Valpars skötsel och utveckling i valplådan

 

 

Före valparna föds krävs förberedenser, läs här.

 

 

Variation i utveckling är det normala

Har man haft ett antal kullar, speciellt om man haft flera olika raser av olika rasgrupper och storlekar, under alla årstider, så inser man att varje kull har sin unika rytm, det finns inte många kullar som totalt följer ett exakt schema, och ska inte göra det heller. En hund som följer ett exakt schema hela livet är ett dött ting, t ex en robot. Hundar är levande och ska så få vara.

En valp behöver få utvecklas i takt med naturen, när den är färdig fysiskt såväl som mentalt för att upptäcka mer saker i sitt liv. När olika delmoment ska startas när valparna är mogna, vilket kan variera från kull till kull och ibland från en individ till en annan.

Alla dessa olika hållpunkter måste alltså vara lätt flytande i tid beroende på omständigheter. Var beredd att vara flexibel. Lyssna på dina valpars rytm.

 

 

Hållpunkter att hålla reda på

Hållpunkter för vägning av valpar, avmaskning o s v är sådana som kan vara lite mer exakt i tid, men vid t ex sjukdom så kan man även här få flytta datum för t ex avmaskning. Hör i så fall med er veterinär i ert enskilda fall.

Jag hör varje år om uppfödare som räknat fel, ofta en vecka åt ena hållet eller det andra, detta är svårare att lyckas med när man för in i en almenacka. Under 2013 hörde jag om en kull om 7 valpar kejsarsnittades ut ur tiken p g a att tiken var på 63:e dygnet och inte hade valpat ännu! Alla valparna var otroligt små när de togs ut, alla dog. Vid noggrannare räkning i efterhand var valparna utplockade en vecka för tidigt...

När tiken parats kan man skriva in varje dräktighetsvecka i en almenacka. När valpar föds kan man igen föra in varje vecka och de kommande planeringarna som bör ske under tiden, så är allt infört och klart, man behöver inte räkna dygn dagligen.

Denna metod är enkelt och svårt att misslyckas med, om man bara kan skriva och läsa.

 

Valplådor.

Mer om att ligga ihjäl sina valpar och hur man undviker det.

 

 

Matning

Allra senast på 3 veckors dagen bör valpar få sin första tilläggsmat.

Förr i tiden hade vissa valpar ett problem med att de spydde upp mat, oftast var de väldigt slanka o ch många av dem, men inte alla, hade dålig aptit. Gemensamt för dem var nästan alltid att de kom från samma uppfödare. För massor av år sedan försökte jag förstå vad detta berodde på. Jag hittade en förklaring som alltid stämde, valpen hade inte fått börja med fast medan de var under 4 veckor gamla.

Det är inget konstigt med det egentligen. Kroppsfunktioner är gjorda för att utvecklas i tid. Om de inte får börja träna i tid så missar man fönstret när detta ska starta.

Jag har skrivit om det tidigare, t ex när det gäller rumsrenhetsträningen, som startar redan i valplådan.

Nu har jag hört att det blivit "på modet" att påstå att valpar mår bäst av att mamman tar hand om all matning tills valparna är minst 5 veckor gamla.

Förutom att mamman överbelastas något enormt och kan få bestående men av ett sådant överutnyttjande av tiken, så kan alltså valparna få magproblem för all framtid.

Detta är HELT FÖRKASTLIGT och MYCKET SKADLIGT!

Risken ökar dessutom enormt för att mamman ska få akut eclampsi, de kan dö på några minuter! Sedan har valparna inte ens en mamma som kan fostra dem och lära dem hundspråket.

En mamma gör så mycket mer än att hålla sina valpar rena och mätta. Mamman har ett gigantiskt arbete på sina små skuldror. Något som valparna verkligen behöver för resten av sina liv.

Vid särskilda fall, som t ex konstuppfödning bör man starta matningen innan valparna blir 3 veckor gamla.

 

 

Tiken ska inte övernyttjas

Ibland syns det på en tik att den har haft valpar. Ofta genom förstorade nipplar.

På hundar med mycket löst skinn är det oftare att detta sker. På hundar med mer stramt skinn är det mer sällan.

Om en tik ger mjölk till sina valpar extra länge är det mer vanligt att det blir att synas på tikens nipplar också.

Har en tik haft många kullar kan även då nipplarna bli förstorade på tiken, även efter valpkullen har flyttat.

Det är MYCKET VIKTIGT att en tik kan hoppa undan från sina valpar, så den inte är tvingad att vara elak mot sina valpar för att avvisa dem. Vissa tikar ger hellre mer mjölk än säger ifrån till sina valpar. Som sagt, det är MYCKET VIKTIGT att tiken kan komma undan från sina valpar.

En upphöjd liggplats, en lägre grind som tiken kan gå ur valphagen utan att valparna kan ta sig ut. Det finns många lösningar.

Det är när valparna är tre veckor gamla som man ska börja tilläggsmata valparna och då är det mycket bra att tiken rastas och man ger valparna mat medan tiken är ute, och när hon kommer in är valparna inte så benägna att dricka mjölk från mamman.

 

 

0-1 veckor 1-2 veckor 2-3 veckor 3-4 veckor
4-5 veckor 5-6 veckor 6-7 veckor 7-8 veckor
8-10 veckor 10-12 veckor 12-16 veckor

6 månader -

 

 

Leverans/utlämning av valpar

 

 

Det är krävande att ha en kull valpar, det tar tid och kräver engagemant, utrymme och omfattande kostnader.

Jag själv har ingen förståelse för hur folk kan jobba heltid på annan adress och hundarna går själv större delen av dagen och samtidigt hinna med en väl uppfödd kull. Man ska tänka till före man parar om man verkligen har tid, råd och utrymme för en kull valpar.

I vissa länder är det förbjudet för en uppfödare att vara ifrån hundarna hela dagar. I vissa länder är det t o m förbjudet att lämna ett hem som har valpar. De ska ha ständig tillsyn.

För er uppfödare som har många parningar som misslyckas, ovanligt många som resorberar upp valpar, ovanligt många tikar som kastar valpar för tidigt. Ovanligt många som "bara" går tomma. Har fått ovanligt små kullar för rasen plötsligt. Ni kanske ska titta lite på Giardia. Ni som haft problemet som ovan fast endast en kort period för att sedan bli "som vanligt" igen utan åtgärd ska kanske titta lite på Isospora.

Ni som har ovan symtom + att hela valpkullar dör före 2 veckors ålder, ni ska kanske studera Herpes.

Ni som har problem med att få valparna att växa mer och mer ju äldre de blir kanske ska studera Hepatit.

Alla dessa tre sjukdomar ger tarmsymtom som också kan under kortare eller längre tider ge avvikande färgad avföring, sjuk och ovanligt stark lukt på avföringen, aningens mjuk avföring eller t o m sprutande avföring, slemmig avföring, paradoxalt kan det också i undantagsfall ge hård mage! Hundarna har svårare att hålla sig utan behöver bajsa oftare än tidigare, t o m vuxna hundar kan få svårt att hålla sig en hel natt. Dessa symtom går däremot ofta kennelägare och andra privatpersoner ögat förbi av någon anledning.

Kommer man till en sådan kennel räcker det oftast att titta på hundarna och då speciellt valparna i baken, där sitter då ofta intorkade bajsrester... Ofta ger ägaren upp med ständiga bad med tiden, då den blir van att detta är det normala tillståndet för hund numera. De glömmer hur det var innan sjukdomen startade.

Många gånger när sjukdomen kommer in i en grupp hundar tror de flesta att de bara har fått en smitta som snabbt klingar av av sig själv, kanske i kombination med gamla huskurer...

Som det ser ut nu så bör många kennlar ha ett helt annat avelsprogram är tidigare. Förr avmaskade man normalt 2-3 gånger på småvalpar och mammor. Man vaccierade först vid 8 veckors ålder och då enbart mot Parvo. Nästa gång vid 12 veckor mot valpsjuka m m.

Idag bör man kanske starta dräktigheten med en spruta mot Herpes, göra om detta vid 7 veckors dräktighet. Ge en kur om 7 dagar Axilur vid löpets start inför parning, sedan starta på 40:e dygnets dräktighet med Axilur och ge det dagligen till tiken tills valparna är 2 veckor gamla. För att vid 4 veckors ålder ge en kur om 7 dagar Axilur till valpar och barn som då avslutas vid 5 veckors ålder, som upprepas vid 7 veckors ålder och avslutas vid 8 veckors ålder. Vid 8 veckors ålder kommer då valpejukevaccin m m, denna upprepas vid 12 veckors ålder.

Ska man ställa ut hunden i Finland i framtiden ska man dessutom vaccinera en gång till mot valpsjuka, tidigast med den förstas vaccinen 2 veckor senare än i Sverige, m m.

Allt detta i kombination med inga besök, inga klappar på valpar + mamma av främmande människor eller (definitivt inte) kennelkolleger, tiken måste stanna hemma hela dräktigheten och naturligtvis hela digivningen.

Återstår nu bl a att vi ska få hit parvon i större skala så vi ska behöva börja vaccineringen vid 6 veckors ålder och byta kläder och sanera oss själva vid hemkomst varje gång, vaccinera igen vid 10 veckors ålder och igen vid 14 veckors ålder.

Ständig ohyrebäkämpning under hela sommrarna är redan här i stora delar av södra Sverige.

Hittar sedan t ex Leishmania en mellanvärd eller att sandloppan kommer hit (vilket redan kan ha hänt utan att vi vet det ännu), då har vi ytterligare problem att vänta.

Dvärgbandmasken har redan fäste i vårt land numera.

Detta bara för att nämna några få problem som är på kommande i Sverige.

Kom sedan ihåg, detta är bara början! Värre kommer det bli.

Varför kommer detta då, vad har förändrats? Troligen den ökade smugglingen som var för ett antal år sedan, den ökande importen, framför allt av hundar från gatan men ibland också från mindre nogräknade kennlar. Den globala uppvärmningen kan vara en bidragande orsak också. Sanorligt är att det inte är en sak som lett till detta i alla fall.

Har man Giardia på sina hundar ska Axilur, oavsett ålder (även om hunden är 0 dagar gammal), sättas in med omedelbar verkar för en 7-dagars behandling (minst) vid symtom. De som inte visar symtom kan man följa schema för sina hundars avmaskningsprogram. Kom ihåg, Axilur kan användas i alla livsstadier, under dräktighet, direkt till nyfödda valpar o s v.

Jag har köpt in ganska många hundar från olika länder, många av de länderna är redan behäftade med vissa sjukdomar och parasiter som nu är på kommande här. Det vanligaste är att valpar före 12 veckors ålder oftast är avmaskade MINST 5 gånger. Då av veterinär med medföljande veterinärintyg på behandlingen. Så måste seriösa hunduppfödare göra i dessa länder för att se till att de är friska. Jag har aldrig fått någon sjukdom med "på köpet" vid import av hund. Däremot har jag flera gånger fått smittor med på köpet av hundar från svenska kennlar, varje gång små kennlar som håller få hundar och har få kullar per år.

Återstår att se om vi får hit mer sjukdomar i framtiden som kan få ett permanent fäste här, t ex tropisk hjärtmask, fransk hjärtmask, bruna hundfästingen o s v. Mellanvärdar är redan på väg hit till somliga sjukdomar.

 

 

Aktivering av valpar är viktigt för att få fram mentalt friska och sunda hundar. Läs mer här.

 

 

LYCKA TILL!

 

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström