Öronpreparat

 

Denna sida har tillkommit på begäran av de som vet min erfarenhet av pälsar och all annan normal omsorgsvård p g a min bakgrund som kynolog (= hundtrimmare). De vill helt enkelt veta min åsikt om olika produkter.

 

Jag ber om ursäkt i förväg för alla er som tycker jag inte har samma åsikt som er om ett preparat, eller flera...

 

Detta öronpreparat gillar jag inte. Mina hundar har inte alls varit hjälpta av detta, tvärs om! Detta bakterie- och svampdecifiserande preparat fungerade inte på en hund med hudproblem, men däremot är det bra på vissa hundar för behandling av öronsvamp. Öronpreparat. Jag är allt för Aloe Vera MEN detta tycks mer irriterande i öronen på hunden än mitt gamla trick, matolja. Öronpreparat som gör hundar sämre i öronen. Öronpreparat. Fungerar inte. Detta öronpreparat blev mina hundar sämre av.

 

Öronpreparat som kan fungera om hunden är fuktig i öronen och det inte gått längre än så, det är t ex maizenamjöl eller potatismjöl. Det ena tycks mig inte bättre än det andra. Jag sätter i mjöl i rikliga mängder, masserar aldrig ner det utan låter sedan endast hunden skaka ut det hela. Oftast en gång om dagen till örat ser torrt ut. Sedan håller jag ett öga på det hela och vid minsta fukt som återkommer, mer mjöl.

Om öronen börjar bli lätt irriterade och ömma, eller endast smutsiga, så fungerar i regel matolja, om det inte gått för långt. Jag vräker inte ner olja, utan sätter det på en tops och tvättar örat invändigt med oljan. En gång om dagen. Tills örat mår bra. Håll sedan ögonen på det hela, har man slutat för tidigt, återkommer det snart. Då får man sätta igång igen.

Om det inte fungerar kan man också prova att byta ut matoljan mot Inotyol (finns att köpa på apoteket receptfritt). Används lika som matolja beskrivet i stycket ovanför. Se till att så mycket du kan se av öronlappen invändigt är täckt av den vita krämen innan du avslutar behandlingen.

Om öronen endast är röda invändigt, men inte speciellt fuktiga, är det nog svamp. Då kan man prova ChampionHD (på bild ovan) men är det också fuktigt, vilket det nästan alltid är vid svampförekomst, så kan man svälta ut svampen genom att torka upp örat med mjöl (som jag skrivit om ovan).

 

Vill man gå från mjöl till olja-behandling är det bra att låta örat vila någon eller några dagar mellan. Om man blandar oljor och mjöl bakar man, det ska vi inte göra i öronen på våran hund!

 

Ser man till att sköter sina hundars öron innan det går för långt fungerar dessa enkla trick i regel ca 20-30/1.

De som man får problem med blir det att gå till veterinären, få prov taget med resistensbestämning och vänta på svar och därefter sätta in medicin efter konstens alla regler, som veterinären säger.

 

OBS! Ett friskt öra ska man inte peta runt i, i onödan. Det har sitt eget mikroklimat som ska fungera självrengörande. Det som oftast stör denna prosess är tilltäppta örongångar t ex p g a hårt hängade öra eller hår i öronen, alltså saker som vi människor avlat fram på våra hundar.

Man kan peta i ett friskt öra och på det viset få ett friskt öra sjukt, då man tar bort och stör örats naturliga skydd.

 

Använd LUKTEN! Lukta din hund i öronen regelbundet. På det viset vet man hur ett friskt öra luktar. Blir lukten annorlunda, gör en noggrannare inspektion.

 

Detta öronpreparat blev mina hundar sämre av.

 

 

KOM IHÅG! Vissa av dessa preparat kan vara HELT FANTASISKT till din hund, trots att den inte passar mig eller mina hundar och hundraser.

 

 

Mer om schampo.

Mer om ögonpreparat.

Mer om öronpreparat.

Mer om balsam/inpackningar/torrschampo.

Mer om spraybalsam.

Mer om andra preparat.

Mer om öronskötsel.

 

Uppdaterad 2019-06-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström