Värmelampor till hund

 

Värmelampor är vanligast till griskultingar och kycklingar, men är ett bra alternativ där punktvärme är bra.

Reumatiska gamla hundar har underbart under värmelampor. Att ha tillgång till värmelampa kan ge dem ett aktivt liv mycket längre upp i åren. De blir mer aktiva då de snabbt kan få lindrig om de "övertar" sig. De är inte oroliga för att bli kalla då de vet att de kan bli varma igen på extremt kort tid.

När vi har nyfödda valpar så är värmelampan ett enormt bra verktyg, bl a för att få valpar att gå upp i vikt.

 

 

Egna erfarenheter

De som följer mig vet säkert att jag har värmelampor till mina hundar. Därav rödfärgen på många av inomhusbilderna också.

Att enbart använda värmelampor till vardags är väldigt skönt för hundar. Då jag använt värmelampor i minst 10 år, mer eller mindre året runt, undantaget när det är extremt varmt, och jag har haft många olika hundar av olika raser, åldrar o s v, så har jag sett massor av enorma fördelar med värmelampa.

Till valpar har jag använt värmelampor i många flera år. Första värmelampan inskaffade jag på 1980-talet. En mycket stor, ljusblå armatur, som fungerar bra än idag, trots att sladden en gång har fått lagats.

Först som sist, HUNDARNA ÄLSKAR ATT LIGGA UNDER DEM!

Det är ingen tvekan om att hundarna trivs väldigt bra med värmelamporna.

T ex så är hundsängarna som är under värmelampor de mest besökta sängarna. Så händer det att hundsängar som är placerade under lampan knuffas åt sidan och hamnar snett under värmelampan, då kan hundar föredra att ligga under lampan på släta golvet, framför att ligga i den mjuka och sköna sängen strax bredvid värmelampan.

En hund som hade återkommande ryggsmärtor hade inte det något mer när den fick värmelampor att ligga under.

På vintern vistas mina hundar mycket gärna ute i snö och kyla. Mycket mer sedan jag startade med värmelampor. Det beror säkert på att de vet att de snabbt kan bli varma igen under värmelamporna.

Det är på inget vis så att det i övrigt är kallt hos oss, då jag har en reumatism som kyla framkallar smärta hos mig har jag sällan under 22 grader i huset, sommar som vinter, så hundarna har det varmt vilket som. Men att snabbt kunna få punktvärmen tycks göra hundar extra nöjda och glada.

Vissa hundar ligger nästan aldrig under värmelampor. Ett extremt "pälsmonster" till hund jag har ligger enbart under värmelampor efter att snö har fastnat i pälsen, när pälsen är snöfri så flyttar hunden sig fort!

Det är några få hundar som inte föredrar att ligga under värmelampor "hela tiden" och några få hundar som så gott som alltid ligger under värmelampor.

Många hundar föredrar att ligga mer under värmelampor när de blir gamla.

För närvarande (2018) har vi 12 värmelampor placerade i olika rum i huset. Några större och några mindre.

 

 

OBS!

Man får ALDRIG stänga in en hund under värmelampa så hunden inte kan gå därifrån! Det samma gäller all värme, oavsett värmelampa eller inte. Hunden måste alltid få chans att uppsäka svalka och vatten.

Värme är mycket farligare än kyla för hundar.

 

 

Mer om värmelampor:

Förberedelse för valpning.

Valpar 0-1 vecka gamla.

Valpningslådan.

 

Mer om Överhettning/värme/kyla/skugga/värmeslag/temperaturer/puls.

 

Uppdaterad 2021-03-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström