för att stå still eller ligga still beroende på hur din hundras sköts. Trimbord ska inte vara en dansbana för hundar.

På trimbordet är det ytterst viktigt med halkskydd av något slag. När en hund börjar halka runt blir den osäker och spänner sig, den upplever starkt obehag, ibland till och med ren rädsla. En hund ska finna det behagligt att bli uppsnyggad. Detta åstadkommer vi genom att vara snäll med hunden och visa hunden hänsyn, se till att den känner sig trygg.

 

 

Kring 80-90-talet någon gång så såg jag denna modell på en bild från USA. Denna var avsedd för att använda om "trimbord" för ovanligt stökiga hundar, hundar som hade svårt att stå still till groomers (hundtrimmare) som hade svårigheter att hantera en levande och rörlig hund. För ca 20 år sedan skaffade jag internet, då hittade jag igen dessa med flera modeller, tyckte att jag kunde väl prova, det gjorde ju inte ont. Sagt och gjort, jag byggde då en förenklad modell som var mycket enkel, som jag provade ett par, tre gånger för att sedan bli bortglömd i ett hörn tills nu då jag tog fram den för att jämföra detta mot det nya som kommit, träningsklossar.

Enda fördelen med den var att den samlade upp mycket hår, kloklipp och sådant i burken så det blev lättare att städa efter trimningen.

Detta är föregångaren till klossar, som är populärt i vissa kretsar nu för tiden.

 

Före uppsnyggning.

Efter uppsnyggning.

 

Detta är en egenkonstruerad trimlåda som jag tillsammans med min vän Hans uppfann på 1980-talet och konstruerade efter våra ritningar. Denna trimlåda är fortfarande en utmärkt konstruktion. Hunden kan inte springa runt. Vill man ha ett handtag på denna låda är det endast en fördel, då handtaget kan hjälpa till att förhindra att hunden sätter sig. I lådan förvarar man trimutrustning.

Den är lätt att flytta runt. Lätt att förvara. Tar liten plats. Utrustningen är på plats när man behöver den. Hunden kan inte springa runt. Man använder den på ett helt vanligt bord, när man ska ha den, så ingen extra plats för trimbord behövs. Den kan lätt förvaras i ett skåp eller en hylla. Den är enkel att tillverka.

 

 

Galje och måttband/måttsticka

Galje är till för att fästa koppel i så hunden inte kan koppa över bord och bryta benen av sig.

Man kan också fästa koppel i vägg eller tak.

Bästa rörlighet för behandling av hund får man genom att ha trimbord mitt på golvet och bandet sitta från taket. Ska det hålla för alla hundar, som t ex på ett trim där man ansvarar för andras hundar som inte alltid är tränade med behandling, så gör man klokt i att använda kätting istället för koppel.

Ibland vill man mäta en hund. Man kan då fästa en linjal på väggen bakom trimbordet eller på galjens lodräta pinne.

Man kan göra sin egen måttpåle. Jag har gjort en linjal av papper och tejpat fast den på galgen.

 

 

 

Tillverkning av trimlådan / Snickra en låda till hunden

Ta hunden och ställ den på ett papper och rita där tassarna är. Rita sedan en rektangel/ruta som omfattar tassarnas placering. Där har ni nu lockets mått (hemmagjorda lådan över är efter måtten på min största gamla Cavalier King Charles Spaniel). Ta sedan er kropp och mät i vilken höjd ni vill ha hunden, så ni kan behandla hunden utan att sträcka er upp eller böja er ner. Ta den höjden och mät hundens mankhöjd som ni drar av er trim-höjd. Mät sedan bordet ni brukar använda till trimning. Dra det måttet från er trim-höjd. Måttet som blir kvar är lådans höjd.

Har ni fler hundar? Ta lådans topp i storlek med största hunden. Gör ett snitt på mankhöjden på era hundar, och använd den siffran till höjden.

Sätt på ett halkskydd.

Ni som känner mig känner igen min låda, sedan ca 30 år! Den var fortfarande ett provisorium fram till år 2016, därför hade den heller fortfarande inte fått färg förrän då. Men jag använder den i vilket fall minst varje vecka, oftast oftare. Denna är konstruerad efter exakta måtten av min, på den tiden, största Cavalier king charles spaniel, mina Cavalierer var väldigt små jämfört med dagens Cavalierer, så lådan fungerar bra även för mina nuvarande små raser, något lång bara.

 

Ställ upp er hund fint (utställningspossition) på ett papper och mät ut måtten från tass till tass. Anpassa lådans storlek efter hunden. På det viset blir lådan perfekt för er hund att stå på, den kan alltså inte springa runt, vilket den inte ska.

Börjar hunden röra på sig ramlar den "över bord". Detta lär sig hunden snabbt och inser då att den måste stå till.

Boxens höjd anpassas till ens egen längd och hunds höjd uträknat för att stå på det normala bordet eller bänken.

Ställer man denna låda på ett bord får man lagom höjd för en normallång person och för en mindre modell hund, man slipper förstöra ryggen när man sköter sin hund.

Lägg dit en halkmatta på locket. Det är väldigt viktigt att hunden inte halkar och känner sig osäker.

Jag har tassar under lådan som är filtbeklädda, så jag inte ska skrapa bordet den står på.

Inuti förvarar jag mina trimverktyg och har därmed allt på ett ställe.

Man kan lätt sätta dit ett handtag högst upp också då hunden ändå inte ska stå på mitten av lådan.

 

 

Trimbord/trimlåda

Ibland vill man göra någon skötsel med små hundar lite snabbt. Man vill kanske demonstrera något för en gäst t ex.

Köksbord är ju som bekant aningens lågt för en väldigt liten dvärghund.

En vanlig burk med plant lock som är i storlek med hundens bottenyta går utmärkt att använda. Man kan hålla borstar m m i burken.

Man lägger på en halkmatta på locket innan man tar upp hunden så den inte halkar och känner sig obekväm.

Detta gör att burk+bordets höjd tillsammans är som skräddarsytt för en medellång människa med en väldigt liten dvärghund.

Storleken på locket gör dessutom att hunden inte kan springa runt på bordet medan man ska sköta om den.

171116 Vill man ha ett litet "trimbord" utan att ha ett helt bord kan man ha en "burk" som man ställer upp på ett vanligt bord och har hunden på, sedan kan man ställa undan den i ett skåp när man är klar. Bra är att man kan också förvara hundsaker i burken, så har man allt på ett ställe. Kom ihåg halkskydd så hunden känner sig säker på "bordet". Lagom storlek är lika stort som hunden är från tass till tass när den står upprätt i normal possition.

 

 

 

Fön

Det är endast jättedyra och gamla fönar som håller för hundar. De jättedyra har jag fått prova några gånger hemma hos olika vänner och bekanta. Även om de blåser bra, så tycker jag på inget sätt att priset motsvarar kvaliteten.

Fönhållare är bra att ha, om man är själv. Man kan ta en glasburk och lägga i lite stenar och ställa fönen i. Eller som på bilden, göra om en gamla trasig arm lampa till fönhållare.

För varmt sliter väldigt på pälsen, så det är bra om man håller ner temperaturen lite till hundar. Därför är det bra att se till att hundfönen har ett värmereglage.

 

 

 

Badbord

Detta är inte ett bord för att t ex trimma hundar på, detta är ett bad-bord. Ett bord man sätter i duschen när man badar små hundar. I detta fall är det en barnstol och ett kylskåpsgaller + en bit golvmatta för våtrum. Lutningen är en fördel så kan man placera den lägsta sidan längs från vår kropp så rinner vattnet ner på andra sidan bordet och har mindre risk att dränka dig.

Halkmatta ska naturligtvis placeras på bordet vid användning.

 

 

 

Mer om badning.

 

Uppdaterad 2017-11-16