ENSAM HEMMA

 

Det är inte naturligt för en hund att lämnas ensam av sin familj. Därför är det extra viktigt när man tränar detta, för att hunden inte ska få ångest o d.

 

En hund är född till att leva med sin familj 24 timmar per dygn från de föds tills de dör. Det är vi människor som hittat på klockor och anger tider för hundar. Hundar lever inte på det viset. Varje stund utan sin familj är inte bra för hundar.

 

Hundar faller i en av två lägen när de lämnas ensam på regelbunden basis. Antingen passiviseras de, det är en otrolig stress för hundar! Eller så går de i spinn! Det är en ännu större stress för hundar!

 

Läs mer om stress för hundar.

 

 

Träna valpar att vara ensam hemma

Man bör så småningom träna valpen att vara själv.

Först ser man till att ha en yta för hunden där den absolut inte kan skada sig, inga sladdar, inga uttag etc. För en stor hund lite större yta och för en liten hund, lite mindre yta. Se på jordbrukverkets hemsida för att läsa om godkända minimimått för "förvaring av hund". Då ytorna ändras oavbrutet utan minsta förvarning nu för tiden är det bäst att kolla upp dessa regler regelbundet.

Hunden ska ha som minimum liggplats och vatten i sitt utrymme. Gärna någon leksak eller filt som luktar av husse och matte också. Kanske eventuellt ett köttben eller liknande för sysselsättning.

Hunden ska vara nyrastad innan förvaring i ensam hemma platsen.

Sedan börjar du med att ha hunden där en liten stund varje dag, kanske när den äter? Då förknippar den platsen med något trevligt. Man kan också ha ett sådant utrymme för valpen när den sover.

När du tar ut hunden, så gör du det när hunden är lugn och sansad, inte uppspelt och uppfodrande ber om att komma ut. Det är inte hunden som ska styra när den kommer ut.

Ha gärna på en radio som sällskap. Dra gärna ut jacket, en telefon som står och ringer kan bli väldigt stressande för hunden, den förväntar sig att du ska komma rusande och svara och om du inte gör det är något fel, enligt hundens sätt att se det hela.

En dag går du ut, står en kort stund utanför ytterdörren, går in igen. Rusa för allt i världen inte fram till valpen och ömka den i detta läge, då får du problem att lämna hunden senare. Bry dig inte om den, när hunden är lugn och sansad tar du kontakt. Även om hunden är lugn, så ta inte kontakt direkt när du kom in, utan låt det bli en fördröjning, för bästa resultat i ett oregelbundet mönster, alltså kom inte in och titta på klockan, ge det hela 1 minut och sedan rusa fram till valpen, utan ta endast kontakt lugnt och sansat, om det är så ni vill att valpen ska vara nästa gång när ni lämnar den där.

Sedan går du lite längre, kanske slänger sopor, hämtar post eller liknande medan hunden får vara kvar i sitt utrymme.

Sedan dröjer du dig kvar lite vid postlådan innan du återvänder in. När du är över gränsen 15 minuter är det klart. Då går det bra att lämna hunden.

 

Hunden ska inte vara ensam på daglig basis, den ska heller inte bli lämnad mer än max 4 timmar (enl. gamla regler), max 6 timmar (skrivet 2018). Ett tag gällde 5 timmar. Alltså, som vanligt, kolla jordbruksverkets regler, då de ändras flera gånger bara vad det gäller denna regel/tidsperiod under tiden 2015-2018.

 

Enligt gällande lagar (skrivet 2015) så ska hundar som står inomhus ut var 4:e timme. Samma gäller hundar som är i hundgård, de ska ut hundgården var 4:e timme. Alltså, kolla gällande regler regelbundet, då de ändras hela tiden.

 

Det är oftare lättare att träna hundar att vara ensam när de är valpar, självsäkra hundar lär sig snabbt, osäkra hundar (och vissa felaktigt tränade hundar) hatar att vara ensamma, dessa hundar kan man behöva längre träning med. De hundar som aldrig varit själva och är vuxna kan bli väldigt tufft att lära vara själv, beroende på deras temperament och annan träning.

Om en hund redan har problem att vara själv p g a sin ägare, är det en annan historia. Då har hunden fått problem beteenden orsakade av människor som tränat hunden felaktigt.

 

 

Hundar som är eller har blivit otrygga med att vara ensamma hemma

Att lämna hundar att vara ensamma kan vara ett problem, oftast inlärt genom att ägaren jagar upp sin hund och sedan lämnar den i upphetsat tillstånd, med eller utan kombinationen av att man direkt vid hemkomsten kastar sig över hunden och gör allt för att "be hunden om förlåtelse" för att man låtit den vara ensam.

Vi ska dela upp detta i delar för att förklara punkt för punkt.

När man hetsar hunden till max är hunden "på/livliga", lämnar man dem då så fortsätter de vara "på/livliga". Vi önskar att hundar som är själv hemma ska vara "avstängda/lugna". Du har angett den tonen innan du lämnade dem.

Kastar man sig över hunden det första man gör när man kommer hem så ber man hunden om tillstånd att beträda sitt eget hem! Man har gjort hunden till flockledare. Vid nästa lämnande så anser hunden att du som dess följeslagare inte får lämna flocken.

Att be om hundens förlåtelse i efterhand fattar inte hunden, det är bortkastat, och får felaktiga signaler, då det signalerar att du är svag/vek, att hunden måste ha överhanden då ägaren är så svag så den måste ta över flockledarskapet.

Hundar med felaktig inlärning är det viktigt att man först aktiverar med en rejäl promenad, gärna med inslag av träning som gör hunden mentalt nöjd och trött innan man tränar den att vara ensam.

Innan man placerar hunden så ska man i vilket fall som helst se till att hunden är mycket lugn.

Hundar som är feltränade innan bör man lämna på dessa ställen att vila flera gånger, fast du är hemma! Sedan, ibland blir hunden lämnade korta stunder som sedan blir längre.

 

 

Egen erfarenhet

Mina hundar är inte så gott som aldrig lämnade ensamma. Kan jag inte ha med hundarna så ordnar jag i regel hundvakt.

När jag tränar valpar att vara ensam hemma 15 minuter, då det ingår i träningen, har jag aldrig haft ett enda problem med det. De är helt tysta och bara sover när jag kollar dem i monitorn utifrån huset.

När jag testar vuxna hundar som kommer till mig efter valpstadiet så är det varierande resultat. Deras träning kan ta lite längre tid, men jag har inte haft några problem med det.

Trots det är det vissa hundar som bara vantrivs med att vara ensamma hemma!

Jag säljer inte varken valp eller vuxen hund till människor som ämnar ha hunden ligga ensam hemma på regelbunden basis.

 

Updated 2020-06-20

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström