Inkallning

 

Inkallning bygger på det naturliga beteendet för hund. Att vara utan synliga band tillsammans med sin grupp/flock.

Bibehåller man hundens naturliga "följa John" beteende på valpar, så har man inkallningen klar.

Däremot är det vanligaste att man i första hand startar koppelträning och får ett förhållande med hunden som bygger på dra i kopplet. Då är hundens naturliga sammanhållning störd. Utifrån det kan andra avvarter inträffa.

 

 

Rymmer hunden?

Om hundar bara vill rymma kan det bero på flera olika orsaker.

T ex:

En mycket stark jaktinstinkt där apell (= lydnad) inte är intränad.

Det kan bero på att hunden har fått alderles för lite motion och aktivering utifrån sina behov.

Det kan bero på att hunden inte har någon stark känsla för sin familj och sitt hem (som t ex en hund som inte bott lång stund på ett nytt ställe).

Det kan bero på att hunden är lämnad ensam och saknar sin ägare och söker den.

Det kan bero på en lång inboende längtan och saknad efter att få röra sig fritt som inte blivit tillfredsställt.

Det kan bero på tidigt inlärt felaktigt beteende.

 

 

Grunden för all inlärning

En hund är snabb att dra slutsatser. Denna egenskap är den som vi människor använder oss av när vi utbildar hundar.

Exempel: Vi ser till att hunden kommer till oss, då får den beröm och kanske mer. Nästa gång samma sak, efter ett par, tre gånger har hunden i regel fattat sambandet, hunden har lärt sig inkallning.

Är hunden tidigare feltränad tar det mycket längre tid.

Ju mer konsekvent människor är under inlärningen, ju fortare lär sig hunden nya saker.

Sedan gäller det vara att upprätthålla den positiva bilden i hundens hjärna av att komma till människan.

Mer om hundpsykologi. Mer om inlärning.

 

 

Träna med säkerhet

Ett bra sätt är att träna hundar i säkerhet.

Stora inhägnader, ju större, ju bättre. En fotbollsplan är lagom till en liten hund, fast duger till en stor också för det mesta.

Ett annat är fiskelina. Något som få tar på allvar, vilket är mycket sorgligt.

Många vill t ex byta ut fiskelinan mot spårina, vilket är fullkomligt bortkastat. Då hunden känner det tunga banden så har hunden ingen känsla av att vara lös. Dessutom beter sig hunden annorlunda när den vet att ägaren/föraren sitter fast i andra änden.

Hunden har lärt sig att när den kommer lös så kan den sticka för att den känner att ägaren inte har kontroll.

Vid användandet av fiskelina tror sig hunden om att vara lös då fiskelinan knappt syns eller käns, då den är så lätt.

En del tror att fiskelina inte håller. Viktigt! Det finns fiskelinor som håller för flera hundratals kg!

 

 

Träningstips inkallning

Ta t ex en stor plan, tom parkering, gräsmatta eller liknande.

"Släpp" hunden, alltså koppla loss. Men ha fiskelinan kvar.

Använd inte fiskelinan, om det inte är absolut nödvändigt, utan försök i första hand få hunden att komma tillbaka och stanna ändå med alla uppkomliga medel som finns. Godis. Leksaker. Favoritperson. Vad som helst. Lotsat att hunden är lös om igen farligt är på väg att inträffa, då tar du till fiskelinan, inte förr.

Ta inte fast hunden och koppla upp den det första du gör när du får tag i hunden. Lek, kela, ha kontaktövning några sekunder och släpp den igen.

Låt den löpa igen och igen, ett antal gånger, tills kommandet är avdramatiserat eller i alla fall bättre än första gången.

Sedan gör man om detta, om och om igen, så många gånger som behövs vecka efter vecka. Som med all träning, ju oftare, ju snabbare inlärning.

 

 

Träning av orsaken till felbeteendet

Kan man lista ut orsaken till att hunden sticker så ska man jobba från den änden också.

T ex hundar som är understimulerade kan man ta en kurs med, eller träna hemma själv i kombination med extra motionspass. Ta den till främmande plastser och situationer.

Är hunden ej tränad i grundläggande apell så som t ex inkallning kan man ta en kurs eller fortsätta träna själv på detta sätt. De metoderna går utmärkt att kombinera också.

Har hunden separationsångest så se till att hunden slipper vara övergiven, hunden är trots allt ett flockdjur. En hund med separationsångest kan med åren och trygghet med samma ägare/familj och hem lugna sig och känna att de kan bli lämnade korta stunder.

Ofta är det stadiet som ger sig själv. Hunden känner sig tryggare om man t ex inte tar med hunden till postlådan en dag eller ännu hellre hunden själv väljer att inte följa till postlådan (eller annan kort sträcka som ger en mycket kort ensamhet i hemmet) och så börjar lämnandet korta stunder helt naturligt.

 

 

Ny hund, valp

Har man skaffat sig en 8-veckors valp. Sätt på den halsband och börja träna "följa John" med den utan koppel. När den har ett mycket bra  "följa John"  beteende och ni har bra kontakt så du alltid får hunden att söka sig till din närhet så du kan ta hunden, så sätter du på hunden band. Men du fortsätter med  "följa John" förhållandet till din hund och spänner aldrig bandet.

Bandet mellan hund och förare ska alltid vara psykiskt för bästa tillvaro med hunden. Bandet ska vara en säkerhetslina och inget annat.

Är valpen något äldre, över 10-12 veckor, starta exakt lika med med inhägnat område eller fiskelina som säkerhetsåtgärd.

 

 

Ny hund, vuxen

När man skaffar en ny vuxen hund som kan ska börja ha lös tar man alltid en risk första gångerna man släpper den. Har man däremot en stor inhägnad eller fiskelina så tar man ingen risk med hunden.

Släpp aldrig en ny vuxen hund lös på en gång!!! Ha förståelse för att det tar en tid innan ni knytit ann så hunden litar på dig och kommer till dig om den t ex blir skrämt. Riskera inte hundars liv!

Två gånger har jag släppt iväg hundar som nya ägaren varit vårdslös med, i båda fallen kom den lös. Båda dessa fall ledde till döden. En gång från hemmet, då en ytterdörr inte passades. En gång var det en sele som hunden backade sig ur och stack.

En gång var det också en som stack men som de fick tillbaka till sist där hunden låg och tryckte på en altan i området.

Observera, två av dessa hundar var vinthundar. Urhundar av olika slag tar det alltid lite längre tid att anpassa till nya miljöer och människor, även om de på ytan verkar hur kärvänliga som helst med nya ägaren, tills de t ex blir skrämda av någon anledning.

Två av dessa hundar var dessutom unga (under 2 år). Hundar under 2 år är tonåringar med sina upp och nergångar, de är inte helt stabila och jämna i sin psyke ännu.

 

Glada, lösa hundar.

Photo: AH

 

 

Undvik risker!

Obs! Hunden måste vara under omedelbar kontroll när den har band på sig av något det slag, så den inte trasslar in sig och blir att sitta fast.

 

Uppdaterad 2020-07-16

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström