Meditation

 

På slutet av 1970 - talet började jag intressera mig för meditation. På den tiden hade jag inte en enda aning om hur mycket det skulle komma att vara mig till nytta i mitt liv.

Jag hade (och har de dagarna jag har lidig värk) ett "problem". Min hjärna har svårt att vila, den vill inte koppla ur. Det var nog orsaken till att jag försökte tömma min hjärna så den blev blank (som det beskrevs för mig när jag läste om meditation på den tiden). Jag ville behärska och bli härskare över mina tankar, över min hjärna.

 

Jag höll på ett tiotal år innan jag började få snurr på det och kunde utöva meditation när det var "stökigt" kring mig spontant utan speciell ansträngning. Det handlade om träning.

 

Sätt dig bekvämt, eller ligg, jag har använt båda modellerna beroende på tillfälle, och se till att din kropp inte orsakar dig onödigt obehag, och koppla bort hjärnan. Det var så det startade för mig. Korta stunder någon gång om dagen, för att bli mer och mer med åren, från och till efter behov och intresse.

 

Jag har provat med ljus att stirra på, i det fallet såg jag störst framgång med att stirra in i en rejäl brasa. Eldning i kaminen, öppna spisen eller dyligt.

 

Idag kan jag koppla in detta tillstånd i princip när som helst, om jag inte är arg som ett bi, vilket är oerhört sällsynt, eller skrämd från vett och sans (vilket också är sällsynt).

 

När jag mediterar så kopplar jag bort och spärrar många av min hjärnas signaler, enbart de livsuppehållande är naturligtvis kvar, annars skulle jag t ex inte kunna andas! Men till stor del kan jag i detta tillstånd även skjuta värk ifrån mig till att bli ett susande bakgrundsljud i min kropp bara. Dessvärre fungerar det inte så länge, utan enbart i korta stunder numera då min värk är för stor.

 

En annan form av meditation är när jag komponerar hemsidan t ex. Stamtavlor är ett typiskt exempel på det.

 

Alla har vi olika varianter som fungerar bättre eller sämre. T ex har många nytta av att konstentrera sig på andningen för att inleda meditation, det är dömt att misslyckas för mig. Jag provar ibland, bara för skoj, den metoden, men varje gång får jag skratta åt mig själv, det går bara inte. Jag får andningsproblem, andnöd, ofta syrebrist ganska fort, ibland börjar jag hyperventilera, när jag ska konsentrera mig på andningen! Antagligen har jag en dålig kontroll över min egen andning i detta fall, att andas naturligt är inget jag kan göra medvetet är helt klart för mig.

 

Det finns många andra sätt till avslappning och avspänning.

Stresskulor t ex. Mina handmålade stresskulor är från Kina och innehåller den ljuvaste musik när man rör på dem. Den sidenklädda asken är gjord av ett träslag som har den ljuvaste doft år efter år. Det kommer en pust varje gång som man öppnar asken.

Handmassage. Jag har två hjärtan som har lagom storlek för att rymmas i mina händer och perfekt motstånd för att klämma på. De hjälper mina händer att mjukas upp och gå att använda igen när händerna stelnat p g a överanvändning eller stelnat p g a låg användning (t ex när jag vaknar på morgonen). De är extra bra tillsammans med liniment.

 

Handmassage

Stresskulor

 

Några år efter jag startat meditation började jag även infört zonterapi i min bekämpning av ett riktigt eländigt värkande liv som bara blev, och blir, värre med åren p g a min reumatiska sjukdom.

 

Uppdaterad 2018-07-15