SCHAMPO

Torrschampo, inpackningar

 

Denna sida har tillkommit på begäran av de som vet min erfarenhet av pälsar och all annan normal omsorgsvård p g a min bakgrund som kynolog (= hundtrimmare). De vill helt enkelt veta min åsikt om olika produkter.

 

Det första jag gör när jag tester schampon och liknande preparat som jag ska ha till mina hundar är att först lukta, klarar det inte lukt-testet så använder jag det inte på mina älsklingar. Reagerar mina luftrör dåligt på ämnen i medlet så finns det risk att vissa av mina hundar också gör det, det ska de inte utsättas för.

Sedan gör jag skinn-testet. Ett par droppar på skinnet säger mycket. Om det börjar irritera på mitt skinn så kan det irritera på hundarnas hud och skinn. Då använder jag det inte på mina fyrfota familjemedlemmar.

Om produkten klarat sig genom dessa två första tester så är det dags att starta att använda det i pälsen på mina små pälstussar.

 

Jag har gett bort mängdet med schampon o d, eller använts slut på det samma, så detta är endast ett litet axplock av alla schampon o d som jag har provat genom åren.

 

Jag ber om ursäkt i förväg för alla er som tycker jag inte har samma åsikt som er om ett preparat, eller flera...

 

Jag har provat åtskilliga olika schampon genom årens lopp på massor av olika hundar och pälskvaliteter. Det är inte alls alla schampon som är speciellt effektiva. Förr måste jag säga att schampon i regel var mer eller mindre effektiva, men de tvättade hunden. Numera är jag dock tvivelsam.

 

Min upplevelse är alltså att många schampon och andra preparat för hundar bara är humbug numera. Många produkter verkar mest finnas för att lura av folk pengar med falskreklam, DYR falskreklam.

 

Man MÅSTE komma ihåg att varje enskild pälstyp/pälskvalitet reagerar olika på samma schampo och balsam.

En och samma hund kan dessutom behöver olika schampon när de är i fällning än när de inte är det. En hund kräver i regel annat schampo som valp än som vuxen. Då nämner jag endast två olika exempel.

Ett annat exempel är också att jag på 70-talet ofta använde hexocil hundschampoo, det var ett MYCKET bra allroundschampo, sedan förändrade de innehållet, jag minns inte när, efter det blev schampot värdelöst, vattnigt och orkeslöst. Inte nog med det, det hade en mild doft som var behaglig i näsan och ersattes med en sjukhusliknande doft som bara väckte otrevligheter i mitt huvud.

Jag kan här bara redovisa för hur det har fungerat på mina hundar när jag har provat det, och ibland mina kunders hundar (när jag hade hundtrimmet igång).

 

Detta schampoo är för hundar med hudirritationer. Fungerade inte. Däremot blev hundar rena av det i alla fall. Detta schampoo tyckte jag var dåligt. Hundarna blev toviga!!!  Schampo som rengör efter ca 3 schamponeringar.  Schampoo med Aloe Vera. Milt schampoo som effektivt tvättar hunden ren, löddrar mycket, men det luktar inte så gott. Schampoo med mild, fin doft som tvättar rent. Om det gör pälsen sträv ska jag ha osagt, men pälsen blir extremt glansig av detta. Schampo. Effektivt och löddrar mycket. Luktar inte speciellt gott. Schampo, höglöddrande, som tvättar ordentligt rent redan på första schamponeringen. Lukten påminnner mig om sjukhus, så inte min favoritlukt.

 

Om jag tycker att ett preparat inte är bra beror det på att det inte gör det jobb den ska göra (på mina hundar).

Om jag tycker illa om ett preparat, tycker ett preparat är dåligt, om jag inte gillar ett preparat, betyder det att det skadar pälsen och/eller huden, d v s det skadar hunden.

 

Nu på senare tid har jag blivit riktigt förvånad, då jag testat många schampon som varit extremt dyra (jämfört med förr i tiden och jämfört med normala schampon idag), flertalet av dessa schampo sorterna är värdelösa! Ibland rent skadliga för päls och skin!!! Jag blev riktigt förvånad, trodde väl inte att det skulle vara så många "skurkar" som tillverkade "skit" och bjöd ut det som det vore gjort av guld. Rena bedrägerierna och rånen, anser jag. Dessutom, som sagt, skadligt för hunden!

 

Under våren 2011 provade jag två olika schampon, dyra, av "fina" märken. Båda var väldigt dåliga, det ena sämre än det andra, hundarna behövde 3 schamponeringar för att bli rena! Dessutom var den ena sorten så allergiframkallande att jag trodde jag skulle få åka till sjukhus, hunden blev också sjuk, fick andningssvårigheter. När nästa bad gjordes efter det badet blev hunden sjuk igen, och jag också, vid första sköljningen, vi fick därför ta till två schamponeringar extra för att vara säker på att vi fått bort allt av det dåliga schampot.

Ett schampo jag provade gav hunden tovor! Jag borstar alla hundar för att säkerhetsställa att de inte har tovor innan badet, så under föningen behöver jag bara använda fluff och mjukborste, så kam efteråt för att vara säker på att det är ordentligt gjort. När jag använde detta schampo fick hunden fullt i små tovor i hårbotten som jag fick använda karda för att få bort! Snacka om slitage för pälsen!

 

Så se upp, det finns många, nya "fina" schampon på marknaden, dyra så man kunde tro de var gjorda av ren, flytande guld, ändå är många av dem ingenting att ha.

 

 

Hudproblem

I bildtexterna hänvisar jag ibland till en hund med hudproblem. Jag behöver därför förklara min ringa erfarenhet på området.

Jag har tagit hand om ÅTSKILLIGT med hundar med hudproblem eller liknande (exem, seboré, fet päls, kraftig mjällbildning, torr och skadad päls o s v), alla har blivit bra, ofta inom 3 månader, enbart med rätt skötsel (receptet: först harmoni tillsammans med avmaskning och bra mat, regelbunden pälsvård och framför allt hela tiden INGEN STRESS).

Ett undantag: Jag har haft en hund som när den blev gammal hade hudproblem (mjällig, torr, kliande hud).

Tjärschampoo fungerade PERFEKT! Sedan slutade de att sälja tjärschampoo.

Då inskaffade jag MASSOR olika varianter av schampon och liknande preparat för hundar med hudproblem. Vi provade långt fler preparat än vad som finns på denna sida, då vi givit många vidare till andra som desperat sökt lösningar för sin hund.

Inget fungerade som jag provade på just denna enskilda hund. Däremot har vissa av preparaten haft en begränsad bra verkan på vissa andra hundar med liknande problem.

Det slutade med att jag höll hunden nedklippt resten av livet, då slapp vi hudproblemen!

Det räckte med en klippning var tredje månad under de sista ca 5-6 åren av livet på den hunden (hunden blev 16 ½ år gammal), då hade han aldrig mer problem.

 

 

Löddrande

Ett schampo som har riklig löddring tar i regel bort smuts effektivare. En gammal kunskap som jag märkt står sig än idag.

Dessutom verkar det som om ett höglöddrande schampo är lättare för de flesta att skölja ur.

Normalt när jag lär upp människor att bada hund så brukar jag få sända tillbaka dem till badet 3-10 gånger, det är det vanligaste, innan hunden är fri från schampot.

Ett höglöddrande schampo verkar det som om de flesta sköljer ur snabbare än ett låglöddrande schampo.

Ett schampo eller balsam som sitter kvar i pälsen på hunden kan skapa stora hud och pälsproblem. Hunden kan få kroniska exem, tappa päls, "bara" bli mjällig o s v. Hunden kan kort sagt få stora päls och hud störningar.

Många är de hundar med päls eller/och hudproblem som jag "botat" genom att lära ägaren skölja ur sin hund ordentligt.

 

 

Detta tycker jag är ok, men jag får späda det bra. Men inte är det renande i den grad som min egen blandning, inte ens nära. Detta schampoo tyckte jag var riktigt bra för ett köpeschampoo. Två schamponeringar och hundarna var rena. Det ska dock göra vita hundar vitare men det tyckte jag inte det gjorde. Däremot en missfärgad fläck i röd päls blev fint blekt tillsamma nyans som resten av pälsen. Detta schampoo är för hundar med hudirritationer. Fungerade inte. Pälsen blev dessutom svagt gul av detta.

 

 

Utställning

Vissa av dessa preparat ska inte användas till utställning då de räknas till "doping". I regelverket står att vi får inte ändra färg, textur o s v med preparat på hundar till utställningar.

Misstänks doping har det hänt att det tagit prover på hunden för att utreda om doping föreligger.

 

 

Spädning

Oftare än man tror måste man späda. Späder man inte så blir pälsen att få fel slutfinnish. Oftast tung och fet. Dessutom mycket svårare att skölja ur.

Späder man för mycket blir medlet orkeslöst. Gör ingen nytta.

Läs noga på förpackningen och följ instruktionerna.

 

 

UV-skydd

UV skydd för hundar är inget annat än bullshit. Hunden är UV skyddad av pälsen. Hunden har päls. Det är hundens UV skydd. Något mer behövs inte!

Nosen och ögonen schamponerar och balsamerar man inte, men det är det enda som är utsatt för direkt solljus.

Att marknadsföra sin produkt (oftast schampo, balsam o d) som om den har UV skydd för hundar är alltså falsk marknadsföring.

Troligen ett sätt att lura folk att köpa produkten, folk som tror att hundar är människor.

Däremot behöver hunden naturligtvis svalka och vatten vid värme, för att de inte kan TA AV SIG PÄLSEN.

Mer om UV-skydd för hundar och andra myter.

 

Detta schampoo med Tea Tree Oil är för hundar med hudirritationer. Fungerade inte. Hundarna blir dock snabbt rena av det, men svagt gulfärgade! Detta finska människoschampoo är ovanligt bra när det gäller att få missfärgad päls att bli ljusare. Detta är ett bra allrund schampo. Detta schampoo är för ljusa hundar. Det är ok, men inte det bästa jag provat. I samband med deras balsam för ljusa hundar fungerar det riktigt bra. Detta schampoo gjorde hundar ren på två schamponeringar men inte extremt rena. Det duger för hundar som badas regelbundet. Detta schampoo ska göra vita pälsar vitare. Jag tycker inte det gör det. Dessutom har jag schamponerat massor av gånger efter varandra, trots det tycker jag inte pälsen blir riktigt ren.

 

 

Tear-free

Tror fabrikanter att vi hundägare ska hiva i schampon o d i ögonen på våra hundar?

Självklart måste man vara extremt försiktig med ögonen på vår hund. Allt annat vore oansvarigt.

Tear-free ska liksom ta ifrån ägaren det ansvaret eller?

Jag tror knappast att det är nyttigt att få in preparat i ögonen som inte är avsedda för ögon, hur tear-free de än är.

I mitt tycke friar denna marknadsföring endast till att sälja preparaten till de som tror att hundar är människobarn.

Mer om tear-free för hundar och andra myter.

 

 

Lukt

Lukter är helt individuella. Jag kan bara redogöra från min horisont.

Om jag och hundarna nyser av en lukt är den lukten allergiframkallande. Hälsan framför allt, så jag använder aldig mer ett sådant preparat som framkallar nysningar och andra obehag. Jag vill inte framkalla allergi hos mina hundar så de blir kroniskt sjuka med tiden, bara för att jag ska använda ett preparat med onödigt stark lukt.

Jag själv har svårt får stickande lukter.

Jag känner ovilja mot lukter som påminner om rengöringsmedel och sjukhus.

Jag tycker om milda dofter som är som en sommarvind. De passar på hundar, tycker jag. En slags naturlig doft.

Jag gillar även dofter av frukter och liknande, det tycker jag känns naturligt, som om det passar sig för hundar.

Jag kan bara skriva utifrån mig själv, och där ligger mina käpphästar.

 

 

Min hemmablandning

Är hunden extremt smutsig och kanske t o m oljig, så finns det en bra hemmablandning som tar bort det mesta.

 

Häll gärna den färdiga blandningen på sprayflaska för att kunna applicera schampon jämt och på alla ställen lättare. Dessutom blir det inte onödig stor åtgång på schampot på detta vis.

 

Jag har haft hjälp av jägare som hjälpt mig prova min egen blandning, en jägare hade ett särskilt svårt fall, hans hundar åkte på ohyra nästan varje gång de varit i skogen och hundarna hade dykit ner i gryt. Det tog tre dagar sedan rafsade hundarna av sig pälsen... Han hade problemen återkommande under 20 år! Han hade dålig erfarenhet av spot on, så han ville inte gärna använda detta. Jag rekomenderade denna bladning efter hemkomsten från skogen, efter detta har det inte blivit ett enda problem med ohyra på över 20 år för honom och hans hundar.

 

Jag har själv haft vissa hundar som varit rena dyng oxarna, skitiga förjämnan. De har jag fått använda min egen blandning på, och då har jag fått dem rena i en schamponering.

 

Har man en särdeles svår fläck, t ex att hunden har fått ren olja på sig, kan man prova ren, koncenterad Yes på den fläcken. Var bara riktigt noga att skölja ur efteråt! Det är EXTREMT svårt att skölja ur. Hundar har många gånger genom åren fått exem p g a dåligt ursköljt schampo, använder man sedan koncenterar Yes som är så fruktansvärt svårt att skölja bort måste man vara extra försiktig.

 

Min egen schampo-blandning slår alla dessa preparat i att snabbt göra pälsar av massor av olika kvalitéer riktigt ren. Om hunden inte är EXTREMT skitig och missfärgad räcker lätt en schamponering med min egen blandning. Efteråt har hunden superfin pälskvalitet och lyster.

 

Detta schampoo är ok på flera olika pälskvaliteter, men behöver en extra omgång schamponering för att rengöra pälsen ordentligt. Detta schampoo är för hundar med hudirritationer. Fungerade inte. Däremot gjorde de hundarna rena. Detta schampoo gör hundarna rena, luktar helt underbart, men både vissa hundar och jag nyser av det, d v s vi är allergiska mot det. Schampoo som luktar illa och irriterar min hud, det jag måste ha handskar för att använda sätter jag inte på mina hundar. Detta schampoo gör hundar hyfsat rena, jag tycker det är ett v de bättre. Det är helt suveränt om man tar hand om en hund med klena nerver, som del i terapin att få hunden mentalt stabil då den innehåller äkta lavendelolja.  Shampoo för valpar. Den sticker i min näsa, och därför skulle jag aldrig sätta schampon i pälsen på en av mina små älsklingar. Trots det såg jag det användas, det tvättade hyggligt rent i alla fall, med två schamponeringar. Schampoo som är vattnig, kraftlöst, men jag har varit med om värre, MASSOR av schampo och två tvättningar så blev hundarna i alla fall rena.

 

 

KOM IHÅG! Vissa av dessa preparat kan vara HELT FANTASISKT till din hunds pälskvalitet, trots att den inte passar mig eller mina hundar och hundraser.

 

 

Mer om schampo.

Mer om ögonpreparat.

Mer om öronpreparat.

Mer om balsam/inpackningar/torrschampo.

Mer om spraybalsam.

Mer om andra preparat.

Mer om badning.

 

Uppdaterad 2022-09-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström