Exempel bra och mindre bra foder, torrfoder

 

181112 Olika sorter

Det finns en uppsjö av olika sorters hundmat. Ja, jösses vad många hundmatssorter det finns! Hur ska någon kunna välja det rätta? En tiondel vore MER ÄN nog.

Det finns dels MASSOR av tillverkare. Dels finns det vissa tillverkare som har en ENORM mängd med olika sorter.

Ett bra basurval på marknaden vore ett normalfoder, ett högenergifoder, ett valpfoder, ett gammelhundsfoder. Sedan kan veterinärer sälja olika foder som är till för sjukdomar, tycker jag. Att det sedan finns något foder som bygger på fågel, något som bygger på lamm/ris, ett som är bakat o s v. Mer än så behövs inte. Om man vill ha några hundradels miligram av någon mineral eller vitamin till vissa hundar under speciella omständigheter kan man sätta till det, lika som man gör idag!

Idag finns det hundratals av varje variant. Varför?

Alla vill tjäna pengar, få gör det för att ett foder saknas på marknaden för våra hundar.

Hur kan något saknas, när vi redan har MYCKET mer än vad som behövs?

 

 

Ett foder kan påverka mer än vi tror, åt både det ena och det andra hållet

Under ett foder lyckades jag tillsammans med flera av mina vänner få ca 75 % patellafel (i vissa fall även grava fel) på hundar som växte upp med det fodret oavsett ras. Ca 95 % av hundarna åt skit oavsett ålder, ras eller kön. Hundar som skulle ha stående öron reste dem sent eller inte alls, hundarna blev lätt feta, de fick en underligt matt päls trots att själva kvaliteten på pälsen inte påverkades. Tikar som parades gick ofta tomma, många fick valpar för tidigt. De som fick valpar fick oftare eclampsi. Hundarna fick vid tillfälle upp till 13 olika sorters foder inom ett och samma fodermärke. Med ett tilläggsfoder som var för högdräktiga tikar blev valparna så stora så tikarna kunde inte eller endast knappt få ut valparna den naturliga vägen. Hundarna som framför allt var uppväxta på detta foder hade oftast svårt att byta till andra foder eller ens få smaka en bit av annan mat, utan blev då väldigt lätt sjuka.

Alla dessa olika bitar påverkades av ett och samma fodermärke.

Med fel foder:

Så vid foderbyte (till flera andra sorters foder på olika kennlar/hunderier) gick allt över till det normala igen. Ca 95 % av hundarna av samma raser och blodslinjer som tidigare var friska i knäna och de få som hade fel hade enbart lindriga fel. Ca 5 % av hundarna åt skit, då enbart så gott som vuxna och nästan uteslutande endast tikar. Hundar som skulle ha stående öron fällde dem inte alls eller endast en kort stund vid 5-6 veckors ålder. Hundar hade normalt hull. Glansiga pälsar. Tikar gick ut med sina valpar, och tiden ut också. Ingen eclampsi. Kort sagt, allt återgick till tillståndet som var tidigare, före ovan foder användes. Endast två olika fodersorter behövs. Valpar föds normalstora så de kan komma ut naturligt ur tiken utan problem.

Uppdatering ett år senare: endast ca 1 % äter skit nu.

Med rätt foder: Normala resultat och tillstånd.

 

Uppdaterad 2018-11-12