2 - 3 veckor

 

I början av denna period tar jag bort värmelampan, om inte det är en väldigt kallt, då väntar jag till slutet av denna period.

Här börjar i regel valparna gå runt lite mer och bli mer fysiskt rörliga. De är vingliga och outvecklade i sitt rörelseschema men blir fort stadigare på tassarna.

Skurhinkar som står framme, var varsam! Jag vet valpar som drunknat i skurhinkar, ha skurhinken ifall den behöver stå framme hela tiden på en hög pall, eller i badrum t ex där man håller dörren stängd hela tiden så valpar inte kan komma in.

I slutet av denna period är det inte helt fel att försöka ta valparna lite närmare händelsernas centrum i hushållet, dock inte helt mitt i smeten. Man får kolla av mamman också och se vad hon känner sig bekväm med. I mitt hushåll brukar det bli vardagsrummet under denna period.

Vänj gärna valparna med dammsugare, främmande som hälsar på, fotoblixtar, musik, helt enkelt mer liv och rörelse under lugna former. Om mamman blir störd och inte gillar det, ta bort henne vid träningen så inte valparna påverkas negativt, och ta inga fler valpar på tikar med det temperamentet!

Det är jätteviktigt att valparna har kvar en egen plats som de alltid kan återvända till och få vara total ostörda, utan den tryggheten och ordentligt med sömn blir valparna nervösa och kan t o m utveckla aggressivitet i framtiden.

Denna liggplats ska finnas kvar livet ut. Alla hundar har rätt till en egen plats där hunden kan koppla av totalt.

När jag använde avmaskningsmedlet banminth till mina hundar skedde första avmaskningen två dagar innan valparna blev 3 veckor. Numera med Axilur tar jag en 7 dagars kur med Axilur från den dag valparna blir 3 veckor.

Fontanellet bör snart slutas också, håll ett öga på fontanellens utveckling.

Man fortsätter daglig inspektion och smeker valparna för att ge dem av vår lukt. Väger man kan man fortsätta med det, om man vill. Jag sitter gärna med valparna en stund i knäet varje dag och utökar på det viset tiden med mig nu. Klipp klorna vid behov.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på hunden är lagom tjock, de ska se ut som små päron kring magen nu, inte för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma. Kontrollera också avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellet bör vara sluten snart, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Näsan 

 

 

Updaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström