Leksaker

 

Förr slängde man pinnar och bollar till hundar så de blev hysteriska. Idag har vi ersatt det med klicker...

 

Bollar har idag ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar, bollen är en helt underbar leksak, som allt här i världen ska det dock inte överdrivas. Vi vill inte ha boll-dårar, som ibland förr i tiden också kunde vara pinn-dårar. D v s ett stressmoment.

En hund som steriotypiskt upprepar samma rörelsemönster om och om igen kommer in i en stress-situation där vissa delar av kroppen blockerar sig, den går på auto piloten. Dessa stress beteenden ökar stresshormoner (kortisol) i kroppen som i sin tur bryter ner hunden, fysiskt såväl som psykiskt.

 

 

Många hundleksaker är av plast. Jag tror vi ska se upp med så mycket plast till våra hundar. Speciellt då blivande avelsdjur eller avelsdjur. Anledningen är gifter som är hormonstörande i plasten. Läs mer här.

Denna varning gäller dess värre även vissa giftiga färgämnen som många gånger finns i bl a billiga koppel och halsband, men även i så kallade tuggknutar till hund. Håller man sig t ex endast till Alacs koppel och halsband är ALLA färger testade så det använgs enbart giftfria färger i samtliga deras produkter.

Farliga plaster finns också i vissa tyger.

I t ex plastleksaker, plastskålar o s v uppstår små minisprickor mycket fort. Så små så man inte kan se dem med blotta ögat. Dessa sprickor kan innehålla farliga bakterier och smittor.

 

 

Tuggknutar och liknande som består av torkad hud i olika varianter, kan ge bl a kräkningar, dåliga magar o s v. Vid malda tuggben ökar ofta problemen, då hundarna får i sig ännu mer och mycket fortare av dem. Dessutom kan hunden lätt få dålig aptit, delsvis p g a tuggandet men också p g a gifter.

 

 

Köttben är väldigt fin sysselsättning för hund förutom en extra kalsium källa, ett överskott av kalsium, som inte är farlig, är klart att föredra. Man kan se i avföringen efter en hund när den fått i sig ett rejält överskott av kalk, avföringen blir ljus och smulig, torr.

Vissa ben som är sköra så hunden får sönder dem i småbitar eller vassa partiklar, bör tas bort från hunden så den inte får i sig bitar som kan rispa sönder hunden invärtes.

 

 

Leksaker kan man göra

Tips:

 

 

 

Ibland kan man behöva tillfälliga leksaker till hund som man slänger ihop i en hast enligt metoden "man tager vad man haver".

 

 

 

Egen"tillverkade" leksaker

Egen"tillverkade" leksaker. Alla sådana här små extra saker som man lägger in i vardagslivet ger hunden sysselsättning och gör hunden kreativ.

En burk med lock som man tömt kan man lägga in godis i och ge hundar.

En plastmugg med t ex gräddfil som man tömt, så kan man vända upp och ner på den och ge till hundar, så får de välta den över ända och slicka rent som belöning.

Filpaket som är "slut" gillar mina hundar att slakta och slicka rent.

Plastflaskor "som prasslar" iknutna i strumpor.

Äggkartonger, lägg i en hundgodis i varje äggrop, lägg en boll i lämplig storlek ovanför, servera!

 

Alla sådana här små extra saker som man lägger in i vardagslivet ger hunden sysselsättning och gör hunden kreativ.

 

 

Uppdaterad 2017-12-19