ÖVERAKTIV HUND

 

Överaktiva hundar är inte att förväxla med livliga hundar, överaktiva hundar är hundar som är FÖR aktiva, de vill säga, de kan inte koppla av.

 

Överaktiva hundar kallas ibland ADHD-hundar, damphundar, bokstavshundar o s v. Vi ska INTE förväxla hundar med människor, så vi droppar de illa underbyggda utrycken direkt genom att konstatera att hundar är hundar och människor är människor.

 

Hundar som inte har förmågan att ta det lugnt utan är överaktiva mår inte bra, de är i permanent stress och behöver lära sig att njuta av att vara lugn mellan varven.

Ofta har dessa hundar svårt att sätta hull också. De förbrukar helt enkelt mer energi än de hinner äta.

De är ofta känsliga på ljud och andra intryck och reagerar på allt. De tar alla tillfällen i akt att söka orsak att reagera.

Dessa hundar mår defentivit bra av att ha ett aktivt liv men måste också koppla av.

Dessa hundar MÅSTE lära sig att koppla av mellan varven, dagligen, så de kan återhämta sig. Annars brännder de ljuset/livet från båda håll och blir inte gamla.

Läs mer om stress, som är EXTREMT FARLIGT för hundar, liksom för människor.

 

 

Lär hunden koppla av mellan aktiviteter

Man bör se till att dessa hundar har en aktiv med lugn och balancerad ägare, en ägare som får den hunden att känna sig trygg.

Fungerar det ändå inte så får man lov att tvinga hunden att lära sig att det är skönt att ta det lugnt.

Att hålla den i sitt knä är ypperligt, för både hundar som är större eller mindre.

Använd gärna fårskinn som är rogivande som underlag till hunden. Där hela hunden inte får plats på skinnet, ta fårskinnet under huvudet och nosen.

Använd gärna äkta lavendelolja i fårskinnet, då lavendel är rogivande för hundar. Någon droppe lite här och där räcker om man får tag i äkta konsentrat av lavendelolja. Nyligen (2018) såg jag att Arken Zoo börjar sälja små flaskor med äkta lavendelolja.

Gör något som får dig lugn, titta på ett trevligt och rogivande TV program. Lyssna på en bra talbok. Något som ger harmoni.

Man kan doppa fingrar i något gott som hunden tycker om och låta den få slicka av det från dina fingrar. Det gör oftast hunden lugn en stund. Ge inga hela bitar av något. Blir hunden frenetisk i sitt slickande och inte lugnar ner sig efter ett tag, droppa detta.

Försök se till att hunden hålls stilla. Hunden får INTE nyttja dessa stunder till aktivitet. Då fungerar inte denna träning.

Försök många gånger, ca en timme gärna på kvällarna då kroppen är programerad att ta det lugnare, och alltid efter en god promenad, gärna med extra sysselsättning före avslappningsövningen.

Gör man detta på rätt sätt kan hunden bli bra på några försök, och ibland tar det flera veckor innan poletten ramlar ner för hunden och den börjar tycka om dessa stunder.

Mycket beror också hur fort de lugnar ner sig på deras tidiga start i livet, i valplådan. Finns denna harmoni i botten, tar hunden upp det på en eller två gånger. Finns det inte i botten så kan det ta mycket lägre.

Till sist kommer hunden att märka att detta är skönt och trevligt, hunden kommer börja se fram emot dessa stunder. Ge inte upp!

 

 

Egna erfarenheter

Sorgligt nog är det många hundar som lider av stress.

Jag har tränat åtskilligt med överaktiva hundar genom åren och alltid lyckats till sist med min kombination av åtgärder så hunden blivit harmonisk och balancerad. Ingen hund är omöjlig.

Två hundar på alla år har varit särskilt svåra, båda tog ca 2 år att få "tama". Båda hade fått en hemsk uppväxt i valplådan så till vida att de var helt i tassarna på de andra hundarna som hade kraftiga rangordningar helt utan kontroll av människa och som dessutom var helt i avsaknad av mänsklig prägling i valplådan. En mycket farlig kombination för hundars psyke. Den ena trodde jag länge var döv, då den inte reagerade på vad jag än sa, men däremot på andra hundar, fast då tänkte jag att den följde och läste de andra hundarna. Det tog tid innan jag till sist blev övertygad om att hunden hörde! Många gånger ville jag tro det hela hopplöst, i båda fallen blev hundarna helt underbara med tiden, totalt i mental balans! Som om de var andra hundar. Den äldre var 3 år när jag anskaffade honom och han blev hela 17 ½ år innan han dog, detta trots hans vidriga första 3 år i livet, och världens goaste in i det sista.

Mina metoder är hela livsstilen, denna träning som beskrivs på denna sida är en alla åtgärderna, den använder jag där det behövs.

Mina fulla metoder är i princip allt jag skriver om på denna hemsida. Snabbt förkortat: Det är hela vår livsstil, alltså min och hundarnas. Dagliga aktiviteter som är meningsfulla för hunden. Bra mat. Frisk kropp. Frisk knopp.

Det viktigaste, är något fel, oavsett vad som är fel, ge inte upp förrän hunden mår bra!

 

 

Läs mer om stress, som är EXTREMT FARLIGT för hundar, liksom för människor.

 

Uppdaterad 2020-07-26

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström