Pia's kennel

Podengo Portuguès Grande

 

Earlier litter / Tidigare kullar

 

---------------------------------------------------------------

 

First litter / första kullen

DOB juny 22, 2013   /      födda 22 juni 2013.

 

Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso
Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Ebba M A Svensson, Pia´s Filippa M A Svensson,
Pia´s Gunnar M A Svensson, Pia´s Hans M A Svensson & Pia´s Ingemar M A Svensson.

 

Sire:
SE UCH Maximus Do Vale De Fermedo

Dam: SE UCH NO CH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011
Aurora Boreal Da Quinta Do Pasto

 

SE UCH SE W-2015 Maximus Do Vale De Fermedo Bolas Brilhantes Da Quinta Do Pasto Abel
Atras Das Nuvens Da Quinta Do Pasto
Cuca Do Vale De Cavala Chibanga
Estrelinha
SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011
Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto
Malhado BOB unknown
unknown
Espirita do Vale do Sorraia 2 BOB PT CH Falcão da Estrelinha
PT CH Fibra da Estrelinha

 

Till sist föddes den första kullen, efter många års hårt arbete för att nå denna lycka.

 

22 juni 2013

Så har vi lyckan idag av 3+3 valpar födda! För ovanlighetens skull en kull som är född på 63:e dygnet!

 

24 juni 2013

Barnen har fått varit namn och varsin egen sida. Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Ebba M A Svensson, Pia´s Filippa M A Svensson, Pia´s Gunnar M A Svensson, Pia´s Hans M A Svensson och Pia´s Ingemar M A Svensson. Första valparna är redan över halvkilot ikväll!

 

26 juni 2013

Så efter noggran granskning av valparna så har vi enbart en kvar som vi är osäker på vilken färg det blir på ännu. Läs om deras färger på deras egna personliga sidor där även bilder på färgerna finns.

 

29 juni 2013

Aurora är så otroligt nöjd, lycklig, stolt, det är en enorm lycka som råder i valplådan. Aurora har så mycket mat åt barnen så de behöver nästan bara titta på henne så sprutar det mjölk ur henne, tacka för att hon äter dygnet runt och valparna går upp i vikt i expressfart. Valparna vägde redan igår ca 700 gram per styck! De väger mer än mina gamla S:t Bernhards valpar vägde i samma ålder! Största valpen går över 900 gram idag!

Under kullens första 6 dygn dubblades valparnas vikt. Det normala brukar annars vara att valparna går ner i vikt de första tre dygnen, för att sedan vända. De brukar inte gå upp dygn efter dygn och lägga på sig varje dygn som dessa.

Aurora är en underbar mamma. Så duktig med sina små.

 

2 juli 2013 

Det finns vissa likheter mellan våra Podengo P. Grande valpar och Italienska vinthundsvalpar vi haft. Redan vid födseln är det som om Italienska vinthundarna försöker stå på sina ben, de vill nå så långt upp som möjligt och ta sig kring så mycket som möjligt, och de lyckas de med också. Det är som de torrsimmar överallt dit de vill, och det är helt enkelt så långt som möjligt.

Dessa Podengo P. Grande valpar började med det redan när de var 3 - 4 dagar gamla att prova gå, försökte resa sig. Trots att de är så otroligt knubbiga och tunga (alla är med god marginal över 1 kg) så lyckas de vid ca 7 dagars ålder att stå på de små vingliga benen, detta dessutom trots att de inte ens har öppnat ögonen ännu.

 

4 juli 2013

Idag börjar de "små" öppna ögonen. Det bär mig emot att kalla dem små då de är tunga som bly, man ska väl hellre säga de yngsta.

 

6 juli 2013

Idag är de två veckor gamla. Ögonen fortsätter att öppnas, men ack så långsamt.

 

7 juli 2013

Idag har jag sett ytterligare en fläck gult på insidan av Dianas höger öra och en fläck gult på tinningen på höger sida. Sedan tidigare har hon ju lite gult på delar av vänster öra, en fläck som också sträcker sig lite strax ovanför vänster öra.

Vi tror också att det kanske är ytterligare en gul fläck på kommande på ryggen på Gunnar. Strax ovanför hans första fläck vi tidigare hittat. Eventuellt en prick mitt på höger öra och högst eventuellt en svagt gul suddig fläck mellan ögonen på Gunnar också. Fortfarande inte en enda färgnyans eller fläck på kommande på Ebba så vitt jag kan se.

Ögonen fortsätter att öppnas, inte en enda valp har ännu öppnat ett öga fullt ut.

 

10 juli 2013

Idag tycker jag alla nästan helt öppnat ögonen, till sist.

 

11 juli 2013

På morgonen var de mer under sängen och byrån än på övriga golvet, så det åkte upp grindar idag för att stoppa deras framfart. Det är som de skulle vara mycket äldre än vad de är. De är så otroligt framfota.

Idag blev det nya bilder på de små. Man kan nu tydligt se fler fläckar som framträder vartefter på Gunnar. Jag börjar fundera på om inte Ebba börjar få en "smutsigare" vit färg än de andra vita på övriga valpar. Jag börjar tro hon blir en extremt ljus gul hund, men det återstår att se.

 

13 juli 2013

Fläckar lite här och där framträder fort nu på Gunnar och Diana. Varje dag färgas nya fläckar ut i de vita fälten. Även flera av de gula fläckar som redan finns utökas och ändras i form och styrka.

 

16 juli 2013

Diana och Ebba ser ut att ha drag av blåögon. Gunnar har klarblå ögon.

 

18 juli 2013

De är redan presenterade för leksaker nu och leker med dem för fullt.

 

21 juli 2013

Diana och Ebba blir mer och mer grönaktiga i ögonen, ett varsitt öga på dem båda visar stänk av gult också. Det lutar åt att de får denna ögonfärg som deras faster Estrela Radiante har.

Gunnar har fortfarande klarblå ögon. Därför litet framskridande i beslut över vilka av våra senaste valpar som ska få flytta. Pia´s Gunnar M A Svensson kommer nu att läggas ut till salu.

Gramtabell för vikter hittills på valparna är utlagt nedan. Man kan snabbt konstatera att idag är Ingemar störst och Gunnar minst.

 

27 juli 2013

Idag blir barnen 5 veckor. De går ut på altenen dagligen. De leker nu med de små hundarna och pappan dagligen. Idag sätter vi ut annons på Gunnar.

Idag är Diana minst i kullen. Ingemar drar ifrån som störst, med marginal. Man börjar nu se på vikterna vilka som är tikar och vilka som är hanhundar.

 

31 juli 2013

Underbar glädje idag, Ebba har fått sin första gula fläck, tror jag. Stor som ett knappnåls huvud i bakkant på ena örat. Detta innebär att hon inte är felfärgad.

 

1 augusti 2013

Redan idag hittar jag tre fläckar på Ebba, nu kommer det fort. Första pricken är redan ca 6 gånger större idag!

 

3 augusti 2013

Idag blir de 6 veckor. Alla hanhundarna har sina testiklar på plats. Alla har saxbett. Ingen har något brock.

Ingemar får stanna, om ingen utställningsintresserad dyker upp. Han och Hans är likvärdiga i allt utom storleken där nu Ingemar drar ifrån, se tabell nedan. P g a hans storlek är han värdefull för rasen, både av den anledning att det finns så många Grande som tenderar Medio, dels för att det är en sak som Portugiserna föredrar på rasen rent allmänt, trots att det inte står i rasstandarden, hellre en stor Grande än en liten Grande.

 

4 augusti 2013

Jag kan mer och mer urskönja temperament och detaljer. Diana är utan tvekan den vildaste. Hon är utsökt vacker, hon har helt perfekta proportioner. Hon är söt som en sockerbit. Kommer troligen behålla henne om det inte dyker upp någon utställnings och avels intresserad. Ebba är redan lätt i öronen, rasen kan vara extremt sena med att resa öron (troligen finns det de som inte reser öronen på denna ras, är min egen misstanke, portugiserna ger normalt inte upp information av det slaget), så det är riktigt bra. Ingemar kommer jag också spara ifall det inte dyker upp någon utställnings och avels intresserad. Gärna utställning och avel för Ebba också, men inget krav. Hans stannar i familjen. Filippa stannar i kenneln.

 

6 augusti 2013

Öronen är höjda till hälften på Ebba idag redan! Så börjar Dianas öron få luft mellan örat och kinden. Diana är minst så det är inte konstigt att hon är en av de första att resa öron. Men Ebba är ju den största av de tre flickorna, så att hon reser öronen så tidigt är något riktigt bra.

 

7 augusti 2013

Ebba har så gott som rest ena örat helt nu. Det pekar mer uppåt än nedåt nu, det har gått så fort med henne, trots att hon är störst av tikarna! Den hunden blir bara finare för var dag som går nu. Mycket elegans på henne. Även Gunnar börjar lufta i ett öra, medan de tre "mörkare" valparna har örat klistrat in mot kinden fortfarande.

 

10 augusti 2013

Idag är barnen 7 veckor, så det blev en ny vikt på dem. Se tabell nedan.

 

12 augusti 2013

Idag är det första gången som hundarna är ute på främmande mark utanför byn. Detta tillsammns med främmande människor också. Alla är glada, kavata och framåt. Ingen tvekar på minsta lilla vis. Det är helt klart att de alla har ett toppenpsyke. De gör alla Pia´s kennel heder att gå i samma fotspår som de andra raser som finns eller har funnits på kenneln.

 

15 augusti 2013

Idag har även Filippa börjat lufta öronen. Så nu är alla flickor på väg upp med öronen. Att just tikarna är först är inte så konstigt när det är vanligt att de minsta i kullen lyfter öronen tidigast. Jämför vikt på valparna i tabellen nedan.

 

16 augusti 2013

Gunnar var på veterinärbesök idag inför hans stundande flytt.

 

17 augusti 2013

Idag blir barnen 8 veckor, p g a detta är vikterna nedan uppdaterade med dagens vikter.

Idag fick de sista av tredje avmaskningen. Diana är väldigt envis och kreativ i sina försök att undkomma avmaskning, trots hennes ringa ålder. Undras vad det blir av denna när hon fått växa upp! Som kontrast till det så slukar Ingemar avmaskningsmedel som det vore godis! Han är en riktig mathuligan!

Ingemars öron börjar få luft mellan örat och kinden. Han är dessutom störst i kullen. Det verkar stå helt klart att denna kull blir som pappan och inte som mamman, reser öronen i tid utan förseningar och fördröjningar.

Idag blev det statsbesök och fotografering, samtidigt som Gunnar har hittat sitt hem, så vi hoppas nu att han kommer vara till mycket glädje genom sin färd genom livet.

 

19 augusti 2013

Idag har de 5 kvarvarande valparna plötsligt att slanka ur över natten, de är dessutom mer och mer fysiskt aktiva, som sig bör, fast ovanligt tidigt bara, vilket följer deras tidigare utveckling som varit tidig hela tiden i allt utom att öppna ögonen, där var det segt.

Maten är inte så intressant längre nu när de vet att de kommer överleva. Denna period har de flesta av mina Italienska vinthundar också gått igenom, men då ofta när de varit kring 12 veckor. Dessa valpar är tidiga.

Enligt min erfarenhet är det bara att envisas och mata på, så snäpper de snabbt ut ur denna period. Samtidigt så ska detta bli stora hundar, det är mycket bra ifall de växer långsamt, så kroppen inte överbelastas, därmed ska de inte vara magra. Valpknubbighetens period är dock över så som sig borde, bara lite ovanligt tidigt.

Idag blev det besök hos veterinären med Hans som flyttar i morgon.

 

20 augusti 2013

Idag har Hans fyttat till sitt längtande hem.

Alla valparna är otroligt duktiga att gå i band redan.

Valparna som är kvar sköter sina behov ute på dagen, men misslyckas på papper ca en gång vardera per natt.

Gunnar har skött sig fantastiskt i sit nya hem med rumsrenheten, med hjälp av duktiga och vaksamma ägare som går upp på nätterna när han säger till. Han är också duktig i band.

 

22 augusti 2013

Hans sköter sig perfekt i sitt nya hem. Han är dessutom torr hela nätterna när han sover mellan husse och matte i sängen.

De fyra kvarvarande valparna är bättre att äta nu när jag dragit ner till 4 måltider per dag.

Ebba har rest öronen  helt nu. Alla andra i kullen luftar öronen, så inget öra ligger platt mot kinden längre.

 

24 augusti 2013

Idag är barnen 9 veckor, de 4 kvarvarande har därmed fått sina vikter tagna idag, se tabellen nedan. Inga överraskningar, utan var och en följer sina respektive viktkurvor som de A-barn de är. Snart får inte Ingemar plats på vågen längre! Ebba blir dessutom en stor tös, som det ser ut. Bra! Jag är väldigt förtjust i henne med.

 

25 augusti 2013

Så en rapport om våra utflugna barn. Hittills en halv kiss inne, det är allt på två flyttade valpar! Duktiga hundar och duktiga ägare, en kombination som är oslagbar! Gunnar har även provat att lyfta benet!

 

31 augusti 2013

Idag blir barnen 10 veckor, så det är dags med en viktrapport. Se tabell nedan. För några dagar sedan har även Hans lyft benet. De är ovanligt tidiga, speciellt för att vara av stor ras och ännu mer för att vara vinthundar.

De utflugna barnen fortsätter att vara välskötta och därmed skötsamma. Härligt!

 

7 september 2013

Barnen blir idag 11 veckor. Därför ny vikt. Ingemar och Ebba äter duktigt, medan Filippa och Diana är lite försiktigare med maten.

Bara possitiva rapporter från de utflugna gossarna fortfarande.

 

10 september 2013

De 4 hemmavarande barnen får jag öka matgivan åt ett par gånger i veckan. Det går fort nu.

Idag har vi fått viktrapport på Hans, han väger idag 8 kg.

 

12 september 2013

Ingemar måste ha en ägare som är en duktig ledare för sin hund. Ett så perfekt psyke ska inte hamna hos en ägare som låter hunden bestämma, han kommer då ofelbart bli en dålig hund. Ingemar är en vänlig, signalsäker och kraftfull valp och behöver en vänligt och tydlig ägare som förstår sig på hundar.

 

14 september 2013

Idag blir de "små" 12 veckor. Idag kommer alltså sista vägningen som uppföljning på kullens viktuppgång som bäbisar. Tur var väl det, Ingemar får knappt plats på min våg!

 

16 september 2013

På kvällen började ena örat på Ingemar resa sig mer och mer. Det hänger så där gulligt över skallen på honom i sidled, det ligger liksom över skallen som en basker på sniskan.

 

25 september 2013

Numera lyfter Ingemar benet någon gång varje dag.

 

1 oktober 2013

De 4 som är kvar hemma (Diana, Ebba, Filippa och Ingemar) är nu torra nätterna igenom. Dagarna har de skött sig en längre tid nu. Det tar alltid lite längre tid när man har kvar 4 valpar från en och samma kull. De som flyttat har blivit torra för länge sedan.

 

5 oktober 2013

Gunnar har nu rest ett öra! De ljusaste ser ut att vara tidigast, men det är kanske bara slumpen.

 

7 oktober 2013

Filippa har nu ena örat nästan rest.

 

8 oktober 2013

Diana har idag rest ena örat nästan helt.

 

17 oktober 2013

Tänderna börjar lossna på de fyra kvarvarande i hemmet. Det vickar lite här och där i munnarna på dem. Öronen har därför gått tillbaka ett steg. Det är bara Ebba som har båda öronen upp hela tiden nu.

 

25 oktober 2013

Öronen på Diana står helt upp korta stunder nu dagligen.

 

27 oktober 2013

De 4 hemmavarande valparna äter ca 400 gram valptorrfoder per dygn och valp nu och har gjort det sedan mer än en månad tillbaka. Det kan ställas i relation till deras mamma som äter 300 gram / dygn. Pappan äter som barnen, ca 400 gram per dygn, men då är han "endast" 1 ½ år gammal, som om ca 6 månader kommer antagligen hans matranson minska. Då ska man också minnas att han är störst av mina Podengos, ca 8 kg mer än mamman åt valparna.

Ökar jag på matmängden åt valparna blir de lösa i magen, så överutfodring går i dem, men de mår inte bra av det. Personligen anser jag dem ha perfekt valphull.

 

5 november 2013

Idag bar det iväg till veterinären med några hundar, då passade vi på att väga våra 4 kvarvarande barn. Se i tabellen nedan eller på respektive hunds egna sida.

 

13 november 2013

Idag tar vi en liten tandrapport. Filippa har bytt alla tänder redan förra veckan! Otroligt ovanligt. Viktor har tappat alla valptänder idag och alla de vuxna tänderna är på väg upp. Ebba och Diana har bytt alla insisiver.

 

14 november 2013

Idag fick vi rapport på att Hans har rest öronen över natten! Samtidigt har Filippa rest ett öra över natten!

 

13 november 2013

Nu händer det en hel del jättefort på öronfronten. Diana har rest ena örat idag på morgonen, det örat har visseligen varit rest ett längre tag nu men det har liksom varit skrynkligt, så det har i alla fall funnits ett veck även om öronsnibben fortfarande pekat uppåt. I natt har det vecket rätat ut sig och örat står helt nu.

Det är inte konstigt att det händer mycket med öronen just nu, då tänderna snart är klara så kräver inte tändera så mycket kalk längre av valpens kropp, utan en del av kalken kan gå till nästa process, att resa öronen istället.

 

15 november 2013

Idag på kvällen har Diana rest sitt andra öra också, inget veck är kvar alls, och har nu både öronen riktigt uppresta. Återstår ett öra på Filippa och båda på Ingemar, sedan har alla öron rest sig på samtliga valpar i kullen, även de utflyttade.

 

17 november 2013

Han reser öronen vid upphetsning, när han är riktigt alert, ibland ett och ibland båda. Då står öronen en kort stund efteråt också. Att han är senast är inte alls konstigt då han helt enkelt är störst och därmed har de tyngsta öronen att resa.

Nästan varje eftermiddag vid utfodring sedan någon månad tillbaka får barnen jobba för att få maten, olika former av aktivetsleksaker som man fyller med torrfoder har vi använt, så de får lista ut hur var och en fungerar. Alla valparna klarar dem alla utan tillstymmelse till fundering eller bekymmer. Idag trappade jag upp svårighetsgraden ifrån endast runda leksaker till att vi gav dem en tärning av stor storlek. Ja, men jösses, de bankade lös på den får att få den att cirkulera efter bara ca 30 sekunder, lika för alla fyra valparna, så det var inte frågan om något bekymmer. Denna ras är så otroligt snabba i fattningen, de kan räkna ut i stort sätt allt på nästan ingen tid alls.

 

20 november 2013

Filippa har öronen resta korta stunder varje dag nu, Ingemar har båda öronen upp långa stunder varje dag nu fast han är så stor och tung i öronen. Filippa tycks vara som sin mamma, långsam med öronresningen, trots hennes mycket lättare och mindre öron än t ex Ingemar.

 

21 december 2013

Ena av Dianas öron hänger lite fortfarande. Filippa är också en ettöring än så länge. Ingemar har båda öronen liggande som på en Italiensk vinthund. I övrigt är det stående öron på såväl de som bor kvar som de två som flyttat.

Hela kullen har nu de vuxna tänderna på väg upp och alla valptänder är helt borta.

Alla mina olika aktiveringsleksaker har alla valparna så mycket koll på hur de fungerar, så det har vi lämnat bakom oss.

Nu har vi istället övergått till annan träning vid varje matning, de ska visa följsamhet och arbetsvilja med mig på olika sätt vid varje matning innan de får maten. Jag ställer lite högre krav nu och lär dem att vänta lite.

Här lär vi inte in sitt, utan stå, de är menade till att bli utställningshundar, jag har därför haft stående utgångsställning sedan 1980 - talet på alla mina hundar och det har jag inte ändrat på med denna kull heller.

Vi håller på med "lämna ensam" träning nu också. Allt går galant. I övrigt allmän individträning i korta ryck, så de lär sig att stå på egna ben, utan flockens uppbackning under korta stunder. Följer med till grannen, följer med till postlådan o s v.

Vikterna ligger kring 20 kg på hela kullen, även de utflyttade. Tyvärr har jag inga exakta vikter på mina på senare tid, men ska försöka åstadkomma det under närmaste framtiden.

Barnen är alla 4 väldigt stora redan. Duktiga att äta, som hela tiden, och jag kan bara säga att de utvecklas galant, allehopa! Fina kroppar. Mankhöjden gissar jag blir mellan mammans och pappans på dem allihop.

Jag har tagit lite bilder idag på de 4 som är kvar här, som kommer komma ut inom kort på respektive sida. Som vanligt bara vanliga vardagsbilder.

 

23 december 2013

Diana har rest båda öronen helt idag under dagen.

 

25 december 2013

Filippas öron är nu resta så fort hon blir upphetsad. Däremellan hänger ett öra väldigt lite bara. Det är liksom rest fast lite vikt i främre kanten av örat, alltså liksom vridet i början till en spiral.

 

26 december 2013

Nya vikter, se i tabellen längst ned på denna sida eller på var och en av valparnas individuella sidor. Vikterna kommer efter detta att uppdateras på deras individuella sidor, då deras småvalps ålder är över, då de passerat 6 månader nu.

 

28 december 2013

Ingemars öron är resta allt oftare, men ligger ner över skallen ibland. Så fort han blir upphetsad står båda öronen helt för att lägga sig så fort han blir lugn igen. Antingen ligger de då hängandes i sidled över skallen eller som på en Italiensk vinthund. Det ser ut att vara inne på uppfartsresan vad gäller öronens utveckling på denna kull.

 

15 maj 2014

Nu återstår de tre tikarna här hos oss av kullen. Jag tog fram spegeln idag för första gången sedan de var under 8 veckor, Diana letade, luktade, gick runt och letade en stund, de andra två brydde sig inte.

 

16 maj 2014

Idag tog jag och la ner torrfoderskulor, en i taget, i en hink vatten (modell äpple-i-vatten leken för barn). Det var endast Diana som spontant började fiska efter kulan med insissiverna, de andra två blev sedan upplärda av henne!

 

---------------------------------------------------------------

 

Viktuppgång i gram

22/6 23 24 25 26 27 28 29 6/7 13 20 27 3/8 10/8 17/8 24/8 31/8 7/9 10/9 14/9 5/11 29/11 16/12 26/12
Pia´s Diana M A Svensson 405 451 483 553 619 691 710 826 1,300 1,875 2,300 2,950 3,275 4,050 4,125 5,200 5,775 6,350 - 7,150 12,200 - - 16,000
Pia´s Ebba M A Svensson 426 423 456 518 573 628 680 783 1,200 1,850 2,450 3,275 3,575 4,300 4,650 5,675 6,350 7,375 - 8,100 13,100 - - 17,500
Pia´s Filippa M A Svensson 409 425 466 514 583 658 695 758 1,180 1,750 2,275 3,100 3,350 4,050 4,175 5,000 5,475 6,275 - 7,250 11,400 - - 16,000
Pia´s Gunnar M A Svensson 315 349 383 436 490 552 615 679 1,110 1,650 2,250 3,300 3,875 4,725 5,425 - - - - 9,600 - - 20,000 -
Pia´s Hans M A Svensson 459 464 517 569 626 713 780 892 1,420 2,025 2,800 3,700 4,175 4,925 5,650 - - - 8,000 - - 16,400 - -
Pia´s Ingemar M A Svensson 454 456 495 554 612 699 790 859 1,430 2,075 2,875 3,850 4,450 5,650 6,275 7,650 8,750 9,700 - 10,825 16,600 - - 20,500

 

Updated 2015-04-04