Osteokondros - benpålagringar

 

Benpålagringar är en sjukdom i skelettets leder och ledbrosk. Det uppstår ofta i samband med hundar med uttalade besvär av knäleds-, HD- eller AD-defekter fast den kan drabba de flesta leder i kroppen. Det brukar debutera på unga hundar som fortfarande växer, ofta i åldern ca 4-8 månader. Benpålagringar gör att hunden blir att halta eller andra onormala rörelsemönster, ofta i kombination vid smärta när man böjer eller sträcker på leden.

Benpålagringarna skapar defekt i ledbrosk eller inflammation i ledbrosk.

Benpålagringar är ärftligt. De drabbade är ofta av storvuxna raser och då speciellt hos hanhundar.

Benpålagring tror man till viss del kunna försämras av överutfodring, speciellt när man överutfodrar med kalk och vitamin D.

Om benpålagringar inte behandlas i tid (operation) blir de inte möjligt att hjälpa hunden. Hältan blir bestående och ökar med tiden vart efter benpålagringen försämras.

Hundar med benpålagringar ska motioneras regelbundet, lite och ofta, men inte överansträngas med långa eller hårda arbetspass, höga hopp e d. Simning är däremot bra.

Sjukdomen förväxlas ibland med växtvärk, veterinärbesök är att rekommendera snarast för att se vad som felar hunden och insätta behandling i tid, där så behövs.

Hund med benpålagringar ska naturligtvis inte användas i avel när det är ärftligt. Speciellt inte de med uttalade besvär eller de som är opererade!

Gamla hundar kan bli utslitna i kroppen och få benpålagringar på de utslitna ställena, detta är inte helt ovanligt, detta är inte ovanliga symtom på gamla hundar.

När det gäller gamla hundar kan man ge en viss lindring. Man kan med fördel försöka sig på att ge hunden lite glykosamin, men man får absolut inte överdosera glykosamin, det kan ge samma symtom som benpålagringar.

Man kan prova med värme, värmetäcke, värmedyna, värmelampa. Frigolit i bädden under filten till hunden är heller inte så dumt.

Lagom med mjukmotion, lika som ovan.

Smärtstillande som veterinären skriver ut så man ändå kan låta hunden leva ett någorlunda aktivt liv på ålderns höst.

 

Uppdaterad 2018-06-05