SE UCH DK UCH NORD V-16 DK V-16 NO UCH NORD UCH NO V-16 Estrela Radiante Do Vale De Fermedo

 

We are proud to precent the second Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso female in Sweden!

 

 

Lisboa Winner -10 Lisboa Winner -11 BOB -10 BOB -11 Portugal Winner -11 Portugal Winner -12 PT CH Grand CH Portugal Winner -13 Bolas Brilhantes Da Quinta Do Pasto "Sonic" Grande Pelo Liso Abel Grande Pelo Liso

Chibanga Grande Pelo Liso

Cabibia Do Vale Do Sorraia Grande Pelo Liso
Atras Das Nuvens Da Quinta Do Pasto Grande Pelo Liso Malhado Grande Pelo Liso
Espiritas Do Vale Do Sorraia Grande Pelo Liso
JM Winner -08 Portugal Winner -09 Cuca Do Vale De Cavala "Kika" Grande Pelo Liso Chibanga Grande Pelo Liso Unknown
Unknown
Estrelinha Grande Pelo Liso Unknown
Unknown

 

12 ½ month old / 12 ½ månader gammal
Photo: AH
16 month old / 16 månader gammal
Photo: Anna Friberg

 

THANK YOU Sergio for thise wounderful and sweet girl!

 

HISTORIEN OM TIKEN

Vi fick erbjudande om en tik också, när vi hade beställt en hanhund. Efter noggrant funderande och övervägande och löfte om hjälp från min älskade dotter med familj, så slog vi till!

Vi bestämde oss för att inte söka dispens utan ta hem henne och hennes bror när de fått den erfoderliga rabiesvaccinet (efter 3 månaders ålder) och tiden gått så det är lagligt att bringa dem in i Sverige (d v s tidigasat 21 dagar efter rabiesvaccineringen).

Så fick vi den 7 juni erbjudande att hjälpa till att döpa henne (och hennes bror), vi ville ha något portugisiskt, och samtidigt något som passar henne, det blev Estrela Radiante som betyder "strålande stjärna".

Den 18 juni la vi handpenningen på tiken, så nu är hon officiellt vår blivande familjemedlem.

 

HEMKOMST

Augusti -12 får vi besked om att hämtningen kommer uppskjutas, då uppfödarens arbete sätter käppar i hjulen för det. Han jobbar utomlands just nu och skall nu tillbaka hem i mitten av september. Däremot får vi glada nyheter också och det är att båda Estrela och hennes bror Maximus har rest öronen!

I början av september får vi besked att uppfödaren att tillbaka hemma och nu är det bråttom, för endast 1 ½ vecka senare ska uppfödaren resa bort i arbetet igen. Riktigt bråda dagar. Mycket spänning men också mycket glädje. Rena känslomässiga berg-o-dal-banan och jobb dygnet runt, känns det som.

Tisdagen den 11 september blev det bestämt att de skulle anlända till Arlanda klockan 14,15 på fredagen. Spänningen stiger. Planeringen blir intensivare.

Det blev väldigt många och förvirrande besked från Arlanda om var jag skulle få tag i hundarna när de anlände Arlanda. Ingen hade goda besked utan istället antog massa varianter av hur jag skulle hämta upp dem. Till sist, kvällen innan, fick jag tag i rätt människa, då fick jag riktiga besked som jag p g a min erfarenhet förstod var rätt. Den avdelningen visade sig också ha helt rätt och allt kring utlämnandet fungerade helt friktionsfritt efter det.

Däremot var plasttransportburen (som naturligtvis var flyggodkänd) trasig vid framkomsten! Hundarna var dock glada och pigga, så de verkade inte ha tagit någon skada. Däremot kan jag tänka mig att det måste varit en ohygglig smäll för valpöronens känslighet när plasten sprack och föll av, speciellt när de satt instängda i nämnda bur! Måste han blivit en fruktansvärd smäll, som ett pistolskott i ett litet utrymme! Detta tycks, med facit i efterhand, dock inte tiken tagit någon skada av. Se buren.

När jag kom hem från hämtningen fick jag ett meddelande på mejl från tullen att jag skulle hämta upp hundarna vid terminal 5, så igen ett felaktigt besked, dessutom efter att hundana har anlänt!

Ja, se detta med import, det går ALDRIG "som på räls".

 

TACK TILL

Vi sänder ett särskilt tack till Adriano, Diana och sist men inte minst till uppfödaren Sergio för att hjälpt till så mycket för att jag skulle få möjlighet att få hit hundarna.

Sedan sänder vi ett särskilt tack till Anki. Där lättade en oro något enormt under hämtandet på Arlanda!

Dessutom sänder vi ett särskilt tack till mina föräldrar!

Uppfödaren tackas till sist för att gett mig möjligheten att få leva med dessa fantastiska hundar och denna otroliga ras som betyder mer och mer för mig för varje år som går.

 

OM ESTRELA

Hon är helt gudomlig. Söt. Så fäst vid mig omedelbart. Hon följer mig överallt. Men upp för trapportna till övervåningen ville hon inte gå första dagarna. Då fick jag bära 14 kg hund! Hon är mjuk i sättet, hon är väldigt förtjust i småhundarna. En riktig "liten" sötnos. Lättillgänglig. Hon är inga problem med någonting alls, lätt att hantera, lätt att umgås med. Hon ä väldigt fin på sig. Hon trippar upp och ner i utetrappen som en liten fröken. Hon sover mer än sin bror. Det är nog hon som är mer "normal" för sin ålder. Hon är framåt, vill undersöka, men på ett lugnare sätt än sin bror. Väldigt mycket upptäcks lusta, speciellt på allt som är mig nära. Hon vill ligga mig nära på natten eller nära sin bror. Hon vill ha väldigt mycket kroppsnärhet, är väldigt kelig och go. Hon skäller av upphetsning när hon leker vilda lekar. Hon visar redan diva later, månne bliva av denna?!

Hon var frusen när hon kom, lika som det var med vår älskade Aurora. Det gick över på några dagar.

Estrela är vid 8 månaders ålder en vilding. Väldigt framåt och glad i allt och alla. Hon dyrkar marken jag går på fortfarande, en otroligt "trogen" hund. Hon är lekfull och glad. Älskar våra promenader eller att bara följa med och åka bil. Hon tycks äta tuggben till frukost liksom hennes bror och lika som tidigare Aurora. Tuggbehovet tycks vara extremt stort på denna ras. Inget kan göra henne lyckligare än att få träffa människor och gå på skogspromenad. Hon är den enda av mina Podengos som har vaktinstinkt, hon vill agera larmare. Hon är intelligen, kan klura ut det mesta och klarar alla hinder hon kommer över. Det är helt klart att dessa hundar är väl lämpade för den typ av jakt de används till i sitt hemland, de är otroliga på att passera hinder för att ta sig till den eller det som de vill fram till. Estrela är inget undantag.

Vid 22 månaders ålder så står det klart, hon har svårt med höga proteinhalter. Hon ville få hårlösa fläckar och ville gärna gnaga på sig på dessa ställen, detta var vid ca 18 - 19 månaders ålder, och sedan kom det och gick, tills jag startade henne på ett "billigare" foder och kompletterade med olja, då fick hon bättre hull, blankare päls och inga mer hårlösa fläckar och allt gnagande upphörde. Detta är inte alls konstigt för mig, då jag vet rasens ursprung. De har fått klara sig på "skulor" och klarat sig galant på det sedan urminnes tider intill första generationen efter Estrelas föräldrar. Troligen har de den naturliga överkänsligheten för proteinrik föda i större grad än de flesta andra hundraser har.

Vid 2 års ålder: Hon älskar marken jag går på. Hon är trygg och låter mig gå utan att behöva följa mig överallt, som när hon var mindre. Hon har börjat utveckla "kärring-surhet". Hon gillar inte när "barnen" klättrar på henne, stör henne när hon sover. Försöker ta ben ur hennes mun. Hon sätter dem på plats numera. Fast hon är lika mycket lek-storasyster åt dem fortfarande, då det är lekdags. Lekkompisen har blivit mer ansvarstagande då det gäller uppfostran.

Den 21 augusti 2016 är Estrela tingad. Hon ska flytta under hösten till sitt för eviga hem.

 

 

OM UTSEENDET

4 månaders ålder: Hon är helt perfekt just nu! Ser så lovande ut att det är helt obegripligt. Hon ser ut att bli en väldigt stor (hög) tös, men ändå elegant. Som sagt 14 kg vid hitkomsten, och redan efter 5 dygn hade hon gått upp 1 ½ kg i vikt! Normalast är att under en flytt, speciellt en lång flytt, dessutom med tvärt foderbyte (i detta fall), så går de ner lite i vikt eller står still i vikt en eller ett par veckor. Hon har lite ljusa ögon men ögonformen är perfekt. Alla andra detaljer är också jättebra i ansiktet, rätta proportioner på nos och skallens längd. Öronen är gigantiskt stora! Hon får växa något enormt för att växa i dem. Påminner helt klart lite om "Dumbo", otroligt charmerande. Hennes fötter är jättestora. Svansen är perfekt i grovlek och längden är lång än så länge, så hon har att växa i så blir den perfekt när hon är vuxen. Hon är en riktigt lång och elegant "svanhals". Perfekt vinklar bak och fram, nästan på gränsen till övervinklar bak. Just nu är hon lite krokig i rygglinjen och rund över baken men det kommer rätta till sig när hon växer på sig och när hon börjar få den vuxna hundens kropp kommer det vara helt borta. Hon har inget brock. Korrekt bett med alla valptänder. Hon har inga baksporrar. Hon rör sig väldigt pippinett, feminint, som hela hennes väsen. Hon bär svansen i den perfekta skäran när hon är allert. Hennes nos är i pälsfärgens nyans, helt ok för denna ras alltså. Hon har för rasen en väldigt bra front. Hon har en varm och vackert röd färg i pälsen. Pälskvaliten är perfekt. Hon är lätt kohasig för stunden i bakbenen, men väldigt rak i frambenen och tassarna. Kohasigheten kommer rätta till sig när hon växt på sig lite. Hon kommer bli perfekt när hon är färdig.

En fantastisk tik med massor av potential, när hon blir färdig kommer hon troligen att bli en stor STJÄRNA!

 

Vid 16 månaders ålder: Hon är knappt pigmenterad i både nos och ögon, men ändå tolererat inom rasstandarden. Hon har en ytterst lite för mycket "glad" svans, hon ligger dock inom gränsen för vad som är ok. Tendens att vilja dra upp ryggen så rygglinjen blir mer vinthunds liknande har blivit mycket bättre, men är inte helt borta ännu. Hennes rundande och liksom "hukande" bak har rätat upp sig helt. Kohasigheten är ett minne blott, det försvann för mycket länge sedan. Hon är fortfarande ultrafeminin, elegant och utsökt. Hennes ögon och skalle kan jag bara sitta och beundra hur länge som helst! Hon har ett otroligt feminint och sött huvud och uttryck. Hela hon signalerar DAM!

Hennes storlek är fenomenal för en tik av denna ras. Man kan bara ana att det beror på uppfödarens inställning att hålla rasen stor, så kallar han sin kennel för Casa Dos Gigantes, som betyder "Huset för de Stora".

 

Vid 2 års ålder: Elegant. En dam. Svansen är perfekt numera. Rak rygg. Hennes ögonfärg har mörknat till vacker bärnsten och är rent vacker idag, vilket är helt godkänt enligt rasstandarden. De kallar denna vackra bärnstensfärg honung. Då både honung och bärnsten kan skifta otroligt i färgen så är det bättre att illustrera med en bild.

Hela hon sammanfattas med helhetsintrycket;

ELEGANT / HÖGDRAGET STRAM-TORR / FEMININ / GRASIÖS / FÖRNÄM / SÖT

Som en utsökt vacker porslinsfigur.

 

 

Omplacering

Hom har flyttat till sin nya familj 4/10-16.

Efter omplacering har hon gått från klarhet till klarhet i utställningsringarna. Se länk nedan.

 

ENGLISH

Bite Sissorsbite

Breeder

Sergio Freitas, Vale De Fermedo kennel, Portugal
Brother SE UCH Maximus Do Vale De Fermedo
DOB May 15, 2012
High 67 cm = 26 ½ inches (october 2, 2013)
Pedigree More generations
Photos Photoalbum
Reg nr LOP 469569 (Portugal) - SE47207/2013 (Sweden)
Relatives Photos
Show SE UCH 3 certificate in Sweden, 3 cacib in Sweden, 1*BOS 2*BOB etc
Teeth 42
Weight 22,2 kg / 50 lbs (february 10, 2015). 23 kg / 51 lbs at 4 years old.

 

              

SVENSKA

Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Bror SE UCH Maximus Do Vale De Fermedo
Född 15 maj 2012
Mankhöjd 67 cm (2 oktober 2013)
Reg nr LOP 469569 (Portugal) - SE47207/2013 (Sverige)
Släkt Bilder
Stamtavla Fler generationer
Tänder 42
Uppfödare Sergio Freitas, Vale De Fermedo kennel, Portugal
Utställning SE UCH 3 certifikat i Sverige, 3 cacib i Sverige, 1*BIM 2*BIR o s v
Vikt 22,2 kg (10 februari 2015). 23 kg 4 år gammal.
Äventyr Estrelas äventyr

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
22,68 kg 50 lbs
23,13 kg 51 lbs
24,95 kg 55 lbs

 

1 inch = 2,54 cm
2 inches = 5,08 cm
2,6 inches = 6,6 cm
2,7 inches = 6,9 cm
3 inches = 7,62 cm
3,5 inches = 8,9 cm
4 inches = 10,16 cm
5 inches = 12,7 cm
6 inches = 15,24 cm
7 inches = 17,78 cm
8 inches = 20,32 cm
9 inches = 22,86 cm
10 inches = 25,4 cm
10,1 inches = 25,6 cm
11 inches = 27,94 cm
12 inches = 30,48 cm
13 inches = 33,02 cm
13,3 inches = 33,8 cm
14 inches = 35,56 cm
15,6 inches = 39,6 cm
17,3 inches = 43,9 cm
21 inches = 53,3 cm
22 inches = 55,84 cm
23 inches = 58,38 cm
24 inches = 60,92 cm
25 inches = 63,46 cm
26 inches = 66 cm
27 inches = 68,54 cm
28 inches = 71,08 cm
29 inches = 73,69 cm
30 inches = 76,16 cm
32 inches = 81,3 cm

 

Updated 2016-11-21