Leverera/lämna ut valp

 

 

Kritiska vikter

Här är några riktlinjer att hålla ögonen på när det gäller växande valpars vikter;

När små dvärghundsvalpar går under 100 gram är det kritiskt att få dem att överleva. De behöver kuvösliknande insatser.

Om valpar går ner i vikt motsvarande ca 50 % av sin födslovikt så har de inte mycket till chanser att överleva.

När en valp väger under 1 kg så är deras immunförsvar inte tillräckligt uppbyggt, vilket gör den extra känslig för smittor och t o m vaccineringar. Därför ska inte valpar vaccineras eller flytta förrän de börjar närma sig 1 kg.

När det gäller utlämnande av hund så har jag en riktlinjer att hunden ska vara i alla fall ca 1 kg.

Innan jag hade mindre storlek på Japaneserna (som jag medvetet har avlat ner i storlek för att passa den nya rasstandarden) och innan Chihuahuorna så sa jag MINST 1 kg. Jag inser att det måste bli ca 1 kg när jag håller på med små dvärghundar idag.

 

 

Äta/skita duktigt

Man vet att valpar börjar bli självgående med ätandet när deras avföring får en mer rejäl storlek för valpens storlek.

Är avföringen väldigt tunn och liten så äter hunden inte tillräckligt med fast mat ännu för att klara sig utan något extra. Om den inte får glupande aptit och rejäl storlek på avföringen så kan valpen lida av hepatit. Om så ska valpen vaccineras snarast och igen om en månad. Innan utlämnandet bör det gå allra minst 5 dygn från vaccineringen så valpen hinner få fullt skydd och stabiliceras som frisk innan valpen flyttar.

Om hunden ännu inte helt lärt sig att försörja sig på fast föda så har den inte fått den sunda och friska aptiten ännu, en frisk och sund valp ska ha frisk och sund aptit och skita rejält, då är den färdig för resten av världen.

Skulle jag mot förmodan inte fått bra hull på hunden och en god aptit i ingången av vecka 12, så avvaktar jag leverans, eftersom jag inte anser att den valpen är tillräckligt sund ännu för att klara av en flytt. Alla valpar ska ha kommit igång bra med äta - skita processen innan jag kan anse valpen fysiskt mogen att flytta. Har valpen inte fått snurr på ätning - skitning som den ska vecka 12 så bör den omedelbart veterinärbesiktas, något kan vara fel. I denna ålder är det akut ifall ätning - skitning inte kommit igång ordentligt eller så har man gjort ett förskräckligt dåligt jobb hittills.

 

 

Märkning

Märkningen är det fördel om man gör när valpen är lite mindre. De minns inte lika bra den vidriga smärtan då. Det smärtar alltså hunden en oerhört kort stund och sedan påverkar det knappt hunden alls. I det närmaste inte alls.

 

 

Vaccin

Sedan ska valpen vaccineras.

Valpen bör, som sagt, vara ca 1 kg innan vaccinering.

Ett vaccin stressar kroppen något oerhört de närmaste dagarna efter vaccinering. Speciellt för förstagångs vacciner. Därför är det bra om vaccineringen sker ca 10-12 dagar (det är då alla vacciner har tagit på valp/förstagångs vaccinerade hundar) innan leverans, men valpen ska i alla fall vaccineras innan flytt.

Att endast ta parvo vaccin finns det ingen orsak till, utan när de vaccineras bör det vara mot hela raddan vi använder i Sverige, DHPPi (valpsjuka/hepatit/parvo/kennelhosta).

Alla vaccinets ingående vaccin har var och en olika lång tid för att göra verkan. Alla ska ha gjort sin verkan innan en hund tas till veterinären för besiktningen och sedan lämnas ut, anser jag. Ett recept som är välbekant utomlands i USA och södra Europa bl a. Vi måste ta till oss och lära oss av erfarenhet och andras kunskap.

Många gånger när man köper hundar från de länder där dessa för oss i Sverige nya smittor funnits länge vaccinerar kennlar i regel valpar kring 6-8 veckors ålder första gången för att upprepa en månad senare och levereras direkt efter andra vaccinet. Ett förfarande som är väldigt vettigt.

 

 

Avmaskning

Först avmaskar man regelbundet på valparna när de är små. Jag själv sätter mina hundar på minst 7 dagar Axilur i minimum 7 dagar i rad innan leverans. Oftast dagen innan eller samma dag som leverans sker ger jag dessutom valpen Stronghold. Allt för att sanera hunden så mycket det går för att göra kroppen starkare vid flytten och under närmaste 3-4 veckorna i nya hemmet.

 

Pia´s Hans M A Svenssons flytt till hans nya hem.

Foto: Anna Stark

 

 

Besiktning

Ska valpen säljas så ka de levereras veterinärbesiktade. Intyget får inte vara mer än 7 dagar gammalt.

Är valpen liten och uppnår 1 kg under denna period så vaccinerar jag valpen så fort som möjligt.

Inför flytt ska naturligtvis valpen besiktas av en veterinär också.

Besiktning kan man göra hur ofta som helst, en tam valp tycker det är kul att bli pysslad med, så det ska inte stressa hunden.

 

 

Vikt efter leverans

En flytt tar hårt på en valp, den stannar ofta av viktökningen under en period, äter ofta lite sämre i början och gör av med massor av mer kalorier i början då det är så mycket nytt som händer. Ska en valp klara det och dessutom vara knappt utfodrad innan kan det rent bli valpens död!

Ibland kan valpar som levererats i förtid, rent fysiskt, bli sådana som får återkommande fel och brister i resten av sitt liv. Vi ska inte föda upp valpar som ska försörja veterinärerna resten av livet, ge nya ägaren gråa hår och valpen ett bristfälligt liv. Det är heller inte ovanligt att de dör i förtid av alla sina krämpor de drar på sig p g a underutfodring i unga dagar.

 

 

Förr och nu

Efter ca 1 kg, förstagångsvaccinering (ibland endast med parvo), märkning och besiktning så har vi i Sverige tidigare lämnat ut valpar många gånger samma dag eller en eller två dagar efter.

Detta är inte hållbart längre med alla våra nya smittor i Sverige och/eller ökad förekomst av smittor, som t ex Giardia, Isospora/Coccidiosis, Herpes, hepatit.

Av kunskap vunnen erfarenhet, och lärdom från länder som länge levt med bl a smittor som idag är svenska hundars vardag, så är det inte längre så enkelt.

Nytt att minimum utföra för att vara en seriös hunduppfödare idag:

  1. Hundvalpen ska ju vara märkt innan den åker till sitt nya hem, gärna tidigt i livet.

  2. Hundvalpen ska uppnå ca 1 kg, vaccineras och avvakta minst 10-12 dagar så alla vacciner har hunnit tagit ordentligt i lugn och ro i hemmet hos uppfödaren.

  3. Besikta hundvalpen enligt regler (= inom 7 dagar för utlämnandet).

  4. Lämna ut hunden därefter! Innan utlämnandet måste man naturligtvis 

 

 

Mina rutiner idag

  1. Hundvalpen ska märkas innan den åker till sitt nya hem, gärna tidigt i livet.

  2. Hundvalpen ska uppnå ca 1 kg, vaccineras och avvakta minst 10-12 dagar så alla vacciner har hunnit tagit ordentligt i lugn och ro i hemmet hos oss.

  3. Minst 7 dagar innan hundvalpen ska flytta ger jag den Axilur dagligen.

  4. Dagen innan eller samma dag som hunden flyttar ger jag en dos Stronghold.

  5. Besiktar hundvalpen enligt regler (= inom 7 dagar för utlämnandet).

  6. Lämna ut hunden därefter!

 

 

Uppdaterad 2019-06-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström