6 månader och framåt

 

Vid tidigast 6 månaders ålder går jag ner till matning 2 gånger om dagen. Matningen specialanpassas totalt efter individer och allmän situation, så som antal valpar i kullen, mammans mjölkproduktion, ålder, aptit, storlek och framför allt hull på enskilda valpen o s v.

En avmaskning med 7 dagar Axilur är lagom igen vid 6 månaders ålder.

Här upphör jag med regelmässig bordsträning dagligen, den sker efter detta vid varje tillfälle som man klipper klor e t c.

Inspektionen ska i denna ålder och resten av livet särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. När man nu känner på kroppen ska det vara några mm hull över revben och ryggrad, benen i ryggrad och revben för absolut inte kännas vassa nu. Ge också akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu sedan länge, om inte, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är hunden smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla hunden helt ren överallt och fri från tovor. Håll koll på tänder och bett. Hunden ska med god marginal ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock (av alla sorter), om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Om förändringar sker till det sämre, prata med din veterinär! Testiklar bör vandra ner nu med god marginal. Fortsätt gärna att kolla dem vid varje inspektion fram till 1 års ålder, testikar faktiskt kan ändra status och åka upp även i denna ålder (vissa raser kan dra upp testiklarna hela livet). Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken Klor Ögon Öron Smuts Fontanell Tänder Näsan Brock  Testiklar

 

Promenaderna fortsätter som vanligt för att vara livet ut.

 

 

 

Vaccin och utlämning av valpar.

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström