Ledarskap

 

Ledarskap handlar om attityd.

Vad är attityd? Signaler vi sänder ut, utan ord eller medvetna kroppsrörelser.

Hur man vi då sända ut signaler om rätt attityd till vår hund?

Lättast för oss människor är att tänka och känna oss glada, vårdande, självsäkra, stolta, varsamma, värdiga, vänliga. Samla allt gott i världen i ditt hjärta, i dina tankar, i din själ.

Där är den rätta utstrålningen som drar till sig beundran från hundar.

 

 

Vilket ledarskap vill hunden ha?

Hunden är ett flockdjur. Hunden vill ha en ledare. Hunden vill vara tillsammans med sin ledare hela tiden. Hunden vill ha en trygg ledare. En ledare som är snäll och håller kontroll. Ger trygghet. Hunden vill ha en ledare som skyddar hen mot hemskheter, sjukdom, bråk, osämja o s v. Kort och gott en hund vill ha en stark och säker ledare som det går att lita på, och den vill hen leva med under hela sitt liv.

 

 

Hur får man en hund att tro man är avslappnad, lugn och trygg när man inte är det?

Lättast tänker man på något trevligt. Det är ett snabbt sätt, lätt att snabbt komma igång med och kan utövas direkt med bra resultat. Ha goa minnen eller trevliga framtidsplaner i huvudet. Ju starkare glädjestankar, ju större chans att du kan lura dig själv (du glömmer för stunden din oro) och därmed kan du lura hunden så den tror du är trygg och i balans.

Ett annat sätt är att utöva en slags meditation. Det kräver lite träning. Meditation kan man ha nytta av på många sätt, så det är inte bortkastat. Delvis använder jag själv det som en del i min smärtlindring. Läs mer om mina erfarenheter i ämnet.

Rörelser avslöjar oftast oro, så ett annat knep är att ta det väldigt lugnt. Var långsam i agerandet och tydlig. Gärna sävlig. Långsamma avslappnade rörelser avger trygghet och harmoni.

Stela långsamma rörelser är hot...

 

 

Lugna oroliga hundar

Bara genom att själv vara lugn förmedlar man lugn och harmoni till hunden.

En hund som t ex är stressad för att den är orolig för åska, ett faktum vi inte kan göra så mycket åt, men ändå kan påverka till det bättre. Vi kan då rycka in och hjälpa hunden.

Psykiska åtgärder: Ett vanligt trick som fungerar bra ifall man ska lugna en hund är att sjunga för dem, t ex vaggvisor. Att läsa för dem brukar också vara ett bra trick. Vill man hjälpa hunden så mycket man kan så bör man le när man sjunger eller läser för dem. Att endast tänka goda tankar, tänka på trevliga stunder etc fungerar bra också. Eller berätta om harmoniska stunder för hunden. På detta vis ger man hunden rätt hjälp och stöd psykiskt.

Fysiska åtgärder mot t ex skotträdsla.

 

 

Hundkunskap förr

Bra kontakt med hundar och visa ett fint förhållande som kommer av ett respektfullt ledarskap, ju tidigare i livet det lärs in, ju hårdare sitter det i ryggmärgen på folk.

Några regler som barn förr i tiden blev uppväxta med när det gällde kontakt med djur och hundar.

  1. Stirra inte hundar i ögonen.
  2. Närma dig inte eller rör inte något djur utan att få tillstånd av ägaren först.
  3. Låt djur vara ifred när de äter och sover, då är djuren fullständigt tabu, de ska alltid få vara ifred när de äter och sover.

Följer man dessa enkla regler kommer man väldigt långt i kontakten med hund. Få människor idag håller sig till dem.

 

 

Mer om praktiskt ledarskap.

 

Uppdaterad 2018-07-12