Kennelblind/hemmablind

 

Kennelblind är samma som hemmablind fast då ifrågan om kennelns hundar och inte om hemmet.

 

Tänk er att något är fel i ditt hem, du tänker att du ska göra något åt det. Sedan går det över i en svag irritation. Sedan ser man det inget mer. När man upphör att se är man hemmablind.

Samma kan uppstå i en kennel och är vanligare än man tror.

Om man t ex får in en hund som har för få tänder, och sedan några till med samma fel, och sedan tänker man att man ska göra något åt det. Sedan därifrån går man till att bara irritera sig på att somliga har det. Och därifrån till att man ofta resonerar som så att "alla har det" så det betyder inget. Då har man blivit kennelblind.

 

 

Hur är detta farligt?

Hemmablind/kennelblind. Vad är det? Jo, vissa linjer har gemensamma fel och förtjänster. Är man en kunnig uppfödare så ser man när det drar iväg med något dåligt som man får in. Är man en ovetande uppfödare sticker man huvudet i sanden, sedan blir det felet signifikant för den uppfödningen.

De flesta fel är förknippade med handikapp/sundhet och en enda detalj kan spilla ut och få flera dåliga egenskaper som skapas från ett fel.

T ex fel proportioner, dåliga frambensvinklar, för grunda ögon, för mycket päls o s v.

Ta t ex en dålig frambensvinkel, det spiller ut på rörelser. Dåliga rörelser är oekonomiska för hunden och skapar därför mer slitage på hunden, vilket kan leda till hältor, benpålagringar, smärta o s v. Speciellt när hunden blir äldre.

T ex långa ryggar kan föra med sig mer ryggproblem.

För mycket päls kan föra med sig hudproblem.

För kort kropp ger rörelser som inte stämmer överrens med rasens rörelser.

 

 

Kunskap är vägen ur detta

Lär man sig mer och mer och använder sina egna hundar som studiematerial, är kritisk och tar åt sig och lär sig.

Då har man större chanser att komma ifrån sådana problem och avla fram bättre hundar för var generation istället för motsatsen.

Att lära sig att acceptera ett fel och sluta att försöka göra något åt det kan vara förödande för en kennel.

Kunskap är alltså det viktiga för att slippa hamna i sådana situationer till att börja med.

Kunskap är också nyckeln till att reparera problemen om man en gång hamnat snett. Lär därför så mycket som möjligt om anatomi och din hundras standard. Sysslar du med blandraser (vilket jag hoppas du inte gör) så gäller detta också, man MÅSTE kunna anatomi och ha ögonen öppna för att inte hamna i osunda fällor.

Mer om anatomi.

 

 

Kennelblindhet är något som kan bli förödande för en kennel.

 

 

Uppdaterad 2017-06-02