Pia´s Chicka Esperanza

 

 

Pia´s Chicka Esperanza SC/KH Patella 0+0 Polar Bear Nordens Paris SC/KH MULTI CH INT CH POLAND CH HUNGARY CH SERBIA CH Yatsek Marek INT UCH RUS JCH RUS CH RKF CH LATVIA CH FI UCH BOSNIA CH POLAND CH BELARUS CH UKRAINE CH GRAND UKRAINE CH LITHUANIA CH ESTONIA CH MACEDONIA CH ROMANIA CH GRAND BULGARIA CH BULGARIA CH BALTIC CH BALKAN CH BIS-1 BIS-2 BIS-3 BIG-1 BIG-2 BIG-3 9 cacib Figaro Fon Oskar
Sanflai Izaura
Merlin Little Miss Sunshine Shang Hai Tian Fan Teo
Little Ninja´s Jammie
Kläpphällans Lovis LC/LH Morshiba´s Slickepott Athozz LC/LH Ohlala Shine For You
Chiwow´s Sweet Sonique
Sweet Senoritas Clementina LC/LH SE UCH Holansica Once In A Blue Moon
Sweet Senoritas Brownie

 

 

Esperanza kommer från en mycket duktig mamma med normal valpning.

Kullen är en vecka för tidigt född.

Hon är ensam tik i kullen. Hon kommer stanna om hon får allt man förväntar hos en blivande avelshund.

Esperanza betyder hopp.

Spännande att få valpar efter en blodslinje jag länge sneglat på.

Hon har ett lustigt tillväxtsätt som liten. Hon går upp i vikt på nätterna under sina första tre veckor, och hennes bror går upp i vikt på dagen!

Hon löper för första gången vid 11 månaders ålder.

23 månader gammal. En karamell. Nu börjar hon verkligen utvecklas och får en mer och mer vuxen kropp, utvecklad, med kvinnliga former.

 

Temperament

Esperanza är en spjuver med glimten i ögat. Hon är bestämd och framåt. Tar aldrig ner svansen. Trots en ringa vikt på 800 gram den 16/6 så tog hon sig då upp och ner för mina onormalt höga trappsteg ute. Full fart över hela trädgården, så snabbt som en virvelvind över backen.

Hon ÄLSKAR människor. Hon är allmänt glad och lycklig till sinnet.

Gillar att åka bil. Gillar våra promenader. Väldigt tillgiven, men vill inte sitta i famnen och bli klappad timme ut och timme in. Hon dyrkar marken jag går på.

Vid 6 månaders ålder har hon blivit väldigt kelig. Fortfarande glad, pigg och framåt. Vill inte lämna ifrån sig tuggben och liknande frivilligt, men vilken Chihuahua gillar det? Hon är lydig. Älskar människor och andra hundar.

Hon äter som en häst. Hon börjar redan väga näst intill 2 kg, så hennes storlek kommer bli bra, som jag tycker är bra för en blivande avelstik av denna ras. Absolut minst 2 kg, gärna större, men helst inte över 3 kg.

Hon har vid 11 månaders ålder på väg att bli mer vuxen i temperamentet. Hennes livliga valpighet har lugnat sig betydligt. Hon har utvecklat en mildhet, ljuv som en ros, liksom mamma och pappa. Hon är inte längre lika ivrig på att vakta tuggben och sådant, utan tar allt mer med ro nu. Inte för att hon lämnar ifrån sig något, det gör hon fortfarande inte. Det som är hennes, stannar hos henne.

Vid 1 års ålder: Hon är otroligt duktig med rumsrenhet, fick inte ens återfall när hon löpte. Detta trots att hon varje gång ska gå ut ska kela en stund med de stora hundarna på vägen ut. Hon är så kär i de stora hundarna.

En dag före sin 13:e månad har hon fått 1-års sprutan och patella undersökt. Hon brydde sig inte alls om det lilla sticket i nacken och tyckte det var toppenkul att vara hos veterinären, så som mina hundar brukar vara.

Hon är vid 23 månaders ålder väldigt tramsig med mig, fjantar och flirtar med mig hela tiden, men bortsett från detta uppför hon sig vuxet och självsäkert. Hon är en riktig älskling, balanserad, trygg, glad, framåt, lydig. Hon är fortfarande duktig att äta, finns inga problem alls med det.

 

Utseende

Hon har bra proportioner. Kraftig könprägel. Hon har korrekta vinklar, ej överdrivna, ej knappa, utan som en sund och naturlig hund ska ha för att vara i underbar balans. Rak rygg, Bra och stadig front, ej för framträdande utan helt enkelt perfekt. Bra feminin benstomme, inte överdrivet grov, men heller inte smala ben som ett rådjur. Raka ben framifrån och bakifrån. Armbågarna ligger åt korrekt. Bröstkorgen är perfekt i djup och välvning. Svansen är i en fin båge över ryggen som inte dippar ner i ryggraden, helt rak över ryggen, ingen antydan åt snedvridning, en perfekt svans. Hon har en antydan till den platta svansen rasen skulle ha förr i tiden men som man numera tagit bort från rasbeskrivningen tillsammans med de flesta rastypiska egenskaper som tidigare fanns.

Huvudet är ovanligt rundat t o m som nyfödd.  Näsan är kort och näsvis. Näsans näsvishet framhävs av hennes mörkt färgade mungipor som hon och några av hennes helbror Nacho och hennes halvsyskon med samma pappa har. Hennes helbror är dock choklad i topparna + långhårig, så på honom är det därför inte lika framträdande. Öronen ordentligt upprättstående utan minsta tvekan från starten. Mörka, vackra ögon. Söt. Härligt mörkt pigment. Korrekta tänder och bett, se nedan.

Väldigt fin, kraftig och tät päls av en underbar kvalitet. Med stuns. Inte en enda antydan till tunn päls. Glansiga, fina och täta täckhår som slår ifrån sig väta fantastiskt bra. Detta visar sig i bl a att hon älskar snö och kyla, som en väl värmd och skyddad hund ska vara för att må bra, alltså en sund päls.

Hon rör sig underbart. Inte överdrivet bak och perfekt fram, utan tendens till "vispning".

Hon är liten, så jag kommer hålla henne för att se i vilken storleksklass hon stannar till sist. Se tillväxtkurva nedan. Den sega tillväxten i starten kan bero på att hon är en vecka för tidigt född. I så fall borde hon så gott som återhämta sin storlek i slutänden. Vid 5 månaders ålder finns inte skuggan av en tvekan längre, hon kommer bli tillräckligt stor (minimum 2 kg) för eventuell avel i framtiden, om allt annat blir bra på henne. 5 månaders vikten indikerar att hon t o m kan bli ca 2 ½ kg som vuxen, om så är fallet kan jag inte bli mer än nöjd! Läs mer om storlekar och tillväxtkurvor på hundar.

Vid 13 månaders ålder har hon växt ett snäpp till, hon väger nu näst intill 2,3 kg (saknas 9 gram) och har ett perfekt hull.

 

 

Färg

Min gissning när hon är nyfödda är att hon får någon variant av gul - guld - brun. När hon torkat ser det mer ut som hon blir röd (augoti).

Hon har vita tecken. Hon har inte en mask, utan det är augoti tecken som slår igenom, "masken" kommer avta med ålder, redan under hennes första år kommer mycket av den mörkare maskfärgen att vara borta, kanske t o m alla mörka toppar. Hon är heller inte sobel, utan det mörka hårtopparna är också augoti tecken, som också de kommer avta mycket, speciellt under hennes första år, troligen försvinna helt, de också.

Förr kallade man agouti röd (i alla nyanser av gult, alltså ljusa röda) på Chihuahua för fawn. Om då t ex de mörkare markeringarna var blå så kallade man dem blåfawn, det var den färgen min allra första Chihuahua hade, kärt i minne, men också vår älskade Nomie är blåfawn. Om t ex toppar i agouti teckningen är choklad, så kallade man dessa då för choklad fawn. Det är den färgen jag tror Esperanza har.

Esperanza är alltså enligt den i gamla tider använda färgbeteckningen för Chihuahua chokladfawn med vita tecken. Genetiskt är den närmaste korrekta benämningen röd med vita tecken och chokladmarkeringar.

Då choklad topparna på agouti röda hundar inte har en egen benämning i färgbeteckning så blir den alltså att gå under beteckningen markering här.  I vardagslag kallar många Chihuahua människor just nu detta för chokladnos (vilket inte är korrekt, färgen på nosen kan och ska vara svart om hunden har bra pigment trots chokladtoppar i pälsen).

Brodern däremot är en vanlig agoutiröd med svarta markeringar, därför kan jag använda det genetiskt korrekta färgnamnet rakt av på honom, d v s röd med vita tecken.

Det börjar luta åt att Esperanza är korthårig (25/4), men än är det för tidigt att säga helt bestämt.

Jag kommer registrera henne enligt gamla färgbetäckningen för att få chans att få henne registrerad så som hon är, när min erfarenhet är att SKK förkortar långa färgbenämningar på senare år. Chokladfawn med vita tecken får det alltså bli i detta fall, om SKK registrerar som jag skriver.

Då har SKK till sist registrerat henne, och döpt om hennes färg till chokladbrun och vit, en färg hon inte har... Hon är Röd med chokladfärgade agouti-toppar och med vita tecken. En vitfläck har mer vitt. Inte bara vitt i ben, svanstopp, front. Utan även minst nederdelen av kroppen, kring bröstben o s v. Hon har alltså vita tecken och inget annat, oavsett vad SKK hittar på. Hon är heller inte choklad, utan fawn med choklad toppar... Jag är så himla trött på SKK´s personal som inte kan skriva av en färg korrekt...

 

Så här var registreringen skriven. Detta har alltså SKK läst som chokladfärgad och vit. Vem som helst som kan läsa ser att det INTE står så.

 

 

Registrering

Registreringen tar lite tid på denna kull, eftersom NKK inte har omregistrerar pappan på mig så papprena måste till uppfödaren i Spanien och vända innan de går till SKK.

Från SKK kom sedan begäran om testikelintyg som skickades in med vändande post. Sedan hände ingenting igen. Efter några veckor var jag tvungen att sända ett mejl för att fråga vart stamtavlorna tagit vägen. Fick då besked om att jag måste ta en kopia på hanens stamtavla och sända in. Detta trots att det redan gjorts för att han skulle få anmälas till utställning i Sverige, vilket gjordes sommaren 2013. Så väntar i igen...

När till sist registreringen är gjord så är färgen fel.

Jag börjar få en stark misstanke om att SKK´s personal inte kan läsa innantill eller bedriver någon form av lustifik aktivering så de inte blir arbetslösa. Så här var det inte förr i tiden.

Av totalt 4 Chihuahuor registrerade samtidigt under samma pappa från mig har de registrerat 2 helt olika i färgen mot vad jag skrivit i registreringsansökan. D v s 50 % fel. Det har varit fel i registreringar på detta vis de senaste 10-15 åren på ca varannan registreringshandling jag sänt in. Hur orkar de göra om hälften av alla registreringar två gånger år efter år? Borde de ens få jobba kvar när de inte kan skriva av innantill efter alla år med fel? Någon gång måste de väl lära sig att skriva av korrekt, tycker man.

 

 

Avel

Första parningen blev med den vackra SE UCH Lilldivan´s Make My day. Parningen var lite lustig, då det inte blev någon hängning. De andra tikarna hanhunden parade hängde med honom allihopa, men inte Esperanza.

Hon blev väldigt tjock, väldigt tidigt i dräktigheten.

Det blev 8 valpar! Hon sprutade ur sig dem på ingen tid alls, en riktig proffs.

Jag valde att spara Pia´s Chica Carmencita från den kullen. En riktig karamell!

Andra parningen blev med Caranovas Kenzo. En normal hägning (20 minuter) efter mindre än en minut från jag släppte ihop dem.

Ca 3 veckor kvar av dräktigheten och hon ser redan ut som om hon skulle kunna föda vilken dag som helst trots att det är 3 veckor kvar.

 

ENGLISH

Bite Sissorsbite
Breeder Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker, Sweden
Brother Pia´s Niño Nacho
Chip.nr. 752098100578092
Coat Shortcoated SC
Color Chokladfawn With White Markings
DOB Mars 29, 2014
Fontanell Closed
High in witters 20,5 cm (8,2 inches)
Inbreed 0 %
Patella OK at 13 month old (0+0)
Photos Photoalbum
Reg.nr. SE51331/2014
Sex Female
Size 2,523 gram (< 5 ½ lbs) as 20 month old and a bit fat (see table below)
Teeth 6+6

 

                

SVENSKA

Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Bror Pia´s Niño Nacho
Chip.nr. 752098100578092
Fontanell Stängd
Färg Chokladfawn med vita tecken
Född 29 mars 2014
Inavel 0 %
Kön Tik
Mankhöjd 20,5 cm
Patella UA 150428 (0+0)
Päls Korthårig KH
Reg.nr. SE51331/2014 K
Tänder 6+6
Uppfödare Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker
Vikt 2,523 gram i 20 månader och lite fet (se tabell nedan)

 

 

 

1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

Date / Datum Age / ålder Weight / Vikt
170329 3 years old / 3 år 2,585 gram (little bit fat/aningens lite tjock)
160329 24 m. 2,393 gram (normal)
160229 23 m. 2,425 gram (normal)
160129 22 m. 2,359 gram (normal)
151229 21 m. 2,364 gram (normal)
151129 20 m. 2,523 gram (aningens lite tjock/little bit fat)
151029 19 m. 2,321 gram (normal)
150929 18 m. 2,309 gram (normal)
150829 17 m. 2,361 gram (normal)
150729 16 m. 2,256 gram (normal)
150629 15 m. 2,236 gram (normal)
150529 14 m. 2,290 gram (normal)
150429 13 m. 2,291 gram (normal)
150329 12 m. 2,358 gram (lite tjock/little fat)
150228 11 m. 2,198 gram (perfekt hull)
150129 10 m. 2,256 gram
141229 9 m. 2,315 gram (aningens rund kring magen/little bit fat)
141129 8 m. 2,259 gram
141029 7 m. 2,081 gram
140929 6 m. 1,941 gram
140829 5 month old / 5 månad gammal 1,771 gram
140729 4 month old / 4 månad gammal 1,466 gram
140715 3 ½ month old / 3 ½ månad gammal 1,299 gram
140706 3 month & 1 week old / 3 månader och en vecka gammal 1,149 gram
140629 3 month old / 3 månader gammal 1,051 gram
140621 12 weeks old / 12 veckor gammal 937 gram
140614 11 weeks old / 11 veckor gammal 889 gram
140613 10 weeks & 6 days old / 10 veckor och 6 dagar gammal 852 gram
140607 10 weeks / 10 veckor 728 gram
140531 9 weeks / 9 veckor 673 gram
140524 8 weeks / 8 veckor 601 gram
140517 7 weeks / 7 veckor 547 gram
140510 6 weeks / 6 veckor 497 gram
140503 5 weeks / 5 veckor 467 gram
140426 4 weeks / 4 veckor 420 gram
140419 3 weeks / 3 veckor 321 gram
140412 2 weeks / 2 veckor 206 gram
140405 1 week / 1 vecka 126 gram
140329 Newborn / nyfödd

117 gram

 

 

Uppdaterad 2022-03-17

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström