7 - 8 veckor

 

Vid 7 veckor utökar jag matningen till fem gånger om dagen.

Jag fortsätter bordsträningen. I slutet av denna vecka har man uppnått att valpen kan stå som en utställningshund på bordet. Kolla halsbandet så det inte sitter för hårt! Klipp klorna vid behov.

Nu kan man ta hunden till veterinären för första gången för märkning och vid behov vaccinering. Ger man vaccin vid denna ålder så måste man i alla fall upprepa vaccineringen för att få den hållbar i valpen. Valpen har vaccin med sig från mamman, det ger ett visst skydd så länge valpen diar och några veckor till. Även om de inte diar får de med sig ett visst skydd från mamman. Läs mer om vaccin här.

Somliga väljer att leverera vapar vid 8 veckors ålder.

Själv kan jag göra det om hunden kommer till ett hem med hundar, i annat fall brukar jag rekomendera att den stannar till 10 veckor, så den kommer ihåg att prata hundspråk, det är viktigt för hunden.

Är valpen under 1 kg så avvaktar jag med leverans till valpen väger 1 kg. Jag vaccinerar heller inte hundar under 1 kg.

Skulle jag mot förmodan inte fått bra hull på hunden och en god aptit, så avvaktar jag leverans, eftersom jag inte anser att den valpen är tillräckligt tränad för att klara av en flytt.

 

att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. Ge också akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Hunden bör ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Börjar ni är med halsband så ta varje dag och kontrollera att halsbandet inte sitter för hårt. Valpar växer tidvis oerhört snabbt så halsbandet kan extremt snabbt vara trångt. En gång fick jag tag på halsband som krömp! Då gällde det att vara snabb att göra halsbandet större, flera gånger om dagen! Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Tänder  Näsan  Brock  Testiklar  Halsband 

 

 

 

En valp SKA äta bra innan flytt

En valp med dålig aptit är inte sund, många gånger inte heller frisk, speciellt i våra dagar med alla nya sjukdomar. En valp som inte är frisk och sund ska inte lämnas ut till valpköpare. Valpar ska bo kvar hus uppfödaren och säljas/placeras först när de är friska och sunda. Dålig aptit är en av de saker som uppfödaren bör arbeta med på sina valpar. Inte förrän god aptit är uppnådd är valpen i kondition att kunna klara en flytt. Mer om uppmatning av valpar. Mer om mat.

 

 

Vaccin och utlämning av valpar.

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström