Koppel till vardagsbehov

 

Koppel är snöret som går mellan din hand till hundens halsband. Halsband är den delen som är runt halsen på hunden. Ibland är halsband och koppel i ett, oftast på utställningsband och retriverband.

 

Koppel är människans påfund för att binda hundarna vid ägaren, för att hunden ska passa in i det samhälle vi format. Fysiska koppel finns inte i naturen. Psykiska bindningar är däremot extremt starka i naturen, ofta starkare än de flesta sällskapshundar har med sina ägare idag!

 

P g a att det inte ligger i hundens natur att bli bunden upp på detta vis måste vi ta extra hänsyn till det när vi lär hundarna gå i band. Det är vårat ansvar att se till att hundar gillar detta och att de inte får förslitningsskador av att ständigt låta hunden dra i halsbanden. Gå fint i band.

 

Bilderna nedan är nästan uteslutande ett urval av mina egna ägda och mer eller mindre ofta använda halsband och koppel. Jag älskar att prova nya saker. När det inte är mina band så står det att läsa i texten.

 

Några av mina samlade koppel, halsband o d.

 

 

Nyttan med koppel

Varför har vi koppel till våra hundar?

Kopplet är till för komunikation och säkerhetsåtgärd.

Man kan använda kopplet för att styra hundar under viss träning.

Största användningsområdet för koppel under en hunds liv ska vara, om allt är som det ska, en säkerhetsåtgärd.

De som rycker så de gör illa hundar har bara för lite kunskap om hur en hund fungerar. Man måste förstå hund för att använda utrustningen på rätt sätt. Rätt använt behöver man inte göra illa en hund och ska inte göra illa hundar.

Man får aldrig rycka så man göra illa hundar med rycken!!!

 

Valphalsband med koppel till små hundar, tillverkare Alac.

Med reflex.

Utan reflex.

Med reflex.

5 i olika färger utan reflex.

 

 

170525 Tyg eller läder

Om man ska ha tyg eller läder är egentligen en smaksak.

Rent praktiskt som kan man ha i åtanke att läder är ett levande material och behöver smörjas nu och då.

Likas är läder tuggvänligt, hundar kan dras till det rent djuriskt och vilja tugga på det p g a lädrets lukt och hundens instinkter.

Tyg har fördelen att man kan kasta in dem i tvättmaskinen och få dem rena på det viset med jämna mellanrum.

Ljusa läderbandet nedan är extremt mjukt, av en oerhört hög kvalitet. Metallen däremot skaver mot lädret så man måste hålla koll så det inte börjar gräva sig in i lädret. Då är det idé att kasta eller laga...

 

 

 

170902 Storlek, grovlek

Det är vanligt att överdiminsionera kopplens grovlek och tyngd. Det finns ingen som helst orsak till att göra det.

Koppels säkerhet ligger inte i grovleken på bandet, utan snarare i detaljerna. Hakar. Nitar. Stygn. O s v.

Dessutom skapar det onödig tyngd för hundar att bära runt på.

Att ständigt bära extra tyngd som tynger halsen gör att hunden skaffar sig extra muskler i halsen men ger också snedbelastning i ben och rygg om det är nog tungt.

Man kan tycka att muskler är bra, men i detta fall är det inte lyckat. En extremt musklad hals blir en okänslig hals. Det gör att hunden lättare drar, då den inte känner lika bra i halsen när det tar emot.

En hund som drar hela tiden för extrema påfrestningar på ben, rygg o s v. Något som visar sig när hunden börjar bli äldre, om inte förr, då de för massa hältor och skador som vid det laget oftast är fulla i benpålagringar och därmed en väldigt smärta.

Det enfärgat röda och tjocka bandet på bilden nedan följde med när jag fick en hund på 2 kg.

Det tunna röda bandet på bilden nedan med vita och svarta "streck" på håller för 500 kg.

 

 

 

170902 Storlek, längd

Längden ska anpassas efter behov.

För transportsträckor t ex efter vägar där hunden ska gå vid sidan om föraren bör kopplet vara kort.

För rastning på friare ytor där man vill låta hunden röra sig lite mer men inte kan släppa hunden är ett längre koppel naturligtvis att föredra.

Vem som helst som går med en eller två hundar kan hålla in ett längre koppel vid transportsträckor för att sedan släppa ut hunden i full längd vid framkost till rastningsområde.

 

 

170621 Skador

Det är viktigt att ha ögonen öppna för skador på utrustningen.

Har man en hund som skadar utrustning så är det bara en tidsfråga innan hunden lyckas i sitt uppsåt. En hund av den kalibern bör inte ha den typen av utrustning, utan bytas till något den inte vill eller kan gnaga i, tills den är tränad så den går att ha all utrustning på.

Det mörka läderbandet ovan kan man se att hunden som haft det har börjat rispa och gnaga.

Tygbandet nedan kan man se hur hunden frasat det i kanten.

Ta omedelbart bort skadad utrustning för hunden!

 

Se fraset i kanten, det är inte ok.

 

En hund kan på sikt skadas av för tung utrustning, förutom säkerhetsrisken.

Det vanligaste för hundägare som väljer koppel, halsband, selar o s v till sina hundar är att de tar till i överkant. Utrustningen ska först som sist vara SÄKER. För stor utrustning är det mycket större risk att hundar kan ta sig ur. Rätt storlek är alltså avgörande för säkerheten.

Koppel och annan utrustning som är grova så de kunde hålla en liten elefant är dessutom bara onödigt tungt, grovt och klumpigt, inte behagligt för en hund.

Skulle ni själva ha en kappa som är för en dubbelt så stor människa? Skulle inte risken finnas att den rent glider av p g a tyngd och storlek bara du rör på dig? Fråga mig, jag har provat! Det är långt ifrån behagligt.

 

170702 Koppel i plast som är sytt och med nitar.

Var mycket noga med stygn och nitar, det kan snabbt bli slitet.

 

 

Dragande hundar

Den perfekta signalen att sända genom kopplet vid behov är ett mycket litet och kort ryck uppåt. Jag pratar om mindre än en cm på en stor hund. Knycken påminner om en pimpel rörelse med handen. Man ska först ha sådan kontakt med hunden att mer inte behövs för att väcka uppmärksamhet. Det är på inget vis frågan om att hunden ska göras illa.

Att lära sig att använda strypet korrekt är viktigt för att få maximal hjälp av det.

Jag själv kan använda vilket halsband eller koppel jag vill för att lära en hund att dra, så längde det håller och är rymningssäkert. Men med andra halsband än stryp är risken stor att jag får ont i händerna och armarna under inlärningen. Om jag får det eller inte beror på hur lätt hunden är att lära om från sitt felaktigt inlärda beteende.

Ingen hund föds dragande! Hundar föds till följare...

 

171010 Rätt utrustning underlättar träning
otroligt mycket för både hund och ägare. Retrieverband.

 

Passiv träning, som jag använder på nära nog alla hundar rakt av: Så fort hunden rör sig där den inte ska vara, strama kopplet så hunden inte kommer längre än intill din sida (där den ska vara) och låt den dra så mycket den vill. När hunden går bredvid släpper efter spänningen i kopplet OMEDELBART. Upprepa om och om igen.

Läs mer om träningsmetoder.

 

2 koppel med matchande selar från Alac.

 

 

TVILLINGBAND

Tvillingband är nog bra om man bara har två hundar och dessutom enbart skall föra hundarna under en kort transportsträcka. Att använda den för en rastningspromenad är kanske inte så lämpligt när hundarna då blir väldigt nära fäst vid varandra och får väldigt begränsad frihet när de ska göra sina behov.

Det är viktigt att det finns en leka på tvilligkoppel, så de inte sturrar upp sig och inte får någon rörelsefrihet alls.

Att utöka tvillingkoppel till trillingkoppel är inte så lyckat, då blir det bara trassel av det hela och banden blir en enda knut.

 

Tvillingkopplen är från Alac.

 

Man kan också använda två reflexband som då utgör ett tvillingkoppel. Tvillingkoppel är alltså inte nödvändigt, man får på detta vis exakt samma funktion med två reflexförlängare. Det enda som skiljer är att det är en ring att haka fast på kopplet med ett tvillingkoppel, med reflexband är det två ringar. Längden på de båda är i princip samma.

 

Reflexband från Alac.

 

 

Virvelkoppel

Detta är en ny uppfinning på kommande. Jag har ännu inte själv haft nöjet att prova denna. Den finns även att beställa i fler antal än tre koppel per handtag, som det är på bilderna nedan. Jag ser fram emot att prova dessa i framtiden. Se mina länkar.

 

 

 

Reflexband, lampor

Ibland är det svårt att se hundar i mörkret, att ha rätta kollen på dem eller enbart få dem att synas bättre. Ett halsband med blinkande lampor + reflex är inte så dumt då. Kom ihåg att reflexer är farskvara, de kan bli gamla! Se länk nedan.

 

 

2 koppel med matchande halsband från Alac.

 

 

Rullkoppel

Ett särskilt kapitel om rullkoppel också då det finns många och varierande åsikter om det. Här kan jag nämna det jag ser som för och nackdelar med rullkoppel.

Så fördelarna, rätt använd är den ett UNDERBART hjälpmedel.

Vissa anser att hundar kan få skador i nacke och hals av rullkoppel, vilket jag anser är nonsens. Alla som någon gång använt rullkoppel vet att det inte är anorlunda i stoppet än ett vanligt band. Tillåter man en hund att gå bandet ut och ligga i bandet där hela tiden gör de detta lika mycket i ett fast koppel som i ett rullband. Dessutom finns det massor av hundar som ligger i bandet hela tiden och har gjort i alla tider, utan skador. För mig verkar det som hundar i dag har mer skador i nacken än de hade förr i tiden. Vad har då ändrats? Jo, den största förändringen ligger i halsbanden. Många använder selar och många använder fasta, i många fall breda halsband idag.

Vissa menar att mörkertal finns i det att dagens hundägare skulle vara mer uppmärksam på sin hund och att veterinärer är skickligare idag. Det förstnämnda är utan tvekan nonsens, jag har sett hundar med dessa smärtande nackar, det påverkar hundens dagliga liv så pass mycket så det finns ingen orsak till att gårdagens hundägare skulle vara mindre benägna att upptäcka problemet än dagens hundägare.

Däremot sätter jag ett möjlig orsak till en mindre ökning av diagnosen nackskada med dessa veterinärer som PÅSTÅR att fullt friska hundar har problem i nacken, för att få fler kunder. Detta beteende hos veterinärer (både var det gäller nackskador men lika vanligt angående en mängd andra diagnoser) har jag utan minsta tvekan sett en mycket stor ökning av på senare år (skrivet juni 2013). En bra hundägare genomskådar detta och slutar anlita den typen av veterinär, en osäker hundägare som ser som sin huvuduppgift här i världen att vårda ihjäl sina närmaste anlitar med nöje den typen av veterinärer.

 

5 koppel med matchande halsband från Alac.

 

 

Hakar

Vilka hakar man föredrar är individuellt. Var och en har sina fördelar och nackdelar.

Vilken hake man föredrar är mer en personlig smak eller som i mitt fall, dåliga händer som gör att vissa hakar är lättare och vissa är svårare att hantera för mina händer.

En leka vill man gärna ha på haken, då kopplet i annat fall kan snurra upp sig, oavsett vilket material kopplet är gjort i. Hakar utan leka fungerar bra för t ex fäste av koppel i bälte.

Elefanthaken är för mig en favorit då jag tycker den är enklast att öppna och känns trygg.

 

 

Retrieverband

Halsband

Gå fint i band

REFLEXER OCH LAMPOR på halsband och koppel

Utställningskoppel och halsband

 

Uppdaterad 2017-10-16