SE UCH SE WINNER 2015 Maximus Do Vale De Fermedo

 

We are proud to precent the first Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso male in Sweden!

 

2 years old     /     2 år gammal 3 ½ years old     /     3 ½ år gammal

 

Lisboa Winner -10 Lisboa Winner -11 BOB -10 BOB -11 Portugal Winner -11 Portugal Winner -12 PT CH Grand CH Portugal Winner -13

Bolas Brilhantes Da Quinta Do Pasto

"Sonic" Grande Pelo Liso

Abel

Grande Pelo Liso

Chibanga

Grande Pelo Liso

Cabibia Do Vale Do Sorraia

Grande Pelo Liso

Atras Das Nuvens Da Quinta Do Pasto

Grande Pelo Liso

Malhado

Grande Pelo Liso

Espiritas Do Vale Do Sorraia

Grande Pelo Liso

JM Winner -08 Portugal Winner -09

Cuca Do Vale De Cavala

"Kika" Grande Pelo Liso

Chibanga

Grande Pelo Liso

Unknown
Unknown
Estrelinha

Grande Pelo Liso

Unknown
Unknown

 

1 year old     /     1 år gammal 3 ½ year old     /     3 ½ år gammal

 

THANK YOU Sergio for thise totaly outstanding boy!

 

HISTORIEN OM MAXIMUS

Efter 5 år väntan och och sökande, och efter över 2 års väntan från denna kennel, Casa Dos Gigantes, som betyder huset av de stora, fick jag reda på att en till valpkull var född, 1 hanhund och 3 tikar. Så äntligen skulle jag få en hane av Pêlo Liso till sist. Vilken lycka! Men efter förra gångens "misslyckande" så fanns ju rädslan där. Året innan föddes det en hanhund med "mitt namn" på. Han fick odd-eye, så det var bara att vänta till detta år.

Jag blev erbjuden en av tikarna också, så med löfte om hjälp från min älskade dotter med familj så blev det bestämt, jag skulle ta både en tik och en hanhund! Friskt vågat, hälften vunnet, eller i detta fall, dubbelt vunnet!

Vi bestämde att vi inte skulle söka dispense för att få ta dem tidigare, utan de skulle kvarstå hos uppfödaren tills de fått rabiesvaccin (tidigast vid 3 månaders ålder) och erfoderlig tid hade gått (21 dagar efter vaccineringen) tills vi kunde ta hem dem till Sverige.

Han ser otroligt bra ut, redan kraftigt pigmenterad vid 15 dagars ålder, enligt uppfödaren ser han ut att bli stor och kraftig, vilket är bra, då det finns en del Medio bakom vissa linjer på Grande.

Övervägande ljusgul färg som hans morfar.

Vi får erbjudande 7 juni att vara med och döpa honom. Eftersom jag älskar Portugal och rasen är från Portugal och hunden är från Portugal, så ville jag han skulle ha ett portugisiskt namn som samtidigt speglade honom, Maximus blev det, det betyder "massiv".

Den 18 juni la vi handpenningen på honom, så nu är han officiellt våran!

 

HEMKOMST

Augusti -12 får vi besked om att hämtningen kommer uppskjutas, då uppfödarens arbete sätter käppar i hjulen för det. Han jobbar utomlands och skall nu tillbaka hem i mitten av september. Däremot får vi glada nyheter också och det är att båda Estrela och hennes bror Maximus har rest öronen! Något som är väldigt tidigt för att vara denna ras.

I början av september får vi besked att uppfödaren att tillbaka hemma och nu är det bråttom, för endast 1 ½ vecka senare ska uppfödaren resa bort i arbetet igen. Riktigt bråda dagar. Mycket spänning men också mycket glädje. Rena känslomässiga berg-o-dal-banan och jobb dygnet runt, känns det som.

Tisdagen den 11 september blev det bestämt att de skulle anlända till Arlanda klockan 14,15 på fredagen. Spänningen stiger. Planeringen blir intensivare.

Det blev väldigt många och förvirrande besked från Arlanda om var jag skulle få tag i hundarna på slutet. Ingen hade goda besked utan istället antogs massa varianter av hur jag skulle hämta upp dem. Till sist, kvällen innan, fick jag tag i rätt människa, då fick jag riktiga besked som jag p g a min erfarenhet förstod var rätt. Den avdelningen visade sig också ha helt rätt och allt kring utlämnandet fungerade helt friktionsfritt efter det.

Däremot var plasttransportburen (som naturligtvis var flyggodkänd) trasig vid framkomsten! Hundarna var dock glada och pigga, så de verkade inte ha tagit någon skada. Däremot kan jag tänka mig att det måste varit en ohygglig smäll för valpöronens känslighet när plasten sprack och föll av, speciellt när de satt instängda i nämnda bur! Måste han blivit en fruktansvärd smäll, som ett pistolskott i ett litet utrymme! Detta har troligen skapat hanens skotträdsla, mer om det nedan. Se buren.

När jag kom hem från hämtningen fick jag ett meddelande på mejl från tullen att jag skulle hämta upp hundarna vid terminal 5, så igen ett felaktigt besked, dessutom efter att hundana har anlänt och redan var avhämtade!

Ja, se detta med import, det går ALDRIG "som på räls".

 

TACK TILL

Vi sänder ett särskilt tack till Adriano, Diana och sist men inte minst till uppfödaren Sergio för att hjälpt till så mycket för att jag skulle få möjlighet att få hit hundarna.

Sedan sänder vi ett särskilt tack till Anki. Där lättade en oro något enormt!

Dessutom sänder vi ett särskilt tack till mina föräldrar!

Uppfödaren tackas till sist för att gett mig möjligheten att få fortsätta att leva med dessa fantastiska hundar och denna otroliga ras som betyder mer och mer för mig för varje år som går.

 

OM MAXIMUS

Han är otroligt, obeskrivligt mycket, precis som hans namn säger. Han är så gullig då han snubblar på allt, t o m sina egna fötter och har lite koll på benen, som en kalv. Han är ivrig, vill utforska allt. Väldigt utåtriktad, självständig. Går i hälarna på Buzz väldigt ofta. Han är helt tokig i tuggben! Han gillar dragkamp. Han drar i allt från kläder, leksaker, fällar till vinbärsbuskar, han räds heller inte sticken från en gran! Han är lyhörd. Han är inga problem med någonting alls, lätt att hantera, och framför allt en otroligt skojig hund. Första kvällen när vi kom hem var det mörkt, då kastade han sig ut från bron till marken, 4 trappsteg, för så gjorde ju "storebror" Buzz. Naturligtvis trattade han på ändan, men han bara reste sig och ruskade på sig och sprang vidare. Andra vändan, samma sak, med samma reaktion. Efter det började han försöka gå i trappor, det tog 1 dygns träning innan han kom fram till att två steg i en 4-stegs trappa var lagom för en så stor kille som han! Han har sådan aptit på livet så han hinner knappt inte sova.

Han är duktig på att jaga, han är helt upplärd av Aurora. Han är helt enkelt suverän och med en mästare som läromästare. Han är otroligt glad i allt och alla. Kreativ, intelligent, lycklig och framåt. Han älskar människor, till att starta med var han inte så glad i att åka bil, men detta är som bortblåst i dagens läge, han vill mer än gärna åka bil idag. Våra promenader är han totalt galen av lycka i! Han vill gärna kramas, stå på två ben med en tass på vardera axel på folk.

Han tuggar tuggben som en galen. Stora köttben knäcker han så det smäller om det, han har ett tryck i käftarna som är något ENORMT! Man skulle lätt få intryck att han tillhörde doggarna med tanke på hans kraft i käkarna.

Han har samma udda läte ibland som Buzz, det är någon slags pipande-gnällande ljud i samband med en slags gäspning. Väldigt gulligt. Jag trodde det var unikt för Buzz, men det var tydligen någon som förekommer på rasen. I vilket fall ett väldigt udda ljud som jag inte hört förr på några andra hundar någonsin.

Han är rädd för smällare, skott och åska. När det smäller och dundrar kommer han till mig och ska sitta i knäet. Han är så gullig, väntar sig att jag ska ta hand om det hela, han är en riktig goding (beteendet försvann när skotträdslan försvann). Detta beteende är inte precis vad jag väntar av en så fullkomligt stabil hund som denna, MEN jag har mina aningar vad det kommer ifrån. Han och hans syster flög hit i en stor platsbur, modell flyg godkänd. Denna bur var nyinköpt för resan. Vid framkomsten var den trasig! Jag kan bara gissa vilken smäll det måste ha blivit i plastburen för de stackars valparna när buren brast. Troligen blev han skrämd halvt till döds. Man får bara vara tacksam att tiken (hans syster) inte påverkats också.

Den 21 februari 2014 är han besiktad u a rakt igenom.

På sin tvåårsdag kan jag summera honom så här: han har just gått ur sin tredje och sista "trotsålder" med galans. Han är balanserad och trygg, vänlig och snäll. Han är underbar och tålmodig mot små hundar. Han är följsam och otroligt lydig. Helt igenom en superhane.

Hans kraftiga skotträdsla har övergått till en lindrig skottberördhet, som också är på väg att försvinna. Detta p g a att jag arbetat med hans problem. Ett problem som jag tror uppkom under transporten till Sverige. Vi ser nu fram emot kommande åskoväder så vi kan få tillfälle att ta itu med hans sista rester av skottberördhet.

Med tanke på hans snabba förlopp i träningen att få bort detta problem, så tror jag absolut att hans skotträdsla inte var medfödd, utan förvärvad, troligen under transporten till Sverige, är min gissning, med tanke på skadorna på den sprillans nya godkända flygburens skador vid framkomsten.

När det gäller löptikar, när löptikarna blir "för mycket" för honom är han så smart att han går längst ifrån dem för att få lugn och ro och sova gott när han vill ha lugn och ro. Många hanhundar lägger sig närmast löptikarna och försöker sova med ett öga i taket, för att bevaka flickorna så ingen annan för chansen, men inte han, han kopplar av helt och litar på att jag har koll på löptikarna.

Han är enastående rakt igenom. Stadig, stabil, tillgänglig, självständig, följsam, snabb, lugn. En hund kapabel till vad som helst som man vill göra med honom, så som Podengo P. Grande är av födsel och ohejdad vana. Han är helt enkelt enastående.

 

 

OM UTSEENDET

Vid 4 månaders ålder: Han är kraftfull. Vid hemkomsten 12 september vägde han redan 17 kg! Under de första 5 dagarna hos oss gick han upp 1 kg i vikt! Var ska det sluta? Han blir alltså en riktigt rejäl bit. Han är väldigt maskulin. Trots att han är i åldern då de växer lite hipp som happ så kan man riktigt se hur väl han är konstruerad. Väldigt stark, men på det där sladdriga, valpaktiga viset då han är i den åldern. Perfekt bett. Inga brock. Inga baksporrar. Alla tänder för ett valpbett. Ska han växa i dessa stora tassar och stora öron kommer han bli på större sidan eller lite för stor som vuxen, och det är bara en fördel då det finns små Grande lite här och där. Rasen behöver få upp storleken för att inte bli medios. Han har ett väldigt maskulint ansiktsuttryck, ansiktet är välbalanserat med alla för rasen viktiga detaljer. Fina ögon occh ögonfärg, ett helt outstanding pigment både i ögonfärg och nosfärg, speciellt för en så pass ljus hund. För närvarande lite bakhög, men det ser jag direkt är enbart åldern, det kommer han inte bli som vuxen! Han är bara helt enkelt i den tillväxt fasen. Han är perfekt i sina proportioner. Svansen är härlig, rätt ansatt, rätt grovlek, längden tyder på att han kommer växa mycket än, vilket vi redan konstaterat, så som vuxen kommer han få den perfekta längden för en Podengo P. Han bär svansen i den rätta bågen, som en skära, när han är allert, vilket han är mest hela tiden. Han är korrekt vinklad både fram och bak. Han har för rasen och åldern en extremt bra front. Pälskvaliten är perfekt. Han kan vara lite utåtvriden i tassarna fram för tillfället, det hör åldern till, speciellt när han är så tung, det kommer bli bra när han vuxit på sig. Bakbenen bakifrån är väldigt raka och fina.

På det hela taget en otrolig hund med massor av förnäma egenskaper att växa i.

 

Vid 16 månaders ålder: Han har rätat upp sig i dagsläget och har inte mycket till vridning av tassarna längre, vilket var väntat. Skulle jag idag önska något som borde varit bättre på denna hund så är det en aningens mindre markering i stopet. Den felfria hunden finns inte, men han är nära!

Han är rakt igenom en kanonhund!

 

Vid 2 års ålder: Han utseende har utvecklats och han är mer kraftfull och vackert maskulin än någonsin, med massor av tyngd och massa. Hans framfötterna är tyvärr lite lätt utåtvridna och som sagt, stopet... På det hela taget är det inte ovanligt att framfötterna tar stryk under en sådan enorm tyngd och dessutom ett otroligt vanligt problem på rasen, enligt rasexperter. Han är dock inte så illa som när han kom. Ska man då värdera honom i denna flock så har han sämsta framfötterna av våra hundar, inklusive hans egna 6 barn, men värre fel finns på en hund. Därmed ligger vi i framkant med vårt avelsmaterial på rasen vad gäller framfötter, och det är inte illa.

Jag kan inte vara mer nöjd med hans utveckling!

 

FODERVÄRD

Han har flyttat till fodervärd 27 november 2016.

 

ENGLISH

Bite Sissorsbite

Breeder

Sergio Freitas, Vale De Fermedo kennel, Portugal
Chip Positioned in front of the left humerus 620098100602540
DOB May 15, 2012
High 74 cm = 29 inches (october 2, 2013)
Pedigree More generations
Photos Photoalbum
Reg nr LOP 469564 (Portugal) - SE47208/2013 (Sweden)
Relatives Photos
Show SE UCH, SE Winner 2015, 3 certificate in Sweden, 3 cacib in Sweden, 3 BOB, 1 BOS
Sister CH Estrela Radiante Do Vale De Fermedo
Teeth 42
Weight 28,9 kg / > 64 lbs (to fat, september 5, 2014). 29 kg/64 lbs (normal balance) as 4 years old.

 

                                  

SVENSKA

Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Chip Placerat framför vänster överarmsben 620098100602540
Född 15 maj 2012
Mankhöjd 74 cm (2 oktober 2013)

Reg nr

LOP 469564 (Portugal) - SE47208/2013 (Sverige)
Släkt Bilder
Stamtavla Fler generationer
Syster CH Estrela Radiante Do Vale De Fermedo
Tänder Alla 42 är på plats
Uppfödare Sergio Freitas, Vale De Fermedo kennel, Portugal
Utställning SE UCH, Svensk vinnare 2015, 3 certifikat i Sverige, 3 cacib i Sverige, 3 BIR, 1 BIM
Vikt 28,9 kg (För fet, 5 september 2014). 29 kg (normalt hull) 4 års ålder.

 

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
22,68 kg 50 lbs
24,95 kg 55 lbs
27,22 kg 60 lbs
27,67 kg 61 lbs
28,12 kg 62 lbs
28,58 kg 63 lbs
29,03 kg 64 lbs

 

1 inch = 2,54 cm
2 inches = 5,08 cm
2,6 inches = 6,6 cm
2,7 inches = 6,9 cm
3 inches = 7,62 cm
3,5 inches = 8,9 cm
4 inches = 10,16 cm
5 inches = 12,7 cm
6 inches = 15,24 cm
7 inches = 17,78 cm
8 inches = 20,32 cm
9 inches = 22,86 cm
10 inches = 25,4 cm
10,1 inches = 25,6 cm
11 inches = 27,94 cm
12 inches = 30,48 cm
13 inches = 33,02 cm
13,3 inches = 33,8 cm
14 inches = 35,56 cm
15,6 inches = 39,6 cm
17,3 inches = 43,9 cm
21 inches = 53,3 cm
22 inches = 55,84 cm
23 inches = 58,38 cm
24 inches = 60,92 cm
28 inches = 71,08 cm
29 inches = 73,69 cm
30 inches = 76,16 cm
32 inches = 81,3 cm

 

Updated 2016-11-27