Pensionär

 

Det är oundvikligt att hundar blir äldre, om de får leva och det ska vi hoppas de får.

Pensionär kan en hund bli vid olika tidpunkter i sitt liv.

Avels tikar räknar man oftast som pensionär när de gått över 7 års ålder.

Avelshannar går i pension när de inte orkar para längre.

Utställningshundar går ofta i pension när de inte orkar eller vill vara med om utställningar längre, om inte förr.

På utställning börjar hundar tävla i veteranklass vid 8 års ålder.

Arbetande hundar brukar man räkna som pensionär när de inte orkar eller vill vara med längre.

En sällskapshund brukar man ofta räkna som pensionär när de får ålderskrämpor.

 

 

Pensionären har rätt till ett liv

En pensionär har rätt till ett liv. De har rätt till att få skörda frukterna av allt de givit oss genom åren.

Att hänsynslöst avliva en pensionär anser jag vara mord.

Avlar man på hundar är det värdefullt att pensionärer får leva, för att man därmed kan följa vad man föder upp. Man lär sig mera om sina egna blodslinjer.

 

 

Omplacering av pensionär

Har man många hundar så är det ibland inte helt fel ifall en pensionär får komma till ett hem där det är mer lugn och ro för dem. Vissa hundar föredrar dock att vara kvar i sin ursprungliga miljö. Man måste betrakta det hela från fall till fall. Läs mera om omplacering av hund.

Har man väldigt mycket hundar är de gamla hundarna en extra smittrisk, har man väldigt många hundar är det en bra idé att hålla nere hundantalet för att ge bästa möjliga start åt kommande generationer. Det får dock inte ske på hundarnas bekostnad!

Att ha krokar ute och när folk gör förfrågningar kan man göra klart för dem att ibland kan det bli aktuellt med pensionärshem åt hundarna i framtiden.

Vissa som köper en valp vill ha med mamman när hon går i pension. En härlig start för valpen och oftast en otrolig bra lösning för mamman.

Hundar i aktiv ålder älska att leva i en stor, aktiv familj som en kennel som min, en grupp där ingen hund får vara elak mot en annan, ingen hund blir nertryckt o s v. Trots det kan vissa få hundar när de blir äldre vilja ha ett lite lugnare liv, då brukar jag se att en hund börjar bli gammal. De hundar som har denna utveckling kan dra fördelar av att flytta till en mindre livlig miljö när de börjar bli äldre och därmed kommer in i den sinnesstämningen.

 

 

Extra omvårdnad

En äldre hund behöver i regel lite mer omvårdnad än en ung hund, t ex tänderna kan behöva mer skötsel än en ung hunds tänder.

Det är inte helt fel att låta en veterinär ta en koll av hunden regelbundet när de blir äldre. Ibland kan problem smyga sig på utan att man anar det, förrän det är för sent.

 

 

Slutet

Det leder oss till det oundvikliga slutet.

 

 

Man måste vara rädd om sina hundar, allra helst pensionärerna, de förtjänar lugn och ro, när de så vill ha. Inga unga, bråkiga hundar har rätt att köra med den gamla eller sätta sig på dem. I mitt hem är det direkt tabu. Den som är elak med en av mina gamlingar får höra min stämma, och jag lovar att den inte är ljuv då.

 

 

 

Många gick för tidigt... eller var de bara på besök?

Vi tittar upp mot himlen och önskar att de ser oss...

Ofta minns vi dem... på morgonen... på natten när vi tittar på stjärnorna...

ett datum... en låt... en plats... en doft... varje timme, varje andetag...

Till minne av dem som har lämnat oss!

 

 

 

Uppdaterat 2018-05-15