Temperatur och puls

 

Man kan ta tempen på sin hund för att veta vilken som är ens egen hunds temperatur över dygnet. Samtidigt säger det inte så mycket om när en hund har feber. Hunden har feber oavsett vilken normal dagliga temperatur som just den individen har. Man säger att hundar ska ha ca 38,5. Alltså något högre än människor. Har hunden lägre temperatur än normalt så har den trots det inte feber när den har t ex 38,6 grader. När hunden har högre vardagstemperatur än medelhunden så har den ändå feber när den blir för förhöjd. Det är bra att vänja hunden vid att man tar tempen, så den förstår att man inte gör den illa. Det är alltså bra träning för valpar.

 

 

Hundens temperatur

Vuxna hundar har en kroppstemperatur runt 38,5 grader C. Precis som på människa kan det dock variera lite från individ till individ. För att kolla din hunds temperatur är det inte helt fel att ett par gånger när hunden är vuxen kontrollera din hunds normaltemperatur.

Höjd temperatur kan tyda på att det är en infektion någonstans i hunden. Låg temperatur kan tyda på chock eller dåligt allmäntillstånd.

En nedgång på ca 1 grad är inte ovanligt på en tik ca ½-1 dygn före en valpning.

Om din hund har feber, kontakta din veterinär!

 

 

Puls och hjärtslag

Puls 75-120 slag per minut. Lägre på stora och gamla, högre på små och unga.

En frisk hund i vila tar 15-40 andetag per minut.

 

 

Pulskontroll

För att kontrollera hundens puls känner man med fingrarna på insidan av låret uppemot ljumsken i närheten av ljumskvecket. Man får oftast flytta runt lite på fingrarna för att hitta igen det rätta stället. Prova gärna på friska hundar för att känna igen hur en bra puls på en hund ska vara. Man ska dock inte bli orolig om den slår i otakt, det är normalt för hundar.

 

 

Yttre temperatur

Med yttre temperatur menar jag temperaturen inomhus och utomhus som hunden vistas i.

Hälsosam yttre temperatur för friska och sunda halvvuxna och vuxna hundar är för de flesta hundar 14-16 grader.

Detta innebär alltså att i stort sätt alla våra hundar har för varmt och ibland för kallt.

Ett antagande kan vara att hunden föredrar den temperatur som är sundast för dem.

14-16 grader ger värme och inte en överdriven värmeförlust då de flesta hundar har extremt värmande pälsar.

14-16 grader ger bakterier och liknande som är skadliga för hundar en mindre chans att ta överhand och göra hunden sjuk.

En hund som är sjuk kan behöva varmare temperatur. T ex om hunden är i chock MÅSTE den ha varmare för största chans att klara sig ur chocken.

Mycket små valpar måste ha varmare. Går temperaturen ner för mycket så kan inte en liten valp tillgodogöra sig mjölken, utan mjölken passerar tarmen utan någon näringsupptag, d v s det är samma som om hundvalpen inte fått mat.

 

 

Kyla oftast inte farligt, värme kan vara mycket farligt

Kyla dör hundar inte av. Hundar blir i stort sätt aldrig sjuka av kyla. Det är ren vanskötsel från hundägarens håll som kan leda till lidande för hundar när det gäller kyla. T ex att man sätter ut en hund utan underull, t ex nakenhund, Italiensk vinthund o s v, i mycket stark kyla utan möjlighet att röra på sig, kanske när de är undernärda dessutom. Allt sådant är vanvård. Ingen frisk hundägare gör så, och ingen frisk människa har någonsin behandlar hundar så, om de inte är rena idioter. Jag har hört om ett exempel, mycket sorgligt, på alla år. En enda!

Värme däremot dödar hundar och gör hundar gravt sjuka och lidande varje år, eller kanske ska jag säga varje månad och varje vecka, året runt!

Oavsett hur man håller hundar är det MYCKET VIKTIGT att hunden har chans att söka svalka.

Mycket unga valpar har inte förmågan till att söka svalka själv, de behöver hjälp.

Likaså mycket gamla hundar som blivit senila.

Resterande hundar, d v s nästan alla hundar som finns, räcker det att se till att de har en sval plats att uppsöka.

I vissa tillfällen har hundar ingen möjlighet att uppsöka annan plats. Främst vid vistelse i bil och på hundutställning. Jag skulle kunna nämna hos veterinär också, men jag tror knappast att veterinärer håller för varmt på sina kliniker.

När det gäller på utställning och i bil ska människan kunna sitta vid hunden utan att svettas! Hunden ska sedan minst ha tillgång till vatten dessutom.

Kom ihåg att hundar behöver en normaltemperatur på ca 6 grader kallare än en människa har som normaltemperatur för att ha sin idealtemperatur.

T ex i en bil eller t ex ett utställnignstält så kan man inte bara tycka det är bra när man åker bil eller sitter i tältet när det nyss är uppfällt eller har öppet så det vädrar, sedan stanna och stänga, då ökar värmen och det går fort.

Numera finns många hjälpmedel dessutom. Kylfiltar att sitta/ligga på. Fläktar. Vattenflaskor. Skuggfiltar att hänga upp kring hunden. Ventilationsgaller till bilfönster och ventilationspinnar till bilbakluckor. Ventilationsventil till bil m m.

Det mesta av detta, och mer, har mina hundar haft i alla år som jag haft hund, alltså sedan 1976.

En skoj grej med kylfilt att ha under hundar. Det var INTE varmt i bilen och jag hade slängt en kylfilt på passagerarsätet. Min dotter satt sig där och efter en stund började hon klaga, det var kallt åt ändan! Alltså fungerar filten...

 

Snabb nerkylning

Ett bra sätt att snabbt kyla en hund är att skölja, doppa eller bada den i svalt vatten.

 

 

Mer om att ha hundar i bil.

Mer om värme & skugga.

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström