Zonterapi

 

I början av 1980 - talet ville jag börja prova zonterapi då min värk från min reumatiska sjukdom började bli mer och mer närvarande i mitt liv, fast jag då inte visste att det var en reumatisk sjukdom. Min kropp vet ju inte skillnaden, den värker lika oavsett vilken diagnos jag fått av andra människor, i detta fall av läkare.

Jag hade en fruktansvärd ovilja mot alla typer av droger, t o m receptfria värktabletter som t ex magnesyl. Jag ville till varje pris slippa droger. Jag letade därför förtvivlat efter metoder att behärska min smärta utan att ta till droger. Dessutom, de gånger jag provade, slog sig drogen (typ alkohol eller värktabletter) tyckte jag de var lite av ett humbug, de fungerade mest psykiskt, inte fysiskt. Jag blev snurrig (alkohol) och därför blev jag att "skita i" min värk. Dagen efter hade jag alltid massor av blåmärken. P g a detta blev det bara att prova den metoden ett par gånger. Av värktabletter blev jag passificerad, orkade inte bry mig eller göra något annat heller.

Alltså reaktionen var psykisk till största delen.

 

När jag provat zonterapi var det enbart en fysisk reaktion utan någon form av biverkningar i psyket, däremot kan örat bli lite ömmt där jag klämt, om jag har fått hålla på många gånger och längre stunder, som helt står i relation till värkens intensitet och styrka.

 

Jag läste på om zonterapi som utgick ifrån fotens meridianer, senare lärde jag mig det samma även från handen, vilket var lite närmare, och därför lite enklare och bekvämare, dessutom lite diskretare om jag t ex satt på tunnelbanan. Ännu mer på senare tid, 1990 - talet, lärde jag mig det ultimata som min kropp svarar överlägset bra på, det är örat! Tack Carin för att du har lärt mig detta!

 

Jag får värk punktvis i örat, det kan börjar pulsera i örat, det kan bli svullet och illrött av smärta på en speciell punkt. Olika punkter olika gånger. Börjar jag då massera där så hugger det till "som satan" i en kroppsdel, håller jag på ett tag så släpper värken mer eller mindre i den kroppsdelen. Ibland släpper värken helt och hållet. Efter ett tag börjar ofta värken i örat och motsvarande ställe i övriga kroppen, att värka igen, då är det bara att massera lite till. Ibland får jag upprepa på det viset upp till 4 - 5 gånger. Ibland räcker det med en gång. Men för var gång brukar jag vanligen behöva massera kortare stund för att till sist bli så bra det bara kan bli för mig.

 

Ibland när jag hugger tag i örat och startar massera kan smärtan i kroppen bli som ett akut hugg så jag rent börjar gråta av smärta. Det blir så omedelbart resultat och jag vet oftast inte var i kroppen reaktionen kommer, då jag har ont överallt hela tiden. Det blir ibland en värk som visar sig på ett mer, för mig, ovanligt ställe, och då blir det som en slags chock när det tvär hugger till med värk.

 

Zonterapin fungerar alltså på ett mindre område, inte på hela kroppen. Bör tilläggas, alltså för mig.

 

Före zonterapin startade jag med meditation, något som är ett underbart komplement tillsammans med min zonterapi i dagliga livet än idag.

 

 

Uppdaterad 2018-07-14