Caranovas Kenzo

 

 

Caranovas Kenzo SC/KH Patella 0+0 Eyes: ok Outwest´s Coverboy Male SC/KH Colour: Choklad & Tan DOB April 4, 2013 Patella 0+0 140408 Eyes: 0+0 150410. Reg. nr: SE53089/2013 K USA (birthland) / Owner: Caranovas kennel, Sweden (home country) 2013 PHOTO Outwest´s Heart Breakin' Steeler Male SC/KH Colour: Chocolate & Tan Reg. nr: AKCTR82198004 USA PHOTO Outwest´s Smokie Banditt Male SC/KH Reg. nr: AKCTR53462201 USA PHOTO
Debdans Hayes Abby Dabby Doo Female Colour: Black & Tan With White Markings Reg. nr: AKCTR20726903 Owner: Outwest´s kennel, USA
Outwest´s Cassie Female Reg. nr: AKCTR97382401 Breeder & owner: Outwest´s kennel, USA Outwest´s Son Of Habenero Male SC/KH Colour: Chocolate & Tan Reg. nr: AKCTR63925304 USA PHOTO
Outwest´s Rosie Meringue Female LC/LH Colour: Chocolate With White Markings Reg. nr: AKCTR68329104 Breeder & owner: Outwest´s kennel, USA
Chocolate Chip Cookie Xxvi Female SC/KH Colour: Choklad & Tan DOB January 1, 2012 Patella 0+0 130528 Reg. nr: SE10895/2013 K USA (birthland) / Owner: Caranovas kennel, Sweden (home country) 2012 MK CH RS CH RUS CH US CH Bellissimo Bravo Misterius Male SC/KH Colour: White & Chocolate/Tan Reg. nr: RKF2455574 USA (birthland) / Russia (home country) PHOTO BULGARIA CH MACEDONIA CH BALTIC CH H & H Nestle´s Dark Chocolate Male SC/KH Colour: Chocolate & Tan With White Markings Reg. nr: RKF2051055 USA (birthland) / Russia (home country) 2005 PHOTO
RUS JCH RUS CH RFLS CH BISS VETERAN Helena´s Band Galatea Belisimabrava (or Galatheya Belissimo Bravo) Female SC/KH Colour: Red & White Reg. nr: RKF1679862 Owner: Bellissimo Bravo kennel, Russia 2004 PHOTOS
Catero´s Karmel Top Hill Female SC/KH Colour: Chocolate & Tan Reg. nr: AKCTR42468101 Owner: Chocolate kennel, USA PHOTO Hill Toppen Digger D D Male Reg nr: AKCTR01696203 USA
Phoebe´s Karmelita Doll Female Reg. nr: AKCTR16109305 Owner: Catero´s kennel, USA

 

 

Jag startade leta en choklad Chihuahua 2010. Sedan dess har jag letat. Någon gång har jag funnit en som varit god nog åt mig och så har det visat sig att den var släkt med mina Chihuahuor. Några gånger har jag hittat någon bra som gått mig ur händerna då jag inte bor på internet utan har ett liv också. Sedan utökades vårt gäng med tikar genom åren och behövde då speciellt få tag i hanhund, så då letade jag choklad som dessutom var en hane. Sedan fick jag fler långhår under årens lopp och ville ha in mer korthår, så då letade jag speciellt en choklad hane som dessutom var korthår. Ju svårade blev det år för år att hitta något obesläktat. Inte minst för att vårt gäng har fler och fler olika härstamningar som var tvunget att undvikas på en ny hanhund.

Jag fann denna hund maj -17. Inom 3 timmar hade jag pratat med säljaren flera gånger, kollat allt om honom som möjligen gick att kolla, och betalat honom, så var det bara att planera hämtningen. Jag gick som på små moln av glädje. 2 dagar senare kom han hem!

Han är extremt älskad av säljaren och jag är så tacksam att jag får förtroendet att köpa denna guldklimp.

 

Redan efter 5 timmar såg jag honom dricka ur flaskan för första gången. När jag visade honom brydde han sig inte, men när han såg vad de andra gjorde så gjorde han lika. Redan efter mindre än ett dygn så ville han inte ha vatten något mer ur skålen, utan föredrog att enbart dricka ur flaskan.

Det tog honom 3 dygn innan han började springa in ur lilla hundluckan. Det tog honom ytterligare ett par dygn att springa ut också. Vid första försöket i stora luckan sprang han obehindrat fram och tillbaka som han inte gjort annat i hela sitt liv. Lika i köksluckan.

Han lär sig väldigt fort.

170615 Vår senaste guldklimp fyller 3 år idag. Kenzo har nu varit här hos oss i 3 veckor och en dag idag också, vi lär känna varandra mer och mer. Men från första timmen är det som om han bott här för jämnan, så enkel och tydlig, man kan inte missa att få göra denna hund lycklig från första timmen, vilket gör mig lycklig. Han är bara ren glädje.

Det finaste jag kan säga om en hund är att den är som om den bott här för jämnan, anledningen till det är att jag anser att mina hundar är helt fantastiska! De är PRECIS som jag vill ha dem. Om en hund är sådan väldigt fort så är den PRECIS som jag vill ha den. Det är enkelt som så.

För att förtydliga, jag vill ha mina hundar friska och sunda i kropp och själ. Det gör mig lycklig. De ska vara orädda. Fullständigt friska. De ska vara lyckliga. Öppna. Helt befriade från ansvar och tyngd. De ska vara glada mot allt och alla, så som helt trygga hundar är. De ska vara trygga även när det gäller att lita på mig också när jag sköter om dem. De ska förstå och veta att jag är pålitlig, att jag skyddar dem och aldrig gör något mot dem som inte är ett måste. Och när jag någonsin måste göra något med dem som de är mindre förtjusta i ska de känna att jag aldrig skulle utsätta dem för det om det inte var tvunget för deras egen hälsa, fysiskt och psykiskt. De ska kort och gott lita på mig och bara vara hund. Så är Kenzo efter en timme i min familj. Alltså är han som en i gänget direkt. Det bästa man kan ha.

 

Temperament:

Han är snäll. Han är kelig. Han är tillgiven. Han älskar att sitta i famnen.

Han är mycket lättmutad.

Han visar öppet vad han gillar och vad han känner sig obekväm med. Han går att läsa som en öppen bok och därför är det jättelätt att göra honom lycklig. Han har extremt uttrycksfulla öron och ögon och är väldigt tydlig och ärlig.

Han är väldigt avundsjuk på alla andra hundar. Om de får något så ska han ha också omedelbart.

Jag testar gärna nya hundar med olika ljud. Allt för att se om de har något som de gillar speciellt och för att se om det är något de inte gillar. Kenzo reagerade inte på vissa, bl a klicker, och han tyckte svaga visselljuden av olika varianter var intressanta, detta redan på långt avstånd. När jag kom närmare så blev han mer och mer nyfiken på visselljuden i olika varianter. Finns inte tillstymmelse till stress eller nervositet. Bättre ljudtest kunde man inte få.

När jag slänger ner en agilitytunnel på backen så är han bland de första att springa igenom.

Han är väldigt lekfull. Leker som en valp med våra andra många gånger varje dag.

Han älskar våra promenader och är extremt lydig.

Han är intelligent, han vet exakt hur han ska umgås med andra hundar. Han gör sig smidigt sams med alla i lugnt tempo, och han håller harmoni kring sig, dessutom skapar han glädje kring sig. Han viker heller inte undan i onödan. Han är en väldigt trygg hund, trots att han var aningens avvaktande i början mot alla för honom okända hundar. De första han blev kompis med var våra två stora tjejerna, Diana och Filippa. Efter ett par veckor hade han gjort sig till bästis med vår ledare. Inte illa pinkat av en nykomling.

 

Hans släkt:

Han har två kullbröder, Caranovas Kingston SE44488/2014 och Caranovas Kornetto SE44489/2014.

Hans pappa är en amerikansk import som är avkomma efter två amerikanska hundar.

Hans mamma är en amerikansk import som är avkomma efter en rysk hane (med halva härstamningen från Amerika) och en amerikansk tik.

Båda föräldrarna är korthåriga och choklad/tan med vita tecken.

Har jag extrem tur kan han vara homozygot för korthår! Det är min önskedröm. Men det får framtiden utvisa.

Enligt SKK är inavelsgraden 0 % men egentligen är den något högre. Detta är oftast p g a att SKK saknar lite hundar i härstamningen och räknar på för få generationer.

I 4:e generation efter Kenzo är Hayes Masterful Mocha Java på mammans sida. I 4:e generation efter Kenso på pappans sida finns La Casa´s Habenero två gånger. Dessa två hundar är helsyskon. Man kan skriva släktskapet i det närmaste 4+4+4 (eller mer korrekt 5+5+5 för Rincon´s Genuine Java och 5+5+5 för Aurora Little Pearl).

Detta ger inte inavelsgrad 0 utan något förhöjd, men fortfarande ganska ointressant på stora mått. Men det kan vara en orsak till att choklad anlaget bibehålls och blir starkt då Kenzo är Hayes Masterful Mocha Java, La Casa´s Habenero och deras pappa Rincon´s Genuine Java är choklad/tan och linjeaveln är på dessa individer.

 

Utseende:

Bra proportioner.

Extremt snyggt typat huvud.

Vackra stora och runda ögon med djup, fin färg som harmonerar med den mörka chokladfärgen han har. Hans ögon är extremt uttrycksfulla.

Perfekt placerade öron, de är mycket pratiga och säger det mesta, om inte allt, om hans sinnesstämning.

Perfekt näslängd, saxbett 6+6. Den riktiga och vackra förjupningen vid näsroten. Pigmentet är väldigt djupt och därmed extra vackert för en chokladfärgad Chihuahua.

Stopet välvt på det rätta stället, stopet perfekt placerad så det är sund och riktig i kombination med rastypiskt.

Han har det riktigt näsvisa uttrycket som rasen ska ha.

Väl ihopkommen kropp. Bra vinklar, inte överdrivna, eller underdrivna, utan fullt sunda och normala. Bra bröstkorg och front. Rak rygg. Vacker hals. Hans tassar pekar framåt, både bak och fram.

Svansen något lite mycket ringlad i min smak men med god marginal fullt godkänd enligt dagens rasstandard.

Riklig och tät päls. Superbra pälskvalitet. Vacker chokad-nyans och tan-nyans.

Rör sig strålande. Mycket sunda rörelser.

 

Färg:

Chokladbrun & tan står det i registreringsbeviset.

Hans tan-färg är något utsmetat i konturerna. Inte så perfekt exakt som tan-markeringar ska sitta. Detta spelar ju ingen roll på Chihuahuor då de får ha alla varianter av färger utom Merle. Att det blir så här beror på att man avlar alla färger mot varandra. Och som sagt, det är betydelselöst, finns ingen anmärkning i det.

Han är choklad & tan med vita tecken.

Läs mer om färger.

 

Avel:

Han är solid med solida föräldrar och korthårig med korthåriga föräldrar. Har jag fått jackpott så är han enligt min högsta önskan (förutom det självklara, att han ger friska och trevliga valpar) homozygot för korthår och solitt. Men det är bara grädde på moset och inte något som skulle förminska honom i mina ögon om han inte är.

Han är extremt duktig att para. Han är en fullskalig gentleman. Han tar endast tikar som är i fullt höglöp. Våldtäckt ligger inte för honom. Han vill ha mogna och därmed villiga brudar.

Så han han fått sin första kull. Det är tre solida och en vitfläck. Alltså vet vi nu att han är bärare för vitfläck. Det är en minimal vitfläck, så kallad Irish White med minsta möjliga vitt för att ändå räkas som vitfläck. Hårlagen får vi vänta på, blir spällande att se om han får några långhåriga. Mamman är korthårig med en långhårig förälder, alltså är hon bärare för långhår, vilket betyder att hon kan få långhår, vilket hon också tidigare fått med andra hanhundar.

Så kommer hårlagsresultatet från hans första kull, alla fyra är korthåriga! Alltså kan Kenzo möjligen vara homozygot för korthår, men det är för få hundar för att avgöra detta ännu. Men hoppet lever vidare. Men som sagt, min önskan att ha honom har inte minskat ett dugg, utan tvärs om! Får han långhårsbarn i framtiden innebär det också att han är minst lika älskad i alla fall.

Jag kan konstatera att Kenzo nu har blivit pappa till totalt 9 valpar. 4 av valparna har en korthårig mamma (Tjärbäckens Nomie) som är bärare för långhår. 5 av valparna har en långhårig mamma (Pia´s Chicka Pepita). Alla valparna är korthåriga. Det är stor chans att Kenzo är homozygot för korthår, men ännu är det för tidigt att vara helt säker. Skulle valpar födas enligt absolut genetiska lagar så skulle 3 ½ vara långhår av dessa nio. Men p g a det låga antalet valpar hittills, 9 valpar, och alla korthåriga så kan det fortfarande vara slumpen.

Kenzo har hittills på 9 valpar lämnat 2 vitfläck, resten är solida.

Dessvärre är han troligen en pojkpappa, men p g a att det enbart är 9 avkommor så här långt så är det för tidigt att säga, 9 avkommor med endast en tikvalp, resterande 8 är hanvalpar kan fortfarande vara slumpen. Om inte slupen funnes så skulle det varit drygt 4 ½ valpar som var tikar av dessa 9.

Tyvärr har han lämnat cherryeye, varför jag tar honom ur avel. Cherryeye kräver kirurgi, ibland när valpen är extremt ung. Operation i ung ålder ökar risken för dödsfall vid sövning. Jag väljer att inte föda upp hundar som riskerar att mer eller mindre starta livet på operationsbordet och därmed riskera livet på de små. Valp med cherryeye säljer jag först efter operation och enbart till hem där hunden inte ska gå i avel. Jag har naturligtvis inte behållit valp som haft cherryeye!

Detta var ett hårt slag, en otrolig sorg, men så är livet ibland, inget någon kan rå för. Jag har i alla fall lyckan att få hoppet om 3 av hans avkommor, som bor kvar hos oss.

Kenzos avkommor.

 

ENGLISH

Bite Sissors bite
Breeder Carina Adner, Linköping, Sweden
Callnamn Life
Chip nr 941000016289136
Coat Short coated SC
Colour Chocolate & Tan With White Markings
DOB Juni 15, 2014
Eyes Ok 150821
Fontanell Closed
High in witters 22,5 cm (9 inches)
Inbreed 0 %
More generations Pedigree
Offsprings Puppies
Patella 0+0 21 august 2015
Reg nr SE44487/2014 K
Relatives Photos
Photos Photoalbum
Sex Male
Show Excellent, 2 open concurens clas
Size 2,7 kg (> 6 lbs) in a age of 3 ½ years old
Teeth 6+6

 

                         

SVENSKA

Avkommor valpar
Bett Saxbett
Bilder Fotoalbum
Chip nr 941000016289136
Fler generationer Stamtavla
Fontanell Stängd
Färg Choklad & tan med vita tecken
Född 140615
Hårlag Korthårig KH
Inavel 0 %
Kön Hanhund
Mankhöjd 22,5 cm
Patella = knän 0+0 150821
Reg nr SE44487/2014 K
Släktingar Bilder
Tilltalsnamn Life
Tänder 6+6
Uppfödare Carina Adner, Linköping
Utställning Excellent, 2 ökk
Vikt 2,7 kg 3 ½ år
Ögon UA 150821

 

 

1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

Date / Datum Age / ålder Weight / Vikt
180615 4 years old / 4 år

2,603 gram (little bit light weight/lite tunn)

180210 3 years old / 3 år

2,736 gram (perfect/perfekt)

170628 3 years old / 3 år

2,810 gram (almost normal/nära nog normal i hullet)

170621 3 years old / 3 år

2,844 gram (little bit fat/aningens rund kring midjan)

170615 3 years old / 3 år

2,842 gram (little bit fat/aningens rund kring midjan)

170607 Almost 3 years old / Nästan 3 år gammal

2,795 gram (little bit fat/aningens rund kring midjan)

170531 Almost 3 years old / Nästan 3 år gammal

2,520 gram (little bit light weight/lite tunn)

170524 Almost 3 years old / Nästan 3 år gammal

2,341 gram (little bit light weight/lite tunn)

 

 

 

 

 

Updated 2022-10-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström