Inaktivitet

 

Passivitet = uttråkning = stress = tristess

 

Inaktivietet leder till uttråkning. Uttråkning leder till stress.

Uttråkning kan döda människor. Människor begår självmord p g a uttråkning.

 

Är man uttråkad så fungerar inte miljön för den individen, vare sig det är hund eller människa. Miljön behöver alltså förändras, bli mer aktiv.

 

 

Stress

Inaktivitet leder till uttråkning, uttråkning leder till stress. Stress utlöser stresshormonet Kortisol. Oansvarlig risktagning ökar (motsvarande hos hundar är att de betraktas som "besvärliga" och beror då på understimulering).

Uttråkning krymper hjärnan. Detta är sedan länge bevisat på människan och bekräftas med nya studier om och om igen. Det finns ingen som helst anledning att tro att hundar har en annan funktion.

 

Inaktivitetstrappan

Först leder inaktiviteten till uttråkning, sedan händer som följer i denna ordning:

 

  1. tiden förvrängs, tiden går långsammare
  2. avskärmar dig från omvärlden
  3. hjärtfrekvensen ökar
  4. stressreaktion
  5. stress
  6. kortisol ökar i kroppen
  7. flyktförsök, fysiskt eller psykiskt
  8. man försöker börja leka - skapar kaos
  9. gäspar
  10. ilska

Ökningen av kortisol i kroppen har ytterligare sin egen osunda utveckling.

 

 

Riskbeteenden

Riskbeteenden ökar vid speciellt långvarit uttråkning.

Vid riskbeteenden så söker man faror för att få spänning i sitt liv. Här är några exempel:

O s v.

Det livsfarligaste på vår jord är en riskbenägen, d v s uttråkad, tonåring.

 

 

Skador av uttråkning

Blodtillfärseln minskar till lillhjärnan när man sätter sig och när man har tråkigt. Då blir man trött.

 

 

Skador av stress

Hos människor ökar hjärtsjukdomar, cancer och depression stort vid långvarit stress.

På sikt krymper hjärnan och individen blir mer passiv av långvarit stress.

 

Vid försök på råttor har man konstaterat att de blir socialt missanpassade om de leker för lite. De får lägre intelligens och kreativitet. De lever inte lika länge som råttor som fått leka och ha en kreativ uppväxt. Det finns indikationer på att det samma gäller människor och hundar.

 

 

Bryta uttråkning

Att bryta uttråkning på människa, är samma som att bryta depression. Steg 1: Ställ dig upp, steg 2: Gå ut.

1) Ställer du dig upp så börjar snart andra aktiviteter att följa med autamatik. Blockeringen i lillhjärnan som skapas av sittande släpper, kreativitetet ökar, du står inte bara upp och ner utan börjar göra något ganska snart, utan att du behöver tänka på det. Du behöver bara resa dig upp.

2) Går du ut så kommer det så många olika intryck som du inte påverkar, så din hjärna blir stimulerad vare sig du vill eller inte. Uttråkning, liksom depression, bryts. Nästa steg är att du i din tur börjar agera och interagera och blir en del av allt intressant som pågår där ute och ger mening med livet.

 

 

Datorer

Datorer ger en illusion av att göra något, att något händer. Men är en illusion. Utåt tror man att man uträttar något storartad, men egentligen så sitter man bara där...

Datorer och liknande skapar skärmberoende och leder till passivitet som leder till stress utan att man oftast inte är medveten om det.

 

 

Skärmberoende

Skärmberoende är när man passiviseras av en skärm, TV, dator, mobil, skärmplatta eller annan form av skärm att glo på timme in och timme ut. Skärmberoende är en form av psykisk självhypnos.

Skärmen stjäl din uppmärksamhet. Skärmen ger dig en illusion av att göra något. Skärmen avskärmar dig från verkligheten. Skärmen ger en illusion av att du tror att det är massor av nytt som pågår som du är inblandad i, att vi gör något, att något händer, men är enbart en illusion, fysiskt är du inaktiv. Skärmberoende är en totalt passiv upplevelsen.

Många skulle nog behöva bota sina skärmberoenden. Att sitta framför en skärm gör dit till tråkig, det bara ger en illusion att du är intressant. Du lever i en fantasi, inte i en fysisk verklighet.

 

 

Sammanfattning

För att hoppa till slutet, kortisol bryter ner immunförsvaret och leder till slut till ett sjukare liv och kortare liv. Individen har dessutom också haft ett intetsägande liv som inte lämnat några spår till eftervärlden.

 

 

Världen är inte tråkig, människor och natur är intressanta. Den som har tråkigt är den som är tråkig. Res dig upp och gå ut så blir även du intressant, speciellt om du lyfter näsan ur skärmen...

 

 

Hunden hjälper dig att ruskar liv i dig med sin blotta närvaro, då den lever här och nu.

 

 

När du lyfter på häcken får hunden ett liv också!

 

 

Res er och gå ut! Resten löser sig själv, speciellt när man har hund...

 

Uppdaterad 2020-08-12

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström