Sömnproblem

 

Sömnlöshet är ett ämne jag har studerat länge, noga, djupt, ofta och i väldigt, väldigt många år.

Det är naturligt att det blir så när jag har haft svåra sömnstörningar i massor av år. Det är tydligen en vanlig bi-effekt när man har just den reumatiska sjukdomen som jag har, morbus dercum.

Jag har provat sömntabletter av olika sorter. Det var det första läkarna ordinerade.

Sedan sömnhygien. Jag har följt alla råd om att gå till säng på kvällen, ha bara mörkt. Inga ljud. Inget ljus. Så ligga still vare sig jag kunde sova eller inte. Det var det sjukvården ordonerade år ut och år in.

Jag provade sådana perioder, ibland kort tid, ibland längre tid, i många år.

Alla "experter" sa att man aboslut inte fick gå ur sängen på natten, utan då skulle jag ligga kvar, ligga still och blunda.

Jag provade zonterapi. Hypnos. Meditation. Jag provade homeopatmedicin.

Olika dieter. Både vad jag skulle äta eller dricka för att sova bättre och vad jag inte skulle äta eller dricka för att det ska motarbeta sömn.

Jag försökte lära mig allt om sömn. Läste böcker. Såg TV-program. Hörde på radioprogram. Allt som sömnstörningar.

Åren gick.

Jag experimenterade med mig själv om och om igen.

Sömnlösheten började när jag var ca 11 år.

När jag var ca 52 år såg jag ytterligare ett program på TV om sömn.

I detta program påstods det att människan i begynnelsen INTE har sovit hela nätter. De pratade om att alla djur har sin egen sömnrytm, vilket jag har kunnat konstatera genom åren, då jag levt med många olika djurslag.

De påstod att människan långt tillbaka sov i början av natten och var uppe mitt i natten och sov i slutet av natten igen.

Denna förordade att man skulle gå till sängs när man var trött, trots att det var tidigt, enligt våra seder. Sedan när man vaknade mitt i natten skulle man upp och skutta. Sedan när man blev trött igen skulle man lägga sig att sova igen tills det var morgon. Denna metod fungerar klockrent på mig.

Först sov jag i över 40 år i snitt ca 3 timmar/dygn.

Efter detta sover jag ca 6 timmar/dygn.

Förr var jag jämt trött.

Nu är jag alltid utvilad.

Det är skillnad som mellan dag och natt.

Det enda problemet jag har numera är att folk inte fattar att jag sover på kvällarna. Att de inte ska ringa mig på kvällarna. Jag vill inte bli uppväckt, så jag inte får min sömn.

Det är lätt att bli grinig när man är trött.

 

Uppdaterad 2020-04-07

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström