Hunddagis

 

Ibland så jobbar vi heltid och hunden kommer i kläm. Vi har kanske ingen granne, släkting eller vän som kan vara hundvakt åt oss. Ibland måste vi därför anlita hunddagis.

 

 

Kolla om ett dagis är bra

Se till att aktuellt hunddagis har godkänt tillstånd för hunddagis.

Hälsa på och se hur personalen tar i din och andras hundar, och din hunds reaktion på personalen. Se om de hundarna som vanligtvis vistas där är glada och pigga utan att vara stressade och ser friska och fräscha ut. Det ska ses personligen. En av anledningarna till att jag säger det är att jag bland andra fått kort från min hemsida stulna som sedan användes som reklam för ett hundpensionat. Alltså, tro inte på bilder utan gör personlig inspektion.

Kvaliteten på hunddagis varierar, kolla mycket noga vad ett dagis erbjuder din hund innan du anlitar dem. Fråga personalen. Fråga andra som har sin/sina hundar där. Går det att få tag i f d anställda eller de som tidigare anlitade dagiset kan det vara bra. Glöm bara inte att vissa människor är ena envisa skitsnackare, så man kan inte tro på allt som man hör.

Spionera på dagiset. Kolla hur ofta du ser personalen med hundarna och hur mycket de är med var och en. Kolla hur personalen kommer och går. Ett dagis bör inte vara ensamma utan människa för en enda sekund. De har trots allt ansvar för andras hundar och tar mycket bra betalt för det.

 

 

Frånvaro/närvaro av personal

Jag har ett stort kontaktnät bl a runt om i Sverige och vi diskuterar allt möjligt mellan varandra. Vi uppfödare får höra en hel del av våra valpköpare och valpspekulanter, om man är beredd att lyssna.

Jag och mina vänner har hela tiden fått enstaka rapporter om att hunddagis ibland är förvaringsplatser för hundarna. Till största delen utan mänskligt sällskap.

Numera blir dessa rapporter vanligare och vanligare. Det verkar som huvuddelen av hunddagis i Sverige idag är förvaringsplatser för hundar, där hundarna står i hundboxar mest hela dagen med något kort avbrott av en promenad i bästa fall och eventuellt en matning.

På vissa hunddagis så jobbar innehavaren heltid och har hundarna ensamma hemma hela dagar utom en mycket kort stund under lunchen där de själva eller någon liten skolflicka ser till hundarna under några minuter vardera.

Jag har ibland glädjen att handla bredvid ett större hunddagis i en stor stad, där ser man ALLTID mycket kommande och gående, hundar som rastas, ställs i hundgårdar, tas in, hämtas, lämnas. Det är full rörlighet hela tiden. Hundarna som jag ser på håll verkar mycket harmoniska. Där verkar det vara mycket bra. Det är en glädje varje gång att stanna till och titta lite, att för en gångs skull se hundar som är i mental balans och med närvarande personal!

Efter flytten (december 2018) har jag det tvivelaktiga nöjet att bo nära ett hunddagis där jag åker förbi flera gånger i månaden. Jag ser nästan aldrig någon där. På ca 10 gånger kanske jag ser hund och/eller människa och/eller bil parkerad utanför där en av gångerna när jag far förbi. Alltså ca 10 % av dagtiden.

 

 

Vaccin

Aktuell vaccinering ska göras regelbundet på hundar som vistas på hunddagis. Det SKA VARA ett krav.

 

 

Smittrisk

Hundar kan smittas av allehunda smittor som det inte går att vaccinera sina hundar emot.

Vid nära kontakt med många främmande hundar ökar risken för smittor.

Vid rastning på begränsade ytor av många olika hundar ökar risken.

Är det en sammansvetsad grupp så har den sin flora som den klarar och kan hantera. Vid kontakt med flera andra främmande hundar dag ut och dag in blandas de olika flororna, det kan bli för mycket för en hund så den blir sjuk.

Somliga parasiter som en gång får sitt grepp på en yta/mark kan bli nära nog omöjlig att sanera (t ex spolmask). Marken kan bli en smittorisk för massor av år framöver. Läs på om maskar och andra invertes parasiter.

Sedan har vi utvärtes parasiter. T ex löss, öronskabb och loppor, läs på om dessa och flera sorters ohyra som kan drabba hundar.

 

 

Stress

Hundar stressas av att få för mycket byten av hemmiljöer, hundskötare etc allt för ofta.

 

 

Byte av dagis

Jag får rapporter om hundägare som är missnöjda med sitt hunddagis och byter dagis regelbundet när de upptäcker att hundarna inte har det bra där de är.

 

 

Hund på jobbet

Hund på jobbet där den får vara med sin ägare om dagarna är utan tvekan ett bra alternativ, om det fungerar för arbetsplatsen.

Däremot finns det arbetsgivare som erbjuder en hundförvaring medan du jobbar. Hunden står uppställd i någon hundbox i något rum långt bort. Hur bra har de hundarna det? Är inte de hundarna ensamma enligt svenska regler och bestämmelser?

 

 

Hundrastare

Har då hundarna inte det bättre att få vara hemma i sitt eget hem och sig egen soffa än att vara övergiven i ett annat hem eller i en kennelanläggning?

Då verkar ju den amerikanska modellen av hundrastare vara så mycket bättre för hundarnas trygghet, aktivering och smittrisk.

Dessa hundrastare har ofta också uppgiften att ge hunden mat, medicin, godis och/eller leksak efter promenaden i tryggheten av det egna hemmet.

Jag vet att jag skulle föredra detta, om jag satt i den situatuinen, eftersom jag alltid vill hundens bästa. Detta helt enkelt p g a att jag tror hundarna skulle föredra det!

 

 

Alternativ till dagis och hundrastare

Grannar, släktingar och vänner kan ibland önska att de har en hund, t ex pensionärer, men så vågar de inte skaffa en då de t ex åker utomlands regelbundet, eller känner sig för gammal att ha hela anvaret etc.

Vissa skulle vara överlyckliga att få ha en hund ett antal timmar ett antal dagar i veckan.

Man får ofta ett personligt förhållande och har då god kontroll över hur hunden verkligen har det när man inte är närvarande. Det skänker trygghet.

När det gäller släktingar så finns det dessutom en dubbel koppling som hunden känner igen. Dels är släktingar präglade på varandra och har därför oftast fler gemensamma beteenden som hunden snappar upp. Dessutom har släktingar oftast samma DNA som hunden snappar upp. Det ger trygghet till hunden.

 

 

Egen erfarenhet

Jag själv var hundrastare när jag var skolungdom. Jag ÄLSKADE det "jobbet" som var min största glädje i livet under flera år. Mina "kunder" (= hjärtevänner) var en norfolk terrier och en norwich terrier.

Jag blev också dagmamma åt en blandras i flera år då den inte kunde vara själv ens för en minut, så ägarna var tvugna att ha dagis åt dem, vare sig de ville eller inte. Hunden förstörde annars deras hus och vad som värre var, skadade sig själv. Han var med oss (mig och mina hundar) på trimmet hela dagarna och trivdes bra med det. Hunden hette Lasse, och det var första gången jag hade vård om en hund som hade människonamn, som jag tyckte var lite lustigt (och trevligt) på den tiden. En gång var jag och mina hundar på semester, då Lasses ägare jobbade under den perioden och ingen av dem kunde vara ledig så följde Lasse med oss på semestern också.

Dessa tre hundar glömmer jag aldrig. De betydde en hel del för mig och min utveckling till vuxen människa och hundlärd.

Min senaste erfarenhet (skrivet sommaren 2017) var ett samtal från en som drev hunddagis som hade fått till en tjuvparning på en tik som var över 10 år med en hanhund som var 10 månader. Hon kunde bara inte förstå att en så ung hane kunde para...

OBS! Det finns hanhundar som bara varit 3 månader och avlat levande och överlevande avkomma!!!

Hundskötaren hade varit hemifrån och förvarat dessa hundar tillsammans i en hundbox under sin frånvaro. När hon kommer hem igen sitter dessa två hundar ihop!

Sådan okunskap och okunskap av en hundskötare är inte under några förhållanden acceptabel.

 

 

Regler och bestämmelser

Kom också ihåg att numera ändras reglerna stup i kvarten så det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad om reglerna. Det är därför jag inte skriver några tider m m som gäller idag, då de ändrar regler och bestämmelser ständigt, och därför riskerar dagens regler att vara inaktuella om en vecka.

Ibland har t ex veterinärer, hunddagis o s v andra regler än vi hundägare har. Kolla därför också hunddagis regler, för att se hur din hund minimum ska ha det på ett hunddagis.

Observera! Det finns lagar mot att ha hundar ensamma instängda i hundbox, i hus, lägenhet, hundgård eller liknande i timmar i sträck dag efter dag.

Jag känner till flertal hunddagis som brytit mot gällande regler och bestämmelser, och trots det fortsatt månad efter månad att bedriva hunddagis.

Aktuella regler kan man läsa på jordbruksverkets hemsida.

 

Uppdaterad 2020-01-22

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström