Pia´s Chica Rosalita

 

 

Pia´s Chica Rosalita LC/LH Patella 0+0 SE UCH Lilldivan´s Make My Day LC/LH NO UCH SE UCH Mini Monumentets Konrad LC/LH CERT Mini Monumentets Hamilton LC/LH
CK Chabby Chick Alva SC/KH
Lilldivan's Number One LC/LH Lång-O-Liten Joe Hill LC/LH
FI UCH SE UCH BOB-WINNER BOS-WINNER CACIB BOB-VETERAN-WINNER Ginkgo's Heart Of Gold SC/KH
Pia´s Chicka Pepita LC/LH Norton´s Leonardo SC/KH Hi-C Minnie Moo Called Boo SC/KH
Hi-C Little Bit Of Trubble SC/KH
Kläpphällans Lovis LC/LH Morshiba´s Slickepott Athozz LC/LH
Sweet Senoritas Clementina LC/LH

 

22 month old. 8 ½ month old.

 

Rosalita kommer från en mycket duktig mamma med normal dräktighet och normal valpning i flera generationer.

Rosalita föddes som nummer 5 i kullen.

Rosalita är ett vanligt namn i Mexiko. Det betyder "liten ros".

Hon är inte till salu.

Hon har rött halsband under tidiga uppväxten så man snabbt kan se skillnad på henne och hennes syskon.

29 november har hon öppnat båda ögonen, hon och hennes bror Javier är minst i kullen och först i kullen om att öppna ögonen.

Vid 5 veckors ålder inget brock. Saxbett 6+6.

Vid 10 veckors ålder: fortfarande inget brock av något slag. Inget knick. saxbett 6+6. Öronen helt resta.

Då hon är på mindre sidan kan det med tiden visa sig att hon blir för liten (se vikttabell lång ner på denna sida). Om så blir fallet kommer jag att leta ett perfekt hem åt henne den dagen.

6 månader. Hon har sista veckan kommit in i en riktig slyngelålder, bara ben, hon har skjutit i höjden jättefort på ingen tid alls. Hon är bara ben just nu. Det är hoppfullt med tanke på att jag längre trott hon blir för liten, detta kan vara ett tecken på att hon i alla fall kommer upp i 2 kg eller mer som vuxen. Jag kan bara hålla tummarna.

8 månader: Hon är busig, glad, pigg, skojig, kelig. Hon har samlat ihop kroppen igen och är kompakt idag. Vikten är lovande, jag tror hon kommer klättra över 2 kg, jag känner mig ganska säker på det idag. Mitt hjärta tog ett rejält skutt i bröstet på mig när jag såg vikten och insåg att hon kan få stanna! Hon är så helt underbar. Hon är mig otroligt kär. Hennes vikt ser lovande ut. Hon närmar sig redan 1,9 kg och har ett bra tag kvar tills hon är i ålder för avel. De sista 1 ½ hg som jag vill ha som minimumvikt på en avelstik är jag helt säker på att hon kommer ha uppnått innan det är dags att para henne (om hon i övrigt också håller måttet som blivande avelstik). Det gör mig enormt lycklig.

31/7, snart 8 ½ månad gammal, börjar hon löpa för första gången i sitt liv.

Vår söta och pigga Rosita blir idag hela 10 månader. En riktigt kul hund full i påhitt. Jag är mer än lycklig att hon är nästan 2 kg nu, det gör att jag vet att hon blir över 2 kg innan hon blir tänkbar som eventuell famtida avelstik.

Idag blir Rosalita 11 månader. Hon är, som alla mina hundar, frisk och kry i kropp och själ. Korrekt bett, alla tänder, inga brock, ingen knick, fontanellen stängd o s v. Hon fortsätter att vara vacker, supersöt tik. Än så länge är hon fortfarande fast i knäna dessutom. Om en månad är det dags att testa hennes knän och samtidigt ge henne 1-års sprutan. Jag ser ingen anledning till att hon ska börja glappa i knäna under kommande månad, så det ser lovande ut så här långt. Hon är duktigt musklad utan att ha drivits för hårt. Hon är lagom i hullet. Hon är nätt i modellen, alltså inte en tung chihuahua. Så som jag ser det kommer det här nog gå bra.

23 månader gammal, jag vet att hon ska betraktas som vuxen, men hon är knappast vuxen, varken fysiskt eller psykiskt. Hon är fortfarande ett ungdjur. Dessutom min lilla bäbis. En månad kvar till hennes slutgiltiga vuxenålder kommer inte ändra på det, hon behöver mer tid, all tid i världen får hon, vad mig anbelangar. Vissa hundar är tidigt utvecklade, vissa senare. Förr sa man att de hundar som tog tid på sig att bli färdiga var de hundar som höll längst och blev riktigt gamla. Jag tror det finns ett starkt samband med att de som tar tid på sig aldrig är övergödda som valpar och därför håller de länge. Rosalita har aldrig varit övergödd under sin uppväxt.

190707 Jag har bestämt mig för att hon ska få nytt hem, hur mycket jag än älskar denna lilla orginella hund. Hon har allt som jag bara avgudar hos hundar, kreativ, busig, skojig, högst personlig. Alltid lycklig. Har aldrig varit sjuk. Så gör det inte ont att hon har ett av mina absoluta favoritfärger, även om det aldrig är det avgörande för mig.

190902 Denna dag hände något som jag tycker är tråkigt. Min hund sprang vägen ner, som hon gör dagligen, plötsligt för första gången någonsin (vi har bott här i 9 månader) så står det en främmande bil mitt i backen efter kurvan och en främmande hund kommer framspringande mot henne, då backade hon och tänkte nog sticka, men långt innan hon kom så långt så vände hon igen och gick fram och hälsade! Jag är stolt och glad åt min hund som har ett så fantastiskt psyke. Men besökaren tyckte min hund var nervös! Vissa har ingen som helst förståelse för hundars psyke. Ingen hänsyn till vad en hund är och att den har rätt att reagera.

191002 Att tvinga hundar in i en "trevlig" situation är förskräckligt. Att motivera en hund in i en bra situation ger lycka, lycka för hunden, lycka för ägaren. Det ger obrytbara band och glädje hela varvet runt, till hunden, ägaren, omgivningen, ja, helt enkelt till alla. Att som människa skapa en maktkamp med en hund är att sänka sig till ett barns nivå och gör att hunden ser att du är en obalancerad vuxen och därför inte pålitlig. Att tvinga sig på hundar är att skjuta hunden ifrån sig. Hunden kan aldrig respektera och av hjärtat älska en som tvingar sig på dem för att knyta dem till sig. Hundar vill och ska bli motiverade att söka, ge och få kärlek, inte påtvingade situationer de inte känner sig bekväm med.

Hon kom tillbaka hem med en viktförlust på ca 20 %. Hon har inte vägt så lite sedan hon var 6 månader gammal. Rosalitas vikter finns i en tabell ganska långt ner på denna sida.

Denna lilla sötnos kommer bli till salu igen efter rehabilitering. Men endast till människor som inte tvingar sig på hundar och våldtar hundens psyke, utan till kärleksfulla människor som ÄLSKAR HUNDAR!

191117 Idag 3 år gammal. Hon har inte helt hämtat tillbaka viktförlusten som hon kom tillbaka hem med. Men hon är på god väg. Hennes psyke är dock tillbaka till sitt vanliga, glada och lyckliga jag. Hon har inga problem med beröring eller liknande längre. En månad kan förstöra så mycket. Ofta tar det längre tid att rehabilitera hundar än det tar att förstöra dem. Om man tar en hund och det inte fungerar, så bör man snarast lämna tillbaka dem, inte vänta en månad. Ju längre tid, ju större risk att hunden får permanenta skador. Det ser dock ut som om jag ska lyckas rehabilitera Rosalita helt. Och om hon sedan ska flytta gäller det att se till att hon kommer till ett hem där hon blir respekterad och behandlad som en hund, inte en leksak.

200110 Idag har Rosalita flyttat till ett trevligt, ungt par. Vi önskar dem all lycka i världen tillsammans!

 

 

Temperament

Hon är lagom i allt. Balanserad. Trygg. Kelig. Lekfull. Busig.

Hon är kavat och framåt. Hon älskar våra promenader. Men hon har också noga koll på mig och vill ha kontakt. Hon är kelig.

Hon är en typisk mitt-emellan valp i temperamentet. Ingen vrålbuse med massor av behov, men heller ingen hösäck som bara vill dåsa. Hon har det bästa av allt.

Kul, lekfull, livlig, kelig, snäll, glad, pigg.

Hon har tidigt visat önskan att ligga högt upp och ha utkik över nejden.

Hon älskar barn.

Hon är en fredsmäklare.

Hon välkomnar alla nya, är de blyga så gör hon allt för att få igång dem. Hon är tålmodig som få, vänlig och gör allt för att välkomna de nya. Hon är en otrolig tillgång, denna lilla tjej.

Hon är busig, glad, pigg, skojig, kelig. Hon är snabb, intelligent, genomsnäll.

Hon är pigg, allert, lekfull, otroligt busig. Kreativ, rolig, snäll.

Hon älskar valpar och är otroligt rar med dem. Hon vill ge alla valpar självförtroende och är otroligt aktsam så hon inte skrämmer eller skadar dem på annat sätt.

Hon är lättlärd, visar man henne en gång så förstår hon redan där. De flesta hundar brukar behöva tre perfekta "visningar" för att nya monent ska sitta. Hon behöver bara en. Otroligt snabblärd hund som därför är kul att träna med om man tycker det är skoj.

Hon leker gärna med katter som leker med henne, men hon bryr sig inte om katter, som inte bryr sig om henne.

Dessutom ENORMT kelig. Hon sover nära mig hela nätterna igenom. Direkt när jag lägger mig ner är hon över mig, kelar en stund och lägger sig till rätta, där ligger hon nästan alltid resten av natten.

 

Utseende

Vid 5 veckors ålder är öronen mer än halvresta redan. Perfekt litet saxbett.

Vid 6 veckor är öronen så gott som resta. Tänder saxbett 6+6.

Vid 6 ½ veckas ålder: Hon är söt med ett väldigt feminint uttryck, men hon är ändå robust och sund. Mycket vackert stop och smal, kort näsa som ger ett riktigt näsvist uttryck.

Vid 8 veckors ålder är öronen helt resta. Vackra pigment. Bästa pälskvaliteten. Superproportioner. Lagoma vinklar runt om. Raka fina ben bakifrån och framifrån. Svansen är perfekt.

Vid 3 månaders ålder har hon fortfarande det vackraste söta huvud som går att få. Perfekt stop. Söt näsa. Ögonen runda, svarta och liggandes bra i skallen, ingen antydan till utstående. Öronen fortfarande perfekt uppåt. Tänder fortfarande 6+6. Fortfarande saxbett. Tryffeln är svart med ordentligt öppna näsborrar.

Hon har superbra kropp. Perfekta proportioner. Perfekta vinklar. Bra förbröst och bröstkorg. En superbra svans som är helt rak och totalt utan knickar eller annat satyg. Rörelserna är jag mer än nöjd med, helt bedorande.

Pälsen är så här långt av högsta kvalitet, men fortfarande en valppäls, så det är lite tidigt att göra en mer slutgiltig bedömning av denna. Det gör inte ont att vila ögonen på denna sötnos.

I allt runt om en valp att känna sig lycklig över att ha fött upp och få leva med.

6 månader. Nu har hon gått in i riktiga fulåldern. Bara ben. Hon har slungit iväg på höjden sista veckan. Hennes päls är kort men har förlorat sitt valpflur, så nu kommer den riktiga, och fina blanka kvaliten att växa fram och bli vackrare för var månad. Fontanellen är öppen ca 1 mm idag.

6 ½ månad. Hon är mitt i tandömsning nu. De nya tänderna är än så länge saxbett 6+6.

8 månader: Nu har hon stängt fontanellen helt.

11 månader: Perfekt huvud med perfekt rundning, utan överdrivenhet. Perfekta proportioner. Perfekt svans. Bra vinklar och raka ben. Därmed också perfekt siluett. Superbra pälskvalitet av lagom längd, som rasen ska ha (semilånghår). Hon har bra rörelser. Hon har väldigt många vackra detaljer dessutom. T ex vackert rundade ögon. Öron på större sidan. Dessutom älskar jag hennes färg, vilket inte gör ont i ögat.

 

Färg

Hon ser ut att vara svart med vita tecken, eller black/tan med vita tecken eller röd med vita tecken när hon föds. P g a mammans färg kan hon även vara brindle med vita tecken.

Hon har ett skojigt arv från sin mamma, vit strumpa på vänster fram som är längre än på höger fram.

Vid 6 dygns ålder ser hon ut lika som när hon föddes, alltså är det bara att se tiden ann innan det går att avgöra vilken färg hon har.

Vid 2 veckors ålder tror jag att hon är brindle eller röd med vita tecken. Bara att vänta och se.

Vid 5 veckors ålder pusslar hon min hjärna med färgen fortfarande. Hon ser ut att vara black/tan med otroligt lite tan-inslag. Samtidigt så kan man se att hela skallen har röda strån i botten, om man bläddrar i pälsen mothårs. Hon har svart mask, vilket är en av orsaken till att hon ser mörk ut (ovanligt lite tan-markeringar), men det är något mer, får jag för mig.

Vid 5 ½ vecka har jag löst pusslet med hennes färg! Hon är black/brindle med svart mask och vita tecken! Till sist, vilken lättnad. Nu återstår bara tre av hennes bröder att komma underful med färgen på dem.

Vid 6 veckors ålder kan jag bara konstatera att jag är helt säker på senaste färgbenämningen, jag känner ingen tvekan alls om det.

I början av mars får jag skämmas. Slumpen visade sig att SKK fick rätt vid sin felregistrering utifrån min insända registreringshandling. Hon är en helt vanlig brindle. Därav min reservation tidigare om svag röd nyans på vissa ställen uppepå skallen som jag grunnade på om det kunde vara valp-ulls blekning. Hon är helt enkelt så mörkt brindlad att det för först nu som ryggen spricker upp i den svarta färgen och igenom lyser en mycket mörk röd nyans lite här och där.

Hårlag är långhårigt då mamman och pappan är långhåriga.

Läs och lär mera i ämnet färger på hund under färger.

 

1 ½ month old. 5 ½ month old. 8 ½ month old. 17 ½ month old.

 

Registrering

Denna kull kommer det ta ett tag innan jag kan registrera, då jag har svårt att se vad för färger flera av de 5 valparna har. Innan jag vet det så kan jag inte sända in registreringen.

Jag kommer p g a påtryckningar att registrera denna kull innan jag är 100 % säker på färgerna på samtliga valpar i kullen, det är när valparna är 5 ½ vecka gamla.

Rosalita är troligen black & tan med svart mask och vita markeringar, men kan få rött huvud... För att underlätta för SKK så hon har största chans att bli rätt registrerad anger jag endast färg och inga tilläggsfärger och mönster. Henne registrerar jag alltså black & tan.

P g a att jag klurat ut varför hon har så lite tanfärg två dagar efter föregående stycke skrevs, så måste jag ändra i registreringsansökan. Hon är black/brindle med svart mask och vita tecken. Jag registrerar henne alltså som black & brindle.

Registreringsansökan går nu upp till pappans ägare för påskrift och därefter till SKK.

Jag måste skjuta upp registreringen, bl a nu när jag börjar jag tro Ramos, Diego och Javier är brindle.

Till sist är registreringen på väg sin bana kors och tvärs genom Sverige.

Så var det dags igen. Hunden kom tillbaka felregistrerad. Det var färgen de inte var kapabla att skriva av. Jag skrev alltså black & brindle. Det skrev de av som en svartbrindle, d v s en helt vanlig, korrekt brindle. Hennes gen bygger på black/tan-genen, med skillnad att istället för tan så är hon brindle på tan-platserna. De har inte bara skrivit om färgen, utan fått henne att framstå som en helt annan färg än vad hon är. Det är inte så konstigt att man inte kan lita på SKK´s register när det är så svårt att skriva ut två färger med ett enkelt snedstreck (/) emellan.

 

 

I början av mars får jag skämmas. Slumpen visade sig att SKK fick rätt. Hon är en helt vanlig brindle. Därav min reservation tidigare om svag röd nyans på vissa ställen uppepå skallen som jag grunnade på om det kunde vara valpulls blekning. Hon är helt enkelt så mörkt brindlad att det är först nu som ryggen spricker upp i den svarta färgen och igenom lyser en mycket mörk röd nyans. Så kan det gå...

 

Observera! Hunden har dagen till ära fått nytt chipnummer p g a att chippen givet när hon var valp är försvunnet eller inte går
att läsa av. Texten under chippnummret lyder: chipets hittas inte, nytt chipnummer 752098100851002. Valpchippet var
nummer 941000019807403 och det fick hon 170221 och nya numret 752098100851002 fick hon 171120.

 

ENGLISH

Bite Sissors bite.
Breeder Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker, Sweden
Brother Pia´s Niño Enrique
Brother Pia´s Niño Ramos
Brother Pia´s Niño Diego
Brother Pia´s Niño Javier
Callname Noni
Chip nr 941000019807403 (21 feb. 2017) & 752098100851002 (20 november 2017)
Coat Longcoated LC
Color Brindle With Black Mask & White Markings
DOB November 17, 2016
Fontanell Closed
Inbreed 0,2 %
Patella 0+0
Photos Photoalbum
Reg.nr. SE13161/2017 L
Sex Female
Sister Pia´s Chica Rosalita
Size 2,3 kg (< 5 lbs) as 3 years old (see table below)
Teeth 6+6

 

         

SVENSKA

Bett Saxbett.
Bilder Fotoalbum
Bror Pia´s Niño Enrique
Bror Pia´s Niño Ramos
Bror Pia´s Niño Diego
Bror Pia´s Niño Javier
Chip nr 941000019807403 (170221) & 752098100851002 (171120)
Fontanell Stängd
Färg Brindle med svart mask och vita tecken
Född 161117
Hårlag Långhårig LH
Inavel 0,2 %
Kön Tik
Patella 0+0 171120
Reg.nr. SE13161/2017 L
Syster Pia´s Chica Rosalita
Tilltalsnamn Noni
Tänder 6+6
Uppfödare Annika Hagström, Pia´s kennel, Bjuråker
Vikt 2,3 kg 3 år (se tabell nedan)

 

 

½ lbs = 0,226796185 kg
1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
3 ½ lbs = 1,587573295 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
4 ½ lbs = 2,041165665 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

Date/Datum Age/ålder Weight/Vikt
191222 3 years & 1 month old / 3 år & 1 månad

2,317 gram

191117 3 years old / 3 år

2,124 gram

190930 2 years & 11 month old / 2 år & 11 månader 1,811 gram
190901 2 years & 10 month old / 2 år & 10 månader 2,197 gram
181117 2 years old / 2 år

2,203 gram

181017 23 m.

2,208 gram

180917 22 m.

2,008 gram

180817 21 m.

2,098 gram

180717 20 m.

1,918 gram

180617 19 m.

1,931 gram

180517 18 m.

1,979 gram

180417 17 m.

2,061 gram

180317 16 m.

1,949 gram

180217 15 m.

1,939 gram

171217 13 m.

1,957 gram

171117 12 m.

2,011 gram

171017 11 m.

2,004 gram

170917 10 m.

1,921 gram

170817 9 m.

1,860 gram

170717 8 m.

1,837 gram

170617 7 m.

1,817 gram

170517 6 m.

1,665 gram

170417 5 months old / 5 månader gammal

1,529 gram

170317 4 months old / 4 månader gammal

1,276 gram

170217 3 months old / 3 månader gammal

935 gram

170209 12 weeks old / 12 veckor gammal

870 gram

170202 11 weeks old / 11 veckor gammal

809 gram

170126 10 weeks old / 10 veckor gammal

755 gram

170119 9 weeks old / 9 veckor gammal

683 gram

170112 8 weeks old / 8 veckor gammal

636 gram

170105 7 weeks old / 7 veckor gammal

550 gram

161229 6 weeks old / 6 veckor gammal

497 gram

161222 5 weeks old / 5 veckor gammal

464 gram

161215 4 weeks old / 4 veckor gammal

417 gram

161208 3 weeks old / 3 veckor gammal

319 gram

161201 2 weeks old / 2 veckor gammal

215 gram

161124 1 week old / 1 vecka gammal

137 gram

161117 Newborn / nyfödd

98 gram

 

 

 

Updated 2022-03-17