Prydnad hundar

 

Brukshundar

 

Egentligen går det att använda alla hundar på ett eller annat sätt som brukshundar, så det är egentligen en konstig uppdelning. Men sidorna blir för tunga så jag har valt att dela upp det hela på något vis.

Brukshundar är alltså en hund som kan utföra ett arbete. T ex leta svamp, leta narkotika m m.

Många bruksraser kommer ifrån vallhundar, och det är inget konstigt med det. Alla vallhundar ska ha en extremt stark flockkänsla. De flesta vallhundarna ska ha en mycket stark koppling till sin människa. De ska vara intelligenta då de ska kunna förutse andra djurs rörelser och handlingar. Och de måste vara fysiskt rörliga, sunda för att kunna ta sig fram i terräng.

Vissa klassiska bruksraser har redan egen sida. T ex Boxer, Collie, Schnautzer och pincher, Schäfer (som jag envisas med att kalla dem).

 

 

Sådana här sällsynta raser som Kuvasz ser man inte varje dag i prydnadsfigur.

Ungersk är en tygre och krafrigare variant, medan den slovenska är lättare och elegantare.

Kuvasz ungersk är en mycket gammal ras som har samma bakgrund som Komondor och Puli. Ursprunget kom till Ungern med Kumanstammarna troligen ca år 1200. Det var en bergshund med uppgift att vakta och försvara. Den användes förr också för jakt på Varg och Vildsvin.

Kuvasz finns alltså i två varianter. Dels den slovenska, som ser ut som figuren i porslin nedan. Made in Japan.

Dels den ungerska. Vita hundskålen har jag haft ögonen på i flera år, till sist fick jag tag i en på en loppis. Jag vill tycka att det påminner om en kuvasz av ungersk variant.

 

Kuvasz valp i plast 5,5*10 cm. Kuvasz slovensk 11*17 cm i porslin. Kuvasz ungersk 6*25 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Hängen i plast har jag gjort halsband av. I mina ögon ser hundarna ut att vara Kuvasz valpar.

Kuvasz ungersk, den är stämplad med texten import i svart på "baksidan". Denna är från 1956 eller tidigare.

 

221004  
21 cm. 13 cm. Hängen i plast. Kuvasz ungersk 5,5*8 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Hängen i plast har jag gjort halsband av. En transparant, en grön och tre blå. De är alla lika, fast på bilderna ser de ut att vara olika. Jag kallar hängena för Kuvasz. De blå nedan är samma som de tre blå ovan.

 

  221215 221202
Hängen i plast till halsband.
PHOTO: Annika Hagström

 

Men jag har fått tag i några som jag vill kalla för Hovawart/Hovawarth. Många rasentusiaster och andra kallar rasen Hoffe. En tysk ras härstammande från södra Tyskland. Rasens namn betyder gårdsvar (alltså en hund som vaktar gården). Framavlad till sällskap och skydd i början av 1900-talet. Rasen erkänder 1936.

Hovawart är det inte ofta man ser i sådana här figurer.

 

9 cm. 6 cm. 7*11 cm. 5*7,5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Totalt har jag tre som är lika, den ovanför och de två under. Sedan den enda nedan som är ljusare. Den är lite annorlunda, men ändå väldigt lik. Den ljusa tycker jag är allra mest lik en Hoffe.

 

6,5 cm. Hovawart 5*8,5 cm. 5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Tomten med Hovawart nedan kanske ingår i en serie, i alla fall enligt försäljaren. Jag har tre till som jag köpte samtidigt som sas vara en serie, tre har likadana klistermärken, men inte den sista. Två Beagles. En Hovawart. En Ovcharka. Hovawarten nedan kanske har förlorat sitt klistermärke?

 

221121 12 cm. 221004 7 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Så kommer det några belgiska vallhundar. Alla dessa belgiska vallhundar (Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervuerense) är utmärkta som brukshundar. 1897 blev Groenendael, Laekenois och Malinois godkända som raser av den belgiska kennelklubben. Några få år efter det blev även Tervuerensen godkänd.

Groenendael användes redan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i belgiska polisens tjänst. Vid den första polishundsuppvisningen i Bryssel 1903 uppträdde övervägande Groenendael.

Terven med valp är bara för söt. Den har en stämpel undertill som säger Japan. Sedan har jag en likadan, fast med röda fläckar istället för grå. Längst till höger nedan.

Tervuerense kallar ofta terv till vardags. Jag har en till likadan, det som mest skiljer dessa två åt är färgen och storleken. Den ena är ljusare och aningens mindre, den andra är mörkare och aningens större. Egentligen kan man kalla båda för collie eller båda för terv. Det är bara det att jag tycker den ljusare visar upp sina kraftiga käkar mera, collien ska inte ha så kraftiga käkar. Däremot har tervar oftare kraftigare käkparti. Titta på den andra som jag väljer att kalla för collie och jämför själv. Båda har samma lätt ostadiga öra på det vänstra örat.

 

7*8,5 cm. Terv 3,5*5 cm. Terv (vänster) och collie (höger) tillsammans. 221121 7 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Terven nedan var ett otroligt fynd som gladde mitt hjärta. Jag tror det är en av de största (högsta) prydnadshunden jag har. Ett loppisfynd. Lite färg fattas och en pytteliten bit på ca ½*1 cm och ca 1 mm djup. Det sitter längst ner på baksidan, så det syns inte ens. Det är allt.

 

46 cm.
PHOTO:
Annika Hagström

 

Människohunden i mössa nedan till vänster är en sparbössa. 

Någon hantverkare i Minsk i Vitryssland har nog gjort denna figur nedan till vänster. Det är två märken undertill. den ena är prislappen, den gula. Priset på denna var alltså 6,440 vitryska rubel. Vitryska rubel är INTE det samma som ryska rubel. Den andra säger att någon har köpt denna den 7:e maj. Vilket år framgår dock inte.

Tack till Tamara som hjälper mig med översättningar när jag önskar rysk översättning.

 

Sparbössa 17 cm. 7 cm. Klövjning.
PHOTO: Annika Hagström

 

Groenendael är en vacker hundras.

Den vita figuren med flickan nedan har en stans lång ner på baksidan som består av numren: 4530, om jag lyckas utläsa det hela rätt. Gino Ruggeri "uppfann" en gjutmaterial, en blandning som bestod av alabaster med resin iblandad i, för att öka hållbarhet och göra figurerna mer vattenresistenta. Kanske är det detta material i mina figurer? Den har haft någon form av ytbeläggning. Denna figur har alltså rester av en tidigare ytbeläggning men som så gott som fallit av numera. Det är en sådan ytbeläggning som ska ändras i färg beroende på väder, tror jag. Jag har flera som haft sådana beläggningar, men alla har mer eller mindre fallit av, väldigt lite återstår på vissa av dem. Ingen har kvar sin effekt att visa väder, om det ens har varit en sådan effekt på dem till att starta med. Några som jag har: ett par Engelsk bulldogsvalpar i en korg. En tavla av en flicka och en Borzoi som man hittar bland vinthundar. En Schnautzer. En figur är två Skyeterriers som står på bakbenen på kanten till ett fat. En Bayersk viltspårhund. En Staffordshire bull terrier. Ett gäng Bullmastiffvalpar på kanten av ett fat. En Petit Brabancon (Griffon). En Groenendael. En Pudel.

 

8 cm. 9*14 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Malinois liggandes nedan har en stans undertill som säger 4966. Sedan är det en grön stämpel undertill också, det ser ut som ett H med en båge över och numret 23. Det skulle vara väldigt kul att veta vad alla dessa koder och stämplar, bokstäver och siffror betyder som jag har på många figurer.

 

18*31 cm. Malinois 12*20 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Briard är en fransk vallhundsras för får.

Pojken och hunden kallar jag hunden för en briardvalp. Det finns en gul stämpel under, men den är oläslig. Porslinet bågnar innåt så har de satt en stämpel där så har den troligen aldrig någonsin varit läslig. Figuren är mycket finare än vad den ser ut på bild. Jag fick helt enkelt ingen bra bild på figuren.

Dessa snäckhundar är väl inte de vackraste, men jag beundrar hantverket. Att få till hundar av små snäckor, det måste ta en enorm ansträning med allt pillergöra och ändå få fram så pass mycket detaljer.

 

17 cm. 13 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Cao Da Serra De Estrela är en ras som gärna hålls som vakthund i Portugal. En bergshund som är känd sedan flera hundra år. Den ska vara utomordentligt stark. Den ska ha rak rygg, men om hundar t ex är dåligt och knappt utfodrade kan även en rak rygg bli krum.

Beauceron (eller Berger De Beauce) användes ursprungligen som boskaps- och vakt- hund. Beauceron är en ras som är väldigt översedd som brukshund, tycker jag.

Denna lilla sittande Beauceron-prydnadssaken nedan ska egentligen vara en Rottwailer, men jag kan inte tycka så. Så trots kuperad svans så kallar jag den Beauceron. En ras som inte ska/skulle kuperas och knappast behöver kuperas p g a skador heller, då de har en synnerligen grov och kraftig svans med mycket tjock päls över, så olyckor med svansen är inte lätt att uppstå på Beauceron. Rasen är sund, robust, hållbar, med ett fast temperament, om man läser rasbeskrivningen. Torde kunna vara en mycket hållbar brukshund. Ursprungligen avlades den fram för att bli en boskapshund och därtill vakthund som är mycket läraktig. Ursprungligen var denna ras kuperad i öronen.

En till Beauceron, denna gång med gammeldags kuperade öron. Sitter sött i en fin korgstol. Den är himla söt, tycker jag.

 

Cao Da Serra De Estrela 6,5*10 cm. Beauceron 5 cm. Beauceron 13 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Uppdaterad 2022-12-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström