Husbyggnad

 

När jag växte upp fick jag förmånen att mellan varven se mamma och pappa sitta och rita hus. Kanske är det därför som det alltid intresserat mig att rita hus.

 

X

 

221115 Ritar eget drömhus

Detta hur ska väggar bestå av tjocka färdiga cementväggar, de görs i parti och minut hos fabriker som bl a gör jordkällare. Raka och enkla. Allt ska under jord, utom fronten.

Hela fronten ska bestå av glas. Från golv till tak, från vänster till höger.

Allt ska kompletteras med solceller, eget vatten, egen el, eget avlopp. Ingen koppling till allmäna näten, varken för utgående eller ingående ström, vatten eller avlopp.

Uppvärmning behövs knappt, då allt utom fronten är långt under jord.

Ingen eldstad.

 

Fronten på huset, enbart glas. Glas från toppen till botten, glas från höger och vänster. HELA FRONTEN. Naturligtvis ska glasväggen vetta mot söder. Man ser ytterdörren i mitten och ett skåp på vardera sidan om ytterdörren.

Vågrätt mitt över huset ser man en sträckad linje. Det är gränsen mellan övervåning och nedervåning. Saken är den att övervåningen är halva djupet jämfört med nedervåningen. Naturligtvis kommer man se halvgolvet/övervåningen utifrån, då hela fronten är av glas.

Dörrkarm och skåpen ska ha vacker dekoration av något slag som matchar varandra. Jag har ett mönster i huvudet. Det kan man göra i t ex metall, eller trä.

Nedervåningen. På höger sida om ytterdörren en 2 meter hög garderob för ytterkläder och skor. Till vänster en ca en meter hög bänk med skåp under mot köket. Allt för att ställa av kassar när man varit och handlat. Skåpen till soppskålar m m.

I matrummet är ytterväggen täckt med överskåp för tallrikar, glas m m. På detta vis är allt porslin som ska stå på matbordet runt omkring matbordet, som naturligtvis ska vara runt. Allt för gemenskapen.

Köket ska ha ett skafferi som man kan gå in hel i. Det ska täckas av hyllor runt om från golv till tak.

En toa med både bad och dusch. Innanför toadörren till vänster ett arbetsbord att t ex vika kläder på. Skåp under för handdukar, toapapper o d.

Sträckade linjer gör gräns mellan övervåning och nedervåning. Matrum, hall och vardagsrum har alltså dubbel takhöjd. Kontor, kök och toa har enkel takhöjd då de är under sovrummen och hallen uppe.

Kontoret omges av hyllor från golv till tak på tre sidor. De är då för bl a böcker och CD-böcker. Kontoret skärmas delvis av med ett skrivbord, så man kan sitta vid skrivbordet och se ut genom fönstret.

I vardagsrummet kan man använda ryggen på garderoben till en TV. Soffan mot väggen så har man koll över större delen av huset.

Övervåningen går upp i en hall och rum med spel, lek, TV. Hallen har ett räcke mot nedervåningen så man inte går och trillar ner. Det ska vara dekorerat lika som ytterdörrens ram och skåpen på vardera sida av ytterdörren. Ett sovrum på vardera sida.

En byrå mitt i hallen/rummet uppe är till för att ha en TV på, och med ett skåp under så man kan ha spel, puzzel och liknande där. Hyllor på vardera sida i hallen uppe till fler spel och puzzel.

Fronten i sovrummet är en lång-byrå, alltså i södra väggen som vätter mot matrum/vardagsrum. Ca 60-80 cm hög och från vägg till vägg öst-väst. Själva byrån är till istället för ett räcke som man inte trillar ner. Samtidigt utgör den en form av insynsskydd, så de som är i matrummet eller vardagsrummet inte kan se sängen, utan endast taket i sovrummen. Ovanför ingenting. Alltså när man ligger i sängen kan man se himmelen genom de stora frontfönstren. Garderob i vardera sovrum med lakan m m och personliga kläder i.

För den brydde kan man sätta in glas över skåpet.

 

Glasfronten ska ha en funktion som är lite speciell. Man kan dimma fönstret. Håller man den dimmad drar den åt sig värme + görs insynsskyddad. Lyfter man dimmade fönstret så blir det som vilket fönster som helst. Allt för att hjälpa till att tillgodogöra värmen från solen till huset.

I kök och toa tar man upp en skorsten upp och ut genom taket. Allt för att bli av med matos ifrån köket och all fukt ifrån toa.

Man kan göra takfönster men det skulle jag inte vilja ha av flera anledningar.

För övrigt angående upplysning, som många tycks vara så intresserade av, så anser jag inte att ju ljusare, ju bättre. Var sak har sin plats.

Jag ser ingen som helst anledning att ha fönster på en toalett. Inte heller i ett sovrum. I kontoren är det i regel dator nu för tiden. Är det för ljust kan man inte se på datorn. Förkastligt.

Kontoret och köket har alltså 4 ½ meter höga fönster över hela bredden 5 meter ifrån. Det är enligt mig fullt tillräckligt.

Övervåningens hall har helt panoramafönster 5 meter ifrån mittra väggen. Fönstret blir alltså totalt ca 4 ½ * 10 meter. Den ska NATURLIGTVIS vara i söderläge, när vi bor i ett land där det är mer kallt än varmt under året.

Sovrummen är intressanta. Man har lugnt och varmt på övervåningen. Man har full luftombyte.

Söderväggarna i sovrummet har man en byrå som täcker från vägg till vägg (för lakan o d) och öppet ovanför. Är man nere kan man endast se överdelen av en människa som står vid byrån i sovrummet. Ställer man sig lite längre in i sovrummet så syns man inte från nedervåningen. Även utifrån går det inte att se sängen. Känner man att man vill skärma av mer kan man dra ner en rullgardin över öppningen. Annars är det rart att vakna upp och se himmelen rakt utanför.

Vill man inte ha öppet där kan man sätta ett fönsterglas där också. Något som jag inte skulle vilja ha.

Kostnader: Lägsta möjliga. Där pengarna springer iväg är på frontglaset och solcells och vatten lösningarna. Resten är billigast möjliga. Raka väggar. Färdiga cementväggar, cementgolv, cementtak. Enkelt. Rakt. Inga krusiduller. Bara att smälla ihop och i slutänden ösa jord över.

Vatten, avlopp och luftventilation är alla gjorda vid väggen mellan kök och toa. Väldigt enkel dragning, på ett ställe. Allt under jord. Inte mycket till frys-risk. Inte ens om man ställer huset i träda.

Elen går också enkelt att följa väggen från toppen och ner via väggen mellan sovrummet och ut i varje rum, och vidare ner till undervåningen via väster och öster toaväggen och ut åt respektive rum. Mycket lite onödig dragning.

Då allt utom fronten är täckt så behövs det ett minimum av uppvärmning och luftkonditionering. Nere i jorden är det en konstant värme, som en jordkällare. Det ger svalka på sommaren och värme på vintern. Vill man ha lite varmare på vintern kan man ha en liten värmekälla. Det behövs inte mycket och enbart på nederplanet, då värmen stiger uppåt och det är så öppet mellan rummen. Vill man ha lite svalare på sommaren så drar man för gardiner för fönsterväggen.

Garderober och skåp i hela huset kan man ha öppna, alltså utan dörrar. Eller så kan man sätta för ett litet drapperi "a la medelhavet".

Man kan ha råa väggar inne, eller så kan man smälla på lite färg. Allt efter tycke och smak.

Man behöver inte göra allt så komplicerat. Rått kan vara rent och fint, om man gillar det obearbetade.

Brandförebyggande naturligt. Cement och jord brinner inte så bra...

Detta är alltså ett klimatsmart hus med låg kostnad att både bygga och äga och bo i.

 

X

 

Eget bygge

Varför "bygger" vi inte hus som vi täcker med jord? En bred front i dagen räcker för att ge dagsljus i de flesta rum. Toa, garderob o d behöver ju knappast något fönster, speciellt inga fönster i sovrum, då det endast ger problem att sova. Dessa rum går därför att placera i en rad i bakre änden. Är sedan endast fronten av huset i glas, glas av högsta kvalitet, det är det dyraste på hela huset och det ska kostas på så huset blir konstnadseffektivt. En ordentlig jordhög ovanpå gör att det blir en ringa uppvärmning, något som vi och miljön sparar enormt på. Taket i sin tur går att ha till gräsmatta, rabatt eller t ex solceller.

Öppen lösning mellan så många rum som möjligt har man numera förstått är det psykologist bästa för oss människor. Detta ger "endast" dörrar till som mest sovrum, toa och garderob.

Lider man av vinterdepressioner så är det lämpligt att ha fönster som går i stort sätt hela vägen ner till backen / golvet, och ända upp till taket. Har man en altan framför så ger det ett extra "rum" på sommaren. Gillar man inte att WC / tvätt är så nära köket så kan man byta plats på kök och kontor. Fördelen med hallen framför WC är att man slipper gå igenom hela huset när man ska in på toa, släpa ut ren tvätt för att hänga ute på sommaren o s v. Dessutom blir all rördragning på en och samma del av huset.

Sovrum anser jag själv är ett ställe man sover, så jag anser inte det behöver stor plats, vilket ger möjlighet för ett stort tvätt- och bad- och toa- rum, där är det en stor fördel med lite extra storlek på ytor, anser jag. En relativt stor garderob är inte dumt heller, då kan allt rent "tyg" finnas på ett ställe. Kläder, linnen, skor, gardiner m m.

Man kan också bygga över delen på ett halvplan, på ett loft, och på så vis ha större allrum o s v på nedervåningen.

Vill man ha extra öppen yta kan man placera sovrum och garderob på loftplan, och ha ett öppet räcke till fronten. Sedan kan man ha skärmvägg av balsaträ och rispapper. Det kan man ställa mot väggen och när man vill sova och om man då vill ha omslutet ställer man fram skärmväggen till räcket.

Jag skulle välja rispapper med motiv från Norden. Björk, solnedgång, blommor, dagg. En sommaräng. Allt i ljusa färger.

Under loftet och bakom köket kan man ha ett kombinerat grovkök och skafferi, som ett rum som man stänger dörren om. Man kan ha kylskåp, frys o s v i det rummet också.

Under andra änden av loften, bakom vardagsrum, kan man ha ett kontor. Där kan man t ex ha bokhyllor som är bakom glasdörrar.

Då hela huset är under jord, utom fronten, så har man "jord"värme i större delen av huset. Det gör att uppvärmningen halveras. Mycket ekonomiskt.

I mitten i fronten kan man ha vacker och stor ytterdörren, gärna med ett vackert fönster i. Den kan man följa upp med trä ovanför. Ovanför ytterdörren kan man ha ett litet tak. Som en delning av huset med två gigantiska fönster, en på var sida. Ev. kan man ha några dm upp från marken en sluten vägg innan fönstret tar vid. Sedan fönstret hela vägen till taket så även loftat är ordentligt i ljus. Naturligtvis ska den sidan vara mot söder.

I toaletten har man dusch, bad, toalett, tvättmaskin o s v. Alltså allt, full utrustning.

På loftet kan man ha en garderob längst bak som går över nästan hela baksidan. Den kan bestå av garderober med skjutdörrar av spegelglas. Det ger ett extra stort och ljust intryck.

Naturligtvis ska det vara eget vatten, avlopp, el o s v. Allt totalt miljöanpassat, så jag inte stör eller förstör naturen.

 

 

X

 

Mitt personliga idealhus

Drömhuset, om jag fick tag i exakt vad jag ville ha.

Enplan. Garage. Gästhus vid parkering. Pool som tål hundar. Ingen granne. Nära city. Inhägnad stor tomt. Minst ett stort öppet "rum" (minimum 65 kvm). Gärna combo-rum med hall-kök-matrum-vardagsrum-kontor. Egen vatten, avlopp, el o s v.

Ska man vara realistisk och närmare verkligheten: Kanske gammal skola eller gammal affär? F d industri?

 

X

 

230114 Vägguttag

Höga väggkontakter. Varför ha väggkontaktet vid golvet? Det mesta som man använder kontaktet till används i midjehöjd. På bänkar, bord, fönster, hyllor m m. Risker vid golvet finns dessutom. Djur. Barn. Vattenstänk. Sedan ska vi inte prata om alla åldringar. Hur många åldringar är det inte som har problem att ta sig ner mot golvet?

Jag har sett EN ENDA variant där golvkontakter används med fördel. Det är golvlampor. Jag, t ex har aldrig ägt en golvlampa i hela mitt liv (skrivet vid en ålder av 59 år). Jag har inte ens levt med golvlampa, då det heller inte existerade i alla mina olika barndomshem, inklusive semesterhus.

Sedan har vi materialåtgång. Vi lägger inte intag av el efter golvet, det vore allt för farligt. Oftast ligger de strax under taket. Kablar innehåller flera kostbara material. Att använda dubbelt så mycket kablar för att göra livet obekvämt och borderline farligt kan jag inte förstå. Vi ska hushålla med jordens resurser.

Under en kort tid gjordes midjehöjd till standard för kontakter. Sedan försvann det igen. Varför?

 

X

 

Arkitektur / garderober

Det borde finnas garderober i huvudsak mot norrväggar i hus.

Då används garderoberna som en slags issolering mot norr, där man ändå bör undvika att ha fönster.

Sedan får tygerna i kläder etc lite svalare, vilket förlänger livet på nästan alla tyger och minskar risken för ohyra i kläder o d.

 

X

 

230105 Sovrum

Det är vanligt att folk vill ha stora fönster och mycket ljus i sovrum. Själv hade jag hellre ett sovrum UTAN fönster. Vi människor utsätts så mycket för konstgjort ljus idag. Idag har människan dessutom fått MASSOR av sömnproblem i samhället.

När vi har konstgjord belysning hela tiden kan vi ju i alla fall hjälpa kroppen till att få mörkt där vi ska sova.

På den tiden jag hade svåra sömnproblem hade jag ofta både persienner, rullgardin OCH kraftiga gardiner för fönstrena varje kväll. Ändå sov jag bättre när jag sov i sovrum utan fönster.

Jag känner folk som jobbat skift och haft rum utan fönster för att hjälpa kroppen och knoppen att få sova på dagtid. Ett knep som många har haft hjälp av.

En taxishafför som jag kände sa att hen skulle aldrig kunna fortsätta att jobba natt om hen inte haft det sovrummet som var utan fönster.

Mer om sömn.

 

X

 

Gammal idé

Förr hade jag väldigt dålig erfarenhet av människor och ville bara känna mig trygg i mitt eget hem. Mitt idealhus var ritat utifrån det.

En fyrkant. I mitten en glastopp i taket. Mitt i den en skorsten. Eldstaden mitt i huset ska vara en eldstad som är öppen åt alla håll. Ska kunna ses från alla ställen i huset.

Ytterväggarna på denna fyrkant ska bestå av rum. Ett rum är kök. Ett är garage. Några sovrum. Ett klädrum. Ett kontor. Ett matrum. En tvättstuga. Ungefär så.

Detta gör att man kan leva i mitten utan att någon kan stå och spionera på en. Man kan hålla alla dörrar stängda till yttre rummet. Man kan känna sig trygg. När man lägger sig stänger man persienner och drar för gardiner. Toa, garderob, tvättstuga och garage kan man ha fönster högst upp under taket bara.

Att vara helt under himlen, i alla väder, med bara glas emellan, skulle kunna vara underbart. Med en rejäl eldstad i mitten är lyckan fullständig.

 

 

Uppdaterad 2023-01-14

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström