SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011
Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto

 

2 ½ years old
Photo: Madeleine Wall

 

We are proud to precent the first Podengo Portuguès Grande in Sweden!

 

Malhado BOB unknown unknown
unknown
unknown unknown
unknown
Espirita do Vale do Sorraia 2 BOB PT CH Falcão da Estrelinha Capitão
Viuva da Estrelinha
PT CH Fibra da Estrelinha Pimenta da Estrelinha
Perfeita da Estrelinha

 

HISTORIEN OM AURORA

Jag har en Borzoi, en tik som är servicehund åt mig, en tik på 5 år, så började hon bli äldre och jag måste tänka på framtiden, hade därför tänkt att skaffa en ny stor hund om ca 1-2 år att ta över efter Borzoien.

Jag började leta efter en stor hund som hade det perfekta temperamenten för mig, och var korthårig, eftersom jag blir mer och mer allergisk för varje år som går, så jag vill ha en korthårig hund eftersom jag är minst allergisk mot korthåriga hundar. Efter att ha letat bland massor av hundraser verkade Portugisen ha det perfekta temperamentet för vad jag söker. Arbetsvillig. Gladlynt. Följsam. Lyhörd. Tränar man dem bara när de är små att vara i olika miljöer och träffa olika folk så blir de bra, fick jag veta av flera olika raskunniga som jag kom i kontakt med under sökandets gång.

En tik hade jag bestämt mig för, eftersom jag har uppfödning och inte vill ha en hanhund som tids emellan löper amok för alla mina löptikar, sedan ville jag också att den nya hunden skulle kunna gå tillsammans med min Borzoi tik utan att de ska vara åtskilda ca två gånger per år i tre veckor.

Så började jag göra förfrågningar. Det visade sig att inte finnas så många uppfödare på stora korthåriga Podengo Portuguèse i världen. I Portugal hade de trots allt en uppfödare som just då hade en kull valpar som endast var 3 dagar gamla, det var 2 hanar och 6 tikar. Nästa kull planerades först om 3 år (då). Kände att jag ville slå till när det fanns chansen på en bra hund av denna sällsynta ras, fast jag egentligen hade tänkt vänta något år till innan jag var i behov av en ny servicehund åt mig.

Jag hade nu lite drygt 2 månader på mig ta reda på allt jag kunde om rasen och härstamningen, och uppfödaren var fantasiskt tillmötesgående med allt! Jag fick sedan välja fritt bland de 6 tikarna och valde då Aurora. Uppfödaren var extremt tillmötesgående och hjälpsam även här. Helt underbara människor som jag varmt rekommenderar för de som är intresserad av rasen!

 

3 years old
Photo: Madeleine Wall

 

Jag sökte tillstånd på jordbruksverket för dispence för att kunna få föra in en valp yngre än tre månader. Uppfödaren vidtog i sin tur extra arbete för mig, skrev intyg, som tyvärr jordbruksverket hade upplyst mig felaktigt om vilka uppgifter som skulle ingå där, så uppfödaren fick göra samma jobb två gånger för att vi skulle få det rätt. Det hela gjorde att det blev snålt med tid, fast jag varit ute i så god tid från början, stress in i det sista om det hela skulle gå vägen eller inte.

Min granne/hundvakt och jag diskuterade det hela och bestämde att hon skulle åka i mitt ställe så jag fick vara hemma med min älskade och stora familj. Ett tvåbent barn och massor av 4-benta barn som min familj just då bestod i.

Vi beställde biljett och hotellrum till min granne Mona till Lissabon, Portugal på vinst och förlust innan vi ens fått besked från jordbruksverket, allt för att få tillståndet, där det skulle framgå när/vilket datum och tid hon skulle komma till Sverige.

Till sist, mindre än en vecka kvar till hämtning kom tillståndet! Gissa om vi blev glada och lättade!

Det är extremt viktigt att följa gällande bestämmelser för att inte riskera en katastrof. Jag har under senaste 10 åren importerat 0-2 hundar/år från olika länder. 4 hundar har jag genom årens lopp importerat från Portugal, som är lite av en favoritland för mig. Varje gång jag importerat en hund har bestämmelserna varit lite olika, så det gäller att se upp!

Min granne for iväg till Lissabon, Portugal, jag satt hemma i spänd förväntan. När så kvällen kom innan resan tillbaka skulle ske kom Nanci och hennes make, Auroras uppfödare, till Lissabon, en 40 mil lång resa, med lilla Aurora till min gode granne Mona på hotellet. Hon vägde då endast 3 ½ kg och var mindre än alla mina vuxna Japaneser och Italienare (alltså i storlek, inte vikt). Mona fick ta henne in på hotellet, men eftersom det var en så liten valp slapp hon betala extra, trots att det var bestämt att hon skulle få göra det, allt för att det var en så liten och söt valp, bara Mona lovade att hon inte skulle störa övriga gäster på hotellet. Sagt och gjort, Mona ägnade halva natten till att få Aurora tyst! Allt hon hittade som hon kunde leka med Aurora med så hon höll tyst var ett bananskal! Till sist blev Aurora trött och somnade i famnen på Mona. Det är inte lätt för en liten bäbis att placeras från en stor hundfamilj med massor av syskon till ett tyst hotellrum med endast en människa som sällskap.

Morgonen efter bar det iväg till flyget och Aurora skulle stoppas ner i flygväskan, det ville inte Aurora, varför hon protesterade med upprepade ylningar! Det slutade med att Mona fick gå in på toaletten och nypa Aurora i baken en gång för alla, då blev hon lugn och tyst och fann sig i att vara i väskan medan de gick ombord och startade. Sedan kunde hon vara i famnen på Mona tills det var dags för landning i Sverige.

I tullen kollade de alla Auroras papper och hennes chip så allt stämde, sedan var det bara att åka hem, hon frös, stackarn! Hon vägrade att komma ut från den varma och ombonade väskan med mjuka extrafiltar att ha över sig. Komma från +15 grader till kalla Sverige i januari, det var kallt, inte lätt för en liten bäbis. Det tog tre dagar för henne att bli van vid kylan, sedan har hon aldrig reagerat igen så mycket på varken kyla eller värme, hon är otroligt tålig och anpassningsbar.

 

THANK YOU Nanci for Aurora and all help to get Aurora home!

 

Jag har verkligen valt rätt ras! Min Aurora är helt underbar! Lydigare än få, fantastiskt snabb att lära sig nya saker. Hon har haft ett par perioder där hon har försökt börja göra inne igen (2-3 gånger under 1-2 nätter), de har väldigt snabbt gått över. Hon har dessutom haft ett par perioder när hon vill bita söder saker (också endast 2 gånger i 1-2 dagar), de har mycket snabbt gått över också (efter att jag tillrättavisat henne). Efter att hon blev skrämd av en "otäck gubbe" blev hon lite hoppig mot karlar för ett tag, men det gick också snabbt över med mycket lite träning under tre gånger, sedan var det så gott som borta igen.

Hon rymmer aldrig, hon kan vara lös i alla lägen, hon kommer så fort man ropar halva hennes namn. Hon är nyfiken, glad och framåt. Hon älskar mat, hon älskar leksaker. Pipdjur är bara ett måste för henne, hon bara älskar dem. Hon är helt uppslukad av sitt intresse för barn, spelar ingen roll om det är valpar, mus ungar, människobarn etc. Alla barn är underbara, enligt Aurora.

Hon var tokig i att tugga på tuggben. Jag har aldrig haft en hund som tuggade så mycket tuggben under hennes ungdomsperiod ca 5-10 månaders ålder och jag har haft många hundar genom åren. Hon tuggade ben som det var hennes mat. När hon sedan väl blivit ca 1 år så tittar hon knappt åt ben längre, begäret tycks vara över.

Hon är en riktig gose-flicka. Ligger i sängen varje natt.

Hon är förvånansvärt härdig mot kylan, det bekommer henne inte, annat än de första dagarna efter att hon kom hit från Portugal i januari, då frös hon "som en hund", skakade som ett asplöv i storm. Det blev ju en väldigt stor temperaturskillnad för henne, men hon acklimatiserade sig snabbt. Sedan har hon gillat att vara ute så länge det ligger varmare än -20, blir det runt -20 eller kallare går hon ut fort och in lika fort, men det gör de flesta av mina hundar, undantag min Phaléne (Kläpphällans Siberia) och min Borzoi (Double Diamonds What´A´Sweetie), dem bekommer det inte alls att det är kallt, Borzoien föredrar t o m att vara ute ju kallare det är fast då tål hon inte när det är för varmt istället. Aurora klarar varmt väder fantastiskt bra också vilket inte är att ta för självklart när hundar är korthåriga. Det måste börja bli över +32 grader innan hon börjar flämta och dra sig undan till skuggan. Hon är väldigt härdig åt båda håll.

Aurora löpte första gången när hon var 9 månader, efter det blev hon skendräktig, fick t o m lite mjölk under en kort tid. Hon blev väldigt loj, lugn och lat, lite lätt gråtmild ibland till och med. Men ute på okända platser blev hon lika alert igen som hon brukar vara.

Efter skendräktigheten var över blev hon piggare igen, men är fortfarande lugnare än när hon var yngre. Hon är väldigt balanserad i temperamentet.

Efter hennes andra löp blev hon avsevärt mycket lugnare igen och har så förblivigt. Det som får henne riktigt alert nu är allra mest promenader i skogen och fåglar, möss, råttor och annat vilt som hon förknippar med jakt, trots det visar hon inga som helst tendenser till att vilja sticka ifrån, hon är helt otroligt lydig.

Hennes jaktinstinkt bygger inte alls på synen som det gjort och gör för mina Borzoier och Italienska vinthundar. Hon går mest efter hörsel och lukt. Hon har inte vinthundarnas sätt att jaga. Hennes jakt av små gnagare är extremt lik Schakalens och Rävens sätt att jaga.

Ett tag lät hon jaktinstinkten rikta in sig på bilar, men sedan hittade hon råttor, möss, sorkar och annat smått otyg, då förstod hon vad livet var skoj, utan bilar! Ju fler djur hon fångar och dödar, ju mer växer hennes självförtroende.

Tills vidare är hon en enormt duktig och duglig råtthund här hemma, problemen med små gnagare i vårt hem är totalt borta, Aurora tar hand om dem alla. Detta gör hon effektivt, med urskiljning! När det är vuxna dödar hon dem omedelbart, därefter lämnar hon dem till mig eller min dotters Borzoi. Är det ett bo hon grävt upp med ungar, bär hon ungarna försiktigt i sin mun för att inte skada dem, och ger dem till mig, levande, hon överlämnar dem i min hand. Bäbisar dödar man inte!

 

Photo: Madeleine Wall

 

Aurora är klar med blodprovet och alla papper för att resa på utlandet.

I framtiden ska jag fortsätta att ställa ut henne, mest utomlands i andra länder än Sverige och Norge, nu när hon är svensk och norsk champion. Under vintern har vi oftast uppehåll från utställning. Vi kommer också i framtiden prova henne på praktisk jakt när tillfälle bjuds.

Aurora har bara varit frisk och kry på alla sätt och vis, inte en sjuk dag i hennes liv hittills.

Så här långt har hon utvecklats fantastiskt bra. Jag hoppas innerligt och tror på att hon fortsätter att vara lika fantastisk i framtiden, så är jag mer än nöjd.

Januari 2012, då är hon parad (med Buzz) ... Tom.

Juni 2012, då är hon parad igen (med Buzz)... Tom.

Oktober 2012, då är hon parad ytterligare en gång igen (med Buzz)... Tom.

Februari 2013 flyttar hon till min älskade dotter med älskad familj. Vi kommer fortsätta para henne och även ställa ut henne, men hennes hemadress blir i framtiden min dotter Annas.

Hon kom tillbaka då det blev så stor saknad mellan oss, så vi kommer i framtiden låta en son till henne flytta dit istället.

 

Om Auroras utseende

Hon håller storleken, fast enbart med en cm till godo!

Hon har också en liten anings låg svansansättning vilket också ger henne en aningens trippande bakbensrörelse om hon springer för sakta, och driver man henne får hårt i tempo så blir det galopp.

Bortsett från detta är hon en helt suverän hund, välbyggd, vackert huvud. Bra öron. Bra kropp. Raka, fina ben med bra benstomme. Lagom lång svans. Fina fötter. Tillräckligt pigment. Bra svanslängd och grovlek. Vacker siluett. Underbar päls.

 

ENGLISH

Breeder

Pereira, Nanci Liane Ribeiro, Quinta Do Pasto kennel, Coimbra, Portugal
Critic Show
DOB November 6, 2007
Hunt Aurora hunt
Name Aurora
Pedigree More generations
Photos More
Reg nr S40951/2008
Relatives Photos of relatives
Show 2 BOB-baby (4-6 month), 2 BOB-puppy (4-9 month) BIS-2-baby (4-6 month), BIS-4-puppy (4-9 month), BIS-5-baby (4-6 month), BIS-4-puppy (6-9 month). 3 certificate in Sweden. 1 certificate in Norway. 7 BOB. 3 cacib in Sweden. 2 cacib in Norway. SE UCH. NO UCH. SE V-2011. NO V-2011. NORD V-2011.
Size 56 cm (10 ½ inches), 20 kg (44 lbs) at 6 ½ years old

 

                        

SVENSKA

Bilder Flera bilder
Född 2007-11-06
Jakt Aurora på jakt
Kritik Utställning
Namn Aurora

Reg nr

S40951/2008
Släkt Släktingar
Stamtavla Fler generationer
Storlek 56 cm, 20 kg at 6 ½ years old
Uppfödare Pereira, Nanci Liane Ribeiro, Quinta Do Pasto kennel, Coimbra, Portugal
Utställning 2 BOB-baby (4-6 month), 2 BOB-puppy (4-9 month) BIS-2-baby (4-6 month), BIS-4-puppy (4-9 month), BIS-5-baby (4-6 month), BIS-4-puppy (6-9 month). 3 certificate in Sweden. 1 certificate in Norway. 7 BOB. 3 cacib in Sweden. 2 cacib in Norway. SE UCH. NO UCH. SE V-2011. NO V-2011. NORD V-2011.

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
22,68 kg 50 lbs
24,95 kg 55 lbs

 

1 inch = 2,54 cm
2 inches = 5,08 cm
2,6 inches = 6,6 cm
2,7 inches = 6,9 cm
3 inches = 7,62 cm
3,5 inches = 8,9 cm
4 inches = 10,16 cm
5 inches = 12,7 cm
6 inches = 15,24 cm
7 inches = 17,78 cm
8 inches = 20,32 cm
9 inches = 22,86 cm
10 inches = 25,4 cm
10,1 inches = 25,6 cm
11 inches = 27,94 cm
12 inches = 30,48 cm
13 inches = 33,02 cm
13,3 inches = 33,8 cm
14 inches = 35,56 cm
15,6 inches = 39,6 cm
17,3 inches = 43,9 cm
21 inches = 53,3 cm
22 inches = 55,84 cm
23 inches = 58,38 cm
24 inches = 60,92 cm
32 inches = 81,3 cm
32 inches = 81,3 cm

 

Updated 2017-01-09