Åksjuka

 

Åksjuka drabbar få hundar men när hunden drabbas kan den lida väldigt mycket av åkomman.

Man spekulerar om två olika orsaker till åksjuka. Dels den klassiska balansorganet, samma som på människa. Dels att hunden blivit rädd under färd, d v s den psykologiska anledningen. De händer att de som lider av den psykologiska varianten t o m blir sjuka när de sätts in i en stillastående bil.

Nu kan åksjuka inte bara drabba hundar vid bilåkande, utan naturligtvis också när de åker andra sorts motorfordon, skoter, motorcykel o s v. Men även när de åker båt och flyger.

Hunden kan bli att gäspa, gnälla, bli rastlös och/eller visa allmänt obehag. Det är vanligt att hunden dreglar eller t o m kräks. I vissa fall stressar sig hunden så mycket att den blir dålig i magen.

 

 

Åksjuka

Åksjuka kan man nära nog eliminera genom att låta valpen åka bil några gånger som liten valp.

Alla uppfödare borde ta med sig sina valpar på biltur några gånger, så slipper hundarna växa upp och riskera att leva i ett livslångt handikapp som kan göra att hunden alltid får stanna hemma själv istället för att vara med sin älskade familj. Och de gånger de är tvugna att resa så ska de må illa och kanske spy!

Allt för att uppfödaren inte har vant de små valparna att åka bil.

Vill man ha en vacker utställningshund så bör man inte ha hunden åksjuk. En uppfödare som satsar på att deras valpar ska bli vackra utställningshundar och vinna många priser framöver bör se till att valparna inte blir åksjuka.

 

 

230112 Tidig bilåkning

Att små valpar inte får åka bil och heller inte dräktiga är ju helt idiotiskt! Utan tvekan kan det skada hundar.

Först och främst kanske man måste åka till veterinären med en tik under förlossningen, kanske t o m för att rädda livet på både mamma och barn.

Dessutom kanske tiken är van att få följa och blir hysterisk om hon måste stanna hemma, p g a att myndigheter har hittat på det.

Sedan har vi valpar. Valpar som inte får åka bil när de är riktigt små får kraftigt förhöjd risk att bli åksjuka. En del riktigt illa. Något de kan lida av i hela deras liv.

Stackars krakar, bara för att myndigheter har hittat på en idiotisk regel som är helt meningslös, om man inte är ute efter att skada hundar.

Då myndigheter ändrar sina regler "stup i kvarten" numera så får man helt enkelt kolla upp allt innan man ens åker någonstans...

Mer om knäppa bestämmelser.

 

 

Bota åksjuka

Många hundar har inte blivit utställningsstjärnor p g a åksjuka. Har man en hund med svår åksjuka är det svårt att bota dem helt. Om man har en hund med lätt åksjuka så kan man oftast träna bort åksjukan.

Man kan träna en hund på lång sikt. Är hunden väldigt ung så brukar det räcka med en lång resa i många timmar, och sedan är åksjukan borta.

Har man en vuxen hund bör man åka korta stunder ofta, i samband med trevlig aktivitet som hunden älskar. Ju oftare, ju fortare kan man bli av med problemet.

Om t ex hunden älskar att spåra. Åk och lägg ett spår nära ditt hem. Åk dit och låt hunden få spåra. Välj en ny plats varje gång, men nära hemmet, och utöka resans längd sakta. Viktigast är att inte ha brottom. Tålamod och förståelse. Stressa inte!

Den senare metoden fungerar alldeles utmärkt för valpar också.

Har hunden extremt svår åksjuka kan man ge hunden cocculus (läs nedan) i samband med åkandet i början, som man minskar i mängd sakta med tiden.

De flesta hundar räcker det med att åka ofta och mycket med när de är unga, så går problemet över för resten av hundens liv.

 

 

Mediciner

Sedan finns det mediciner av många olika varianter. De som finns på apoteket har oftast karens, de utesluter att hunden får delta till exempel på utställning eller tävling, då hunden räknas som dopad. Hunden kan även av många mediciner bli så slö att den inte går att visa fint i en utställningsring. Vissa åksjukemediciner ska inte ges tillsammans med t ex droger en hund kan få av annan orsak. T ex sövning hos veterinären. Detta bör man alltså fråga sina veterinärer om, ifall man vill ge en hund åksjukemedicin tillsammans med annan behandling.

Sedan finns det homeopat medicin, cocculus, som är väldigt effektiv, jag använder den även till mig själv. Den har inga bivärkningar över huvud taget och den utesluter heller inte hunden från tävlingar, då homeopatmedicin räknas som overksamma sockerpiller enligt vetenskapen.

I vissa fall får man ta till medicin. Jag har provat medicin från apoteket, problemet med dessa är att vissa ger dåsighet efteråt. Ska man t ex till en hundutställning med hunden är det ju inte så lämpligt att hunden dyker upp dåsig. Dessutom klassas vissa av åksjukepreparaten som doping.

Man kan också ta till homeopatmedicin som oftast bygger på cocculus eller är ren cocculus, där uppstår inte dåsigheten, hunden är ej heller dopad. Problemet är om det som är imixat fungerar som drogning, så hunden blir påverkad förutom att bli av med åksjukan så kan det vara ett problem som gör att hundar inte botas från sin åksjuka.

Åksjuka är ett gissel. Har bara uppfödare åkte runt med valpar några gånger när de är små så brukar inte valpar bli åksjuka.

Om de trots allt är åksjuka är det bäst att bryta det så fort som möjligt. Ju längre hunden gått med åksjuka och upplevt åksjuka, eller har hunnit närma sig vuxen ålder, ju längre tid tar det ofta att bota dem.

Vid användade av apotekets åksjukepiller eller andra preparat som innehålller droger kan de ibland inte bota hundar från åksjuka då droger gör de flesta hundar osäkra, obekväma eller t o m rädda.

Vissa mediciner mot åksjuka kan göra hunden värre. Dessa mediciner kan t o m göra hundar mer åksjuka, eller mentalt störda. De ska användas med största möjliga försiktighet!

Åksjuka på hundar är otrevligt. Att ta till skolmedicin vid åksjuka är i regel inte så bra på hundar, då dessa mediciner också påverkar hunden mentalt och ibland också fysiskt. En hund tycker inte om att känna sig påverkad, att inte ha kontroll. Det gör de flesta hundar osäkra och rädda.

Bästa medicin är 100 % ren cocculus. Detta ger INGEN biverkning. Det enbart tar bort åksjukan totalt och inget mer.

Efter att hunden tycker det är kul att åka bil trappar man ner på cocculus och kan till sist ta bort det helt i nära nog samtliga fall. Jag har ALDRIG misslyckats med denna metod. Alla jag har testat det på har blivit av med åksjukan.

 

 

Cocculus

Cocculus går inte att överdosera.

Har man ett svårt fall kan man ge den 5-25 piller (beroende på hundens storlek) en halvtimme före man åker. Igen strax innan man åker. Stanna och ge hunden igen under färd om den blir berörd. Man kan också ge hunden ytterligare innan man startar hemresan, även om det vara är nån halvtimme sedan hunden sist fick cocculus.

Var inte rätt för att ge hunden cocculus!

Är det däremot ett kombipreparat med annat än cocculus i det också, så får man läsa på om det andra, de andra ämnena också.

Ge helst ren cocculus för att inte få oönskade effekter.

 

 

Bi-effekt "snurrig i huvudet"

Att bli drogad är en känsla som vissa människor tycker är otäckt, och vissa tycker är otroligt spännande, och en del njuter av det.

Hundar blir förvirrade. 99 av 100 hundar, minst, HATAR känslan av att vara drogad. Den vill bara bli av med den känslan.

En vanlig reaktion på droger, t ex vid uppvaket efter en sövning, försöker hunden röra sig så fort den kan, om den får chansen, den vill liksom försöka gå av/gå ifrån känslan. många går tills de blir stadiga på benen. Oftast blir dessa hundar omhändertagna av sin ägare, de hller ofta den nere, håller den i vilande, så den inte ska vingla och skada sig. Men får de välja fritt är det vanligt att de vill gå för att bli av med känslan och få tillbaka kontrollen över kroppen.

Jag hade en hund en gång som fick smak på jästa äpplen (på backen under äppelträdet efter första frostnätterna), och gillade att bli full. Ingen hund före eller efter detta har visat intresse, inte heller de 40-tal hundar som då levde ilag med denna höst-alkoholist.

Naturligtvis var jag extremt noga att plocka undan äpplena under trädet efter detta så det inte skulle upprepas.

 

 

Åksjuka - byta bil?

Jag har själv påverkats av åksjuka två gånger under mitt liv. Båda gångerna försvann åksjukan när bilen byttes.

Jag hörde nu igen (2019) om en hund som är åksjuk endast i husses bil och inte i mattes bil, oavsett vem som kör vilken bil.

Det finns också hundar som blir åksjuka när vissa människor kör!

Allt detta är ovanligt.

Jag har hört om 2 hundar på alla år som varit åksjuk beroende av vem som setat bakom ratten, i båda fallen körde ägaren som en "biltjuv" och på dålig väg.

När det gäller att vissa hundar inte tål vissa bilar är väl lite vanligare. Det har jag nog hört om ca 15 fall av genom åren + som sagt, drabbats av själv.

Min erfarenhet är stor, jag har haft en enorm mängd med olika sorters hundar och ett ännu större kontaktnät via vänner, kolleger, valpköpare m m.

Vi pratar om 1,000-tals hundar sedan 1976 när jag startade med hund. I mitt kontaktnät har ingått/ingår i stort sätt alla olika modeller av hundar och raser som ligger som underlag till sådan här statistik.

 

 

Egen erfarenhet

Åksjuka har jag haft på några enstaka hundar. Då har jag gett hunden cocculus, så är de inte åksjuka. Sedan har jag, medan de varit unga, tagit med dem på en långresa, efter det har samtliga varit botade från sin åksjuka. Detta varvat med våra vanliga turer upp på skogen för att gå våra promenader, där varje resa alltså slutar i lycka.

 

Uppdaterad 2023-01-12

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström