Leksaker köpta med ljud

 

Lekar med hund berikar hundens liv och om du leker med din hund fördjupas er kontakt.

 

Bläckfisk med pip och prassel. Sköldpadda med pip. Gris. Räv med prassel och pip.
PHOTO: AH

 

Förr slängde man pinnar och bollar till hundar så de blev hysteriska. Idag har vi ersatt det med klicker...

Leksaken Doggie Biscuit nedan fick mina hundar i present av en snäll dam.

 

Korv med bröd. Ben.
Photo: AH

 

 

Det finns betydligt större variation för flera olika lekar, framför allt, variera ofta!

 

Latexpip. Latexpip. Pip och
prassel.
Latexpip. Leksaker med prassel, tutor och pip i var och en.

 

Leksakerna är väl beprövade av mina hundar, vilket nog den skarpögde ser, om man tittar noga. Då många av dessa leksaker är använda i många år är de slitna därefter. Detta visar bara att det som är för hundarna i detta hus används för just hundarna också, inte bara för att stå på en hylla och visa upp vad bra grejer man har.

Tänk bara på säkerheten. Trots att sakerna är inköpta som hundleksaker så finns inte samma säkerhetskontroll för hundleksaker som för barnleksaker. Inga små eller vassa delar etc. Använd sunt förnuft. Det är tyvärr inte ovanligt att jag inte köper produkter för djur p g a att de kan bli farliga för djur.

 

Tygfresbee med pipar i. Mjuka leksaker, alla utom råttan med pip inuti. Krokodil med pip. Apportbock
med pingla.
Tygben med pip i. Latexspindel med pip i mellanstorlek. Kyckling
med pip.

 

 

Lek som kan bli stress

Bollar har idag ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar, bollen är en helt underbar leksak, som allt här i världen ska det dock inte överdrivas. Vi vill inte ha boll-dårar, som ibland förr i tiden också kunde vara pinn-dårar. D v s ett stressmoment.

En hund som steriotypiskt upprepar samma rörelsemönster om och om igen kommer in i en stress-situation där vissa delar av kroppen blockerar sig, den går in på auto piloten. Dessa stress beteenden ökar stresshormoner (kortisol) i kroppen som i sin tur bryter ner hunden, när det blir för mycket av det, kroppen bryts ner fysiskt såväl som psykiskt.

 

Räv med två
pipar i.
Mjuk leksak med pip. Mjukdjur med
knöckligt ljud.
Jordekorre med
tut och prassel.
Kudde med pip i. Tygpapegoja med "tut"
i. Ögonen är målade så
de går inte att få bort
för kreativa valpar.
En mjuk fyrkant med pip i.
Ögon m m är broderat på.

 

 

Plast

Många hundleksaker är av plast. Jag tror vi ska se upp med så mycket plast till våra hundar. Speciellt då blivande avelsdjur eller avelsdjur. Anledningen är gifter som är hormonstörande i plasten. Läs mer här.

Denna varning gäller dess värre även vissa giftiga färgämnen som många gånger finns i bl a billiga koppel och halsband, men även i så kallade tuggknutar till hund. Håller man sig t ex endast till Alacs koppel och halsband är ALLA färger testade så det använgs enbart giftfria färger i samtliga deras produkter.

Farliga plaster finns också i vissa tyger.

I t ex plastleksaker, plastskålar o s v uppstår små minisprickor mycket fort. Så små så man inte kan se dem med blotta ögat. Dessa sprickor kan innehålla farliga bakterier och smittor.

 

Plychben med pip Mjuk leksak med pip. Plych med prassel
och boll.
Majskolv i
latex med pip.
Tygleksak, annanas, med
pip. Ögon o d är målade
på tyget.
Leksak stor
med tut. 
Rosa teddygris med broderade ögon. Denna har
pip. Den är utan stoppning, platt, lika på båda
sidorna.

 

 

Tuggben vs köttben

Tuggknutar och liknande som består av torkad hud i olika varianter, kan ge bl a kräkningar, dåliga magar o s v. Vid malda tuggben ökar ofta problemen, då hundarna får i sig ännu mer och mycket fortare av dem. Dessutom kan hunden lätt få dålig aptit, delsvis p g a tuggandet men också p g a gifter.

Köttben är väldigt fin sysselsättning för hund förutom en extra kalsium källa, ett överskott av kalsium, som inte är farlig, är klart att föredra. Man kan se i avföringen efter en hund när den fått i sig ett rejält överskott av kalk, avföringen blir ljus och smulig, torr. Det är nyttigt för hundar att få i sig en överdos av kalk mellan varven, speciellt för unga och gamla hundar. Allt överflöd av kallt kommer alltid ut via avföringen, och därför är kalk omöjlig att överdocera.

Vissa ben som är sköra så hunden får sönder dem i småbitar eller vassa partiklar, bör tas bort från hunden så den inte får i sig bitar som kan rispa sönder hunden utvärten med dessvärre även invärtes.

 

Krabba i latex (stor) med pip Igelkottar med pipar inuti. Latexanka. Djur med tut. Latex gris (stor) med tut. Latexhund mellanstor med pip i.

 

 

Roadkill

Leksaker som är platta mjukdjur, ofta med en eller flera pipar i, de är "trasor" för främst dragkamp.

Ordet roadkill kommer från USA, där är det vanligt att man skrapar upp överkörda, platta djur som blivit dödade i trafiken, dessa kallas roadkill.

Vissa kallar också dessa leksaker RIP, det är också från Amerika. RIP är en förkortning på "Rest In Peace". Det betyder vila i frid. Alltså en förlängning på att roadkill ska få frid i sin nya tillvaro efter döden.

Vissa skojar till det och kallar dem ripalicious. Översatt ungefär roliga eller smakfulla att slita sönder.

Hundana gillar ofta denna leksak, själv önskar jag att de fanns i mycket längre utförande, så många hundar kan vara med på samma leksak.

 

Sjöstjärna i latex (stor) med pip. Latexpip liten, mussla. Latexpip, liten. Latexpip, extra liten, som man kan gömma i handen.

 

 

Varning!

Alla leksaker som kan gå sönder, tygsaker som hundar kan få upp i sömmar, latexleksaker de kan bita sönder och få i sig plaster, påsydda ögon o d, måste man passa sig! Om man har en enstaka hund som aldrig visat tendens till att göra sönder något kan få ha dessa saker hela tiden. Hundar som man inte vet eller som man vet har bitit sönder tidigare, ha nere dessa saker till hundarna och lek med hundarna, men bara under uppsikt! Ta sedan bort dem mellan lekarna.

 

Groda med pip. Anka med pip. Latex-
pinne
med pip.
2 plychdjur med pip inuti.

 

Piparna nedan till höger är så piparna oftast ser ur när de sitter inne i mjuka djur o d.

 

Pipar. Brummande gris. Stoppat djur med pip. Valross i latex med pip. Latexsköldpadda med pip. Med pip.
Photo: AH

 

Alla sådana här små extra saker som man lägger in i vardagslivet ger hunden sysselsättning och gör hunden kreativ.

 

Med 6 tutor, en i var spets. Latexsko
med pip.
Latexglass med pip. Latexplump med pip. Latexsjöstjärna med pip.

 

Hos oss har vi MASSOR av sådana här saker för oss många gånger varje dag. Ibland använder vi egna leksaker, ibland köpta leksaker.

 

Hantlar med pinglor. Elefant med
pip.
Gris med pip. Mjukt ben med pip. Plastsko med pip. Plastbanan med pip. Plastapportbock
med pip.

 

Lek med leksaker
Leksaker, aktiveringsspel för hund som man laddar med godis
Leksaker bollar
Leksaker för hund, hemmagjorda eller avsedda för annat än hund
Leksaker för hund, köpta
Leksaker för hund, roadkill

 

Latex med pip. Latex med pip. Med pip. Gris med pip. Med pip. Brölande ko.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström