Holk

 

Till insekter, fladdermöss och fåglar

En trädgård har nytta av och behöver insekter och fåglar. Att få en blommande trädgård och få frukter m m förutsätter många gånger insekter och/eller fåglar.

Insekter och fåglar polinerar blommorna när de flyger från blomma till blomma. Utan polineringen sker det ingen korsbefruktning av växterna och växterna kan inte sätta frukter.

Vissa blomsorter måste korsbefruktas mellan blommor, vilka som helst, t o m sina egna. Vissa ska ha korsbefruktning mellan två olika plantor. T ex har jag päron, när det ena trädet dog kunde jag inte få päron, eftersom jag då bara hade ett päronträd kvar. Men nu finns det ett nytt på kommande här. Det är nyplanterat i år och vädigt litet ännu, så det har inte blommat i år, kanske blommar det nästa år, och då finns det hopp om päros häs hos oss.

Däremot har jag har minst två, kanske fler, körsbärsträd här. De behöver jag inte ha fler av, där räcker det med korsbefrutning i det egna trädets blommor för att senare få frukt.

Ibland har man grannar som har träd, så det kan bli korsbefruktning. Men insekter flyger inte så långt, så bor man som jag, i änden på en väg, så är det klent med grannars fruktträd, för att bara nämna ett exempel.

Ett exempel: Jag tycker inte om insekter inomhus. För massor av år sedan, nån gång på 1980-talet, hade jag tomatplantor i fönstren inomhus. Jag använde alltså fönstren i mitt eget hus som drivbänkar. Dels för att få tomater. Dels för att slippa flugor, då jag hört att flugor inte gillar tomatplantor. Hur det är med det sistnämnda vet jag inte. I vilket fall, så blev det dålig befruktning p g a avsaknad av insekter! Jag fick knappt några tomater alls.

Året därpå hade jag fått tips om att jag måste polinera själv. Sagt och gjort, jag hade en liten målarpensel som jag duttade från blomma till blomma när tomatens blommor blommade. Jag fick alltså bli insekt...

Det året fick jag minsann FULLT i tomater, så till den milda grad att jag fick spika fast hållare till tomater för de bara välte av massor av tunga tomater under sensommaren och hösten.

Förr fanns det vedhögar, gamla lador o s v, där fanns i regel massor av springor för insekter att lägga sina ägg.

Idag har vi städmani. Gamla lador rivs. Ved ligger i prydliga högar och eldas upp innan de blir gamla, om det finns ved över huvud taget.

Skogar var fulla i trädstubbar, trädvältor o s v som gav massor av hål för insekter att stoppa sina ägg i. Även i skogen har vi människor städmani. Allt ska vara så prydligt, då tror vi människor att allt är bra.

Vissa saker mår bäst av att få vara en kontrollerat kaos.

Med dessa insektshotell ger vi tillbaka det vi tagit ifrån insekterna.

Insekterna går in i de små hålen, lägger ägg, täpper igen med vax. Ofta i flera omgångar tills håligheten är full.

Insektshotell ska sitta mot söder. De ska inte vara långt bort från riklig blomning = mat för insekterna. Vissa insekter vill ha insektshotellen inte längre än 50 meter från matstället.

Tittar man noga på bildena nedan på insektshotell så kan man se att i näst översta modellen i det mer fyrkantiga insektshotellet, är det vitaktigt i vissa hål, hålen är igenfyllda med vax. Under vaxen ligger det alltså ägg, ett eller flera, till de blivande insekterna.

Tittar man på det avlånga insektshotellet så ser man att på översta våningen och näst längst ner är det många hål igenfyllda också. Det verkar som om "våra" insekter föredrar smala hål. När jag tittar i andras insektshotell ser jag ofta samma tendens.

Det verkar på mig som om en massa stora hål inte är något att ha för de flesta insekter. Jag kommer tillverka flera, och jag kommer satsa på smala och mycket smala hål.

 

Insektshotell här hos oss. Fågelholkar här hos oss.
Photo: AH

 

Fågelholkar finns i många olika sorter då varje sorts fågel attraheras av sina egna mått, rätt utseende, storlek, ingångshål, höjd över marken o s v. Där får man läsa på desto mera beroende på vilken eller vilka fågelsorter som man vill ska ha sådana extra favör i ens trädgård.

 

Fågelholkar här hos oss.
Photo: AH

 

Får man för mycket insekter kan man också attrahera fladdermöss. De är högeffektiva i att ta MASSOR av insekter, dygn efter dygn.

Det kan man göra genom att även ge fladdermöss holkar, holkar som de trivs i.

 

Fågelholk på norrsidan
av huset.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2020-03-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström