KLIPPNING

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver noggrannhet. Här kommer lite tips för en ökad kunskap och därmed en enklare skötsel.

 

Puts av semilånghår och långhårs hundar kan behövas. T ex kan man putsa bort pälsen mellan trampdynorna för att den inte ska halka. Likaså kan hundar ibland vara så toviga att de går på tovor om man inte putsar. Vissa kan få smuts som klumpar ihop pälsen och gör ont för hunden att gå på. Man kan också runda tassen lite, på rasen som ska ha hartass lämnar man en tofs längst fram över de två mitten tårna, så blir det en fin hartass. För rasen som ska ha kattass, rundar man så runt som möjligt.

 

Sax

 

Klippning av en trim ras förstör pälskvaliteten, pälsstrukturen ändras till att bli en icke önskvärd pälskvalitet, på t ex strävhåriga hundar blir pälsen ullig, vilket den inte ska vara. Men även mjukhåriga trimhundar får ullig pälskvalitet efter klippning och får därmed en matt och ullig päls som lätt drar åt sig vatten och smuts, dessutom tovar den sig mera. Klipp alltså med måtta, inte i onödan. Har man börjat får man hålla på sedan resten av livet. Ju tidigare i ålder man börjar, ju värre blir lurvet.

 

Vissa raser ska klippas regelbundet.

Klipp ras som t ex Pudel, Bedlington terrier o s v, har en mjuk, ullig struktur på sin päls. Ju mer man klipper den, ju tätare och ulligare blir pälsen.

Har hunden gles päls brukar det förbättras genom en rejäl nerklippning och så låta pälsen komma tillbaka från den klippningen.

 

Blandras Japanese chin/Pudel
Tim före och efter klippning

 

Klippning av en icke klipp ras förändrar strukturen på pälsen, mer eller mindre. Tyvärr inte till det bättre.

En klipp ras som t ex Pudel, Bedlington terrier o s v, har en mjuk, ullig struktur på sin päls. Ju mer man klipper den, ju tätare och ulligare blir pälsen.

En hund med blandad päls (över och under päls), som de flesta hundar har, blir också tätare och ulligare i sin päls efter klippning. Ju närmare huden man klipper, ju värre förstör man pälsen.

Den ulliga pälsen drar åt sin smuts och väta som en svamp. Pälsens kvalitet går tyvärr heller inte att få tillbaka. den är förstörd för evigt.

 

 

Missriktad klippning

En hund med kraftig päls blir inte sval genom att man klipper/rakar ner den. Anledningen till att det INTE fungerar är för att hunden svettas inte genom huden. Däremot SKYDDAR pälsen den ömtåliga huden från att bli bränd i skinnet. Pälsen gör faktiskt mer än så, den SKYDDAR hunden från att bli överhettad, då en klippt/rakad hund blir till viss mått överhettad i de ytliga blodkärlen när de inte har den skyddande pälsen!!! Detta är ett fakta som jag talat om, om och om igen, är efter år. Det är något jag tagit upp på trimmet om folk rinde och ville beställa tid för nerklippning. Även klippraser, som t ex pudel, mår bättre av att INTE bli för kort klippt PÅ SOMMAREN! När jag ser kortklippta hundar av icke klippras, så gråter mitt hjärta för dessa hundar. Jag förstår att ägaren vill hjälpa, men vill man hjälpa måste man tänka lite längre än till att hunden är en som ska behandlas som om den vore människa.

 

 

Saxars skärpa

En sax för hundpäls ska inte användas för att klippa i något annat än hår med. Inte ens för en enda gång...

Om man t ex klipper i papper med saxen så är den oduglig till att klippa hår med efteråt.

Hårsaxar är absolut tabu att någonsin använda en enda gång till något annat.

En slö sax kan göra illa hundarna!

Se till att hålla utrustning i toppskick för din och hundarnas skull.

 

 

Mer om förvaring.

Mer om kammar.

Mer om kardor.

Mer om klotillbehör.

Mer om mjukborstar av naturhår och liknande material och fluffborstar.

Mer om saxar.

Mer om trimbord och hundbad.

Mer om övriga tillbehör, för skötsel av hundar, bl a trimkläder och tandstensskrapor.

 

Updated 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström