PTFE

Teflon m m

 

Teflon är varumärke för bl a polytetrafluoreten (=PTFE). PTFE är en fluorplast som gör den väldigt hal och tål extremt höga temperaturer.

Varumärket Teflon använder också Fluorerad etenpropen (=FEP) och Perfluoroalkoxy (=PFA).

Varumärket Dyneon/Hostaflon är också framtaget från PTFE. Liksom Heydeflon, Ekafluvin, Fluon, Algoflon, Polyflon.

PTFE-plaster är stabila ämnen upp till 350 grader C. Högre temperaturer gör att PTFE-plaster utsöndrar giftiga gaser.

Gortex (alternativ Gore-Tex eller GORE-TEX) är ett varumärke. Det är vattenavvisande och luftgenomsläpplig textil. Gortex är en explanderande PTFE-plast, i denna expanderande form kallad ePTFE.

ePTFE innehåller eller "sammbarbetar med" perfluoroktansyra (=PFOA). Plasterna går in varandra. Jag har inte riktigt klart för mig hur, så jag kanske delvis upprepar samma som redan finns på sidan om PFOA.

 

 

Historik

PTFE uppfanns 1938. 1943 användes PTFE för första gängen, då som korrisionsskydd vid skapandet av en atombomb. Senare användes även PTFE-plast för att fästa på fiskelinor. 1954 komm så beläggningen med ett lager PTFE på stekpannor.

Goretex startade 1976.

 

 

Egenskaper

PTFE är det mest kemikaliebeständiga av alla plastmateral.

PTFE fungerar från -200 till +260º C.

PTFE har extremt låg friktion = extremt halt.

PTFE har bäst elektrisk isolering av alla plaster.

PTFE är självsmörjande.

PTFE är vävnadsvänlig och påverkar inte människokroppen direkt.

PTFE tar inte upp vatten.

PTFE är mer eller mindre opåverkbar av UV-ljus, ozon, syre och åldras därför inte.PTFE 

 

 

Användningsområden

PTFE är framför allt känt för att användas i stekpannor. Där blandas det med andra plast ämnen för att fungera, de andra ämnena är extremt känsliga när man t ex skrapar med metall mot det.

PTFE används på många ställen för sin hala exenskap, igen behöver den blandas med andra plaster i olika lager för att fungera, de andra plasterna är skadliga.

PTFE används bl a i implantat.

PTFE används också i bl a vissa typer av linser.

PTFE används i vissa grillgaller.

ePTFE används i funktionella textilier, ofta i skor, kängor, kläder, regnkläder, jackor, byxor, handskar, accessoarer/tillbehör, tält m m. Allt som behöver andas, släpa igenom fukt och samtidigt avvisa vatten.

 

 

Skadlighet

I temperaturer över 350 grader C blir PTFE giftigt PFOA. I gamla, repiga stekpannor gjorda av PTFE riskerar också plasten att lossna. Dessa blir farliga i temperaturer över 250 grader C. Vid grillning uppnås temperaturer över 250 grader C.

PTFE är extremt långlivat i naturen. Det utgör därför hälsorisker för bl a fåglar och fiskar.

Utsläpp av PTFE i vattendrag har visat att människor bosatta nära sådana vattendrag har förhöjda halter av PTFE i blodet och därmed bl a förhöjda risker för höga kolesterolvärden och flera former av cancer.

ePTFE är miljöfarligt då det innehåller fluorerande kolväten. Denna miljögift är svårtbrytbar och giftig. Den kan lagras i fettet hos levande organismer.

Skadligheten hos dessa ämnen verkar huvudsakligen ligga i spridningen i naturen, som via den vägen sprider det hela till oss människor, men även våra hundar.

 

 

Bekämpning

ePTFE innehöll perfluoroktansyra (=PFOA) som Goretex hade fasat ut från år 2014 från alla råvaror som används i tillverkningen av funktionella textilier tills dess.

Goretex vill fasa ut PFC från ca 85 % av levererade produkter till 2020. 2023 kommer Goretex ta bort all PFC från återstående produkter.

 

 

Vad kan man då göra?

Försök bo långt ifrån fabriker som kan tänkas använda dessa ämnen.

Se till att inte bo nära soptippar.

Släng inte ut plaster i någon form i naturen. Håll rent kring dig!

Undersök noga så inte vattenavvisade material till hundarna innehåller dessa farliga ämnen. Kan finnas i bl a hundsängar, hundkläder m m.

 

Uppdaterad 2020-07-25

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström