Utrustning

Mjukborstar av naturhår och liknande material och fluffborstar.

 

Näst intill allt av utrustningen på denna sida är min egen som jag använder regelbundet, som säkert syns för den skarptögde.

Någon enstaka är mina vänners av modeller som jag provat och som jag har orsak att använda som exempel på denna sida.

 

 

Borstar

Borstning och liknande skötel tar bort smuts, motverkar tovbildning och stimmulerar huden, om man använder verktygen rätt.

Viktigt är också att använda rätt borste till rätt päls och förhållanden.

Naturhårsborstar har en särskilt rengörande effekt.

Fluffborstar är en borste med piggar som kommer ner lite djupare i en fluffig päls.

Ibland är borstar en blandad variant av mjuk- och fluff-borste.

Det är många detaljer på en borste som bidrar till användbarheten av borsten.

Strånas/piggarnas material och kvalitet, strånas/piggarnas längd. Underlaget på padden kan vara olika elastiskt. Storleken på borsten. Handtag. Toppen av pinnen. Man får prova sig fram.

Mer luft och höjd i padden ger mjukare tag med borsten, hundarna tycker oftast den är snällast, utan att för den skull ge mindre effekt vid borstningen.

Längre borst och piggar behövs på en hund med tjockare päls.

Storleken på borsten ska aldrig vara bredare än brädden mellan frambenen på hunden som ska borstas. Allt för att man ska komma åt överallt, i alla skrymslen och vrår.

Blandad borste mjuk/fluff är bra för att föna, framför allt med enkelpälsade hundar som saknar ull.

 

Naturhår med stickelpinnar.

 

 

Mjukborste

Mjukborsten är bra till korthåriga hundar eller hundar med avsaknad av underull eller nakenhundarnas tofsar. De som är väldigt mjuka är mycket bra att träna valpar med.

Borstarna nedan är av naturmaterial, trots detta är de tre till vänster hårdare och den högra otroligt mjuk. Den mjuka går inte att använda med någon effekt på annat än extremt korthåriga hundar utan underull, och då är det att föredra sämsskin istället då det ger ett blankande resultat. Den duger i alla fall till att träna valpar med.

Den tre vänstra borstarna är utmärkta för föning, då speciellt för hundar som har lite underull som t ex japanese chin och chihuahua eller saknar underull som t ex Yorkshire Terrier, Papillon, Phaléne o s v.

Den högra är utmärkt till korthåriga hundar som har lite eller ingen underull till träning av valpar. Raser som har glädje av denna borste är bl a Italiensk vinthund, extremt korthåriga Chihuahuor med klen päls och liknande pälsar (av valpar), samt valpar av alla modeller enbart för träning.

 

Syntet. Naturhår.

 

 

Fluffborste

Fluffborsten är bra att lyfta, lufta och virvla runt med håret, t ex under föning. Den är utmärkt för hundar med normal, dubbel päls t ex japanese chin, chihuahua o s v eller raser som saknar överpäls eller har ytterst lite överpäls. T ex pudel, bishon frisé o s v.

Fluffborsten är ett måste till extremt långhåriga hundar vid föning, t ex bearded collie, afghan o s v.

 

Fluffborstar.

 

Borsten nedan är toppen när man har barn som vill hjälpa till. Den fungerar främst som massage. Den sitter fint i handen. Padden/plattan är helt mjuk och böjlig och kan därmed formas efter kroppen med handen. Trots att den har piggar är plattan för stor och piggarna för korta, så den fungerar inte som fluffborste.

Det finns en borste som det är plastpiggar på.

Vissa plastpiggar är hårdare, längre o s v.

En sort är som en hel handske som man trär på handen och spänner åt kring handleden med kardborrknäppning. Den fungerar utmärkt på samma vis som den röda på bilden nedan. Den jag hade har jag skänkt till mina barnbarn så de ska kunna massera Pia´s Hans M A Svensson med den.

 

 

Den röd/svarta borsten med beiga plastpiggar med knopp på (bilden nedan) är helt värdelös. Den kommer inte ner i en enda päls av någon sort som jag provat på. P g a det så går det inte ens att använda denna borste till det enklaste, att lyfta och lufta pälsen, som en fluffborste ska vara till. Borsten fungerar inte heller till massage då den inte går ner i botten på ens de tunnaste pälsarna.

 

 

 

Borste för extremt korthåriga hundar

En överlägset bra borste till hundar med ett minimum av underpäls, som t ex Italiensk vinthund och Podengo Portugués Grande Pelo Liso. Denna borste är för rengöring, sopning, inte för hundar direkt. Jag anser den också borde lanseras som borste till extremt korthåriga hundar. Då pratar jag inte om tjockpälsade korthårshundar, som t ex Labrador, där torde den däremot inte göra stor nytta.

Det överlägsna som denna borste bidrar med är att den tar bort både döda och döende hår med nära nog perfektion. Den drar inte upp en enda mjäll från hårbotten, däremot tar dem bort mjäll som eventuellt redan finns på ett otroligt skonsamt sätt.

Hundarna som jag nu testat detta på är Italienaren Pia´s Contente och ett gäng Podengo Portugues Grande Pelo Liso Aurora, Maximus, Estrela, Ebba, Diana och Filippa. Däremot Podengo Portugues Grande Pelo Cerdoco Buzz med sin strävhåriga päls har ingen nytta av denna.

 

 

Borsten tar mycket effektivt bort döda hår och är skonsam mot den friska pälsen. De är också ömsint om hundens hud, den drar inte upp mjäll alls eller på annat sätt skrapar huden. Helt överlägsen på korthåriga hundar utan underull.

Denna nyckelpigs borste finns bl a att köpa på Häromi. Den sorterar under övrigt/rengöring (maj 2014).

Denna varianten av borste (nyckelpigan) går under benämningen V7.

 

Den perfekta superborsten till Buzz

 

CH Mijokr´s HB Buzz Aldrins egna borste för hans sträva päls är en billig variant som är toppen till just honom. Mjuka piggar, en knapp på baksidan för att tömma ut håren bra ur borsten. Ger supermassage utan att riva i skinnet.

 

Borste, samma modell som nyckelpigan ovan.
Photo: AH

 

 

Dubbelborste

Dubbelborste är inte min förtjusning.

Har man en väldigt långhårig hund eller en hund med långa behäng, så brukar pälsen fastna i på bakre borsten.

Har man en någorlunda korthårig päls på sin hund kanske det kan vara bra.

Men när en borste tar slut (dags att slänga), så har man i alla fall bara en borste kvar.

Dessutom med separat fluffborte och mjukborste kan man separat välja ut det perfekta för sin egen hunds päls.

Många av dessa borstar har syntetska mjukborstar. Något som hundpälsar inte mår bra av. Bl a kan de bli elektriska, vilket skapar obehang för hunden.

 

Syntet. Naturhår.

 

 

Kammar och borstar

Vilka borstar och kammar som är bäst till vilka pälsar finns mer om på pälsvårdssidan.

 

 

Skötsel av utrustning

 

 

Övriga utrustningar för vård

Mer om förvaring.

Mer om kammar.

Mer om kardor.

Mer om klotillbehör.

Mer om mjukborstar av naturhår och liknande material och fluffborstar.

Mer om saxar.

Mer om trimbord och hundbad.

Mer om övriga tillbehör för skötsel av hundar, bl a tandstensskrapor.

 

Uppdaterad 2020-06-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström